Šta je novo?

Sta cu sa TV-om?

Bokaco

Čuven
Učlanjen(a)
31.10.2003
Poena
649
U strasnoj sam frci, pa bi vas najiskrenije molio da mi kako znate pomognete. Naime, kupio sam televizor samsun 55, …m63… model. I lepo je sve bilo pola sata dok nisam primetio da slika iako ima super ostrinu i contrast ima totalno unistenu geometriju. Znaci, ako imamo tri ista lika jedan do drugog, onaj na kraju je spljosten, onaj u centru je rasiren, samo onaj izmedju njih izgleda normalno. Ovo vazi kada idemo po horizontali dok sup o vertikali ta iskrivljenja manje izrazena.

E sad, odem ja do prodavnice da pogledam i drugi tv, kad i na njemu one reklame koje idu na razim kanalima sa desna na levo se malo skupljaju i sire.

Pa jesam li ja lood! Zar ne mogu od novog tv-a da ocekujem bar normalnu sliku, ako vec ne ocekujem d ace raditi vise od 3 godine?
Sta da radim, da li je ovo za reklamaciju? Ima li neko ovakva iskustva?

PS. Servisni meni na samsungu nema opciju za horizontalno razvlacenje slike, a molim vas da mi ne brojite sto nisam uzeo soni i sl. Stvarno sam u problemu sa parama.

Ako sam dobro shvatio ne valja horizontalni linearitet ili je problem preveliko disanje slike.
Ako je ovo drugo to se smatra za normalnu falicnost jeftinih TVa (a i jeftinih monitora).
Ako linearitet ne valja (npr. neujednacena slova po sirini na titlu za film) onda bi trebali da
ti daju neki ispravan primerak to je vec kvar. I budi srecan ako mu je konvergencija dobra(i dok je).

Da, disanje postoji, moze se primetiti kada se gleda znak televizije npr. Ali ruku na srce, to mi apsolutno ne smeta.Mislim da je kod svih tv-a ispod 30 hiljada primetno disanje. Geometrija jeste skroz s***ana, a cekaj, sta je sad konvergencija, mislim cuo za to ali?

Poklapanje tri mlaza (red,green,blue) u svakoj tacki, vrlo problematicno po uglovima ekrana resava se na novijim TV-ima posebnim namotavanjem otklonske jedinice i prstenovima na vratu katodne cevi.E sad ti prstenovi oce da se rastresu npr. usled transporta i dobijes krsh sliku.Kod tebe nije konvergencija problem.
U tvom slucaju bi najbolje bilo da vratis taj TV i uzmes novac nazad,jer razdesen linearitet je definitivano kvar. Ne verujem da se razdesio servisni meni.Ako te opcije(Horizontal Linearity) nema u servisnom meniju onda se podesava unutra
nekim kalemom sa feritnim jezgrom ili trimerom.Inace taj stepen za koji je vezano
ovo podesavanje slike je vrlo osetljiv(HIS) tako da ako je nesto fabricki falicno
ima da crkava svaki 3 mesec, a rekao si da je i drugi njihov primerak takav......
Znaci vrati im taj krsh nazad jer je to definitivno kvar i uzmi novac i sacekaj dok
nakupis jos novca i uzmi nesto bolje.

Zahvaljujem na informacijama. Mislim da je cak i konvergencija kod mene problem, naime pri malo jacem stepenu boja, primecujem da na tv-outu bela boja pocinje da se preliva u crvenu, plavu i zelenu, i slika izrazitije treperi. Ali, da vise ne smaram o ovome, idem sutra u prodavnicu da vidim sta mogu da uradim.

Ovu kombinaciju sam probao na dva totalno razlicita Samsung modela:
Televizor se ugasi i pritiskaju se pojedinacno tasteri "?", "MENU", "MUTE" i na kraju taster za paljenje televizora, posle cega se TV upali i na OSD-u se pojavljuje servisni meni. Dobro je zapisivati pocetne vrednosti jer kod nekih podesavanja nema vidljivih promena.

info(tj.display), menu, mute, power i to iz standby. Kao sto rece vuk, bolje zapisi, jer reset ne vraca sve vrednosti na default.

Gde mogu da se nađu informacije što ono sve znači.

Hm, probas, pa vidis promene i to je to!

Nazad
Vrh Dno