Koristite zastareli preglednik. Možda se neće pravilno prikazivati ova ili druge veb stranice. Trebalo bi da nadogradite ili koristite alternativni preglednik.
Zaboravih da napomenem da je operativni sistem XP Pro, e u tome je zvrcka jer Corel ne prepoznaje pod Srpskim i latinicu i cirilicu, vec samo latinicu. Ispade izgleda bolje resenje u Win ME, sto se toga tice.
Ako neko zna kako to resiti, bilo bi lepo da javi, ako ne da instaliram na particiju gde je Win Me i svi srecni i zadovoljni i cirilica i ja !
Ima razlicitih varijanti kako mozes da dobijes cirilicu na corelu. Ako koristis stare, yuscii fontove (cesto je to jedino moguce resenje, iako ne i najkvalitetnije), onda nema problema (bitno je da tastatura[u desnom donjem uglu bude na EN]).
Medjutim ti verovatno zelis da koristis unicode fontove, izaberes tastaturu SR (cyrilic) i pises cirilicom. To ne moze bas lako i elegantno, zato sto corel ne podrzava sasvim unicode (koji je microsoftov standard).
Resenje ipak donekle postoji - Startujes Word, i u njemu otkucas unicode cirilicni tekst, copy, a zatim u corelu uradis paste special.
Ipak, nisam siguran da je ovo sistemsko resenje, jer sve koje znam da koriste corel (i pripremu za stampu), jos uvek se cvrsto drze YUSCII. Tako ce morati da bude sve dok izbor unicode fontova ne bude bio veci i raznovrsniji nego onih koji su yuscii, i dok vecina dtp programa ne pocne sasvim da podrzava unicode.
Dobro je sto si me ispravio ZoNi, poresno sam napisao da je unicode microsoftov. Ono sto sam hteo da kazem je da ga, kako stoje stvari, microsoft izgleda jos i nabolje podrzava, kada je rec o programima koji koriste vecina korisnika, i da je microsoft time dosta ucinio za samo sirenje ovog standarda.
Corel nisam bas poodavno koristio jednostavno mi nije trebao, mislim pre jedno 5-6 godina da sam nesto crtkao...
Ranije je bio fazon koristiti YUSCII fontove, meni narocito drag font Miroslavljeva cirilica.ttf, ali YUSCII raspored u danasnje vreme to nikako !
A to cirilica u Word-u pa Paste u Corel sam probao, kad sam bio digao ruke od svega, ali nije to to !
Ono sta Corel ne podrzava (mozda nas neko u Corel-u, ne voli ko zna :cuss: ) je da mi imamo i cirilicu i latinicu.
E, da nocas sam se cimao oko toga i sinula mi je jedna ideja i upalilo je, vrlo jednostavno, pozdravi celu tu ekipu sto "radi" u Corel-u, stvarno bruka da se nisu potrudili malo vise oko cirilice !
Fazon je sledeci naci neku nama blisku zemlju u kojoj pisu cirilicom na cijem jeziku naravno nikad necemo pisati recimo Bugarska, moze i Rusija i onda u Registry-ju zameniti layout file sa srpskim cirilicnim layout-om "KBDYCC.KBD" u Win ME, a u Win XP isto to samo drugi naziv "KBDYCC.DLL" i to je to !