Šta je novo?

SSD - max brzina bez AHCI?

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
1,445
Harware:
Notebook - HP 6715B
SSD - Samsung 830

Pitanje: Kolika je maximalna brzina SSD-a kada AS-SSD kaže da je veza PCIIDE?

Pre nekoliko meseci sam ubacio SSD i sve je poletelo. Screen shot Samsung830-C.PNG.

Pre dva meseca su krenuli problemi sa računarom, usporenja, lag, pokrenem Remote Desktop client, kliknem konekt i moram da kliknem disconnect, pa opet connect da bih se povezao na server i sl.

Proverim SSD, kad ono screenshot Samsung830-posle6meseci.JPG.

Skinem AS-SSD, screeshot AS-SSD-Samsung830-posle6meseci.JPG. - prekinuo sam test jer je predviđao da će da radi nekoliko sati.

Proverim u biosu, nemam opciju da uključim AHCI. Zakleo bih se da je bila tamo. Odem na update biosa, uspem da ga podignem za jednu verziju preko boot diska, ali za poslednju verziju (od 2011.) moram da imam instaliran XP ili Vista.

Vratim Acronis image, čist OS (kopiranje je trajalo nekoliko sati), SSD radi još sporije.

Uradim alignment sa Paragon Alignment tool. Ništa se nije promenlo, osim što AS-SSD više ne izbacuje grešku.

OK, u realnom radu je ovo i dalje brže od HDD, ali odakle bre ovoliko usporenje i kako je pre pola godine radio onom brzinom ako sam sve vreme na IDE?
Sad sam proverio, AHCI je uključen u registry-ju (polje start ima vrednost 0).

Prilozi

• Samsung830-C.PNG
    Samsung830-C.PNG
    32.4 KB · Pregleda: 124
  • AS-SSD-Samsung830-posle6meseci.JPG
    AS-SSD-Samsung830-posle6meseci.JPG
    58.8 KB · Pregleda: 157
  • Samsung830-posle6meseci.JPG
    Samsung830-posle6meseci.JPG
    45.2 KB · Pregleda: 137
  • AS-SSD-Samsung830-posle6meseci i popravkle alignement.JPG
    AS-SSD-Samsung830-posle6meseci i popravkle alignement.JPG
    57.9 KB · Pregleda: 136
Jesi probao sa formatom ssd-a?
Trebalo bi da pomogne u ovom slucaju.

Format kao brisanje obe particije i formatiranje ili samo format sistemske particije?

Da li ima smisla posle tog formata vratiti Acronis image iz vremena onog prvog screen shota?

Format u smislu jesi li uradio Secure erase i vratio SSD u fabričko stanje pre vraćanja image-a?

Nisam. Ideja je bila da to izbegnem, ali izgleda da neće moći.

Da li postoji neki univerzalan alat za to ili Samsung ima neki poseban?

Imaš na Hirens-u, mada imaš i u okviru Samsung-ovog Magiciana SE (u magician folderu imaš i .iso fajl da napraviš CD sa SE tool-om).

Inače na HP 6715B verovatno nećeš moći da uradiš SE, pošto bios to ne dozvoljava.

Ili uradi SE na drugom računaru, ili ćeš morati da vadiš SSD dok radi računar da bi to izveo - upališ računar, sačekaš da se podigne BIOS i SE alat - u tom trenutku SSD je lock-ovan i ne možeš da uradiš SE - zatim polako okreneš laptop, izvuci SSD, sačekaj par sekundi i vrati ga polako nazad - SSD će biti unlockovan i moći ćeš da uradiš SE.

Ne brini za paljenje/gašenje na živo, SATA je i onako predviđena za hot-swap, a ovo je jedini način da uradiš SE na brand name laptopovima koji zaključaju disk kroz bios (***** HP). Već sam jedno desetak puta morao tako da radim da bih uradio SE na raznim SSD-ovima i HDD-ovima.

Da li si proveravao da li u biosu imaju HDD lock? Mislim da se kod HPa zove 3D guard ili tako nesto. Nije mi trenutno hp pri ruci, da proverim.

Ako magician radi pod windowsom, stavicu SSD na neki desktop, pa cu to odraditi. Ili cu ga vezati na drugi laptop, pa da probam preko USB.

Magicina radi pod Windows-om, možeš sa drugog kompa da uradiš SE.

Inače, 3D guard nema veze sa tim, 3D guard je tu da isključi, tj. parkira glave HDD-a u slučaju da senzor detektuje da laptop pada. A moraš i da imaš HDD koji tu opciju podrđava, kod SSD-a nema svrhu.

Jednostavno HP BIOS prilikom boot-a uradi Freeze/Lock na disku u laptopu i ne dozvoljava SE. Na HP laptopu pali jedino fora sa vađenjem diska, mada ja obično gledam da onda uradim SE na nekoj drugoj mašini.

Nadam se da ću sutra uspeti to da odradim, pa javljam rezultate.

Dve brzopotezne slicke za tebe, IDE vs. AHCI mod... na SATA-II kontroleru sa prethodne X58 platforme.
Nista dirano/cackano, samo promenjen rezim rada.

P.S. Iako je krajnji skor nazivno maltene duplo manji, ja u realnom (svakodnevnom) radu ama bas nikakve razlike nisam primecivao...
Cak sam dugo (5-6 meseci) picio u IDE modu exclusively, jerbo mi se nesto pokarabasilo za AHCI mod i nije hteo uopste da butuje Win, uvek blokiralo pri ocitavanju uredjaja.

Prilozi

• as-ssd-bench C300-CTFDDAC128M 10.12.2010 23-22-13.png
    as-ssd-bench C300-CTFDDAC128M 10.12.2010 23-22-13.png
    37.9 KB · Pregleda: 165
  • as-ssd-bench C300-CTFDDAC128M 10.2.2011 19-33-06.png
    as-ssd-bench C300-CTFDDAC128M 10.2.2011 19-33-06.png
    37.4 KB · Pregleda: 157
Au Car-e, kakav propust kod tebe. :d

jerbo mi se nesto pokarabasilo za AHCI mod i nije hteo uopste da butuje Win, uvek blokiralo pri ocitavanju uredjaja.

To je zato što si win instalirao u IDE mode. Pročitaj starije teme koje su zalepljene gore a tiču se SSD.

Druze CAR-e,
Doceka i ti da ti omladinac (ma koji omladinac, pilence sto se tek izleglo sa 22 posta) kaze "sta si pogresio" :D ... eeeeee nema poštovanja u ove "omladine" ni prema "starini" iz 2000.godine i udarniku sa 12k+ postova ...

Zoki zar stvarno mislis da CAR ne zna za to u vezi IDE / AHCI ...? :D
Treba pazljivo citati Zoki a ne "skakati" i pisati kad mesta za komentar nema. ;)

To je zato što si win instalirao u IDE mode. Pročitaj starije teme koje su zalepljene gore a tiču se SSD.

Nema to veze sa tim ama bas nikakve... to je neki sasvim drugi problem.
Uostalom, nigde nisam rekao da je blokirao *Win*, da je dolazilo do BSOD-a sa famoznom 0x0000007B greskom... jok more, ovo je blokiralo nakon prvog ekrana po paljenju kompa, kada ocitava SATA uredjaje ;)

Profesor (mdm) bi rekao da je to do sugavog Gigabyte-a... doduse, on uvek ima pik na Gigabyte :D

P.S. A ovo je ujedno odgovor i za Mirzu :p... dok za P307 ide samo :wave:

I da se vratimo na temu :)
Posle više kombinacija i akrobacija, konačno odrađen Secure Erase sa Samsung Magician (RazbojNick, hvala na tehničkoj podršci :)) i vraćen Ghost fajl. Ostao je isti OS, ali morao sam da odradim repair sa W7 diskom. Nema više duplog pokretanja Remote Desktop-a, nema laga, sve je poletelo i radi besprekorno. Crystal Disk Mark je dao malo veće vrednosti nego kada je SSD bio nov, ali manje-više, to je to.

Crystal Disk Info kaže da je health 100%, a kod RazbojNicka je neka aplikacija rekla 96, ali predpostavljam da je razlika u algoritmu kako aplikacije računaju health.

Update: šta sada da mu radim, da bar odložim sledeći secure erase, ako već ne mogu da ga izbegnem. Stvarno nemam veliki write na disk, a za manje od pola godine je prolupao. Ne traje proces dugo, ali mi je ovog puta baš ispalo cimanje zbog nedostatka AHCI-ja i verzija biosa na mojim računarima.

Prilozi

• AS-SSD-Samsung830-SecureErased.JPG
    AS-SSD-Samsung830-SecureErased.JPG
    62.5 KB · Pregleda: 73
  • Samsung830-SecureErased.JPG
    Samsung830-SecureErased.JPG
    46.5 KB · Pregleda: 51
  • CrystalDiskInfo-100posto.JPG
    CrystalDiskInfo-100posto.JPG
    99.7 KB · Pregleda: 50
Poslednja izmena:
Malo dizem temu iz mrtvih, ali i ja trenutno imam slican problem samo je moj HP laptop malo noviji (I7 IvyBridge).

Probaj da nadjes da li je AHCI mode kod tebe po defaultu ukljucen (admin iz firme mi rece da je najcesce tako sa sakatim HP BIOSima).

Onda moras da uradis fresh install, jedino ne znam cemu sluzi Secure Erase, i da li mora on ili je dovoljan format iz Win7 setupa. Jedino je bitno da se odradi clean install.

Ja trenutno planiram tako da resim klonirani win7 sa HDD na SSD, pa cu da javim.

Secure erase je ključna stvar. Fresh install ne utiče.
Moj notebook je prilično star, pa je to problem sa AHCI.

Zar ne bi trebalo da u BIOS-u pod menijem Configuration imaš opciju Native-SATA? Ako je staviš na Enabled, trebalo bi da aktiviraš AHCI.

Koja ti je verzija BIOS-a, poslednja za 6715b je F20.

BTW. Update BIOS-a sasvim lepo radi iz Win7 iako piše da nije podržan. Na gomili laptopova sam to radio iz 7-ce, zavisno od verzije updater-a nekad bih aktivirao Compatibility mod, nekad ne.

Prilozi

• c00763287.jpg
    c00763287.jpg
    35.9 KB · Pregleda: 54
Poslednja izmena:
Imam jednu verziju pre tog.
Nemam tu opciju u biosu.

Kad bolje razmislim, ako flash prodje, biće flešovan pravi bios, ako ne prodje, nije prošao. Šta bi moglo da pođe naopako?!
Pokušaću, pa i ako se nešto zezne, u zdravlju i veselju se družismo preko 5 godina :)

Hmm, 100% sam siguran da postoji opcija.

Jedino smo imali problem na par modela, da posle nekog update-a BIOS-a opcija jednostavno nestane, a laptop ostane zaključan na onom stanju u kome je bio - ako je bio u IDE ostaće u IDE, ako je bio u AHCI, ostaje u AHCI. Moguće da je to i kod tebe slučaj.

Trebalo bi da imam jedan 6715 dostupan, samo se ne sećam da li je 6715b ili 6715s, pogledaću kad budem mogao, pa ti javljam.

Zar ne bi trebalo da u BIOS-u pod menijem Configuration imaš opciju Native-SATA? Ako je staviš na Enabled, trebalo bi da aktiviraš AHCI.

Koja ti je verzija BIOS-a, poslednja za 6715b je F20.

BTW. Update BIOS-a sasvim lepo radi iz Win7 iako piše da nije podržan. Na gomili laptopova sam to radio iz 7-ce, zavisno od verzije updater-a nekad bih aktivirao Compatibility mod, nekad ne.

Da potvrdim da je flash bios 6715b prošao bez problema iz W7 Pro i ako sam morao da ga skinem u drajverima za XP, jer zvanično flash iz windowsa nije podržan kod W7. Trenutno koristim najnoviju verziju F20, ali i dalje nema ove opcije koju je mighty78 zaokružio.

Back to topic: SSD je posle secure erase radio bez problema 4-5 meseci, a onda je počeo ponvo da štuca (isti simptomi kao kada sam otvorio ovu temu). Prebacio sam ga na drugi računar da napravim backup image i kada sam ga vratio na notebook HP6715b, sve je poletelo, kao da je odrađen secure erase. SSD je bio povezan na destktop računar nekoliko sati, ali je sve vreme sa njega kopiran sadržaj, pa ne mogu da kažem da je bio idle i da je odrađen trim.
U svakom slučaju, sada sve radi extra brzo, pa sledeći put kada počne da štuca (očekujem negde februar-martu 2014. :)), videću da li je pravljenje image-a rešilo problem ili samo što je bio povezan na drugi računar.

Vrh Dno