Šta je novo?

ssd vs hdd usteda struje

Johnny B.

Slavan
Učlanjen(a)
26.05.2005
Poena
380
Cao,

Gledao sam po forumu, ali ne mogu da nadjem.

Koja je razlika u potrosnji struje izmedju ova dva diska (u procentima)?
Planiram da menjam disk u lap topu pa me interesuje da li cu dobiti duzi rad na bateriji (autonomiju).
Performanse su sigurno bolje.

Da li je potrebno nesto uraditi pre instalacije os-a na ssd-u?
Da li ima neke razlike prilikom butovanja?

Hvala
p.s.Izvinjavam se ako postoji nesto na forumu ovog tima, a sigurno postoji. Stvarno nisam uspeo da nadjem.

Pa razlika je u par procenata, i sam hdd je mali potrosac, najvise struje povuce prilikom paljenja itd, a sto se baterije tice ne verujem da ces dobiti nesto vecu autonomiju, vise to zavisi od drugih faktora, tj kako koristis lt.

Pre instalacije ne trebas u biosu da prebacis ssd da radi na AHCI modu i tjt, posle kad instaliras win imas po netu a i ovde na forumu par tema kako da ga podesis itd da bi radio optimalno i da bi mu produzio zivotni vek, . Prilikom butovanja nemas razlike osim naravno u brzini jer je sa ssd-om butovanje neuporedivo brze.

Sve u svemu, dobijam na brzini u startovnju os-a i u radu?

SSD troši puno manje struje nego HDD ali u celom sistemu je to ionako mali procenat. Najbolji deo je što možeš i u bateriskom režimu da ga ostaviš upaljenog svo vreme pa je ubrzanje sistema još veće nego što bi bilo sa toliko brzim HDDom.

Da, pogotovo sto su hdd u lt uglavnom oni sa 5400 rpm, osetices razliku itekako cak i ako ti lt ima samo sata2 konektor. Ja kod mene na lt imam ssd i nikad ne bih vratio hdd nazad.

Hoces da kazes da ce mi biti ogranicen protok ako imam sata2, necu imati protok po specifikaciji diska?
Kako to mogu da proverim?

Upravo tako, postoje programi za to itd, uglavnom racunaj na prepolovljene vrednosti od specifikacija, ali je i to opet bolje od hdd-a i dalje je primetno veca brzina podizanja sistema, ucitavanja programa itd. Evo dacu ti primer sa mog laptopa, dok nije bio ubacen ssd kad ga upalim trebalo mu je pa skoro pa minut da podigne sistem i kad ga podigne onda jos oko minut da se svi programi ucitaju i pokrenu. Kad sam ubacio ssd ( radi preko sata2 ) podizanje sistema je za nekih 20-25sec i kad udje u win treba mu oko 5-10 sec da pokrene sve programe i lt je spreman za koriscenje.

Evo sada sam gledao moj hard, u lt imam Seagate ST9320320AS. Da li je to sata2?

Cak i da vidim da li mi je hard sata2, kako to mogu da proverim na racunaru (mislim da li podrzava sata2)? :(

Poslednja izmena:
HDD ti je SATA3 po toj oznaci ali to ne mora da znači i da lapatapa ima SATA3, najbolje je da proveriš u specifikacijama za njega, to je jedino merodavno. Kad si već tu proveri dali ima setting za AHCI u biosu, ako je noviji verovatno je da ima.

Poslednja izmena od urednika:
Pa to sam gledao, nem tu opciju u biosu. Lap je x53sg.

Vrh Dno