Šta je novo?

SSD: Vertex 2 (PRO) bolji od Intel X25-M (G2)

I_L_I_J_A

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
660
Ceo clanak mozete videti na
http://anandtech.com/printarticle.aspx?i=3702

Vertex 2 koristi novi SandForce kontroler sa write amplification od 0.5x (realtime kompresija) dok Intel tvrdi da X25-M ima WA od 1.1x, kod losih proizvodjaca ide i do 40x (za snimljenih 1MB efektivno u proseku snima na flash 40MB - eto "stucanja" i usporavanja i jos gore brzog dostizanja max broja upisa u MLC celije)!

Rezultat novog kontrolera je da je Vertex 2 je prvi SSD koji prevazilazi X25-M

Prilozi

• durawrite.jpg
    durawrite.jpg
    112.9 KB · Pregleda: 58
  • 21107.png
    21107.png
    46.3 KB · Pregleda: 90
  • 21108.png
    21108.png
    44.5 KB · Pregleda: 70
  • 21106.png
    21106.png
    44.9 KB · Pregleda: 67
Poslednja izmena:
A zaboravio si ovaj grafik:
21105.png

Slucajno?:) Jedini grafik u kome je Intel bolji?;)

Sale po stranu, random read i write je za prosecnog korisnika dobar na svim SSD-ovima u ovom clanku, pa je seq. write koji je na Vertex 2 odlican (25% bolji od drugog na listi) stvarno extra.

Ko sto rece Anand, izgleda da ga SATA II gusi, tako da se nadam da ce izaci sa SATA III ili SAS2 konektorom.

P.S. Nije prvi SSD koji je prevazisao X25-M - prvi MLC 2.5" SSD koji je prevazisao X25-M.

S obzirom da je pre-production (ocekujemo jos u finalnoj verziji ;) ) i da prevazilazi (u vecini testova) Intel X25-M deluje sjajno!

Najvise mi se svidja da koriscenjem ne gubi primetno na brzini (kao ni sa Intelom) jer ovo je cesto gadan problem kod dosta SSDova (glanc nov radi savrseno brzo, posle par meseci koriscenja ne tako dobro).

OCZ Vertex 2 Pro 100GB "New" Performance "Used" Performance
4KB Random Write 50.9 MB/s 45.2 MB/s
2MB Sequential Write 252 MB/s 252 MB/s

I mene jako me zanimaju rezultati kada bi se pojavio sa SATA3, posto je u prva dva grafika zakucan na efektivni max protok SATA2 kontrolera

Poslednja izmena:
Sale po stranu, random read i write je za prosecnog korisnika dobar na svim SSD-ovima u ovom clanku, pa je seq. write koji je na Vertex 2 odlican (25% bolji od drugog na listi) stvarno extra.

Intel je namerno ogranicio max seq write na X25-M, prosla ili pretprosla verzija updatea FW za X25-M je donela povecanje sa 80MB/s na 100MB/s ali samo za 160GB verziju dokazujuci da je u pitanju samo vestacko ogranicenje (kako X25-M ne bi delom zalazio u X25-E segment).

Poslednja izmena:
Pitam se samo da li ce ova verzija ici za mainstream ili za Enterprise. Intel ce isto praviti MLC X25-E G2 (enterprise verzija) a ne SLC, tako je moguce da ce ovi diskovi biti papreno skupi naspram sadasnjih X25-M/Vertx-a. A slabiji SF-1200 kontroler ne daje ovako impresivne rezultate.

Videchemo.

Bitno da Intel ima od nekoga konkurenciju u ovom segmentu trzista

Videli smo kako je Intel usporio razvoj i izbacivanje novih platformi (cak i pomerio premijeru nekih gotovih procesora) kada je AMD prestao da izbacuje superiorne procesore.
Core 2 Duo ne bi ovako dugo opstao da je AMD imao sta konkretno da ponudi

OCZ unveils ultraslim USB 3.0 external SSD, Vertex 2 and new PCI-e SSDs

OCZ has a thing for pumping out some pretty swank concepts at trade shows, and sure enough, the company's storming onto the CES floor with a number of drool-worthy introductions. Up first (and dearest to our hearts) is the ultrathin USB 3.0 external solid state drive, which offers up a 5Gb/sec transfer rate and should ship in 64GB, 128GB and 256GB capacities. Someday, for some price. The outfit is also dishing out the Vertex 2 line of MLC-based internal SSDs as well as a second-generation PCI-Express design that's aimed for the enterprise crowd. Specifics are few and far between, but we're hoping to get a little hands-on time (with as many details as we can gather) soon. Really soon.
http://www.engadget.com/2010/01/06/ocz-unveils-ultraslim-usb-3-0-external-ssd-vertex-2-and-new-pci/

Ovi externi SSD-ovi ce biti dobra fora za boot OS-ova.

Videli smo kako je Intel usporio razvoj i izbacivanje novih platformi (cak i pomerio premijeru nekih gotovih procesora) kada je AMD prestao da izbacuje superiorne procesore.
Core 2 Duo ne bi ovako dugo opstao da je AMD imao sta konkretno da ponudi

Sva sreca AMD-ovci ovo nisu procitali :p

da ne otvaram novu temu koji ssd bi mi preporucili do 64bg za priblizno 150e plus minus koji evro...znaci da mi stane win7 i jos par obicnih programa...hvala

Ako kupuješ kod nas, za te pare još uvek nema ništa da valja.

Ako kupujes bilo gde sem u USA ili fabrici - za te pare jos nema ;)

Sacekaj mart otprilike, tad ce biti stabilizovane cene.

Recimo Intel 40GB X25-V G2 SSD

Kompanija Intel je pomalo neuobičajeno predstavila X25-V G2 SSD drive kapaciteta 40GB Ono što je neuobičajeno je činjenica da drive-ovi ove serije su već dostupni u kapacitetima od 80 i 160GB. Nedugo nakon što je Intel predstavio modele kapaciteta 80 i 160GB, Kingston je licencirala tehnologiju od Intel-a i izdala svoju verziju drive-a kapaciteta 40GB. Da li je prodaja ovog modela bila toliko dobra pa se Intel odlučio da predstavi i svoju verziju drive-a nije poznato. Bilo kako bilo, ovaj model kao i drugi G2 SSD modei iz Intel-a koristi NAND flash memoriju izrađenu korišćenjem 34nm tehnološkog procesa i u potpunosti podržava TRIM u podržanim operativnim sistemima.

http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=17301

http://download.intel.com/design/flash/nand/value/datashts/322736.pdf

Par korisnih logicnih saveta zbog 40GB kapaciteta:
1. Move or turn off the pagefile
2. Turn off hibernation
3. Turn off system restore
4. Move all of the "my documents" type folders to another drive

Ali za $125 cini mi se super boot disk - slab sekvencijalni write ali sve ostalo perfektno

Poslednja izmena:
Aj ga ti uzmi i koristi nekoliko dana pa onda preporucuj ;)

ti bas ides po celom forumu i trolujes gde stignes? posle 2 meseca upotrebe kingstona v40, mogu da ga preporucim svakom ko nema potrebe za puno podataka na laptopu, zeli da ga ubrza i da mu smanji potrosnju i grejanje.

Problem je sto si ti pre toga ocigledno imao neki spori laptop HDD za uporedjivanje.
Cak i za to spec. trziste gde:
- ne treba ti prostor
- hoces SSD
imas alternative tipa OCZ Vertex/Agility od ~30GB za istu cifru (cak i jeftiniji u zavisnosti od zemlje), sa slicnim read ali barem 3x vecim upisom.
Iskreno, najteze mi pada kad znam da je vestacki limitiran write. I da sto vishe ljudi kupi taj SSD, Intel ce imati manji incentive da napravi bolji/brzi/jeftiniji jer ce imati manje trziste kome da proda SSDove ;) Ovako ili uzmes nesto sto ima bolji zapis a malo samo manji kapacitet, ili sacekas.

Vrtimo se u krug... nisi mi objasnio kad cu osetiti tih 40mb/s upisa na mom konkretnom primeru,a ja sam ti objasnio da sam zadovoljan brzinom dizanja windowsa i ostalih app, a da mi potrosnja od 0.15W koliko ovaj G2 vuce takodje znaci... ovaj disk se savrseno uklapa u masinu za koju je namenjen.

I ajd molim te pogledaj laptope do 50k din pa vidi koji ima 7200rpm diskove, kad vec vuces na tu stranu? Kad sam trazio da kupim letos 7200rpm disk u NS belo su me gledali, a nisam uspeo nigde ni da porucim, po normalnoj ceni.

Brzina nije vestacki ogranicena (tipa da su ogranicili fw), vec je g2 80gb osakacen, i dalje mislim da su to poluispravni kontroleri, pa su mogli da podnesu samo 1/2 cipova.

uz to vertexa ne vidim gde ima da se kupi kod nas, a kingstona sam uzeo ovde (bila je varijanta da ga dovucem iz usa, ali bih em cekao, em dok bih castio donosioca, ne bih nista bolje prosao)... razlika od 10gb je 30% u ovom slucaju, sto nije malo, ali bi mi u principu i 30gb bilo dovoljno, no dodatnih 20e za 10gb manje mi vec ne deluje kao dobra opcija, tim pre sto je velika razlika u upisu, ali u citanju nikakva (deklarisano 170 vs 185 kod agility-a, vertex je jos skuplji koliko vidim).

posle 2 meseca upotrebe kingstona v40, mogu da ga preporucim svakom ko nema potrebe za puno podataka na laptopu, zeli da ga ubrza i da mu smanji potrosnju i grejanje.

Vrtimo se u krug... nisi mi objasnio kad cu osetiti tih 40mb/s upisa na mom konkretnom primeru,a ja sam ti objasnio da sam zadovoljan brzinom dizanja windowsa i ostalih app, a da mi potrosnja od 0.15W koliko ovaj G2 vuce takodje znaci... ovaj disk se savrseno uklapa u masinu za koju je namenjen.

Realno potpuno se slazem sa Danijelom, 40GB za pristojnu cenu je dovoljno za OS i programe, na laptopu razlika je drasticna (kome je 40GB dovoljno). Takodje ovi SSDovi ce u ustaljenom rezimu (kada se instalijaju OS/svi programi) provoditi vreme 80% puni gde su bitni citanje i random upis (koji je odlican) pa max upis od 35-40MB/s ne predstavlja problem jer najvise ima uticaja pri instalaciji. Ali i tada ako se instalira sa DVDa (max read 22MB/s) ili USBa (max read 32MB/s) instalacija nikako ne predstavlja problem a kada se sve instalira nece ni biti puno sekvencijalnog upisa pa TRIM (zbog 80% popunjenosti) i brilijantno random/sekvencijalno citanje i random upis postaju najvazniji parametri (sto ovaj jeftin SSD radi ODLICNO!)

Da li je Intel X25-V SSD savrsen - nije
ali za cenu najslabijeg kingstona 64GB nudi dosta vise (kome ne smeta kapacitet od 40GB) krenimo od TRIMa (koji pored Win7 radi i pod XPom i pod Vistom uz Intel SSD optimizer sa kojim je ovaj SSD kompatibilan) i brilijante svake vrste citanja i random upisa
Intel 40GB X25-V G2 SSD - cena $130
Random 4KB read: do 25000 IOPSa
Random 4KB write: do 2500 IOPSa
Ima TRIM (jako malo opadanje performansi za par meseci/godina koriscenja)

Kingston 64GB SSDNow V-Series - cena $150
Random 4K read: 6300 IOPS
Random 4K write: 84 IOPS (tragedija! 84x4KB=0.336MB/s random snimanja)
NEMA TRIM (moguce i ocekivano ozbiljno opadanje performansi za par meseci koriscenja
- sa secureeraseom moze se vratiti u as-new stanje ali uz gubitak svih podataka => mora backup na drugi disk pa vracanje)

Poslednja izmena:
Meni ssd optimizer ne radi na ovom ssdu... jel postoji nacin da ga nateram? samo mi smart parametre ocita...

Na zalost cinimi se da sam procidao da ni Intel X25-M FW ne moze da se flashuju na Kingston verziju X25-M (iako su identicni SSDovi) tako da tesko... :(
Sa druge strane Intelov kontroler manje pati od degradacije performansi tokom koriscenja

Poslednja izmena:
Pa ko je samo random citanje bitno, onda je i Kingston 64GB odlicna opcija ;)
A kad ce ti biti potrebno pisanje, pa cak i pri obicnim instalacijama. Instalacije dekompresuju fajlove, to je obican copy za danasnje procesore (pa i starije).

A ako mislis da koristis komp kao obican netbook, gde ces stvarno maltene samo citati a ne pisati, pa onda znaci da ces platiti za SSD maltene kao za taj laptop (harikiram naravno).

Koji ti laptop konkretno imas, npr. koliko kosta, i za sta ga korisris? (@daniel)

Poslednja izmena:
Konkretno pise u my computer... acer 3410 timeline, kostao oko 50k... znaci bitno mi je da mu baterija traje sto duze, da je sto laksi, a opet mi netbook nije bio dovoljan. treba mi za posao, kad nisam u NS, tako da je ovaj disk sebe otplatio negde prvi put kad sam isao na put i kad sam pri 130kmh kucao mailove dok se sve truckalo, bez da brinem hoce li nastradati disk u lapu |)
Sto je trebalo instalirati instalirano je (w7, delphi, i nas sw), pa me stvarno ne brine ta brzina upisa... ni trim, jer verujem da do te degradacije dolazi kad se priblizimo tih 80% punoce diska.. na mojih <50, ima jos ihaj fore |)

A sad te shvatam... posao/firma placa, sto manje da se da ;) Vidis to ima logike..

Dao sam primer u drugoj temi kad zasmeta upis.

Vrh Dno