Šta je novo?

SSD, ACER i kako ga uglaviti

danijel00

Čuven
Učlanjen(a)
08.11.2003
Poena
875
Juce mi je stigao v40 i bio sam vrlo happy.
No ostalo je par tehnickih problema...
Prvi je bio prebacivanje OS-a sa fabrickog diska, jer mi se nije reinstaliralo. No o tome na drugom mestu, ni sam nisam siguran kako je na kraju proradilo, ali sam ga izmucio sa easybcd, bcdedit itd...

Drugi je mehanicke prirode, okacio sam i slike.
Acer je na nosac za HDD zalepio nalepnicu (oznacena sa 2) koju pretpostavljam da ne bi valjalo odlepljivati zbog garancije. Mozda se odnosi samo na hdd garanciju (sto bi mi bilo fer i logicno), ali ne bih da proveravam tu teoriju zasad.
Srecom sam otkrio da je specijalni konektor (oznacen sa 1) odvojiv od ostatka skalamerije. Prebacio sam konektor i prikacio ssd u laptop (oznaceno sa 3).
Tu je sad problem sto drzac od hdda ima malo vece dimenzije od samog hdd-a, tako da ja sad imam lufta (luft se trenutno vidi na 3, ali kad prikacim kako treba luft bude na 4). E sad nece se disk pomerati gore-dole levo-desno, jer nema toliko mesta, ali moze se malo pomeriti ka 4 i onda izgubiti kontakt na konektoru.
Oslabljen kontakt na konektoru ce u boljem slucaju znaciti da disk nece raditi dok ga ne odvrnem i ne vratim, a u gorem mozda se malo i zapali (veci otpor-veca struja).
Jasno da bih ovo da izbegnem pre nego sto ga budem nosio na put, tako da sad smislam kako da lepo zaglavim disk da ne mrda...
Uzmite u obzir da zelim da proces bude reverzibilan i za disk i za laptop, tj da se to sto budem korstio ne otopi i ne napravi neku stetu u masini...
Trenutno osim kvalitetnog dvostranog selotejpa, nemam boljih ideja, tako da sam vrlo otvoren za predloge |)

Prilozi

• 13112009524.jpg
    13112009524.jpg
    99.4 KB · Pregleda: 207
  • 13112009527.jpg
    13112009527.jpg
    133.9 KB · Pregleda: 152
Nisi prebacio sam nosac HDD-a sa starog diska na novi.Odvrni ova dva srafica,a imas na istom mestu simetricno i sa druge strane.Onda ceo taj mali limcic prebacis na novi disk i vratis nazad u notebook.Kada zavrnes sve srafove nema gde da mrdne ;).

Prilozi

• 13112009524.jpg
    13112009524.jpg
    90 KB · Pregleda: 76
Nisi procitao celo...
nije problem prebaciti nosac, problem je sto imam nalepnicu na nosacu i prilicno sam siguran da ce uklanjanje nalepnice da mi voiduje garanciju

A da stavis sindjer izmedji diska i poklopca i kada zasrafis poklopac on ce ga dodatno pritisnuti i spreciti da se pomera. Ta fora se koristi odavno kod raznih uredjaja za ucvrscivanje baterija da se ne pomeraju.
Sundjer ne bi trebalo da bude mnogo debeo. Pada mi na pamet onaj sundjer sto se dobija uz maticnu plocu.

Poslednja izmena:
Uzmes fen, malo ugrejes nalepnicu i probas da je odlepis... kavezi su mucenje inace, upravo prolazim kroz to sa IBM-om, srecom pa nemaju adaptere.

Razmisljao sam o fenu... ali se bojim da cu skuvati disk... ima gomilu nekih guma prilepljenih i neku foliju, vervovatno bi se i to odlepilo
takodje sam razmisljao da prosto pitam kimtec jel smem da odlepim nalepnicu, a da mi ne ukinu garanciju na masinu vec samo na disk (ionako bih preferirao da im ne saljem masinu sa diskom, ako bude isla na reklamaciju). Onda bih morao i alti da pitam, jer mi je prva godina od uvoznika, a druge dve poklon od altija...

na hpu je bas kulturan kavez... lenova nisam rasturao u sata varijatni |) garant je leeepo upakovan

Elem, mislio sam da je ovaj kingston malo laksi (tj plasticniji), pa bih ga onda ostavio tako bez icega. No metalno mu je kuciste, pa ima masu (mozda je par gr laksi od obicnog diska).

Prvi je bio prebacivanje OS-a sa fabrickog diska, jer mi se nije reinstaliralo. No o tome na drugom mestu, ni sam nisam siguran kako je na kraju proradilo, ali sam ga izmucio sa easybcd, bcdedit itd...

Recimo da ti sistem zauzima 20gb a ostalo je mlatimudija? Prebacis svu mlatimudiju preko mreze ili pobrises. Napravis jos jednu particiju na hardu. Sa acronisom napravis image sistemske particije na tu drugu particiju i iskopiras je preko mreze.
Ubacis novi hard particionises ga na 2 particije. Dignes live distribuciju necega i iskopiras image sistemske particje na drugu particiju, dignes hirens boot i preko acronisa restore na prvu particiju, obrises drugu particiju i uradis resize prve particije? :)

Drugi je mehanicke prirode, okacio sam i slike.
Acer je na nosac za HDD zalepio nalepnicu (oznacena sa 2) koju pretpostavljam da ne bi valjalo odlepljivati zbog garancije. Mozda se odnosi samo na hdd garanciju (sto bi mi bilo fer i logicno), ali ne bih da proveravam tu teoriju zasad.
2 ka je ustvari vise nalepnica? posto i ona ispod nje ide na metalni drzac?
Da je samo jedna nalepnica (2) probao bi da napravim istu takvu nalepnicu? :)
Ovako jedino da ih pitas, a garant ce ti odgovoriti da im odneses u servis da oni to urade...

Poslednja izmena:
Al si ti napravio neku teoriju zavere, ja sam mislio da sam sve lepo objasio |). Gde cu da pravim nalepnicu |))) Poslao sam im mail, a sve mi se cini da cu ssd ucvrstiti nekim selotejpom i kraj, valjda se nece otopiti...

Sto se prebacivanja tice:
Imao sam na originalnom disku ovako
10gb acer particija
35gb sistemska particija. U originalu je tu bila vista, pa je uradjen upgrade na w7. Znaci nema one male 100mb boot particije i mislim da ga je to i zeznulo
200gb ostalo

Napravio sam image acronisom ove particije od 35gb. Prebacio sam na usb disk. Image je inace ispao 5gb kompresovan (normal kompresija).
Ubacio sam ssd u masinu, uradio recover sa usb diska, razvukao particiju na max 38gb... trajalo je to priiilicno

Onda sam uzeo da bootujem, izbacio mi je gresku i rekao da stavim dvd i poteram recovery.
Posto nemam optiku, na flash sam stavio w7 i digao setup sa njega. Setup mi je uredno prijavio da moze da mi uradi repair.

E tu je pocela zabava |)
Umesto da uradi repair boot na hardu, setup je "ufixao" boot na flashu!?!
Ja resetovao posle tog repaira, opet nece, resetujem i stavim mu opet da bootuje sa flasha, kad odjedmo puf udje u moj win?!?

Tu sam se jako zbunio, uzeo sam EasyBCD pa sam se igrao sa njim. E tu vise nisam siguran sta sam radio, cackao sam i cackao, cak sam kopirao rucno neke fajlove levo desno i puf na kraju je proradilo.. nista ne cackam vise srecan sam sto radi |)

^ Ili nabavi/napravi nesto kao br. 4, ali malo deblje (sundjer ili jos bolje - gumu) ili odlepi samo krajeve nalepnice (5) , izvadi HDD i stavi SSD umesto njega. Nema potrebe komplikovati...

Poslednja izmena:
Najradje bih pravio nesto od gume, ali nema pojma gde da nadjem nesto prigodno... mislim da mi je dovoljno da prilepim parce gume, debele 1-2mm na zadnji kraj diska i da ce to biti ok.. samo mora da se ne topi i da trpi cupanje...
gledao sam danas u merkuru i jedino nesto za dihtovanje vrata lici na gumu kakva meni treba, ali i ona bas nije savrsena. zamisljao sam neku debelu izolir traku gumiranu ili tako nesto, ali nisam nista slicno nasao... ono za dihtovanje prozora (gumeno sundjerasto kakvo vec), mi ne uliva poverenje i bojim se da bi se ulepilo gde ne treba)...

Mislim da nema sanse da odlepim krajeve nalepnice a da je ne ostetim i da jos nekad mogu da je vratim ako moram... i da uspem (npr fenom) ja moram te krajeve spustiti na nesto, i nekad ih ponovo odlepiti i zalepiti i sve zajedno da se ne primeti sta sam mu radio...... nalepnica je namerno napravljena da bude kilavog kvaliteta, bas da to ne bi radili...
zato one grozne reklamne nalepnice kojih je laptop bio pun su bile fakticki neunistive |P

a sto ne vidis na netu ili pitas gde si kupio laptop ili pogledas u racunu (garanciji) sta znaci taj serijski broj? ne vidim da negde pise waranty void if removed, tako da ne bi trebalo da se gubi garancija ako se skine ta nalepnica

@ danijel00: Kupi lepo gumicu za brisanje u nekoj knjizari, iseci je na par komadica (malo debljih nego sto treba) i uglavi sa te strane (ili sa sve 3) i to je to sto se budzenja tice.
Ako hoces kulturno, odlepi te krajeve pa ih zalepi za HDD i gotovo. Ili skini kompletnu nalepnicu, ako ikad i stigne do servisa (a nadajmo se da nece), nece niko ni primetiti da fali (a sam si rekao da ti garancija za HDD nije ni bitna). Te warranty void nalepnice su ti samo na hladnjaku procesora/grafike, i to su one krte (kao plasticne), koje bukvalno pucaju kad pokusas da odlepis. Znam iz iskustva :-devil-:

Poslednja izmena:
Ne pise nigde za konkretnu nalepnicu... trazio sam i po netu.
Napisao sam vec gore da sam slao servisu mail, ali ne ocekujem narocito pozitivan niti koristan odgovor. Winwin bi me verovatno samo preusmerio na servis.

Nasa garancija je skroz genericka, kimtecova, mislim da sam identicnu dobio uz uljani radijator koji su oni uvezli. Ono nestrucne osobe blabla, ostecenje usled pogresnog rukovanja, rtfm itd. Garancija na engleskom nije puno bolja, tj odnosi se generalno na acer laptope i ima i onu internacionalnu komponentu i svakako nije nigde naglaseno "imas nalepnicu na disku, (ne)smes da je diras". Cak i da pise, ako to kimtec (ili alti) ne postuju mogu da se slikam |) Jedan od faktora kad sam ga kupovao je bila i 3 godisnja garancija... ugalvnom zato jer mislim da ga prodam za 2 godine, pa bi valjalo da i dalje bude vazeca...

I meni bi logicno bilo da bi moralo pisati void if trala, ali ne pise...
Kod hp je lepo oznaceno User Replaceble parts i Service replecable parts... User replecable parts kad crknu dobijete drugi i morate sami da ga zamenite |) nema sumnjivih nalepnica...

Inace je moj model pod opozivom zbog mikrofonskog kabla koji moze da se pregreje i osteti racunar?!? Kimtec hoce da mi zadrzi masinu oko mesec dana u servisu da to srede, plus da platim slanje, a sve zajedno deluje glupavo.
Kad sam izvadio disk sam skontao da je to jedan flat kabl koji se direktno naslanja na HDD na mestu gde se inace drzi dlan... e sad kad se hdd greje, korisnik jace prisloni dlanove, to verovatno osteti kabl... kako tacno doce do ostecenja racunara jos nisam skontao...
pored njega je flat kabl za USB, koji nije faulty? Ukapirao sam da je verovatno jedina razlika sto kabl za usb ima komad izolir trake na sebi, a mikrofon/slusalice nema, pa mislim da zalepe jos jedan komad na drugi kabl |> okacicu sliku ako je imam jos...
E sad SSD se ne greje uopste i nema ostre ivice, tako da mislim da sam predupredio nastavak ovog problema...

PS Extreme, gumica za brisanje deluje kao dobra ideja |) jos da skontam na kolko C se topi |) bice jedino malo zeznuto odseci 2mm debljine |)

Poslednja izmena:
Ne treba da te brine temp, sigurno ce od temperature pre crci disk nego sto ce se guma istopiti... I ne treba ti 2mm, nego komad(ic) deblji od br. 4 (jedino ako si mislio i na ove druge 2 strane da stavljas). Skalpel u ruke i polako (kad si vec resio da ne odlepljujes nalepnicu).

Odgovorili su mi dobri ljudi iz kimtec servisa da skinem deo nalepnice i da izvadim disk iz kaveza...
ovo resenje mi se ipak najvise svidja|)

Juce sam inace uglavio nekakve gumice, ali mi se to bas ne dopada jako...

Pa najlogicnije i najjednostavnije resenje je uvek i najbolje ,)
Btw. i oni se popravljaju, pre su smarali da se i za zamenu HDD-a/memorije mora dolaziti u servis...

Nazad
Vrh Dno