Šta je novo?

SSD radi brze na IDE nego na AHCI

nikola1970

Slavan
Učlanjen(a)
16.07.2009
Poena
375
Sporo mi radi ssd vec neko vreme od kada sam menjao drajvere, tj. nikada mi nije ni radio kako treba, po nekom mom osecaju, ali pretpostavljam i zasto, imam amd plocu plus je sata2 (konfa iz potpisa).
Malopre resio da opet probam da malo googlam i promenim drajver, pratio neko uputstvo i obrisao trenutni ahci drajver ali od kada sam to uradio ne mogu vise preko ahci moda da udjem u windows. Odem u bios, prebacim na IDE restartujem i komp poleti, radi i ucitava windows 3x brze nego kada je bio na ahci, pre nego sto sam ga s****.
Odustao sam od trazenja resenja za vracanje na AHCI za veceras, ali sam hteo da pitam da li SSD moze da se osteti ako je u IDE modu? Da li da ga tako ostavljam jer mi ssd radi ekstra, ili da trazim resenje za vracanje na ahci?
MX100 256 je u pitanju. :)

Poslednja izmena:
Nista mu nije samo ce da radi u IDE mode mislim da je to placebo tako ti se cini na ahci mora da radi brze

Proveri dali trim radi u IDE modu ali sumnjam.

Sada sam pročitao da TRIM radi u IDE i da on uopšte nema veze sa AHCI/IDE:

SSDs and the TRIM command
The TRIM command is dependent on the SSD itself, and the operating system supporting it. It is not dependent on the host controller, and AHCI is not a requirement. TRIM is natively supported in Windows 7, as well as Linux since kernel 2.6.33.

But what about SSD TRIM?

TRIM is non-specific to either SATA controller mode, and will work equally well in both IDE and AHCI-mode. Benchmark Reviews will soon publish a detailed report that illustrates the recovery levels for each SSD controller tested here.

http://archive.benchmarkreviews.com...k=view&id=505&Itemid=38&limit=1&limitstart=12

Proveri ti lepo dali radi trim, tj. dali je uključen u Windows.

Skines driver za AHCI,pokrenes Win u safe modu,u Win registry-ju podesis da krece sa AHCI tj da podrzava,instaliras drajver,restart pa u BIOS,prebacis na AHCI i masina ce ti opet raditi u AHCI modu...

Hvala na odgovoru DukeLander.

Radi TRIM u IDE, proverio sam.

To što neće da ti udju u Win kad uključiš AHCI mode je normalna stvar,imao sam isti problem i već je pisano mnogo puta kako se to radi treba da uradiš sledeće.

otvori CMD u admin modu.

ukucaj

bcdedit /set {current} safeboot minimal

Resetuj i udji u bios,promeni u biosu sa IDE na AHCI i save/exit opcija
sada će ti se Win butovati u safe mode.
opet otvori CMD u admin modu opet

i ukucaj

bcdedit /deletevalue {current} safeboot

P.S. nema šanse da na IDE modu ti bolje radi SSD nego na AHCI mode-u odradi test na IDE sada i odradi ovo i udji u Win u AHCI modu biće mnogo bolje ;)
P.P.S. Ovo sam radio na Win 8 ne znam da li radi sa Win 7 trebalo bi.

Poslednja izmena:
Tacno da je po benchmark testovima ahci brzi, malopre sam testirao, ali meni je ssd radio sporije neko stari hdd. Sada na IDE mi ucitava windows kao munja, na ahci je to bilo kao stari hdd. Ne krivim ja ahci mod, krivim raspale amd drajvere i sata 2 plocu. Probacu ovo sto si mi napisao.

Vrh Dno