Šta je novo?

SSD - da li mu smeta popunjenost?

• Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 30833

Guest
Nisam ni obraćao pažnju i umesto da se skida na eksterni hard video sam da mi se film (ogroman remux) skida na ssd.

Da se ovo dogodi još par puta da li bi se nešto dogodilo sa ssd-om, degradiranje performansi...?

Fala vi :)

capture.png

Da se dogodi par puta, ne bi smetalo, ali da se dogodi par stotina puta moglo bi da smeta, pogotovo ako ostaje stalno/dugo popunjen ssd (tad definitivno bi brzo "zaribao")...
Namesti svaki DL da obavezno ide na hdd.
Znas razloge zbog kojih ne valja da ssd bude mnogo popunjen (prepunjen)?

Poslednja izmena:
Ne znam, daj malo više informacija.

Ne smeta mu ako obrišeš taj veliki fajl, čak ćeš i uraditi jednu ručnu optimizaju kad TRIM oslobodi blokove posle uklanjanja tog velikog fajla :)

Ipak nemoj da držiš SSD preko 75% popunjen čisto da bi GC i TRIM mogli normalno da rade i da ti ne bi degradirale performanse SSD-a.

OK.

Zaboravih da pitam, da li ssd može da vrisne od tolikog mučenja? :d

(mislim na mučenje sa upisom velikih fajlova svako malo)

Poslednja izmena od urednika:
Ne znam, daj malo više informacija.

Laicki opisano...
SSD je pravljen od memoriskih chip-ova. U svakom chip-u se kao "najsitniji" deo nalaze memoriske ćelije... Kontroler u SSD-u vodi racuna da se sve memoriske celije ravnomjerno koriste (popunjavaju) ali kontroler moze da ravnomjerno popunjava, opet i opet samo onaj deo memoriskih celija koje su prazne, neupisane, iz kojih je nesto obrisano, dakle samo u slobodnom prostoru na ssd-u... Sto je manji slobodan prostor u ssd-u, sto je manje raspolozivo memoriskih celija za ponovno upisivanje, utoliko se cesce koriste iste mem. celije i one pre dostignu svoj (teoretski) broj upisa i onda mogu (a ne moraju bas odma) da degradiraju (crknu, pregore, postanu neupotrebljive) i samim time se pocne smanjivati kapacitet ssd-a.

Kao sto rece "mighty78" dobro je drzati 25% slobodnog ssd-a , a ako moze i vise... popuniti ga preko 90% je nezdravo, sto ne znaci da ce on da crkne i da ce odma poceti da degradiranju memoriske celije, ali sto je vise praznog proistora na ssd-u to je njemu bolje i zdravije...

Nece ssd-crci od upisa ponekad nekog velikog (prevelikog; dzinovskog) fajla, ali zbog gore opisanog je bolje sav veliki DL vrsiti na hdd (svi torrenti, filmovi, srije, igre ...) i potrbno je oslobadjati sto pre i sto vise prostora na ssd-u...

A da li to važi i kada je ssd podeljen na particije, pa je recimo prva popunjena 90% a ostale su prazne? Jel' onda može trim da radi normalno?

A da li to važi i kada je ssd podeljen na particije, pa je recimo prva popunjena 90% a ostale su prazne? Jel' onda može trim da radi normalno?

Koliko znam particionisanje kod SSD-a nema uticaj na TRIM ili na performanse, bitno je ukupna količina slobodnog prostora na SSD-u dovoljno velika za rad GC-a.

Particionisanje je logička podela, a kontroler SSD-a će obavljati GC, wear-leveling i sl. bez obzira na nju.

Kontroler samo zna da li mu je neki fizički blok označen kao slobodan ili ne, šta je u bloku ga ne interesuje. Blok će bili oslobođen bilo kroz sam GC ili ako operativni sistem "javi" SSD-u kroz TRIM da je neki blok slobodan i to je jedino bitno.

Particionisanje SSD-a ne vezuje fizičke NAND čipove za logičke adrese kao što su kod HDD-a određene particije vezane za određene trake/sektore.

Poslednja izmena:
Znaci fakticki SSD iskljucivo koristiti za instalaciju sistema i programa na njega? Cak ni na desktopu ne sme nista da stoji od fajlova? Niti recimo u MyDocuments?

Znaci fakticki SSD iskljucivo koristiti za instalaciju sistema i programa na njega? Cak ni na desktopu ne sme nista da stoji od fajlova? Niti recimo u MyDocuments?

Ma stavljalj na SSD hoćeš, nećeš istrošiti NAND normalnom upotrebom bar za jedno 10ak godina, tako da ne obraćaj pažnju na to.

Nazad
Vrh Dno