Šta je novo?

SSD nece da bootuje iz prve

s16

Slavan
Učlanjen(a)
02.10.2008
Poena
405
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9800X3D
Matična ploča
Gigabyte B650I AX
RAM
Kingstone 2x32gb 6400 FURY
GPU
Asus RTX4080 Super ProArt
Storage
4tb Samsung 990 Pro
Zvuk
Logi G Pro X2 Lightspeed
PSU
CM 850w SFF
Kućište
CM nCore 100 Max
Monitor
Alienware aw2723df
Miš & tastatura
Logi G915X & Logi G Pro Superlight
Laptop
Asus Zephyrus G14 GA403
Tablet
Apple iPad Air M2 Wi-Fi 128GB - Space Gray
Mobilni telefon
Xiaomi 14
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav svima,

trebala bi mi pomoc oko jednog problema, a mozda je neko i imao slican problem.

Jedan dan mi komp kao nesto krenuo da stuca, a ja nervozan zbog posla onako u brzini opalim restart dugme jer kontam upalice se za par sekundi. Da... Upalio se on al odmah posle bios post-a mi je izbacio da trazi boot drive i da ne moze da ga nadje. Ja opet restard, udjem u bios on vidi ssd al vidi hdd. Izadjem iz biosa kad odmah nastavi da pali windows i upalio ga i radi bez problema. Ugasim komp posle posla za taj dan. Sutradan ujutru isti problem. Znaci nema boota dok ne udjem u bios i izadjem. Znaci samo to je potrebno, udjem u bios koji ne vidi ssd uopste i izadjem na "discard changes and exit" i on onda lepo radi.

Hteo bih da dovedem to u red pa sam zahvalan na asistenciji.

Inace hd sent kaze da su diskovi na 100% i da je sve u redu.

Joj ima neka zvrcka u vezi toga, al ne mogu da se setim, mislim da je o tome il' necemu slicnom pisano/pricano na forumu...
Valjda ce se javiti neko ko zna il' se seca...
Davno bilo, zaboravio sam, ne zameri...

@s16 druze, sledece odradi i problem ce nestati, u okviru biosa, nadji setovanja za sata, dodeli (ako ih imas recimo 6, znaci 0-5, za svaki) tako da svaki bude kao safe remov. hardware(ili hot plug)...ima znaci posebna opcija za to i po defu ploca stavlja samo za e sata konektor to podesavanje, ti stavi za sve, pozdrav.

Evo da javnem da sam probao predloge i nije uspelo, a inace su vec bili na hot plug tako da sam bio jos vise pop...eo i flashovao sam bios novijim i sad radi ok. Hvala :)

^pretpostavljam da je ploca sa amd chipsetom, javi ovde koja je to ploca tacno.

Pa na mom kompu se to desilo :p Mislio sam da se podrazumevalo :d

***, sta znam, na amdu ima tih kombinacija da sa nekim ssdovima, to jest kontrolerima nece boot iz prve ako nije ta opcija (sto ti savetovah) stiklirana, iz drugog puta pali uvek kako treba, na intelu nisam to vidjao...zato pitah ;)

Od kad koristis taj ssd ? Ja sam imao slican problem na asrock ploci iz opisa, samo sa mushkin ssd-om kad palim komp nece da podigne sistem, ne vidi ga ni u biosu, par puta restart ne pomaze, sve dok ne ugasim potpuno komp i onda radi ok, poludeo sam trazeci resenje i na nekom forumu ne secam se vise ni kom dobio savet da pokusam sa drugim ssd-om jer se mozda ssd i ploca ne "mirisu" i ubacim ssd iz lt ( ovaj iz opisa ) i da kucnem u drvo sve radi vec par meseci. A isti taj mushkin radi u laptopu od tad bez problema. Sad je i mene zainteresovala tema pocecu da je pratim mozda dobijes neki dobar odgovor pa uspem i ja mushkina od 256 gb da vratim u komp i namestim da radi kako treba jer je samsung od 128 gb :D

Bolje je laptopu sa ssd-om od 256gb i taman ostavis samija u kutijashu... ;)
a temu slobodno prati... nece da skodi. ;)

Nazad
Vrh Dno