Svi Intel južni mostovi koji nose sufiks 'R' podržavaju AHCI (osim valjda ICH5R). Ovim drugima ne dostaje par signalnih linija pa ne mogu da rade hot-pluging, a valjda ima i još neka caka.A kako stoji moja Asus P5Q Pro sa AHCI? Kako vi iz čipseta gledate da li podržava AHCI? Moja ima P45 / ICH10R.
To rešenje je najverovatnije nastalo pre nego što se provalilo kada da se stvar reši u Vindousu. Puka je slučajnost što ti imaš baš P5K, koja eto... ima brata blizanca koji se razlikuje samo po južnom mostu (P5KR). Tako nešto se ne viđa često i krosflešing ploče uopšte nije nešto što je preporučljivo raditi.http://vip.asus.com/forum/view.aspx?SLanguage=en-us&id=20080429114702843&board_id=1&model=P5K
Na asus-ovom sajtu govore o tome da se ubaci bios od p5kr na p5k
Svaka nova instalacija Vindousa zahteva čačkanje po redžistriju da bi se spufovao ID čipseta i podigao AHCI drajver koji inače nije namenjen njemu.Da li svaki put kada se ubacuje sistem mora da se radi enable AHCI on Intel ICH9?
Mislim na varijantu kada se ne ubacuje bios od druge ploce.
Predpostvaljam da da. Ne vidim kako bi to ostalo zapamceno na ploci.
Svaka nova instalacija Vindousa zahteva čačkanje po redžistriju da bi se spufovao ID čipseta i podigao AHCI drajver koji inače nije namenjen njemu.
Krosflešing može da prođe samo kod nekih modela ploča (kao što je to slučaj sa Asusovim P5K i P5KR) i nije ga preporučljivo raditi osim ukoliko nema više svedočenja o uspehu te operacije. Nekada se ploče mogu bitno razlikovati i između dve revizije PCB-a (koriste recimo drugi Super I/O), pa samim tim i zahtevati različite BIOS ROM-ove, a kamo li između dva različita modela.
afudos /ixxx.rom /pbnc /n
Poslao sam ti PM.@cikaunx9
Koju verziju biosa si ubacio? Koja je to verzija za SLIC-om?
Imam E6300 Wolfdale pa me zanima da li ce ga prepoznati. Na stajtu stoji da moj CPu podrzava 0703 verzija,
Koliko sam razumeo SLIC se ubacuje iz win-a?
http://www.bios-mods.com/forum/Thread-How-To-Add-SLIC-2-1-To-An-Intel-Motherboard
Sve ja to znam, al' sam mislio da može da se to reši nekako drugačije, jer ipak... to podešavanje u BIOS ni ne radi ništa posebno, do menjanja vrednosti određenih PCI registara.Problem je sto je Asus onemogucio u biosu od P5K da se uopste izabere AHCI mod, zato mora da ide bios od P5KR. Inace, u ovom konkretno slucaju (P5K->P5KR) crossflashing radi bez problema (moja masina).
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari