Šta je novo?

Sta bi ste pre uzeli ?

iis

Čuven
Učlanjen(a)
07.03.2002
Poena
604
Cao svima,
ako mozete dajte mi neke za i protiv i jedne i druge opcije.

=========================================
ATHLON XP 1900+, 266MHz FSB
ABIT KR7A-Raid, bis 1,8 GHz, Sockel A, bis 1.8GHz, 266MHz FSB, ATX
PENTIUM 4 1.8GHz, 256kB, 478-pin, 400MHz Datenbus
MS 845D ULTRA ARU, Sockel 478, bis 2.2GHz, 400MHz FSB, ATX

Masina ce raditi kao IIS + SQL Server .

Hvala,
IIS

Mislim da je P4 bolja i sigurnija investicija. Pošto je reč o severu tu će sigurno ići Win2k a ne bagoviti XP tako da moraš unapred da razmišljaš o 4in1 drajverima i raznim zakrpama za VIA čipset, koje Win2k baš i ne podnosi najbolje . Nemoj zaboraviti ni na problem sa performansama PCI magistrale, a samim tim i HDD podsistema, kod VIA-e. Jesu se pojavile izvesne zaktpe ali je to sve mačka u džaku, a pošto se radi o database serveru ja se ne bi zezao. Tu je naravno i aspekt pouzdanosti u non-stop radu, a P4 je tu u velikoj prednosti jer u slučaju pregrevanja ili zastoja kulera smanjuje svoj radni takt i tako usporava ( hladi se ) a ne gasi se, čime ti spašava podatke.

Takođe mislim da su ti sa Intel platformom veće mogućnosti apgrejda jer će "četvorka" ostati na S478 podnožiju sve do nekih 3-3.5GHz dok će AMD morati već na oko 2600+ ( PR ne frekvencija ) morati da napusti tu arhitekturu. Ipak ako uzimaš P4 gledaj da uzmeš Intel čipset koji podržava 533MHz FSB jer će ti procesori kada se pojave da budu čak dosta jeftiniji od svoje "400MHz FSB" braće ( strateški potez radi brže migracije na 533MHz bus ).

Ako uzimaš AMD platformu preporučujem 761MP čipset. ;)

iis je napisao(la):
ako mozete dajte mi neke za i protiv i jedne i druge opcije.
Masina ce raditi kao IIS + SQL Server .
Za takve stvari nema dileme - Intel. Ostalo je lutrija.

Re: Re: Sta bi ste pre uzeli ?

Intel P4 + MS 2000server + exchange office + Sql Enterprize edition 7.0 + disk array u raid5 + 1Gb Ram memorije.

magick je napisao(la):
Mislim da je P4 bolja i sigurnija investicija. Pošto je reč o severu tu će sigurno ići Win2k a ne bagoviti XP tako da moraš unapred da razmišljaš o 4in1 drajverima i raznim zakrpama za VIA čipset, koje Win2k baš i ne podnosi najbolje . Nemoj zaboraviti ni na problem sa performansama PCI magistrale, a samim tim i HDD podsistema, kod VIA-e. Jesu se pojavile izvesne zaktpe ali je to sve mačka u džaku, a pošto se radi o database serveru ja se ne bi zezao. Tu je naravno i aspekt pouzdanosti u non-stop radu, a P4 je tu u velikoj prednosti jer u slučaju pregrevanja ili zastoja kulera smanjuje svoj radni takt i tako usporava ( hladi se ) a ne gasi se, čime ti spašava podatke.

Takođe mislim da su ti sa Intel platformom veće mogućnosti apgrejda jer će "četvorka" ostati na S478 podnožiju sve do nekih 3-3.5GHz dok će AMD morati već na oko 2600+ ( PR ne frekvencija ) morati da napusti tu arhitekturu. Ipak ako uzimaš P4 gledaj da uzmeš Intel čipset koji podržava 533MHz FSB jer će ti procesori kada se pojave da budu čak dosta jeftiniji od svoje "400MHz FSB" braće ( strateški potez radi brže migracije na 533MHz bus ).

Stoji sve to... al ne bas ...
1. Abit ili MSI? >>. :) a sta bi ti pre uzeo...
2.W2k sa SP2 i poslednjim Via4in 1 driverima je ROCK Sable. Opet naglasavam da nepricam napamet.
3.W2k se sa posednje 4 revizije Via drivera uopste ne konje.
4. 266a chipset nema nikakvih problema sa PCI-om ili HDD kontrolerom, jos ako umes RAID verziju KR7a ploce na konju si sto se tice HDD performansi.
5.266a ima bolji memoriski kontroler koji je takodje i brzi.
6.XP 1900+ jednostavno dere p4 1.8
7. Govorkaja o nestabildnosti sistema totalno nestaju sa kombinacijom w2k+SP2.
8. Na KR7a ploci mozes i malo da nasviras procesor bez bojazni za nestabilnost.

poz.

Koliko sam shvatio i u drugom tredu coveka njemu treba stabilna sigurna i jaka masina za server, za taj slucaj definitivno (od ponudjenih) druga varijanta , znaci P4.

magick je napisao(la):

Cipset se zove 760MPX, northbridge je 762, a south 768.
Ima i matori 760MP koji ima stariji south.

761 je u matorom obicnom AMD760, dakle jedan procesor.

Ja njega apsolutno preporucujem i to Asus A7M266-D plocu sa dva Athlona na koliko oces.
Moze da kosta i manje od gore navedene Intel konfiguracije, a brze je ohoho.

AMD cipset, nikakvih problema. Dva procesora nude i brzinu i komfor. 64-bitni 66 MHz PCI slotovi, mnogo veci protokg izmedju southbridge-a i northbridge-a.
Ubacis SCSI kontroler (neces valjda IDE za data server) i dobru mrezu i vozi.

Pozdrav!

p.s. ili bilo koju drugu dualku, ne znam da jos neka ima (mozda MSI)

RamOne je napisao(la):
Koliko sam shvatio i u drugom tredu coveka njemu treba stabilna sigurna i jaka masina za server, za taj slucaj definitivno (od ponudjenih) druga varijanta , znaci P4.

Ja sam za P4, ali samo u singl varijanti,
Mada mislim da je mnogo bolje resenje, resenje na strani dva Athlona na jednoj ploci, a mozes da ustedis kupovinom dva AthlonXp 1500+, jer su potpuno identicni kao i MP procesor( koji je skuplja varijanta), jedino sto ti multiplikator tada nece biti otkljucan, mada mislim da ti to nece smetati.........Meni ne bi....to prosto letiboom boom

Hvala na savetima.
Problem je sto ne mozemo dual ploce jer imamo jednoprocesorsku licencu za sql server.
Opet sa druge strane, ovo bi trebalo da pokrece server koji je zamisljen cisto na nekomercijalnojo osnovi tako da treba da bude neka masina koja ce odradjivati posao a opet da ne bude ultra skupa.
Na drugom mestu mi je dan savet da se pogledaju gotova server resenja. Hvala ljudima za to ali jedno takvo resenje je npr. 2000-3000 eura skuplje (govorim o serveru koji se sa dosta memorije i jos po necim a opet ne preterano jakim).

Moracemo dobro da razmislimo sta i kako da uradimo, mada za sada izgleda da ce da bude P4.

Ako jos neko ima komentara, bio bih mu zahvalan.

Pozdrav,
IIS

Ma za sigurnost bih izbegao i P4 i AMD-a, uzeo bih Tualatina i TUSL-2C, a ako se ne juri neka brzina naravno BX + cumine-a.

Ja sam za AMD kombinaciju . Ne vidim zasto bi bilo nekih problema . Cak stavise , Athlon XP je procesor kao stvoren za SQL server . Abit KR-7A je jedna od najstabilnijh ploca koje sam imao prilike u zivotu da vidim. MSI 845 Ultra je ok. ploca, kada je u pitanju P4 , mada sam imao pokvaren "sample" primerak , sto je ipak stvar lutrije.

U firmi Mercedes su verovatno budale, jer su uzeli AMD kombinaciju za servere za simulacije sudara automobila. Istina sa AMD chipsetom. Zamislite sada veliki Mercedes u kome se svaki dan po nekoliko puta system zakucava.

notax je napisao(la):
U firmi Mercedes su verovatno budale, jer su uzeli AMD kombinaciju za servere za simulacije sudara automobila. Istina sa AMD chipsetom. Zamislite sada veliki Mercedes u kome se svaki dan po nekoliko puta system zakucava.

Ne radi se sad uopste o masini kao AMDu ili Intelu, nego o serveru kao takvom. Dakle o web+sql serveru, kao konkretna primena. Ne govorimo o sirovoj procesorskoj snazi koja izracunava ne-znam-ni-sam-koliko matrica i komplikovanih jednacina i slicno. Uostalom, necu tu sad da drobim, posto sam vec odgovorio na isti post u "Hardver-ostalo".

Misko je napisao(la):
Ma za sigurnost bih izbegao i P4 i AMD-a, uzeo bih Tualatina i TUSL-2C, a ako se ne juri neka brzina naravno BX + cumine-a.
Imaš pravo što se tiče Tualatina, ali i815EP nije čipset za servere pošto je ograničen na 512MB RAM-a.

notax je napisao(la):
Totalno neozbiljno. Pričati o serveru i spominjati nekakve Abite i Asuse je najblaže rečeno neozbiljno. O poređenju KT266 i nekog serverskog čipseta da i ne govorim. Kako si ti lagodno napravio opasku u stilu "... doduše sa serversim čipsetom ali ..." kao da pričamo o boji kućišta. Nije čak sve ni stvar čipseta, zna se koji proizvođači prave ploče za serversko tržište, a koji za mainstream. Nemojte mešati babe i žabe.

Shvatite već jednom da vaše KT266 ploče i XP procesori nemaju veze sa serverskom snagom i stabilnošću jer je procesorska snaga tu maltene na poslednjem mestu. Kao što rekoh HDD podsistem i stabilnost, pa onda sve drugo.

A konto iste diskusije u drugom threadu: ja sam mislio da je to za neku manju lokalnu bazu podataka, detaljnije informacije su potpuno promenile sliku i apsolutno se slažem sa silvergilder-om.

magick je napisao(la):
Totalno neozbiljno. Pričati o serveru i spominjati nekakve Abite i Asuse je najblaže rečeno neozbiljno. O poređenju KT266 i nekog serverskog čipseta da i ne govorim. Kako si ti lagodno napravio opasku u stilu "... doduše sa serversim čipsetom ali ..." kao da pričamo o boji kućišta. Nije čak sve ni stvar čipseta, zna se koji proizvođači prave ploče za serversko tržište, a koji za mainstream. Nemojte mešati babe i žabe.

Shvatite već jednom da vaše KT266 ploče i XP procesori nemaju veze sa serverskom snagom i stabilnošću jer je procesorska snaga tu maltene na poslednjem mestu. Kao što rekoh HDD podsistem i stabilnost, pa onda sve drugo.

A konto iste diskusije u drugom threadu: ja sam mislio da je to za neku manju lokalnu bazu podataka, detaljnije informacije su potpuno promenile sliku i apsolutno se slažem sa silvergilder-om.

OK. Slazem se. Moj post je bio, kao i uvek, vise kao zezanje. Potpuno je razlicita namena : server i mashina za simulaciju, kojoj je nabvitnija brzina proracunavanja, dok je kod servera mnogo drugih stvari ispred.

magick je napisao(la):
Imaš pravo što se tiče Tualatina, ali i815EP nije čipset za servere pošto je ograničen na 512MB RAM-a.

Nije on ogranicen, nego toliko moze da kesira, niko te ne ogranicava da stavis vise od 512. Ako se ne juri brzina, ASUS BX + Cumine i ne boli te glava. Ili jos bolje neka BX ploca sa integrisanim SCSI-jem jer bez SCSI-ja ne ide se na server. Pozdrav.

Ma pricajte sta ocete, kakav god hardver da stavis, ni u ludilu ne bih koristio win2k ili bilo koje druge prozore za iole vazniji server. U ovom slucaju, Linux je resenje jer je frka za kintu, a da se ima para, naravno, HP-UX masina ili eventualno Solaris je zakon :) A da li je Intel ili AMD unutra nije toliko bitno (mada Intel ipak ima prednost)

Pu pu pu Bili

Covek, ako ti treba IIS+SQL server to vise nego dobro odradjuju k6 i pristojniji celeron. Sve iznad toga je izivljavanje.

Misko je napisao(la):
Nije on ogranicen, nego toliko moze da kesira, niko te ne ogranicava da stavis vise od 512. Ako se ne juri brzina, ASUS BX + Cumine i ne boli te glava. Ili jos bolje neka BX ploca sa integrisanim SCSI-jem jer bez SCSI-ja ne ide se na server. Pozdrav.
Je l' to neka šala ili šta? Šta ti znači to "možeš da staviš kol'ko hoćeš memorije"? Nemoj da mudruješ mnogo svi znamo kako stvari stoje. ;)

P.S. Prava diskusija na ovu temu se odvija u onom drugom threadu u sobi Hardware. Prestanite sa savetima tipa "uzmi KTxxx ili TUSL..." čoveku treba pravi server, a niko od vas ovde nije kompetentan da o tome govori. Ko zna već je sve objasnio. ;)

Izvinjavam se, tek sada sam video drugi thread. Ipak ce to biti heavy-duty server, a ja bih stavio dual celerone i linux kao najsigurniju varijantu.

magick je napisao(la):
Je l' to neka šala ili šta? Šta ti znači to "možeš da staviš kol'ko hoćeš memorije"? Nemoj da mudruješ mnogo svi znamo kako stvari stoje. ;)

Nista ne mudrujem nego sta te ogranicava da stavis npr. GIGA ram-a? Da li znas odgovor?

Samo zbog Magicka:) Ne razmišljaj o P4-ki......AMD je preležao sve dečije bolesti kao i VIA tako da nema rezloga da ne uzmeš Athlona koji je i jeftiniji i bolji i brži i stabilniji...

PS: Magick ima raid tako da ta priča o 686B i da je tačna pada u vodu...

Moj glas ide za p4 ali takodje se potpuno slazem sa Miskom u vezi tualatina...

A evo ti i jedno misljenje jednog velikog baje koje je dao unofficial:
"My first reason to go Intel was to get away from the junk Via chipsets.This machine was built to make money,not play kiddie game.If all you care about is collective dick wagging in benchmarks to impress you friends, buy AMD.Otherwise just go away and leave us alone,your mommy is calling you on AIM."
Via je daleko od onoga sto se zove pouzdanost i covek nece da impresionira komsije sa frejmovima, i obzirom na to za sta ce masina da sluzi mislim da je razmatranje amd-a kao solucije krajnje neozbiljno. Svakom gameru preporucujem amd ali ovo je druga prica, svakako.

pozdrav

Stevs je napisao(la):
Samo zbog Magicka:) Ne razmišljaj o P4-ki......AMD je preležao sve dečije bolesti kao i VIA tako da nema rezloga da ne uzmeš Athlona koji je i jeftiniji i bolji i brži i stabilniji...
Svakako bi voleo da uzmem MPX platformu, a što se VIA tiče .... problem sa SouthBridge'om idalje postoji.
PS: Magick ima raid tako da ta priča o 686B i da je tačna pada u vodu...
Po ko zna koji put .... problem je u performansama PCI magistrale tako da se odražava na sve kontrolere i kartice koje ubodete u ploču. Sorry. :(

Misko je napisao(la):
Nista ne mudrujem nego sta te ogranicava da stavis npr. GIGA ram-a? Da li znas odgovor?
Memorijski kontroler toliko može da izadresira i to je to. Tvoja demagogija je u stilu "Možeš ti u rezervoar na Yugu da sipaš i 100 litara, a sad' što će da prelije to je već druga stvar".

Pre svega, zdravo svima.

Mozda je Notax omasio ono za Mercedes, ali zar recimo AnandTech ne koristi APPRO's 1124 760MP kao server? Mozda je P4 bolje resenje, ali sumnjam da je AMD nestabilan ili bagovit.

Hajde ljudi da prekinemo da mlatimo praznu slamu. Ovaj thread nije trebao da ispadne novi AMD vs. Intel dvoboj. Covek je u drugom threadu (hardver - ostalo) objasnio potrebe detaljnije, i nadam se da je taj thread, ako ne priblizio problem resenju, onda barem istakao alternativne opcije.

Sumiracu za kraj:
1. AMD nije bagovit
2. P4 nije serverska platforma
3. bilo bi posteno da se uvek podje od potreba primene pre nego sto se lupi savet u smislu "uzmi najjace sta ima na trzistu, to ce ti sigurno resiti stvari" - ne trebaju svi sve najjace
4. bilo bi posteno i traziti prvo dodatne informacije ukoliko nisu date radi sto preciznijeg odgovora, jer on predstavlja ipak preporuku kako covek da potrosi prilicnu sumu para
5. takodje bi bilo posteno da se preporucuju resenja o kojima se poseduju neka iskustva (realna dakle) i znanja da se taj predlog obrazlozi. Necu ulaziti u detalje sad. Trudite se da ovaj forum ostane lepa baza iskustava i pravih saveta, posto se polako pretvara u povrsno naturanje takodje povrsnih (ili brzopletih) misljenja.
6. ko se nasao uvredjenim, izvinjavam se, jer mi nije bila takva namera - samo zelim sto bolju situaciju za sve nas kao zajednicu

P.S.
JPM: ako Anand koristi tu platformu za server, to ne znaci da je to srecna solucija za svaki server (posto ih ima xy vrsta) niti da je Anand bog, apsolutan i nepogresiv da bi nam bio odrednica za sve u (racunarskom) zivotu.

JPM je napisao(la):
Pre svega, zdravo svima.

Mozda je Notax omasio ono za Mercedes, ali zar recimo AnandTech ne koristi APPRO's 1124 760MP kao server? Mozda je P4 bolje resenje, ali sumnjam da je AMD nestabilan ili bagovit.

Potrebno mi je pojashnjenje.
Omashio, mislis da to nije tachno za Mercedes,
ili omashio, mislis na glupo poredjenje simulatora i net servera????
Za ovo drugo sam napisao da je bilo zezanje.

magick je napisao(la):
Po ko zna koji put .... problem je u performansama PCI magistrale tako da se odražava na sve kontrolere i kartice koje ubodete u ploču. Sorry. :(

Dakle po ko zna koji put problem je u Live karticama a ne u 686B kontroleru....Koliko vidim i intel ima iste problema sa Live-om...

Vrh Dno