Šta je novo?

SSD dilema za upucene

NBM

Čuven
Učlanjen(a)
16.07.2000
Poena
619
Nisam siguran koji bi bio pravi izbor:

Patriot 128 GB Torqx Series SSD ................................. 389$

ili

Intel 80 GB X25M Mainstream SSD ............................... 262$
eventualno
Intel 160 GB X25M Mainstream SSD ............................. 486$

Prema testovima Intelov krontroler je superioran izuzev kod sekvencijalnog upisa koji je znacajno sporiji kod Intela.
Koje su situacije kada je ovo bitno? Racunam samo na Window 7 na SSD bez zahtijevnih aplikacija koje bi upisivale na disk. Cilj je sto brzi Win7 na SSD bez ikakve potrebe za zahtijevnijim aplikacijama koje pisu po disku.
Kakva je struktura fajlova Win7 i kako se ponasa sam OS?
Da li su cesta upisivanja na disk od samog OS-a, kolika je prosjecna velicina fajla OS-a i nacin citanja/pisanja po disku?

sekvencijalni upis, kada kopiras hd film recimo, jedan fajl od 25GB
ssd je primary za OS particiju gde je najbitniji random read/write

Prelog: sacekaj koji dan (do sledeceg ponedeljka otprilike) i treba da izadje Crucial RealSSD C300. Onda uporedi cene.

I ne brini za seq. write kod Intela, 100MB/s koliko je limit otprilike je sasvim dovoljan za skoro sve (sem ako ne kopiras sa HDD RAID-a ili drugog SSD-a)

To su najavljene, pitanje je kako ce biti prave.
Performanse jesu bolje za prosecnog korisnika (bolji seq. a dovoljan radnom) ali random je ipak na strani Intela.

To su najavljene, pitanje je kako ce biti prave.
Performanse jesu bolje za prosecnog korisnika (bolji seq. a dovoljan radnom) ali random je ipak na strani Intela.

Pored ranije navedene nadjoh da se ocekuje za:

- 128GB ............... 399$ sto je vec povoljnije za ovaj kapacitet.

Bio sam nekog predubjedjenja da je i u random-u brzi.
Ako je sporiji u random onda meni treba Intel i samo Intel.

Ako uspes da primetis tu razliku tebi treba mnogo vise od SSD-a onda ;)
Doduse veci ce problem biti nabaviti ga kod nas, ako si ovde posto ce samo kod Crucial-a biti u pocetku.

Nazad
Vrh Dno