Šta je novo?

SSD AHCI IDE

emaremare

Znamenit
Učlanjen(a)
21.09.2007
Poena
1,295
Stigao Kingston V300 od 240GB kloniran Acronisom sistem, sve se podize kako treba osim sto je i dalje IDE.

Promenim u Biosu na AHCI i pri podizanju win puca, menjao sam u registriju na nekoliko mesta 0 u 3 i obrnuto i dalje isto. Intelovi RST driveri nece da se instaliraju manuelno kaze platforma nije podrzana, ovo verovatno zato sto je na IDE-u.

Probao u safe mode da udjem u AHCI pa da instaliram RST ali puca kada dodje do fajla disk.sys ili tako nesto.

Ovo je trenutna konfiguracija
Ploča - MB 1155 Gigabyte GA-H77N-WIFI
Procesor - CPU 1155 Intel Core i5-3470 4-Core 3.2GHz Box
RAM - 2x4GB Kingston 1600 Mhz
Grafika GeForce GTX 650
HDD Maxtor STM3320820AS 320 GB trenutno iskljucen, na njemu je bio sistem
HDD HITACHI HDS722020ALA330 2 TB
LG GH24NS95 DVD
Napajanje Thermaltake SPS-630M

P.S. prelistavao i searchovao nekoliko tema ali ne nadje resenje.

Sta mi je ciniti?

Poslednja izmena:
Sve sam varijante vec probao osim ove sa Intel Matrix... koji verujem da je preteca Intel RST-a, mada sam i to sada probao, ni to ne uspeva ponovo puca na ucitavanju.

Probao sam i sa IRST da extraktujem kao sto on vaodi za Matrix ali ne mogu da nadjem gde su fajlovi.

Sve u svemu mene interesuje da li s obzirom da ova masina sluzi za gaming, surf, kucni bioskop i slicno da li je meni presudno da sistem prebacujem na AHCI jel vec sada mi je jedno 100 puta brzi nego kada je bio na starom HDD.

Konkretno moje pitanje je da li su prednosti AHCI nad IDE-om primetne meni kao home useru, da li ce SSD biti jos nesto mnogo brzi u AHCI ili za mene neprimetno a primetno za neke testove?

edit: sada procitah da nema TRIM-a kada je IDE jel tako?

Poslednja izmena:
Tako je, nema trim-a i sporiji je nego sa ahci i usporavace vremenom zbog nemanja trima (verovatno do neke mere, nece totalno zatrokirati).

Jesi sitem iz pocetka dizao ALI sa prethodnim paljenjem ahci u biosu?

Nesto se meni cini da ti ne radis kako treba ...

Na sta mislis sa predhodnim paljenjem AHCI, samo kada je AHCI namesten u biosu puca sistem. Tako da restart pa Bios i stavim AHCI i onda puca na samom pocetku dizaja sistema.

E Sada meni su sve te vrednosti postavljene u regeditu kao za AHCI ali on i dalje se samo dize kada je u Biosu IDE.

Da bude jasnije- promenjene vrednosti u regeditu - restart - ulazaka u bios i menjanje na AHCI - save and exit i onda pri dizanju puca sistem.

Imas jos neku ideju ili da cepam clean install?

Ako ne rade one metode sa regeditom, clean install ti je sigurno rešenje, pre clean installa namestiš ahci i reinstall, ovako može mnogo živaca da ode i vremena, za clean install odvojiš popodne i cepaš

Poslednja izmena:
Da da i meni se cini. Samo jednonpitanje kada stavim ahci i krenem instal jel winu trebaju neki dodatni driveri da spremim na usb ili sam sve odradi. Jos jedna stvar da li da prebacim na uefi i kad vec sve radim?

Svakako je UEFI bolji,ako ga vec imas...
Da li si probao da otkacis sve HDD/DVD i ostavis samo sistemski SSD i tako pokusas? Mene je jednom to zezalo... kasnije jedan po jedan vracao i sve proradilo...

Ti ocigledno imas sudar na relaciji Win-Bios... ili drajver ne stima ili biosu treba update...
Probaj sa reinstalacijom Intel SATA Preinstall driver (For AHCI / RAID Mode)

Kad kazem "dizao" sistem, mislio sam na instalaciju novog OS, moja "greska" u izrazavanju.
Dakle obavezno snimi izmeme u biosu (sta ja znam neko moze to da zaboravi) pa onda odradi instalaciju os-a kako god i koju god varijantu hoces.
Ne trebaju ti nikakvi drajveri pri instalaciji, nakon sto instaliras onda svi redom kao i uvek (godinama unazad) do sada sto si...
Zbog problema koje si iskusio, otkaci sve hdd i instaliraj os dok je samo ssd zakacen.

p.s. Kad zavrsis instalaciju svega osnovnog snimi acronisom (ili nekim drugim programom) backup celog sistema (cele njegove particije ili najbolje celog ssd-a) a onda mozes i jedan backup kad zavrsis instaliranje svih ili najveci broj programa koje koristis... mnooooogo korisno. :)

Pošto nisi nov ovde, najbolje je uefi na factory reset, onda namesti hard diskove ahci, uefi umesto legacy i ostalo što treba, pre toga naravno backup podataka, a kada praviš bootabilni win (pod windows više ne smatramo xp, znači 7,8.1,10 moja preporuka 8.1 uz skriptu za brisanje metro aplikacija i classic shell) najlakše ti je u rufusu, obeležiš za uefi disk, odvojiš popodne ali završiš posao

Sent from my Lenovo A1000 using Tapatalk

Ta procedura nece da remeti diskove koji su i ce sluziti za skladistenje a kojima je partition style MBR? Koji ce naravno biti iskljuceni pri formiranju sistema.

Nop,bitan ti je sistemski...

Nasao vremena i zavrsio, doduse standardni BIOS nije UEFI zezao me instalkacioni disk pa nisam imao zivaca, nebitno sada...

Ove savete sam primenio, dal nesto ne treba a nesto drugo treba?
http://www.disk-partition.com/kb/tips-ssd-optimization-windows7-1.html

Evo nekih rezultata poredjenjem nekih drugih sa tema ovde na forumu deluje mi da je ovo dosta lose, jel mogu nesto da uradim ili je to to?

IRST sam instalirao posle dizanja sistema.

hdd.png
as ssd.png

Jesi sve "preporuke" primenio, svih 10 (na sve 3 strane) ?
Ima tu dobrih preporuka ali "vodi se diskusija" o potrebnosti primene nekih medju tih 10...

Poslednja izmena:
Jesam svih 10, u device manageru mi za SSD stoji samo disk drive ne pise Kingston dok ostali normalno su imenovani. Doduse Hardware ids pokazuje da je kingston. Dal tu negde lezi problem?

Da li su gornji rezultati prolazni?

Poslednja izmena:
Vrh Dno