Šta je novo?

SSD 60-80GB?

marko_n

Slavan
Učlanjen(a)
28.02.2006
Poena
380
SSD SATA2 64GB Patriot Torqx 11.300 sa PDV-om
SSD SATA2 60GB Exceleram Mangusta SandForce 12.799 sa PDV-om
SSD SATA2 60GB Mushkin Callisto DELUXE Series 12.999 sa PDV-om
SSD SATA2 80GB Intel® X25-M, SSDSA2MH080G201 17.999 sa PDV-om

Koji od prva tri bi bio najbolji izbor, pa da svedem dvoumljenje na taj vs Intel 80GB? :) Već neko vreme ne pratim dešavanja u SSD vodama, a ovako na keca i bez mnogo čitanja bih uzeo Mushkin Callisto ili Intela 80GB. U principu 60GB mi je dovoljno jer trenutno imam 40GB i on mi je dovoljan, ali hoću da pored Windowsa stavim i Linux na SSD jer ga koristim veoma često i počelo je opsano da me smara boot-ovanje sa Green diska, ipak možda nije loše 80GB kako ne bih bio baš knap sa prostorom kad postavim oba sistema.

Poslednja izmena:
od prva 3,najbolji je Mushkin...Ako ti je 40gb dovoljno za jedan os,60 ce ti biti vise nego dovoljno za 2,posto linux ne zauzima mnogo prostora(mislim na Ubuntu)...U svakom slucaju neces pogresiti ni sa Intelom,posto je on extra i g2 je...

Možda taj Mushkin, ali sve je to dosta slično. Bolje upotrebi veći disk za Windows, a na taj stari od 40 GB stavi Linux, mnogo manje mesta mu treba.

Ja ću najverovatnije uzeti neki od OCZ diskova sledećeg meseca kada stigne Ubuntu 11.04 i BTRFS kao default, već sada koštaju ispod 120 evra sve sa isporukom.

Sad nešto gledam benchmarke po netu, podstaknut silnim pričama o SF kontroleru i SSDovi baziranim na njemu, ali po testovima je to daleko od reklamiranih 285/275MBs.

Mushkin Callisto DELUXE Series:
as-ssd-bench-Mushkin-MKNSSDCL.png

Intel 80GB deluje kud i kamo bolje:
attachment.php

Dok ni ovaj moj Kingston (Intel) 40GB star više od godinu dana nije baš toliko prevaziđen, ako ga uporedim sa rezultatima SF Mushkin diska od gore. Naravno write mu je prepolovljen zbog kapaciteta tj. duplo manje NAND čipova u odnosu na 80GB model, ali to i nije meni mnogo bitno jer ne pišem često po SSDu:
attachment.php

Prilozi

• kingston(intel) 40GB.png
    kingston(intel) 40GB.png
    52.3 KB · Pregleda: 309
Bolje da sacekas na pomolu je nova serija SSD-ova koja je duplo brza novi SF kontroler i novi C400.
U novoj seriji SF je ispravljen nedostatak sa opadanjem brzine tako bolje pricekaj malo:)

Uzeti Intel X25 sada kad je primetno skuplji od ostalih a sporiji je bacanje para :(
Imaj na umu da ko se baca tim rezultatima za SF diskove je garant drndao disk fino. Jeste da ne postizu deklarisane brzine za nekompresibilne podatke, ali sasvim dobro rade sa brzinama koje imaju. Razliku za citanje neces primetiti, a pisanje je opet bolje nego na X25-M cak i famoznom Club69 slucaju ;)
Jedina prednost Intela je sto je dugo na trzistu i najmanje ima prijavljenih problema - ali je i sporiji i skuplji.

Ako ti X25-V zavrsava posao, mozda je bolje da uzmes jedan X25-V i eventualno napravis RAID0?
Inace ja bih isao na Torqx - po brzini se nece primetiti razlika, ali po ceni je vidna.

E, da... sto kaze najj, posto uskoro izlaze novi SSD-ovi (mada je pitanje kad ce to kod nas doci), pametno bi bilo sacekati.

@marko_n

ti kao da si na netu trazio najgori skor za mushkina, ne bi li ga postovao ovde... :)

ima na benchu sasvim dovoljno korektnih iskustava i lepih rezultata vezanih za taj disk.

evo ih moji scorovi, friski
AS SSD - C.pngCDM - C.png

Ako mi veruješ postovao sam prve skrinove koje mi je Google izbacio za te diskove, a bacio sam pogled i na neke ovde na Benču i učinilo mi se slično kao ono gore. OK, znači ipak ima nekog napretka sa SF kontrolerom, ali slažem se sa alfaunits-om da bi dobitak u performansama u realnom radu bio praktično neprimetan, tako da ima logike ići na Torqx jer je najjeftiniji i nudi 4GB više. RAID0 nažalost nije opcija jer će ići u laptop, tako da nemam mesta za još jedan disk, ali je ideja generalno dobra.

A to pričekaj malo, jel možeš reći otprilike koliko je to malo? :) Kontam da i kad novi diskovi stignu da će proći poprilično vremena da im splasne cena...?

Poslednja izmena:
Torqx ima veoma slab JMicron JMF616 kontroler u sebi, pa je cenovno čak i precenjen u poređenju sa sličnim SandForce diskovima koji i posle usporenja usled intenzivnog korišćenja, rade mnogo brže.

Ako mi veruješ postovao sam prve skrinove koje mi je Google izbacio za te diskove, a bacio sam pogled i na neke ovde na Benču i učinilo mi se slično kao ono gore. OK, znači ipak ima nekog napretka sa SF kontrolerom, ali slažem se sa alfaunits-om da bi dobitak u performansama u realnom radu bio praktično neprimetan, tako da ima logike ići na Torqx jer je najjeftiniji i nudi 4GB više.

ne znam, ne slazem se sa ovim i ne bih savetovao torqx. imas odlican post mr. MaX sa kojim se u potpunosti slazem...
Torqx ima veoma slab JMicron JMF616 kontroler u sebi, pa je cenovno čak i precenjen u poređenju sa sličnim SandForce diskovima koji i posle usporenja usled intenzivnog korišćenja, rade mnogo brže.
na tvom mestu, torqx apsolutno ne bih uzimao u obzir.

JM616 nije "famozni" JM602 koji je imao probleme, ali ja sam mislio da Torqx koristi Indilinx kontroler a ne JMicron, pa treba proveriti po netu kako se ponasa! (vidim na neki Torqx modeli koriste Indilinx a neki izgelda JM616, ja sam video OCz-ev (mod, ne firma) koji kaze da je Indilinx).
Ako moras kod nas da kupis, onda ces pricekati do maja sigurno :( Ali cene bi trebalo do kraja marta da se smire zbog novih SSD-ova. Ne verujem da ce izaci nesto novo sto ce tebe zanimati, ali ce cene starih sigurno barem malo pasti. Intel recimo mora debelo da popusti da bi cena bila realna.

Svi JMicron kontroleri su krš. U prvoj verziji Torqx diska je bio Indilinx kontroler, ali u ovome što se sada prodaje pod nazivom "Torqx TRB" (ima dodat ovaj sufiks) je JMicron JMF616 kontroler, koji je lošiji i od Kingston SSD diskova iz PLUS serije sa Toshiba kontrolerom. Koliko sam pročitao, jedino što karakteriše ovaj JMicron kontroler je donekle agresivno skupljanje đubreta (GC), ali su zato performanse veoma slabe. Inače u običnim Kingston SSD diskovima (bez PLUS sufiksa) je isto JMicron kontroler, pa njihovi rezultati mogu da služe kao pokazatelj performansi diskova sa ovim kontrolerom.

Kingston ima 213406540654 sufixa i prefixa, bez konkretne oznake modela ne moze da se raspozna ko je koji. Ali slozicu se da SF bolji izbor posto TRB nije sa Indilinx kontrolerom.

Samo da dopunim moj prethodni odgovor, kako bi bilo jasnije koji su Kingstoni u pitanju. Kada sam napisao sa i bez PLUS prefiksa mislio sam na diskove iz V serije.

Dakle, Kingston V i V100 diskovi imaju JMicron kontroler (rebrandovan pod Toshiba imenom), dok njihovi pandani V+ i V+100 imaju kontroler koji je kreacija Toshibe i koji daje nešto bolje rezultate. Tako da rezultati Kingston V i V100 (bez PLUS sufiksa) diskova mogu da posluže kao pokazatelj performansi SSD diskova sa JMicron kontrolerom.

@marko_n ja imam istu nedoumicu i identicnu potrebu ko ti, stim da je kod mene laptop u pitanju pa ima jos par faktora...
na kraju su me iznervirali sa padom pefromansi sf diskova, ocajnim grejanjem jmicron diskova, tako da sam odlucio da ostanem na mom 40gb a ubuntu bootujem sa flasha kad mi treba |[
sve vise mislim da cu sacekati intel g3 |)

@marko_n ja imam istu nedoumicu i identicnu potrebu ko ti, stim da je kod mene laptop u pitanju pa ima jos par faktora...
na kraju su me iznervirali sa padom pefromansi sf diskova, ocajnim grejanjem jmicron diskova, tako da sam odlucio da ostanem na mom 40gb a ubuntu bootujem sa flasha kad mi treba |[
sve vise mislim da cu sacekati intel g3 |)

Moj SSD je Torqx sa JM616 kontrolerom i u benchmark programima daje dosta slabije rezultate od nekog sa npr. SF kontrolerom. No imao sam juce prilike da probam Mushkin Callisto Deluxe 60GB i mogu vam reci da se ne moze primetiti nikakva razlika izmedju mog Torqx SSD-a i njega. Na Mushkin-u sam primetio jedino da je kopiranje fajlova nesto brze i to je to - a to je meni (a verujem i vecini) i po najmanje bitno.

Vrh Dno