Šta je novo?

SSHD How To

mr_gee_fox

Slavan
Učlanjen(a)
22.01.2009
Poena
319
Pozdrav, prvi put imam priliku da posedujem sshd koji ide uz ASUS N550JK racunar, pa me interesuju neke stvari. Posto ranije nisam imao prilike da se druzim sa hibridnim diskovima, zanima me kako se tacno podesavaju hibridni diskovi. Trazio sam nesto po netu, ali slaba vajda od toga. Sta se tacno tu kesira? Jel se na taj disk smesta page file ili nesto skroz trece...

Nemas nista da konfigurises, to je jednosatvno HardDisk kome firmware keshira u nandflash podatke za brzi pristup.

Mozes da ga posmatras kao brzi hard disk :)

Da, ali ja vidim jednu skroz praznu particiju od 16gb u kojoj se nista ne desava i u potpunosti mi je dostupna za bilo kakve operacije. Ne znam jesam li nesto propustio?

Ti onda nemaš SSDH, već imaš u laptopu klasičan HDD i mali (verovatno 32GB) SSD koji služi za cache.

Kod pravog SSHD-a ti ne vidiš ništa, nikakve particije, sve je unutar samog diska i nije dostupno korisniku.

Pogledaj da li ti je uključeno keširanje uopšte, da li imaš instalirane odgovarajuće drajvere, ne znam na tom modelu kako je rešeno kroz Intel SRT ili neku sličnu tehnologiju.

Izgleda si u pravu. Pogledah sad u BIOS-u i sve bi bilo ok da mi je ponudjena RAID opcija. Imam samo AHCI i IDE,,,,

To sam i pokusao, ali ne mogu u biosu da podesim storage na RAID. Imam samo AHCI i IDE... Koliko sam ovde razumeo, RAID je obavezan.

Sad videh da imam HM86 chipset koji ne podrzava raid. Samo me interesuje zasto su onda stavljali SSD ako ne mogu da koristim IRST

Jel možeš da postaviš ovde screenshot iz Disk Managera? Takođe, skini najnoviji Crystal disk info, pa postavi i screenshot-e iz njega da vidimo tačno šta imaš u laptopu.

U pitanju je najobičniji 1TB 7200rpm hard disk, nije nikakav SSHD niti imaš neki mali cache SSD.

Nemam pojma čemu služi ova E: particiji niti da li je neki Asus-ov softver napravio, možda ako imaš neki RAM drive ili nešto slično, ali nema veze sa SSDH-ovima ili keširanjem.

Uglavnom, imaš laptop sa običnim hdd-om i to je sve, nemaš šta da podešavaš :)

mozda je to ona 'recovery' particija koju win7 pravi.

Jeste :) Ja sam samo preimenovao particiju u cache, ali dosao je brand new sa takvom particijom, a tako se i u specifikacijama vodio..... sta god im to znacilo :)

Jeste :) Ja sam samo preimenovao particiju u cache, ali dosao je brand new sa takvom particijom, a tako se i u specifikacijama vodio..... sta god im to znacilo :)
Ah, OK. Znači običan HDD sa 2 particije. Pošto je spremljen za laptop ta particija je verovatno spremljena za instalaciju systema a na njoj bi trebalo da se nađe backup OS sve sa drajverima i programima da može system da se vrati na početno stanje. Znaš ono: "Press F12 (ili već koji) to restore to default" što obično stavljaju sa OEM windowsima. Možeš slobodno da to sve ponovo particioneš kako hoćeš. Čak i da ima Windows restore partition nebi moga da instaliraš legalne windos obatle pošto ide prema kodu iz BIOSa.

Nazad
Vrh Dno