Šta je novo?

SSD ili ultra brzi HDD?

vatrogasac53

Slavan
Učlanjen(a)
18.06.2008
Poena
395
Pozdrav, ovo nije klasicno sta da kupim pitanje, vec pre svega dilema.
Koji bi bio dobar izbor pre svega za sistem?
Ne shvatite me porgesno ali mi je citava tehnlogija SSD-a odbojna, i vise sam ljubitelj klasicnih drajvova.

Dakle u kakvom odnosu stoje jedan prosecan SSD i HDD na 15000RPM koji planiram da nabavim?

Hvala na odgovorima

Ne znam zasto u kucistu zelis da imas spravu koja se vrti na 15.000 obrtaja i moze svakog casa da poleti :d umjesto uredjaja koji nema pokretne dijelove?
Zasto odbojna, konkretan razlog?

Prosecan ssd nema prevelike write brzine, iako je AT daleko bolji od bilo kog hdd. Ali nesto bolji ssd, ranga Calisto-a bi po meni bio definitivan favorit. Koji to hdd nameravas da nabavis? Problem je sto ultra brzi hdd-ovi takodje kubure sa kapacitetom kao i ssd-ovi, da to nije slucaj, imali bi neke prednosti. Ovako...+ sto se cuje previse, a ssd je necujan

Poslednja izmena:
E hvala na savetima.
Nemam konkretan razlog za odbojnost jednostavno nesvidja mi se ta tehnlogija upisa i brisanja (gasenja celija tacnije), imam osecaj da ce SSD manje da zivi u racunaru nego HDD.Dakle ovo je cisto subjektivno i stvar licne preferencije.

Sto se tice koji bih uzeo verovatno neki HDD od 320GB Seagate ili Fujitsu koji vidim da dominira u tom segmentu trazista.I zasiat koliko sam cuo od ljudi jako su tihi, na buku sam alergican.

Al nikako da cujem koji je brzi?

Ma kakvi 15000 rpm diskovi tihi, to ide samo u mašine za serverske sobe u kojima niko neće boraviti. Ima da ga čuješ samo tako, a uz to neće biti ništa brži u nesekvencijalnom transferu podataka, imaće značajno veće vreme pristupa što je za obične korisnike jako bitno, skuplju su, više struje gutaju, osetljivi su na cikluse zagrevanja i hlađenja (zato što su u principu pravljeni za servere koji se nikad ne gase), a veliko je pitanje hoće li ti trajati duže nego SSD.

15k HDD jeste brži kada treba da iskopira veliki fajl iz jednog komada, ali ti strandardno pri upotrebi nećeš imati takvu situaciju, već ćeš uglavnom pristupati malim fajlovima rasutim po disku. Plus što će ti trebaci SCSI ili SAS kontroler u mašini, koliko mi je poznato za sada se samo 10k diskovi mogu naći sa SATA interfejsom.

Poslednja izmena:
Ma kakvi 15000 rpm diskovi tihi, to ide samo u mašine za serverske sobe u kojima niko neće boraviti. Ima da ga čuješ samo tako, a uz to neće biti ništa brži u nesekvencijalnom transferu podataka, imaće značajno veće vreme pristupa što je za obične korisnike jako bitno, skuplju su, više struje gutaju, osetljivi su na cikluse zagrevanja i hlađenja (zato što su u principu pravljeni za servere koji se nikad ne gase), a veliko je pitanje hoće li ti trajati duže nego SSD.

15k HDD jeste brži kada treba da iskopira veliki fajl iz jednog komada, ali ti strandardno pri upotrebi nećeš imati takvu situaciju, već ćeš uglavnom pristupati malim fajlovima rasutim po disku. Plus što će ti trebaci SCSI ili SAS kontroler u mašini, koliko mi je poznato za sada se samo 10k diskovi mogu naći sa SATA interfejsom.

Hehe hvala puno ovaj komentar mi je jako pomogao.Znaci bucni su bez obizra na kometare korisnika? Pa dobro ako je tako onda ih zaobilazim jer mi definitivno ne trebaju za server.

A 10000RPM mogu li se oni uporediti za nekim SSD-om po pitanju buke i tisine?

SSD je po pitanju buke otprilike bučan kao memorijski moduli. Možeš sa time da ga uporediš. :D

Inače, ja ne bi razmišljao ni o 10K rpm disku u desktopu. Sve preko 7200rpm nema smisla. SSD za sistemski, veliki, hladni i tihi SATA za storage i gotovo.

SSD je po pitanju buke otprilike bučan kao memorijski moduli. Možeš sa time da ga uporediš. :D

Inače, ja ne bi razmišljao ni o 10K rpm disku u desktopu. Sve preko 7200rpm nema smisla. SSD za sistemski, veliki, hladni i tihi SATA za storage i gotovo.

+1 :p
Dugo sam se i ja razmisljao oko raptora ili SSD-a , porucio sam preko drugara iz Francuske pa ce mi doneti OCZ Vertex 2 :banana:

FYI, Vraptor na 10K RPM je extremno tih, uopste nije u rangu desktop diskova po buci, vec je i bolji od Green serije. To je ipak 2.5" disk.

Mada je trenutno proslo vreme VRaptoru.

Vraptor je retko dobar disk; imao sam prilike da testiram kada se pojavio i zaista je ostavio impresije i ostao urezan u secanje!!

Dakle, da ili ne v.raptor od 300gb?

Koji SSD da odgovara po ceni V.R. od 300gb (sto je sad nekih 18-19k rsd)?

Koje su mane tog (tih) ssd diskova ?

Koji su bolji ssd, bez obzira na cenu i zasto su ti ssd bolji od nekih drugih (bolje reci od nekih ranijih, "prvih")?

Znam da ima znacajne razlike izmedju pojedinih modela i generacija kako su pristizali pa dajte konkretno navediti mane i prednosti pojedinih vrsta ssd hdd.

Ja sam ovih dana u fazi zaleta za kupovinu necega pa molim jos puno saveta i predloga...

Unapred hvala!

Poslednja izmena:
Mislim da je vec sve receno u postovima gore , ako ti treba vise gb ti uzmi raptor ako ti treba sistemski disk uzmi Ocz Vertex 2 kao nekolicina sa bencha za sada nema neku manu koliko sam ja video !
Koristi malo search pa i sam procitaj po nesto :D:p

Aj kad je moj topik da pitam:
Koliko GB na SSD je dovoljno za sistem(Win 7)?
30 ili 60GB?

Mislim da je vec sve receno u postovima gore , ako ti treba vise gb ti uzmi raptor ako ti treba sistemski disk uzmi Ocz Vertex 2 kao nekolicina sa bencha za sada nema neku manu koliko sam ja video !
Koristi malo search pa i sam procitaj po nesto :D:p

Jeste receno je gore i na drugim mestima dosta toga o 10k i o ssd hdd, samo sto treba vremena i truda da se to sve procita, popamti (ko moze) i shvati...
Zato ja i veliki broj drugih trazi precice, pa kad ne dobije zadovolajvajuci odgovor ili se za svoje pare upitaju kud to odose pa krenu da istrazuju i "studiraju" temeljno problem, e onda procitaju "sve" i nauce dosta toga ...
Kao sto nece covek :
...
Mada meni se vise svidja da su "bolji" hdd za skladiste pa kupujem crnu seriju WD-a za te zadatke, ostalo se slazem sa "nickname", nije to uopste bez veze, jedino mi se ne daje za 60GB 15-16k rsd, "boli me" ta skupoca po 1GB kapaciteta, a opet svestan sam da se dobije na drugoj strani...

Mada meni se vise svidja da su "bolji" hdd za skladiste pa kupujem crnu seriju WD-a za te zadatke, ostalo se slazem sa "nickname", nije to uopste bez veze, jedino mi se ne daje za 60GB 15-16k rsd, "boli me" ta skupoca po 1GB kapaciteta, a opet svestan sam da se dobije na drugoj strani...
U tom slucaju - VelociRaptor i uzivaj ;)

Nazad
Vrh Dno