U klasi jeftinih netbook-ova se uglavnom koriste MLC SSD uređaji kojima ukupan utisak dosta kvare katastrofalne performanse prilikom upisa malih fajlova. Osim sporog transfera u ovom slučaju dolazi i do zagušenja kontrolera, pa se ceo sistem privremeno koči.
Na OCZ forumu se razvila opsežna diskusija na ovu temu, čak uz učešće inženjera OCZ-a i tamo je moguće naći dosta tehničkih objašnjenja i načine kako prevazići ovaj problem - partition alignment. Priča inače nije vezana samo za OCZ MLC SSD, već generalno. Za uspešan partition alignment je potrebno znati konkretan tip SSD, a kako ja nisam saznao šta Lenovo pakuje u S10e, potražio sam drugo rešenje.
Pronašao sam Managed Flash Technology (MFT) alat kompanije EasyCo.
Uglavnom, priča je malo komplikovana, jer je potrebno podeliti boot disk na dve particije - klasična na kojoj ostaje windows folder i MFT particija na koju se prebacuje sve ostalo sa C drajva (profili, program files, temp folderi...). Deljenje ionako malog SSD-a (4GB) na dve particije mi nije delovalo obećavajuće, ali nakon pravljenja backup-a, uradih i to i nakon aktiviranja MFT partiije i konvertovanja podataka na nju (program uglavnom sam sve odradi) i par ručnih podešavanja dobio sam extra brz sistem. Poenta je da se windows folder (kome se u normalnom radu pristupa uglavnom samo u read modu) ostavi na klasičnoj particiji, dok se ostatak podataka - uključujući foldere gde se često upisuje prebace na MFT particiju koja nema problema sa sporim upisom. Kako je tehnički rešen problem sporog upisa, ne znam, ali stvar stvarno radi i to fenomenalno. Tek sada se u punoj snazi oseti vreme pristupa od pola milisekunde (po meni glavna prednost SSD-a) bez velikih usporavanja na drugoj strani. Čak i sa jeftinim SSD-om u S10e winxp se ponaša ko munja. Nisam ljubitelj generičkih testova HD brzine, ali samo kao ilustraciju stavljam screenshot HDTune sa blokom od 4K - smrt za MLC SSD (MFT particija je otprilike na od 70 do 95 % diska):
Rezultat je, naravno, nerealan, ali u stvarnom radu se oseti brzina baš!
Odoh ja daleko od teme, a odgovor na pitanje sa početka bi bio: najbolje bi bilo primeniti neko od rešenja kao što je ovaj MFT, a ko neće da se zeza sa tim - sistem na SSD, swap i temp fajlove na standardni HDD.