Šta je novo?

sta da instaliram u novu masinu?

djumex

Slavan
Učlanjen(a)
15.01.2007
Poena
309
kupujem potpuno nov racunar i pored svih cimanja oko komponenti,sto je konacno gotovo.....treba sad i da odlucim koji OS da instaliram....
naime makina je sledeca
c2q6600
p5q-e
2x2gb 1066 ram... geil
gainward 4850gs
corsair napajanje 750w
500bg WD sata
itd..........

racunar koristim za autocad....a bas sutra krecem na kurs za 3dmax :D
popularni,sjajni xp32 kapiram da nije za ovu makinu..... samo ce "otupeti" inace odlicne komponente....ima li smisla ovo zapazanje?
sta je alternativa....vista?.....o kojoj sam procitao na ovom forumu 80% losih stvari,me uzasava.....hocu li se snaci....drajveri......gomila nekih problema......
sta mi je ciniti?
help :p

Dual boot XPx32 i Vistax64. Xp zbog kompatibilnosti i performansi u igrama, ako si igrač, a Vista zbog 4 GB memorije i autocada.

80 % tih losih stvari su izjavili ljudi koji nisu ni probali vistu nego ovako reda radi culi od nekog da ne valja
Probleme sa driverima neces nikako imati , to je reseno i za mnog starije komponente a kamoli za tako nesto sto ti imas tako da ne obracaj paznju na price : vista je to nema drivera ne rade pola programa

U prevodu stavi XP i uzivaj :)

vistu ili windows server 2008 tvikovan(izbaceni servisi koji ne trebaju obicnom korisniku) koji je bolji od viste,na es-u imas uputstvo kako ga podesiti.
xp ,ako bas ne mozes bez njega ,ubaci u dualboot

Vista ti treba jedino zbog ram-a , za sve ostalo ti je bolji xp .

Server 2008 ne bih savetovao obicnom korisniku koji se ne razume dovoljno u OS, potrebno je dosta vise podesavanja, stavljati serverske verzije antivirusa, neki programi ne mogu da se instaliraju uopste... tako neke zackoljice

@Khorne
64bit OS mu je potreban zbog rama a to moze da bude i XP 64bit. I nije istina da je za sve bolji XP, bolji je samo u brzini a sve ostalo je bolje u Visti.

Vista x64, radi ko zmaj.

uh....opet oprecna misljenja....muke zive......

sve sto zelim je da komp radi u optimalnim uslovima......da se iskoriste svi resursi za koje dajem ne male pare....a ne da ostane neiskorisceno ili da os "ne vidi" neke stvari....ili da ga ne daj boze usporava necim.......
planiram da se malo posvetim 3dmax-u i ako budem ista instalirao od igrica ta ce biti pes6 i eventualno neka voznja.....vise iz nekog tripa "da vidim kako izgleda kad je sve na very high" ;) nego sto sam ja neki gamer!
za tvikovanje os zaista nemam ni skilla ni volje....
jel moze neko u kratkim crtama...sta konkretno nije u redu sa vistom?....da li je moguce da je ms toliko omanuo sa njom....a vista je valjda trebalo da bude logican naslednik u svetlu pojavljivanja 64bitnih procesora sa 2,4....6......8.....jezgara! moja logika:svi sad imate 64procesore aj sad svi na 64bitni os
da nije microsoft to sto jeste ovakav propust bi bilo koju drugu firmu u stecaj odvukao,ne?
pazi ti pravis godinama 64bitni os za iste takve procesore...znaci veliki skok......i ti podbacis najstrasnije da nikom ne pada na pamet da predje na njega...sta vise osudjen si na tvikovanje....dual bot....i ko zna sta jos...........neverovatno!

zapenio sam malo.....sorry :D

Pa tvikovanje imas i u XP-u, ko zeli bolje performanse. Sve je u redu sa vistom samo sto trosi vise memorije (po mnogima neopravdano vise memorije u odnosu na ono sta nudi).

jel moze neko u kratkim crtama...sta konkretno nije u redu sa vistom?....da li je moguce da je ms toliko omanuo sa njom....

Ma Vista radi sjajno, pogotovo danas kada su napisani gotovo svi drajveri za nju i kada je sav novi softver kompatibilan sa Vistom. Nema razlike u odnosu na to da li ćeš da instaliraš Vistu x86 (32 bita) ili Vistu x64.

Vista x64 radi SJAJNO! Ama baš nikakvih problema nemam i glavni razlozi zašto prvo nju preporučujem su:

1. SVI drajveri za Vistu 64 moraju da budu provereni i digitalno potpisani. Nema više šugavih i sklepanih drajvera kao što su postojali za 32-bitne sisteme. Evo npr, od kad sam prešao na Vistu 64 više nema krckanja u zvuku na X-Fi music kartici
2. Radi brže nego Vista 32
3. Prepoznaje i koristi sav RAM, a Vista 32 čak i ako prijavljuje celokupnu instaliranu memoriju, kao i XP ne može da koristi više od 3GB
4. Svi programi koji rade na Visti 32, rade i na Visti 64.

SAD je vreme da se pređe na Vistu. Veća brzina XP-a u odnosu na vistu je danas marginalna.

Sa ovom mojom konfiguracijom ja danas mogu sve igre da igram u 1680x1050 na medium-high podešavanjima. Zahtevni programi za dizajn koje koristim svi rade bez problema i veoma brzo. Ja ne vidim više apsolutno ni jedan argument koji ide u korist XP-a, a ljudi što kukaju, to je čisto papagajsko ponavljanje koje nema veze sa realnošću.

Naravno, sve to jedino pod uslovom da je komp nove generacije.

p.s. Vista ne troši više memorije, već je samo koristi na drugačiji način. Pogledajte teme na forumu vezane za Superfetch servis npr.

Poslednja izmena:
Vista x64 radi SJAJNO!
Slazem se, meni su problem pravile samo starije igre. Ni u jednom trenutku nisam pomislio da se vratim na XP. Komp mi sluzi za multimediju + dreamweaver.

Vista x64.

Комшија има Vistu Ultimate x64 и сем неких игара које праве проблема (проблем са Каталист драјверима), ОС ради као бубрег у лоју! Све препоруке. ,)

Имам и радим у Visti Home Premium SP1 већ четири месеца и нимало ми не недостаје XP :wave:.

Polako se menja situacija .Nema vise onih sto govore : XP XP XP iako nisu u pravu .

@Khorne
64bit OS mu je potreban zbog rama a to moze da bude i XP 64bit. I nije istina da je za sve bolji XP, bolji je samo u brzini a sve ostalo je bolje u Visti.

Dobro , meni je recimo bitnija brzina nego neki tamo Aero (mada opet , ja bi ostao na windowsu 3.11 da mogu :D ) Uostalom cinjenica da 90% igrica u system requirements stavlja jedno 50% vise potrebne memorije (neke cak i malo jaci procesor) za Vistu nego za Xp govori dovoljno . Al ok , kako za koga , nemam nameru da pokrecem raspravu na tu temu :)

@djumex

Instaliraj Linux :d

Vrh Dno