Šta je novo?

SSD storage - M.2 vs 2,5"

el_patron

Čuven
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poena
515
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5600 + Arctic Freezer 34 eSports
Matična ploča
MSI Tomahawk MAX
RAM
Kingston Fury Beast RGB 2x16GB
GPU
Sapphire 6650XT Nitro+
Storage
Kingston A2000/Transcend 230s/HDD 500GB
Zvuk
Microlab M660BT + Razer BlackShark V2 HyperSpeed
PSU
Asus Rog Strix Gold 750w
Kućište
Be Quiet Pure Base 500FX
Monitor
BenQ Mobiuz EX2710S
Miš & tastatura
Razer Deathadder v3 Pro+ HyperX Alloy Origins Red Linear
Mobilni telefon
iPhone 13 mini 128gb
Pametni uređaji
Xiaomi 3C, Xiaomi S20+
Pristup internetu
  1. Optički internet
Da li je bolje imati M.2 ssd za sistem i 2.5" za storage ili moze realno sve na M.2? Mislim, naravno da moze, nego me zanima sta bi bila bolja opcija.

Planirao sam da uzmem 2.5" za storage, da zamenim hard, medjutim gledam sad post iznad i mozda je bolje uzeti taj Kingston KC3000 1TB i sve staviti na njega, a prodati ovaj sto imam. Jeste da ce ispasti malo vise para, al ako vredi, sto da ne.

Može sve na M.2 umesto na 2.5" SATA, zašto ne bi moglo ? Ni odnos cena više nije presudan a M.2 posebno NVME ima prednosti u brzini (ne važno za storage) ali praktičnije za montažu ako već ima sloboodan M.2 priključak., manji i nema kabllova. Čak i kada nema slobodan M.2 može lako i jeftino da se stavi u adapter na PCIe.
Ja sam izbacio sve 2.5" i sada imam 5 M.2 Divota.

Svestan sam da necu dobiti maksimalnu brzinu sa ovom plocom, ali kada padne neki upgrade u buducnosti, moci ce da se izvuce. I mene zanimaju ovi adapteri.

@fingon82
Dva su u M.2 na ploči. Jedan je u PCIe adapteru na M.2 NVME. u drugom PCIe x 16. Dva od kojih je jedan NVME a drugi SATA M.2 na drugom adapteru u poslednjem PCIe x16 slotu. Jedini problem na koji nisam računao je da taj SATA M'2 traži data kabl a samo struju dobija iz adaptera. Ipak je to samo jedan kabl naspram 10.

Jedini smisao SATA portova je u tome što još uvek nema ploča sa 8 ili više M2 x4 portova, pa se zadovoljavamo inferiornom tehnologijom jer nemamo izbora :D
Postoje i one kartice što idu u drugi PCI-E x16 slot na koje može gomila M2 da se nakači.

Nije problem u broju M.2 slotova, mogu oni i 10 da nakače ali za pune brzina NVME treba 4 PCIe linija za svaki a broj linija je ograničen i na CPU i na chipsetu.
Ja sam i sa ova 4 NVME već iscrpeo sve linije , čak mi fale još dve jer jadan radi na x2, i to linija što imam je samo zahvaljujući grafičkoj je radi na x8 umesto na x16.
Znači prvo to da reše pa onda broj slotova.

Rešavaju oni to, samo košta tj. to je jedan od razloga što su ploče sve skuplje, između ostalog. Zato i jesam napisao da su B550 ploče bolje od B450, B650 ploče su još bolje od B550 jer po defaultu podržavaju više PCI lanes. Svi znamo da kukamo kada dignu cene ploča ali kada pogledaš isti model aktuelne i starije generacije bude jasno zašto je nova generacija skuplja, nije baš da opravdava 100% skok u ceni ali 50% sigurno. Tu je i 2.5Gbit LAN, Wifi i BT5 modul dolazi u paketu itd. Ali meni i svima je, verujem, sa ovim cenama NVME diskova najbitnije što više M2 slotova tj. što više PCI-E lanes.

Neznam koliko PCIe linija imaju sada u B650 i X670 pločama/chipset-u. a koliko iz processora.

Rešavaju oni to, samo košta tj. to je jedan od razloga što su ploče sve skuplje, između ostalog. Zato i jesam napisao da su B550 ploče bolje od B450, B650 ploče su još bolje od B550 jer po defaultu podržavaju više PCI lanes. Svi znamo da kukamo kada dignu cene ploča ali kada pogledaš isti model aktuelne i starije generacije bude jasno zašto je nova generacija skuplja, nije baš da opravdava 100% skok u ceni ali 50% sigurno. Tu je i 2.5Gbit LAN, Wifi i BT5 modul dolazi u paketu itd. Ali meni i svima je, verujem, sa ovim cenama NVME diskova najbitnije što više M2 slotova tj. što više PCI-E lanes.
To sto pricas nema smisla. Po tvojoj logici mi cene racunarskih komponenti iz generacije u generaciju konstantno rasle u beskonacnost zato sto novi delovi (skoro) uvek nude vise od starih.
Sutra dan izbace Ryzen 5 x600 koji ima 8 ili cak 12 ZenX jezgara i on treba da bude skuplji od sadasnjih Ryzen 7 7800x i Ryzen 9 7900x zato sto nudi veci broj jezgara novije arhitekture koji donose progres, a progres zaboga kosta.

Nazad
Vrh Dno