Šta je novo?

SSD kao nesistemski disk na serveru?!

dc86

Cenjen
Učlanjen(a)
05.07.2011
Poena
154
Zanimaju me mišljenja članova i da li postoje eventualni problemi pri ovakvoj upotrebi ssd-a jer nisam uspeo da nadjem dovoljno informacija na ovu temu... Katalog, office i program u kojem radimo bi išao na ssd, verujem da bi dosta pomoglo za rad u mreži ali me interesuje da li ssd "mora" kao sistemski ili može i ovako?

Zanimaju me mišljenja članova i da li postoje eventualni problemi pri ovakvoj upotrebi ssd-a jer nisam uspeo da nadjem dovoljno informacija na ovu temu... Katalog, office i program u kojem radimo bi išao na ssd, verujem da bi dosta pomoglo za rad u mreži ali me interesuje da li ssd "mora" kao sistemski ili može i ovako?

Mozes da ga koristis kao i svaki drugi disk, tj. ne mora da bude sistemski ;)

ne mora da bude sistemski, neces imati nikakvih problema u radu. samo ce windows da ogranicava te programe. a kao sistemski za server... ne

Pod ovim misliš da neće ograničavati programe ili ne preporučuješ kao sistemski disk na serveru? :d

Ne preporucuje ga kao sistemski za server.

Ne preporučuje se za sistemski disk na serverima zato što najčešće nema svrhe, OS se podigne jednom i disk posle toga vrlo malo radi. Mnogo pre sistemskog SSDa će otkazati SSD na kome je, recimo, baza. Inače, enterprise diskovi su SLC ili eMLC i imaju dosta više deklarisanih upisa od consumer SSD-ova (oko 10x više za eMLC, preko 20x više za SLC).

Za ovo obavezno enterprise disk! Ili nece dugo, ili dodati veliki OP od 30-50%

Jasnije sve posle odgovora... Katalog zbog koga uglavnom i stavljam ssd se samo cita, nema upisa na njega, office je zanemarljive veličine i nema mnogo upisa i ostaje program u kojem se radi isto većina koristi samo za read. A i ako crkne nije veliki problem, pravice se svakako svakodnevno backup na diskove koji su se do sada koristili... A jel postoje negde kod nas da se nabave ti SLC i eMLC diskovi ili mora preko? Da imam o čemu da razmišljam ,)

Imas kod mene jedan SLC (nov, nekoriscen, neotvoren) ako ti BASH treba :) (kazem BASH jer su SLC diskovi primetno skuplji)

Ovo sto se tice sistemskog diska se uopste ne slazem.. previse cesto vidim da mi je komp (VM server u sustini na kome se PONEKAD igram) usporen ako je obican disk za sistemski. Dodatno je gore ako je pagefile na njemu.
Ne preporucuje se JEDAN SSD kao sistemski zbog sigurnosti vise, ali garantujem da se primeti razlika.

Kad mi crkne ssd mozda BASH zatreba, pa se javim... :p

Nisi valjda taj m4 stavio na server :p nece dugo ako si to uradio :d

Nisam taj, imam drugi od 64GB koji sam stavio... Što neće dugo, objasnio sam da se uglavnom čitaju podaci sa njega... Nije klasičan server i nije velika mreža ;)

Nisam taj, imam drugi od 64GB koji sam stavio... Što neće dugo, objasnio sam da se uglavnom čitaju podaci sa njega... Nije klasičan server i nije velika mreža ;)

Ajde bas da vidimo kolko ce da izdrzi ja mu dajem maks 6meseci :D

Naravno, pod pretpostavkom da se na tom disku nalazi samo OS i ništa drugo.

Dovoljno cesto nestane memorije i budu swapped out DLL-ovi koje razni procesi i serveri koriste i samim tim ima zastoj dok se iscita sa sistemskog diska.
To nisam nasao nacin kako da se zaustavi, pogotovu ako postoji pagefile (ako je prebacen pagefile na SSD onda nije toliko lose).

Pa ako je uglavnom citanje mozada ce i moci, a onda i ne mora onoliki OP koji sam savetovao, tj. mozda ni uopste ne treba.

Dovoljno cesto nestane memorije...

Ne znam koliko takvih servera (server kome nestaje memorija i koji swapuje) radi u produkcionom okruženju.
Mislim, OK je da ti se desi incident ili, još bolje, da proaktivno detektuješ problem sa slobodnom memorijom, pa ispraviš (instalira se još memorije, ispravi se memory leak, smanji footprint, ili šta već...). Ali da server swapuje i da se to ispravi prebacivanjem swap fajla na brži storage tier - nije dobro. :)

Poslednja izmena:
Serveri gledaju da imaju sto je moguce vise memorije, ali nagledao sam se dovoljno servera koji ni 50% nemaju od onoga sto bih ja stavio na WKS a kamoli server - i takvih servera ima u firmama gde smo plasirali softver, pa smo morali da dodatno nesto radimo kako bi softver radio sa pagefile-om :D (FS driver koji je bio dizajniran bez mogucnosti PF-a, za odredjenog klijenta)

Ali fora je sto "nestanak" memorije na WIndows-u znaci i kada cache preuzme primat i ne prazni se kada treba radne memorije :( E to je ono o cemu pricam... kesirani podaci a swappovan jbn kod! FFS!

Vrh Dno