Šta je novo?

SSD i SATA 1

g.pendula

Cenjen
Učlanjen(a)
10.02.2013
Poena
170
Imam Asus Terminator 2 masinu koju hocu da koristim kao video plejer za Tv sa Win Xp-om. U nju sam upakovao 2gb HyperX memorije, 3.0ghz P4 procesor i Ati HD3450HDMI graficku. Da li bi se osetio ikakav dobitak u brzini kupovinom SSD-a uzevsi u obzir konfiguraciju i ogranicavajci faktor SATA 1 kontrolera? I da, kakvi su sto se tice potrosnje SSD diskovi jer sve ovo gore napisano + 2 Hdd-a i jedan vent osmici gura napajanje od 200W?

Manje trose ssd-ovi od hdd...
Pristup podatcima je brzi na ssd znateno u odnosu na hdd.
Ako ces samo za video koristiti masinu ja ne vidim cemu ssd u nju izuzev radi manje potrosnje struje, hladnijeg kompa malkice...

Ja se ne secam da sam i video neko merenje na sata1 ploci...

Ja sam 2009-te koristio u Kingston V+ 64GB u HP nc6400 laptopu (sata1) i daleko je brži i živahniji bio nego sa originalnim 2.5" diskom.

Potrošnja SSD je dosta manja nego 3.5 HDD-a.

S druge strane, pitanje je isplativosti kupovine nekog SSD-a za tu konfiguraciju, za ploča verovatno nema AHCI mod za SATA, trim na SSD-u ti ne bi radio i vremenom bi mu prilično degradirale performanse (doduše ako ga samo koristiš kao video player i nema upisa na SSD onda bi to bio vrlo dug period).

Možeš da ubaciš ako nađeš neki jeftin polovan SSD čisto da mogu OS i osnovne aplikacije da stanu na njega, ali sve ostalo je verovatno bacanje para.

Jedino ukoliko ti se HDD-ovi čuju pa želiš da to ukloniš.

Više bi dobio ako bi na mašinu instalirao win7. Razlog je TRIM support.
Naravno da SSD troši manje struje.
Performanse će biti povećane, ali ne znam šta očekuješ sa performanse ako samo želiš da puštaš video? Ili secka ili ne secka

Malo secka 1080p video kad ga pustim u " quality" modu preko Km Playera i njegovih kodeka. Secka bas u trenucima kad ucitava podatke sa hdd-a dok se smenjuju brze scene na videu. Sve to pustam na nekom starom tv-u koji je Hd Ready, a ovaj komp bi da upotrebim kao player za Full HD tv od 49-55" pa me zanima da li da jos para ulazem u njega jer mi se svidja kuciste ili da odustanem? On bi se koristio samo za filmove, eventualno neki mp3 ne i za surf.

Druze ako imas neki drugi komp, ti taj batali.
Uzmi ti lepo flesku od 64Gb USB3.0, neku pravu USB3.0 a ne one bofl koje su samo imenom ali ne i performansama usb3.0 i onda lepo pustaj sa tog full hd tv iz njegovog usb konektora, ja barem tako radim na svom lcd televizoru...
Skinem sta mi se gleda, nabacim na brzu fesku i onda natenane gledam... ;)

^^ Word!
A imaces i vecu primenu te fleske :)

Ako se ipak odlucis za komp, stavi dva diska bolje u RAID0. Danasnji diskovi bez problema guraju i najvece ripove, pre ce biti da disk ima problem na toj lokaciji, ili (verovatnije) je fragmentovan, a to je vec spoooro.

Dobar player ce raditi veci pre-buffer za vece ripove, pa ovo ne bi trebao biti slucaj. Meni cak i BSPlayer na Androidu to odlicno radi preko mreze. (preko wifi-a doduse ne verujem da ces moci jace ripove da pustas :))

Nazad
Vrh Dno