Šta je novo?

SSD za MBPro 13" late 2011

• Začetnik teme Začetnik teme LuxoR
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

LuxoR

Čuven
Učlanjen(a)
20.01.2002
Poena
619
Dakle MB Pro 13" late 2011, želeo bih da mu stavim SSD

da li on ima neku sličnu frku kao što ima iMac oko one fore sa temp. senzorom ili mogu bilo koji? (na ifixit je samo "izvadi stari - stavi novi") ?

Za sada najviše naginjem Samsungu 830 od 128GB (malo manje 17.000 u emmiju) - vidim i ovde se po forumu najviše hvali ... da li možda mogu da imam neki problem sa "kompatibilnosti" i da li treba da vodim računa o famoznom TRIM-u?

Kako da instaliram sistem na nov hard? Obzirom da sada imam Lion 10.7.4 i da uz laptop nisam dobio nikakav disk/flash kako da uopšte pokrenem instalaciju da bih stigao do time machine?

I još jedno pitanje: nameravam da nabavim i optibay tako da imam 128gb sistem i 500gb (možda uzmem i 750) za podatke, da li onda mogu da koristim TimeMachine da mi radi bekap sa oba diska istovremeno (i da ih posle tako vrati) ili TM radi samo sistemski disk? U krajnjoj liniji i ako ne može nije mi neki problem da bitne stvari držim na sistemskom i da mu radim TM a ovaj ću ručno (ipak bi bilo zgodnije da može istovremeno)

edit: da li se generalno očekuju neki značajniji padovi cena/novi kontroleri i sl.?

Poslednja izmena:
Dakle MB Pro 13" late 2011, želeo bih da mu stavim SSD

da li on ima neku sličnu frku kao što ima iMac oko one fore sa temp. senzorom ili mogu bilo koji? (na ifixit je samo "izvadi stari - stavi novi") ?

Za sada najviše naginjem Samsungu 830 od 128GB (malo manje 17.000 u emmiju) - vidim i ovde se po forumu najviše hvali ... da li možda mogu da imam neki problem sa "kompatibilnosti" i da li treba da vodim računa o famoznom TRIM-u?

Kako da instaliram sistem na nov hard? Obzirom da sada imam Lion 10.7.4 i da uz laptop nisam dobio nikakav disk/flash kako da uopšte pokrenem instalaciju da bih stigao do time machine?

I još jedno pitanje: nameravam da nabavim i optibay tako da imam 128gb sistem i 500gb (možda uzmem i 750) za podatke, da li onda mogu da koristim TimeMachine da mi radi bekap sa oba diska istovremeno (i da ih posle tako vrati) ili TM radi samo sistemski disk? U krajnjoj liniji i ako ne može nije mi neki problem da bitne stvari držim na sistemskom i da mu radim TM a ovaj ću ručno (ipak bi bilo zgodnije da može istovremeno)

edit: da li se generalno očekuju neki značajniji padovi cena/novi kontroleri i sl.?

Ok, idemo korak po korak.

1. Što se tiče stavljanja SSD-a u MBP po meni bi trebao da vodiš računa o par stvari:
- SATA2 ili SATA3? Ako je kontroler na ploči tvog MBP SATA3 (a jeste), najbolje performanse i kompatibilnost ćeš imati ako uzmeš SSD SATA3
- kontroler SSD-a? Po meni (a ovo nije samo moje mišljenje), trenutno su najoptimalnija opcija kupovine SSD-ovi sa 3 tipa kontrolera: Marvell (Crucial M4), Samsung (Samsung 830) i Intel (Intel 520).

2. Što se tiče TRIM opcije... Zvanično, Apple kroz OSX ima podršku isključivo za svoje SSD-ove, dok za custom made varijante ne daje.
Ipak, ljudi su se potrudili, tako da ipak postoji opcija uključivanja TRIM podrške u Snow Leopardu (od verzije 10.6.7) i Lion-u.
http://www.groths.org/?page_id=322

3. Što se tiče toga kako instalirati sistem na nov SSD, po meni je najbolja opcija uraditi kloniranje sistema na SSD koji ćeš staviti u neki 2,5" enclosure ili da kloniraš na eksterni disk (usb flešku), podigneš sistem sa eksternog diska i rekloniraš na SSD.

4. Što se tiče optibaya i stavljanja superdrajva sa strane to je ok opcija (i sam imam to), a TM može da ti radi backup sa kog god hoćeš drajva, samo podesiš da tako i radi (podešavanja TM).

5. Što se tiče pada cena, mogu samo da ti kažem da ceo internet bruji o izlasku novog MacBook Pro-a ovog leta, tako da će stariji modeli sigurno da pojeftine, pa ako planiraš da kupiš (ako nisi već uzeo) sačekaj još malo, uštedećeš sigurno solidnu količinu novca.

Pozz

Super, hvala na odgovorima ..

3. Što se tiče toga kako instalirati sistem na nov SSD, po meni je najbolja opcija uraditi kloniranje sistema na SSD koji ćeš staviti u neki 2,5" enclosure ili da kloniraš na eksterni disk (usb flešku), podigneš sistem sa eksternog diska i rekloniraš na SSD.

Čime se radi to kloniranje? jel ima neki poseban software ili ima lion neku opciju?

5. Što se tiče pada cena, mogu samo da ti kažem da ceo internet bruji o izlasku novog MacBook Pro-a ovog leta, tako da će stariji modeli sigurno da pojeftine, pa ako planiraš da kupiš (ako nisi već uzeo) sačekaj još malo, uštedećeš sigurno solidnu količinu novca.

video sam ove "rumors", ali nisam mislio na cene MB-ova već SSD-ova :d

Zaboravih da ti napišem....
Za kloniranje koristi Carbon Copy Cloner:
http://www.bombich.com/
Besplatan, a radi kao zmaj.

Što se tiče cena SSD-ova one će da idu na dole, ali ja se ne bih nadao da će to da bude nešto posebno rapidno. Polako će da klize, kako budu izlazili noviji i sa većim kapacitetom.

super!

thx :wave:

p.s. znači samo me još zanima potvrda da nemam šta da razmišljam o nekom temp senzoru kao na imac? samo se zameni uređaj, ne treba nikakav adapter/kabl/pin/dodatak?

p.p.s kod koje naše firme da jurim emmi/winwin ? ima li neki jeftiniji?

Poslednja izmena:
@RingeRaja

ja se razmiljam da zamenim stari intel M ?? 80GB SSD za neki aktuelan: hteo sam da uzmem Kingoston HyperX 300 jer su ga nahvalili na www.storagereview.com ali vidim da je i kutija uzeo Samsung 830 a i ti ga spominjes. Sta mislis o Kingoston VS Samsung 830?

btw Luxor, uzmi 1GB za sekundarni disk 😉 nije neka razlika u ceni

Poslednja izmena:
Ovaj što imam je 500GB, ako nađem neki od 1TB (kudikamo povoljan) onda što da ne...

sad sve nešto pravim u glavi varijante i pretumbacije, ovaj MB mi je mašina "za korišćenje i uživanje", e sad mi je uletelo da ću na duže da radim od kuće dodatne projekte koji će biti C# development (kako na aktuelnom sistemu, tako bi trebalo da se radi i metro apps na windows 8) pa merkam da li da radim bootcamp na ovaj mac ili da aktiviram "stari" laptop (acer c2d 2gb) koji radi ok ali se vidi da mu je hard usko grlo pa merkam da i njemu stavim jedan ssd pa da radim ko čovek (da ne "kaljam" mezimca sa windowsom :d )

tako da sad pokušavam da nađem negde za što jeftinije (na amazon.com je 830 ssd 130$ a kod nas skoro 17.000 a hebiga nemam nikog u americi da mi donese) i da sklopim u glavi čitavu konstrukciju (tehničku i finansijsku)

nemam pojma... ja koristim CrossOver (Wine koji se placa 😀) kad mi treba sWinjdows... i radi mi sve ok. Ako nesto nece da radi onda koristim VirtualBox. Odavno sam izbacio ostale masine, sad koristim samo MBP kao jedinu masinu - svi fajlovi, programi, podesavanja na jednom mestu, back samo jednog diska... sve mogu da ponesem sa sobom...

sad cu da okacim sliku u onaj thread o radnim sobama...

Ja samo da napisem kako je vrlo zanimljivo da sto je veci kapacitet ssd-a sve slabije pada cena; polovni 128 sad vec po 100 i manje E mogu da se nadju (mislim na sata 2), dok 256 i dalje nema ispod 220 i blizu!! 🙁(

Ma i ja sam tako nego sam po "vokaciji" .net developer pa mi je windows radno okruzenje (sto nije problem jer na poslu imam masinu na kojoj radim a kuci mac za "life stuff") nego je sad upao ovaj part time job kokji ce trajati (nadam se) duzi vremenski period pa se razmisljam da li da skrnavim mac masinu ili da malo osvezim acer laptop...

Otprilike sam i resio da ipak aktiviram ozbiljnije acer laptop jer cu morati da dizem win7 win8 a sigurno cu i neku virt masinu da dizem pa bi mi to bilo suvise da mesam sa "licnim" stvarima na meku (kompletna kolekcija porodicnih fotografija i slicne stvari koje su mi nemerljivo vrednije od bilo cega i veoma mi znaci sto imam jednostavan backup - TM)

Imao sam windows u virtuelnoj masini (vmware) na meku ali mi je to najblaze govoreci mucenje za ista ozbiljnije, otprilike ebank i ako bas nesto eksplicitno treba, a ipak ce mi trebati da dizem visual studio sql server i sl ... I jednostavno nije mi to to...

E da, kakav je ocz agility 120 gb ( ili vertex) vidim ima ih i na ovom forumu i na smugu za oko 110 - 120... Valjaju li za te pare ili su ipak bolji samsung/intel koji su skuplji nekih 40-50e ?

Ja bih uzeo Samsung.
Odličan je, nije skup, a čak da je Kingston bolji, skuplji je, a razliku ćeš samo primetiti u džepu.

I Luxor, trebaće ti sekundarac veći od 1 GB🙂

ma i ja bih voleo (bem ti brz internet i torente - napunih 500gb očas posla :S🙂, ali ima li uopšte veći od 2.5" ?? mada već neko vreme merkam drobo il neku sličnu mrežnu varijantu (pare problem kao i uvek ...)

Izgleda da moj sarkazam nije baš shvaćen...
1 GB???
Btw, trenutno najveći 2,5" su od 1 TB.

p.s. Ako hoćeš dobar NAS pogledaj Synology. Imam jedan već izvesno vreme, ultimativno dobro parče hardvera (a ovaj moj je inače entry level). Jedino što ih nema kod nas, ja sam moj uzeo preko ebaya, ali nijednog trenutka nisam zažalio, radi za sve pare.

Poslednja izmena:
Ladno nisam skontao gb :d
mene su oduvali sa carinom kad sam preko amazona poslednji put uzeo nesto za malo manne od 80e tako da se ne usudjujem da bilo sta porucujem (samo ako nekoga znam da moze da mi donese)

Ja sam pre dva meseca ubacio KINGSTON SV100S2 128G, doduše meni je SATA2 kontroler pa je on OK. Ja sam išao preko TM. Upalim MBP i držim CMD + R (Internet restore). Kada se učita meni, izaberem Restore from TM Backup i sve je bilo na svom mestu i funkcionisalo bez problema.

Porucio sam za sutra iz emmija samsung 830 120gb...
Videcu da li cu za sada ovaj stari hdd da stavim u neki enclosure dok ne nabavim optibay
Samo mislim da su mi potrebni "specijalni" srafcigeri pa cu da vidim dal cu sam da turam il da jurim pedju iz macole... Uh jedva cekam :d

treba ti set torx srafcigera koje mozes kupiti kod kineza za 200 din.

Torx.webp

Stigao ssd (samsung 830 128gb)

naravno nisam uspeo torx da navatam (u par radnji su imali najmanji 1, a kod kineza na 3 mesta nisam našao) ali sam uspeo klještancima da ih odvrnem ...

*** koliko sam gledao onaj ifixit kad sam ga otvorio kao da ga otvaram već 100ti put 🙂

elem, stavio sam ssd, kako još uvek nisam nabavio optibay stari ga čeka ... cmd+R prilikom boota je pokrenuo internet restore (trebalo mu je nekih 15ak minuta da povuče sa neta šta mu treba), disk utility sam "preformatirao" ssd, pokrenuo time machine restore ..

restore je potrajao nekih sat - sat i po i sve radi ko zmaj ...

neverovatno je što i onako tih hard koji je ranije bio, sada je ogromna razlika koliko se ništa ne čuje i koliko sve brzo radi - maltene kao ipad 🙂 prosto fenomenalna stvar ovaj ssd !

sad treba da vidim ovo oko TRIMa i da se poigram sa novom igračkom ...

p.s. sad sam stavio trim enabler, da li aplikacija stalno mora da bude aktivna da bi to radilo ?

Poslednja izmena:
Stigao ssd (samsung 830 128gb)

naravno nisam uspeo torx da navatam (u par radnji su imali najmanji 1, a kod kineza na 3 mesta nisam našao) ali sam uspeo klještancima da ih odvrnem ...

*** koliko sam gledao onaj ifixit kad sam ga otvorio kao da ga otvaram već 100ti put 🙂

elem, stavio sam ssd, kako još uvek nisam nabavio optibay stari ga čeka ... cmd+R prilikom boota je pokrenuo internet restore (trebalo mu je nekih 15ak minuta da povuče sa neta šta mu treba), disk utility sam "preformatirao" ssd, pokrenuo time machine restore ..

restore je potrajao nekih sat - sat i po i sve radi ko zmaj ...

neverovatno je što i onako tih hard koji je ranije bio, sada je ogromna razlika koliko se ništa ne čuje i koliko sve brzo radi - maltene kao ipad 🙂 prosto fenomenalna stvar ovaj ssd !

sad treba da vidim ovo oko TRIMa i da se poigram sa novom igračkom ...

p.s. sad sam stavio trim enabler, da li aplikacija stalno mora da bude aktivna da bi to radilo ?

Čestitam na upgrade-u, sa srećom da koristiš SSD.
Oko TRIM-a... Ništa, samo odradiš patch sa TRIM Enabler-om i to je to. Inače, svaki put kad odradiš veliki update OSX-a (npr. kad ga budeš podigao na 10.7.5), moraš ponovo da uradiš i patch-ovanje sa programčetom.
Da li je TRIM uključen videćeš i u System Information, Serial-ATA, pa odeš na SSD i vidiš TRIM support.
Pozz

Kako kaže u onom oglasu "ne prodajem nista, samo se hvalim" :d

SSD je fenomenalan! Sve radi na "odmah" prosto neverovatno, pogotovo sto je dosao na mesto hdda od 5400rpm...

Pre par godina sam u miniju zamenio hdd sa 5400rpm na 7200rpm i razlika je bila i vise nego ocigledna ali ovo je kao nebo i zemlja...

Otprilike mi je filing kao kad sam uzeo prvi flash od 128MB posle mucenja sa disketama i cdrw...

Inace ne koristim puno virtuelnu masinu ali mi je neverovatno koliko brzo radi win7 u vmwareu sa 1gb rama i jednim jezgrom a pre ssd-a je paralelni rad bio skoro nezamisliv... Predjem iz osx u vm i treba mu dosta vremena dok se skapira i onda moze da se radi, pa kad hocu da se vratim opet tako ali sa ssd-om sve prosto leti, momentalno reaguje i na jedan i na drugi sistem... Skoro pa da mi je zao zto nemam potrebe za vm toliko :d

Sutra mi stize optibay pa javljam kako je to proslo

Stigao optibay, instaliran i sve lepo radi!

Stavio sam njegov "stari" disk 500gb na 5400rpm, jes da nije šampion brzine ali je pristojno tih .. kako će se na njemu nalaziti razni podaci koji će biti vučeni samo po potrebi verovatno će ga OS bacati u sleep veoma često ...

večeras ću da povežem eksterni disk da vidim kako da namontiram da TM pravi bekap za oba diska ...

ja sam na SSD stavio system i application folder a user folder mi je na HDDu... (samo mi je Aperture Library na SSDu zbog brzine!)

Jel ima neki fazon da se prebaci user folder na drugi disk ili mora ručno?

Mislim da sam uspeo ... copy paste komplet user foldera na novi hard
onda system preferences pa users, pa na korisnika na "advanced" pa mu stavim lokaciju i restart ...
deluje mi da je sve tu ...

Nazad
Vrh Dno