Šta je novo?

SSD SATA300 i SATA600 u praksi?!

tibby

Čuven
Učlanjen(a)
28.04.2003
Poena
619
Pozdrav svima...interesuje me da li se oseti bitna razlika u radu masine, s obzirom da bi mu osnovna namena bila za sistem, a ne za cuvanje i kopiranje nekih fajlova na njega... imam plocu koja podrzava SATA600 pa me interesuje da li ce u tom slucaju zaista read i write da rade na oko 500mb/s?
Pitam iz razloga jer sam u fazi kupovanja SSD pa sam odmerio Pyro 60gb sata600 koji je oko 10.000 din, ali istovremeno imam odlicnog intela 120gb za 15.000din. S obzirom da je ok cena, da li vredi vise da imam sata600 ssd sa manje mesta ili sata300 sa vise mesta?

Kupiti SATA 2 od 120GB (dakle taj Intel 320) je bolja varijanta jer ce ti mnogo vise znaciti tih 120GB nego neki milisekund sa Payro-m od 60GB , a itekako ces osetiti manji kapacitet i to vrlo brzo...
Proveri da nema SSD SATA3, Patriot PYRO (PP120GS25SSDR) od 120GB jos uvek po ceni od 157€...
Intel je polovan?

Intel je potpuno nov ali necu imati garanciju na njega

Po meni, takodje, bolje ici na 120gb, to je neki minimum za sistemski hard a da opet imas dovoljno mesta za koji program i igricu ;)

Ako sam dobro pazio na casu Intel daje svojim ssd-ovima 5g garancije.
Tih 45-55€ vise jeste dosta para ali toliko doplatiti za garanciju mozda i vredi, narocito u kasnijoj prodaji...
Mada pretpostavljam da bi se eventualna reklamacija mogla ostvariti slanjem uredjaja, negde u Evropu, u neki njihov veci servisni centar...
Ufff uffff muka odluciti...
Licno ne volim uredjaje bez garancije uzimati...

Poslednja izmena:
mozda ja nisam dobro razumeo ali on kupuje disk ovde
kod nas u nekoj firmi .. sta on ima sa slanjem u neki servisni
centar u evropi itd... on odnese tamo gde je kupio, tachnije
u servis koji stoji na garanaciji i dalje nije njegov problem ...
a za te 3 godine godine ili 2 godine ce pasti cena ssd-u pa nema
poente ulaganja para na taj period ...

mozda je mislio na disk koji je osvojen u wiwnwin koji je nov, nema garanciju, a sretni dobitnik ga prodaje...
:)

recimo da postoji mogucnost kupovanja od nekog ko je dobio na poklon, ali nema racun, stoga nema ni garanciju..iako je potpuno nov i neotpakovan

mozda ja nisam dobro razumeo ali on kupuje disk ovde
kod nas u nekoj firmi .. sta on ima sa slanjem u neki servisni
centar u evropi itd... on odnese tamo gde je kupio, tachnije
u servis koji stoji na garanaciji i dalje nije njegov problem ...
a za te 3 godine godine ili 2 godine ce pasti cena ssd-u pa nema
poente ulaganja para na taj period ...

Rece li covek :" Intel je potpuno nov ali necu imati garanciju na njega" ?
Koristen il' nekoristen, osvojen kao nagrada ili ne, maznut negde ili ne, dobijen na poklon, ako nema racun i popunjen garantni list nece moci ostvariti garanciju u Srbiji (verovatnoca 0,999998).
Zato moze ako ustreba obratiti se direktno Intelu pa u njihov servisni centar i ima nekakvu (daleku) garanciju...
Na to sam skretao paznju.

Zar nije bolje uzeti Pyro 120gb za 1000 vise nego intel? Nije fer porediti model od 60 i 120gb

Pitanje je bilo pyro 60 ili intel (intel 320 pretpostavljam) od 120gb, naravno da je bolje uzeti intel od 120gb (mada me koleba garancija, al ako je intel 320 onda je cena veoma dobra), e sad dal' da doda jos 1k rsd i uzme nov u garanciji pyro od 120gb, pa nek sam odluci, pogleda dobro opise i kritike oba, uporedi brzine i ostale karakteristike i kupi sta misli da mu je bolje...

Poslednja izmena:
Intel 320, da! A moja dilema je upravo ta, da li ulaziti u rizik zbog dobre cene i veceg kapaciteta, ili se odluciti za manji kapacitet, ali disk sa garancijom koji je brzi i koji ce se eventualno osetiti u radu sistema

Intel 320, da! A moja dilema je upravo ta, da li ulaziti u rizik zbog dobre cene i veceg kapaciteta, ili se odluciti za manji kapacitet, ali disk sa garancijom koji je brzi i koji ce se eventualno osetiti u radu sistema

Od te dve opcije najbolja je treca :p dodaj 10e i uzmi pyro 120gb sa 3 godine garancije

elem, vezano za naslov teme: koja je realna razlika u radu sata 300/600 ssd-ova? Primeti li se

Meri se na testovima sintetickim i tu je ocita, u radu se tesko moze osetiti...
Iskustveno, kada sam klonirao stari mushkin calisto deluxe 60GB (sata2 ssd) na sadasnji Crucial m4 128GB (sata3 ssd) na samom pocetku sam primetio neku malu razliku, nekoliko puta u radu, pristupu ili pokretanju programa (mozda mi se i ucinilo, onaku u euforiji "divljenja" novoj spravici), ALI TA EVENTUALNA RAZLIKA SE GUBI PRED PITANJEM 60GB (sata3 ssd) ili 120GB (sata2)... UVEK JE BOLJE 120GB.
Nije lose ni doplatiti jos malo (1/16 cene) za ssd u garanciji pa jos sata3 ...

Poslednja izmena:
razlika je u tipovima ssd-a, i shodno tome u okviru karakteristika koje interesuju pojedinca treba traziti i odgovarajuci model,
zna se koji su najbrzi, najmanji, najsporiji, najkvalitetniji ( sa kvalitetnom maskom ), a u krajnjem slucaju UTFG :d

Nazad
Vrh Dno