Šta je novo?

SSD upotreba (sistem ili page file/swap)

zendraqla

Čuven
Učlanjen(a)
27.10.2003
Poena
680
Nisam siguran da su naslov a možda i podforum adekvatni ali pitanje je kod novih 10" laptopića kao što su pre svega Lenovo S10 i MSI Wind za šta je pametnije koristiti SSD disk? Da se na njega instalira sistem pa da može HDD da se gasi ili da se koristi za PAGE FILE/SWAP?

Prva opcija je dobra zbog uštede baterije ali onda programi su instalirani na drugu particiju što je bzvz a i Windows je onda dosta gluplji (ako je to ikako moguće). Dok druga opcija je super ali onda nema uštede baterije.

:wave:

Znači tvoja preporuka je da sistem ide na HDD a SSD za page file? Koliko sam skapirao iz onog teksta najbolje je ne koristiti ga :d

Sta bre pricate, zasto se ne bi snalazili xp i vista na ssd hardovima, ovaj tekst gore nema previshe smisla, normalno je da ces instalirati OS na njega. :)

Al ako je tačno da riknjava tako brzo? Sigurno mnogima ima da rikne i pre nego što dođe do tih prosečnih 10k upisivanja ...

pa kazu da bas ne treba paging file da ukljucujes na SSD, zbog ogranicenog broja write ciklusa, a Windows malo-malo pa ga puni i prepisuje.

nece SSD da "crkne" ali ce na kraju toliko da padne brzina pisanja, da ce morati na kraju da se cisti (nije dovoljan samo format). sad, kada ce to da se desi - to je individualno.

idealno bi bilo da se na njega stavljaju veliki fajlovi (igre, filmovi i sl), jer bi se brze ucitavali/obradjivali.

@FantomX zato su XP i Vista pojavili pre SSD i napravljeni su da cesto nesto pisu/brisu sa harda, a SSD je trenutno osetljiv na to (u smislu gubljenja svojih brzih performansi). tek bi Windows 7 trebao da bude optimizovan za rad sa SSD. poslednji testovi su pokazali da je brzi za oko 30% u odnosu na Vistu.
pogledajte Wiki

Pa koliko vidim svako ima svoju ideju, možda bi bilo najbolje da se napravi glasanje :)

FYI, SSD-ovi koji dolaze uz te male laptopove (da ne pominjem Netbookove) su maltene blagi uzas. Do sada su sve bili PATA modeli, nisam jos video da neki koristi SATA SSD. A i da koriste, koristice neke low-grade.
U prevodu, pogotovu ako je HDD 5400 ili jos bolje 7200 (mada nema sanse u manjim laptopovima da je 7200), SSD nije neko ubrzanje.

E, sad ako mozes da saznas koji model koriste, javi, mozda je neki konrektno podoban za OS/swap disk. Ali iskreno mislim da ti je bolja opcija da dokupis (danas jeftin) RAM i do 4GB nego da korsitis bilo koji od HDD-a za swap.

Nisam siguran da su naslov a možda i podforum adekvatni ali pitanje je kod novih 10" laptopića kao što su pre svega Lenovo S10 i MSI Wind za šta je pametnije koristiti SSD disk? Da se na njega instalira sistem pa da može HDD da se gasi ili da se koristi za PAGE FILE/SWAP?

Prva opcija je dobra zbog uštede baterije ali onda programi su instalirani na drugu particiju što je bzvz a i Windows je onda dosta gluplji (ako je to ikako moguće). Dok druga opcija je super ali onda nema uštede baterije.

:wave:

Bolje stavi OS na SSD, rama imas vjerojatno dosta u takvom laptopu, pa ti nije tolko biitna brzina za swap file, a za swap file napravi particiju na disku na kojoj ces stavit sto veci cluster podataka, a sto se tice da ce crknut od stalnog pisanja i brisanja ne brini jer ti SSDovi imaju u sebi procesore koji paze gdje se sto zapisuje da se ravnomjerno trosi i mogu radit preko 10 god mislim, cak i s cestim pisanjem-brisanjem.

Super ako je tako :)
Još samo da prodam svoj laptop pa da kupim S10 :)

U klasi jeftinih netbook-ova se uglavnom koriste MLC SSD uređaji kojima ukupan utisak dosta kvare katastrofalne performanse prilikom upisa malih fajlova. Osim sporog transfera u ovom slučaju dolazi i do zagušenja kontrolera, pa se ceo sistem privremeno koči.
Na OCZ forumu se razvila opsežna diskusija na ovu temu, čak uz učešće inženjera OCZ-a i tamo je moguće naći dosta tehničkih objašnjenja i načine kako prevazići ovaj problem - partition alignment. Priča inače nije vezana samo za OCZ MLC SSD, već generalno. Za uspešan partition alignment je potrebno znati konkretan tip SSD, a kako ja nisam saznao šta Lenovo pakuje u S10e, potražio sam drugo rešenje.
Pronašao sam Managed Flash Technology (MFT) alat kompanije EasyCo.
Uglavnom, priča je malo komplikovana, jer je potrebno podeliti boot disk na dve particije - klasična na kojoj ostaje windows folder i MFT particija na koju se prebacuje sve ostalo sa C drajva (profili, program files, temp folderi...). Deljenje ionako malog SSD-a (4GB) na dve particije mi nije delovalo obećavajuće, ali nakon pravljenja backup-a, uradih i to i nakon aktiviranja MFT partiije i konvertovanja podataka na nju (program uglavnom sam sve odradi) i par ručnih podešavanja dobio sam extra brz sistem. Poenta je da se windows folder (kome se u normalnom radu pristupa uglavnom samo u read modu) ostavi na klasičnoj particiji, dok se ostatak podataka - uključujući foldere gde se često upisuje prebace na MFT particiju koja nema problema sa sporim upisom. Kako je tehnički rešen problem sporog upisa, ne znam, ali stvar stvarno radi i to fenomenalno. Tek sada se u punoj snazi oseti vreme pristupa od pola milisekunde (po meni glavna prednost SSD-a) bez velikih usporavanja na drugoj strani. Čak i sa jeftinim SSD-om u S10e winxp se ponaša ko munja. Nisam ljubitelj generičkih testova HD brzine, ali samo kao ilustraciju stavljam screenshot HDTune sa blokom od 4K - smrt za MLC SSD (MFT particija je otprilike na od 70 do 95 % diska):
j81id2.gif

Rezultat je, naravno, nerealan, ali u stvarnom radu se oseti brzina baš!
Odoh ja daleko od teme, a odgovor na pitanje sa početka bi bio: najbolje bi bilo primeniti neko od rešenja kao što je ovaj MFT, a ko neće da se zeza sa tim - sistem na SSD, swap i temp fajlove na standardni HDD.

Vrh Dno