Šta je novo?

SSD ne cita u fullu

Luka1

Cenjen
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poena
169
Imam problem sa SSD-om, ne radi predvidjenom brzinom. SSD je INTEL SSDSC2CW120A3 ATA a maticna ploca ASUS M5A78L LE imam 6bgb DDr 3 rama

Evo AS SSD Banchmark

SSD.JPG

Jel moze neko da pomogne? Hvala

Nema SATA3 port. Ima SATA300, a to je SATA2. Znači, problema nema.

Sve ti piše na linku sa wikipedije, uz elementarno poznavanje engleskog jezika.

Hvala i sve je moglo lepo da se kaze odmah zasto i zbog cega, mnogo je lakse. Pozdrav

Turok ti je lepo sve rekao u prvom odgovoru (i zašto i zbog čega), ali si ti onda tvrdio da ploča ima sata3 port i da problem ne postoji, pa smo morali da ti pojasnimo da nisi u pravu...

Da krenem redom...
Kada si već odlučio da menjaš ploču, trebao si prvo da pitaš koju bi bilo najbolje da uzmeš i mislim da bi ti većina preporučila da uzmeš neku "Intel" ploču (ne bukvalno, već ploču sa Intel-ovim chipset-om), s obzirom da ti je SSD Intel.
Ovako, ti si uzeo AMD ploču koja ima SATA3 portove, ali koje "opslužuje" AMD SB950 kontroler. Ovo je prva stepenica gde je moguće da postoji problem.
Drugo, da li si podesio u UEFI-ju da ti SSD radi u AHCI modu? Ovo moraš da odradiš, nikako se ne stavlja ATA.
Treće, da li si instalirao sve drajvere za ploču i da li postoji eventualno neki problem na ovom nivou?

Sve su ovo stvari koje mogu (ne moraju) da prave problem, jer tvoj SSD definitivno ne radi, kako bi ti reko, "u fullu".

Definitivno je u AHCI modu a za plocu instalirao sam drajvere sa diska, tako da pretpostavljam da su svi instalirani jer u Device Manager-u ne vidim nikakav problem.

Ne znam šta da ti kažem, meni liči na problem sa AMD kontrolerom, jer ne vidim šta bi drugo moglo da pravi problem.
Neka se javi neko drugi sa više iskustva, ja sam ipak neko ko koristi Apple OS X, tako da se bakćem sa tim stvarima oko Win-a; meni sve radi out of the box:)

Ringe, ne zaboravi da ako preporučuješ Intel ploču preporučiš i neki od njihovih procesora. Da ne bude posle da si u želji da pomogneš nekoga zeznuo :)

p.s. ipak oprošteno ti je, Apple korisnici ionako ne mare mnogo šta im je u kućištima, bitno je da im radi posao :d

Poslednja izmena:
Ringe, ne zaboravi da ako preporučuješ Intel ploču preporučiš i neki od njihovih procesora. Da ne bude posle da si u želji da pomogneš nekoga zeznuo :)

p.s. ipak oprošteno ti je, Apple korisnici ionako ne mare mnogo šta im je u kućištima, bitno je da im radi posao :d

Procesor je ovde manje bitan, koji god iCore da uzme radiće mu posao. Ovde je više stvar u chipset-u, koji koliko vidim najverovatnije i pravi problem - ne mogu da tvrdim, ali tako mi deluje.
A što se tiče toga šta je u kućištu, tu si u pravu, dok mi comp radi posao baš me briga šta je unutra...

Ma nisam na to mislio, nego covek ima AMD proc. i hteo je da zameni samo plocu pa bi se bas "prijatno" iznenadio da je kojim slucajem dobio savet i kupio Intel plocu. Mada pretpostavljam da zna da Intel i AMD ne idu zajedno kao mb/cpu poodavno.

Aha, izgleda da nisam skontao, pošto mi nije palo na pamet da njemu može da padne na pamet da kombinuje ova dva proizvođača:)
Što se mene tiče odavno AMD nije kompanija koja je nekad žarila i palila sa svojim Opteron CPU (tada sam još uvek bio Win korisnik i zanosio se overclocking-om), trenutno je za mene jedino rezonski kupiti neku MB sa Intel chipset-om i ubosti neki iCore CPU. Pogotovo ako se koristi Intel SSD, pošto je tako kompatibilnost skoro pa zagarantovana, a ovako.. Nikad se ne zna....

Probaj sa Microsoft-ovim drajverima.

Kada si već odlučio da menjaš ploču, trebao si prvo da pitaš koju bi bilo najbolje da uzmeš i mislim da bi ti većina preporučila da uzmeš neku "Intel" ploču (ne bukvalno, već ploču sa Intel-ovim chipset-om), s obzirom da ti je SSD Intel.
Ovako, ti si uzeo AMD ploču koja ima SATA3 portove, ali koje "opslužuje" AMD SB950 kontroler. Ovo je prva stepenica gde je moguće da postoji problem.

Nemoj, molim te, ovakve izjave ne ocekujem od ozbiljnog clana kao sto si ti ;)
Za sada niko nije javio probleme sa Intel SSD-om na AMD ploci :) I to je jedna stvar koja mora da radi.
Drugo, SB850 nije uopste los kontroler, sta vise odlican je. Mozda nije u rangu Intel ICHxR, ali sumnjam da bi smo primetili razliku. Taj kontroler (AMD SB850) meni izvlaci bolje rezultate nego Intel mobile i na Nehalem (ocigledno jer je ovo SATA2), SB (sto vec nema smisla) i IB cipsetu (a ovo tek nema smisla).

Dakle, SB850 ce bez problema izvuci potrebne brzine, sem ako nije nabasao ne neki novi nesporazum AMD-a i Intela bas on :)

Evo iz V300 teme, doduse CDM

Na mojoj M5A99X
attachment.php

I na Maximus V GENE (mdm)
attachment.php

Ploca, bios, kontroler, drajver, firmware - svi zajedno uticu na konacan rezultat i normalno da rezultati variraju od masine do masine.

Nemoj, molim te, ovakve izjave ne ocekujem od ozbiljnog clana kao sto si ti ;)
Za sada niko nije javio probleme sa Intel SSD-om na AMD ploci :) I to je jedna stvar koja mora da radi.
Drugo, SB850 nije uopste los kontroler, sta vise odlican je. Mozda nije u rangu Intel ICHxR, ali sumnjam da bi smo primetili razliku. Taj kontroler (AMD SB850) meni izvlaci bolje rezultate nego Intel mobile i na Nehalem (ocigledno jer je ovo SATA2), SB (sto vec nema smisla) i IB cipsetu (a ovo tek nema smisla).

Dakle, SB850 ce bez problema izvuci potrebne brzine, sem ako nije nabasao ne neki novi nesporazum AMD-a i Intela bas on :)

Ja nisam ni tvrdio da je kontroler (a i bilo bi glupo, s obzirom da je moja poslednja PC konfiguracija imala AMD Opteron), već da bih na to posumnjao.
Ali ako ti kažeš da verovatno nije, ok, iako verovatno je problem kompleksniji i na nivou "slaganja" komponenti u celom sistemu, što reče Wild Boy...

Nazad
Vrh Dno