Šta je novo?

SSD, M.2, PCIe, NVMe nova generacija

PCIe v6.0 standard je već određen, čekaj samo kada to počne da se ugrađuje.

Koji bi m.2 adapter preporucili PCIE, sata ili usb povezivanje?

PCIe x4 NVME of course. nemaš ništa od toga pa ni cenu od SATA on M.2.

koja razlika je između ADATA 710 (plavi) i ADATA 800 legend (sivi)
1 tb 2280 i joji je bolji za gaming ako ima razlike, na ovaj plavi piše gaming na nekim sajtovima..

...iliti u prevodu, u patkometriji sivi je brzi, u realnom radu nema razlike.

A znači ovo plavi što ima SLC keš ništa ne znači? Ja sam čitao ja je SLC najbolji a najgori QLC al to nije keš sad mi nije jasno kako da znam koji je tip memorije kad ni jedan prodavac ne napiše nego moram da googlam pola sata da vidim šta je.

Polako se počinje sa normalnim kontrolerima, ali trebaće još godina-dve.

Jedno pitanje:
Kod kupovine M.2 SSD-ova (Samsung, Kingston, itd), da li je bolje kupovati verzije bez 'fabrickog' hladnjaka, vec koristiti umesto njih one koji dolaze uz maticnu plocu?
Ili ako ne dolaze hladnjaci uz maticnu plocu, da koristim neki 'custom' hladnjak?

Pitanje je iz vise razloga:
npr. mozda bi M.2. sa originalnim hladnjakom pravio 'visinski' problem na nekoj ploci smetajuci drugoj komponenti.
Ili
npr. ako bi se kasnije koristio za neki USB M.2 'enclosure' da mozda ne moze da 'stane' u odabrano USB M.2 kuciste.

Razmisljam da li je iz prakticnog ugla bolje ici na verzije M.2 koji ne dolaze sa fabrickim hladnjakom?

Pa zavisi gde su konektori, koji M.2 i koja ploča. Obično prvi i najvažniji M.2 slot je iznad grafičke i tu ima mesta za veće hladnjake. Na mojoj ploči recimo dolazi hladnjak veći/viši nego bilo koji sa fabričkog NVMe. To je zato što je slot predviđen za PCIe v5.0 kiji se više greju. Tu je sada KC3000 koji je PCIe 4.0 ali se i ne greje puno, temperaure ne prelaze 40c. Drugi M.2 slot je ispod prvog PCIe sa grafikom i tu ne bi stao nikakav veći hladnjak, tu je klot Lexar koji je v3.0 ali on je poprirodi hladan i ne prelazi 40c čak i kada se piše po njemu 15ak minuta na 99-100%. Neke ploče imaju tanak hladnjak ali ova nema. Treći slot je na dnu ploče, nema hladnjak ali ima mesta za bilo koji.
Neke ploče imaju M.2 sa zadnje strane a tu teško da može M.2 sa hladnjakom.
Tako da je sve od slučaja do slučaja. Pošto većina modernih ploča ima bar neke hladnjake, najviše bi se isplatili klot diskovi pa da se uzme hladnjk ako zatreba i ako može da stane. Neke bolje ploče imaju hladnjake na svim m.2.

Znaci, generalno, najbolje je uzeti bez fabrickog hladnjaka.
Hvala, to me je zanimalo.

Poslednja izmena od urednika:
Imam Samsungov 970 Evo 500, star 4,5god sa 35tbw
To mi je trenutno najstarija komponenta u pcu i pomalo se brinem da iznenada ne otkaze
Danas sam nakon dugo vremena imao BSOD pa se pitam da nije do njega iako nemam problema u svakodnevnom koristenju
Za svaki slucaj uglavnom imam backup svega bitnog
Da li bi vi na mom mjestu ipak uzimali novi?

Pogrešna tema skroz... (nastavi u pravoj)

No, prvo šta kaže SMART?!?
Taj tvoj primerak ima 300 TBW, te si tu jaaaako daleko.
I što bi sa BSOD prvo posumnjao na disk na prvom mestu? (ima programa da to očitaš ako te mrzi ručno)

Ja prvo proverim Health tj SMART da vidim da nema neka greška. BSOD može od bilo čega.

Sorry za pogresnu temu, ne stigoh da odgovorim ranije zbog priv. obaveza.
Naime, problem je pravio ext. disk koji je ostao ustekan u maticnu i iz nekog razloga uzrokovao problem.
Vise se ne desava, sve je ok.
Svakako vam hvala na odgovoru.

Imam neke drljave sata Gel Z3 od 512 i Crucial CTX 240, mnogo je poceo lose da radi komp, i sad planiram da uzmem konacno m.2 nvme (imam samo 3.0) samsungov. Da li da uzmem onaj Pro 4.0 (za ubuduce ako menjan plocu) ili nema potrebe?

Ide opet reinstalacija sistema svakako, ali da li da rokam windows na nvme ili da iskoristim jedan od ova dva stara ssd? Na Gel mi health pada neverovatno brzo.

Bez ramišljanja, NVMe za windows, jedino tu brzina igra ulogu. Ako možeš i ako je cena dobra, uzmi sa PCIe v4.0, neće biti na odmet mada su razlike u radu minimalne. Akosisa Pro 4.0 mislio na 990 Samsunga, ima i jeftinijih sa istim performansama.

Nazad
Vrh Dno