Šta je novo?

ssd na starijim plocama

frrka

Čuven
Učlanjen(a)
17.09.2005
Poena
895
Koliko se isplati uzimati SSD na P35 ICH9 ploci? Ona ne podrzava zvanicno AHCI.
Da li je jos nesto potrebno da bi SSD bio iskoriscen do maksimuma?

Uvek sam kupovao samo ploče sa ICHxR južnim mostom, baš zbog toga, al' kol'ko se sećam postoji fora da se podigne AHCI drajver sa ICH9 južnim mostom. Proguglaj malo, sigurno ćeš naći.

Što se SSD-a tiče, on bi imao dobre performanse sa gotovo svakim kontrolerom/drajverom, ali sigurno da mu NCQ (za koji je potreban AHCI) omogućava da zablista u aplikacijama koje se oslanjaju na random I/O.

Imam DFI P35 Lanparty DK, AHCI radi, SSD radi odlicno, performanse na nivou na kom treba da budu. :)

Uh.... ala sam se namucio i nista nisam uradio.
Skinuo sam HP USB Disk Format Tool, namestio da se butuje sa usb-a.
Prebacio sam sistemski hdd na jmicron.
Digne se DOS, kucam dir da vidim sta se vidi na usb-u. DOS vidi oba fajla.
Afudos i xxxx.rom
Kucao sam nekoliko komandi i nista. uvek mi izbaci bad command or bad file.

afudos /n /ixxxxxxx.rom
afudos /ixxxx.rom
afudos xxxx.rom /p /b /n /c /x

Na kraju sam zvao drugara koji moze da mi napuni chip, tako da cu da skoknem do njega.
Ubacujem P5KR. Navodno isti bios samo ovaj ima podrsku za ahci.

ima li neki drugi flash tool?

@ garson
Kako si ti ubacio?

Ubacio sta? Odakle vam da P35 ne podrzava AHCI? :)

P35 sa ICH9 ne ich9r.

Ti nisi ubacio bios od neke druge ploce?

@frrka:

Šta radiš ti čoveče? Tkud ti ideja da flešuješ BIOS ploče pogrešnim ROM-om!?!?!? :zgran:

Nemoj to da radiš ni slučajno! Sj€*aćeš ploču!

Rekoh ti da guglaš malo... Ukucaš: how to AHCI ICH9 i prvi rezultat koji dobiješ je:

How to enable AHCI on Intel ICH9 under XP

rolleye0010.gif

A kako stoji moja Asus P5Q Pro sa AHCI? Kako vi iz čipseta gledate da li podržava AHCI? Moja ima P45 / ICH10R.

A kako stoji moja Asus P5Q Pro sa AHCI? Kako vi iz čipseta gledate da li podržava AHCI? Moja ima P45 / ICH10R.
Svi Intel južni mostovi koji nose sufiks 'R' podržavaju AHCI (osim valjda ICH5R). Ovim drugima ne dostaje par signalnih linija pa ne mogu da rade hot-pluging, a valjda ima i još neka caka.

Uostalom, uđi u BIOS i vidi šta koje opcije imaš pod "SATA mode". :)

To rešenje je najverovatnije nastalo pre nego što se provalilo kada da se stvar reši u Vindousu. Puka je slučajnost što ti imaš baš P5K, koja eto... ima brata blizanca koji se razlikuje samo po južnom mostu (P5KR). Tako nešto se ne viđa često i krosflešing ploče uopšte nije nešto što je preporučljivo raditi.

Suština priče je da se kroz BIOS menja samo ID čipseta, prema čemu se i podiže odgovarajući drajver i ništa više! Odavno se operativni sistemi i programi ne oslanjaju na INT rutine u BIOS-u, niti se on i za šta koristi kada se OS jednom podigne. Dakle, cilj je samo spufovati ID čhip seta i učitati AHCI drajver. Naravno, hot-pluging nikada neće raditi jer za to nedostaju određeni hardverski delovi, ali će kontroler normalno raditi sa AHCI drajverom.

Elem... Kod Vindousa se to spufovanje vrši izmenom unosa u Redžistri bazi, pa je onda i čačkanje oko BIOS-a nepotrebno.

Ja se izvinjavam, dakle imam DFI P35 za ICH9R. :)

@ garson
Dosao si da se hvalis! :D

@ostali
Da li svako put kada se ubacuje sistem mora da se radi enable AHCI on Intel ICH9?
Mislim na varijantu kada se ne ubacuje bios od druge ploce.
Predpostvaljam da da. Ne vidim kako bi to ostalo zapamceno na ploci.
Mozda je glupo pitanje ali me zanima :)

Da li svaki put kada se ubacuje sistem mora da se radi enable AHCI on Intel ICH9?
Mislim na varijantu kada se ne ubacuje bios od druge ploce.
Predpostvaljam da da. Ne vidim kako bi to ostalo zapamceno na ploci.
Svaka nova instalacija Vindousa zahteva čačkanje po redžistriju da bi se spufovao ID čipseta i podigao AHCI drajver koji inače nije namenjen njemu.

Krosflešing može da prođe samo kod nekih modela ploča (kao što je to slučaj sa Asusovim P5K i P5KR) i nije ga preporučljivo raditi osim ukoliko nema više svedočenja o uspehu te operacije. Nekada se ploče mogu bitno razlikovati i između dve revizije PCB-a (koriste recimo drugi Super I/O), pa samim tim i zahtevati različite BIOS ROM-ove, a kamo li između dva različita modela.

Svaka nova instalacija Vindousa zahteva čačkanje po redžistriju da bi se spufovao ID čipseta i podigao AHCI drajver koji inače nije namenjen njemu.

Krosflešing može da prođe samo kod nekih modela ploča (kao što je to slučaj sa Asusovim P5K i P5KR) i nije ga preporučljivo raditi osim ukoliko nema više svedočenja o uspehu te operacije. Nekada se ploče mogu bitno razlikovati i između dve revizije PCB-a (koriste recimo drugi Super I/O), pa samim tim i zahtevati različite BIOS ROM-ove, a kamo li između dva različita modela.

Problem je sto je Asus onemogucio u biosu od P5K da se uopste izabere AHCI mod, zato mora da ide bios od P5KR. Inace, u ovom konkretno slucaju (P5K->P5KR) crossflashing radi bez problema (moja masina).

@frrka - ubaci odmah bios sa SLIC 2.1 i pazario si i Win7 ;) Skini AFUDOS211.zip pa probaj ponovo.
Kod:
afudos /ixxx.rom /pbnc /n
gde je "xxx.rom" ime fajla.

Poslednja izmena:
@cikaunx9
Koju verziju biosa si ubacio? Koja je to verzija za SLIC-om?
Imam E6300 Wolfdale pa me zanima da li ce ga prepoznati. Na stajtu stoji da moj CPu podrzava 0703 verzija,

Koliko sam razumeo SLIC se ubacuje iz win-a?
http://www.bios-mods.com/forum/Thread-How-To-Add-SLIC-2-1-To-An-Intel-Motherboard

@ostali
Ubacicu bios preko programatora, ima ga drugar.
Da li je porebno instaliranje nekih driver-a da bi se iz ssd-a izvukao maximum?

Problem je sto je Asus onemogucio u biosu od P5K da se uopste izabere AHCI mod, zato mora da ide bios od P5KR. Inace, u ovom konkretno slucaju (P5K->P5KR) crossflashing radi bez problema (moja masina).
Sve ja to znam, al' sam mislio da može da se to reši nekako drugačije, jer ipak... to podešavanje u BIOS ni ne radi ništa posebno, do menjanja vrednosti određenih PCI registara.

Kažem, uvek sam (baš zbog toga) kupovao samo ploče sa ICHxR, ali vidim da Linuks ima foru da automatski pečuje te registre i podiže AHCI drajver bez obzira na to koje je podešavanje u BIOS-u. ;)

Nazad
Vrh Dno