Šta je novo?

Srbija računarski nepismena?

Maul

Čuven
Učlanjen(a)
06.06.2004
Poena
620
Ljudi, šta se ovo dešava?
Danas sam obišao većuinu beogradskih firmi koje važe za veće uvoznike (išao sam po robu), i, tamo ljudi bukvalno stoje u redovima čekajući robu! Roba se odvozi kombijima, kamionima, pik-apovima i sl. Izjave se pišu kao čestitke, a radi i keš bogami! Ludnica! A iz pouzdanih izvora znam da veliki dobavljači robu bukvalno prodaju na šlepere, i to bez istovaranja! Kao da je mleko ili hleb, a ne računarska roba. I sada se ja pitam, ko ustvari kupuje toliku robu?
Niko ne lageruje tolike količine ako ne može brzo da ih rasproda, a ljudi se bukvalno razbijaju od prodaje i ne mogu da postignu! Razumem ja i novogidišnje ludilo i udarni decembar, ali gorepomenuta pojava je već duže vreme prisutna. Možda su Srbi statistički gledano računarski nepismeni, ali znaju da prodaju računare ako već ne znaju da ih koriste! Kakva je razlika -vagon krompira i vagon kućišta? :trust:

Drugar me danas zove i pita gde da kupi monitor. Kaze, zvao 10-ak firmi i niko nema nista ! Malopre sam bio do grada, svuda redovi i ceka se po par sati da se dodje na red. Sta uradi PDV...
Poz!

Samo steta sto se uzimaju uglavnom krsevi... Konfiguracije do 450e se izgleda najbolje prodaju.....

ipedja je napisao(la):
Samo steta sto se uzimaju uglavnom krsevi... Konfiguracije do 450e se izgleda najbolje prodaju.....
Krsevi? Pa to su dve prosecne plate u Srbiji.

Ama Maul jes ti pao s marsa? :). Još par dana samo prodaje računara bez poreza, svako je očekivao veliku prodaju računara, ali ovoliku ja nisam očekivao. Mada, poenta je u našem mentalitetu (sad ću da izazovem 10 odgovora na moj post, ali...)... Duboko sam uveren da je tek manjina ljudi planirala da oko nove godine uradi upgrade/kupi još neki računar, pa se odlučila za vreme pre nove godine, jer pre nove nema plaćanja poreza. U onu većinu, duboko sam uveren, spadaju oni koji žele da ispadnu pametni, bez obzira što im je i P2 previše za ono za šta im je komp potreban, o njihovom znanju tek neću da razgovaram.

Danas (bukvalno, ovih dana dakle) je u modi "kupiti računar pre nove godine i ne platiti porez". O tome se priča po kafićima, slavama, svuda. Znaš ono, "sad ću da ispadnem pametan, kupi ću računar pre nove godine i neću platiti porez"... To što nekoj X osobi taj računar neće trebati ni pre, ni posle nove godine, nije poenta.

Nikoga ja ne optužujem (poštujem svačiji džep i tih 18% gore), jasni su mi i oni koji su kompjuteraši i jure upgrade pre novaka, i oni koji su za dete jedva skrpili neki računar od 400e, pa čak i oni koji kupuju čisto da bi ispali "pametniji od države", ali opet, stojim iza činjenice da je problem u našoj prirodi, odnosno težnji ka nekom senzacionalizmu i čestim smakovima sveta i apokalipsama.

Sećam se i atmosfere u poslovnim krugovima kad se ukinuo ZOP (ex SDK, ex SPP) i kad su poslovne banke preuzele poslove platnog prometa, tresla se gora, a naravno... rodio se miš. Tako je sad i sa računarima... trese se na sve strane, nije pitanje šta kupiti, nego ima li uopšte za kupiti bilo šta. Na kraju će se opet roditi miš (niko neće ostati gladan zbog tih 18%), jedni će plaćati 18% više računare, drugi će uzimati 18% slabije računare, a za 6 meseci ćemo zaboraviti da porez i postoji uopšte.

PS. Najjači su mi ipak oni što jure da uzmu "6800GT ili X800 XT", kao gori im pod nogama (ne radi doom3 u 2048 sa aa8 i as16 ?), pa još nestašica, a oni se tresu kao ovisnici od narkotika. Šta li bre radite sa tim karticama :)...

Poslednja izmena:
Bane® je napisao(la):
...(niko neće ostati gladan zbog tih 18%), jedni će plaćati 18% više računare, drugi će uzimati 18% slabije računare, a za 6 meseci ćemo zaboraviti da porez i postoji uopšte.

...

Slazem se sa tobom, samo bih dodao da porez mora da se placa i da je tuga sto ljudi gledaju samo kako da ga izbegnu. A onda kukaju kako im je los prevoz, prljav grad, zapusteni domovi zdravlja... Kakvi su to mozgovi, kao zeznuo sam drzavu za porez, a u stvari kradu sami od sebe :)

Ja bih, za pocetak, finansijski demolirao svaku firmu koja u marketinske svrhe koristi PDV.

Bane® je napisao(la):
Ama Maul jes ti pao s marsa? :). Još par dana samo prodaje računara bez poreza, svako je očekivao veliku prodaju računara, ali ovoliku ja nisam očekivao. Mada, poenta je u našem mentalitetu )...

Slažem se da je PDV doprineo ovoj gužvi (PDV frenzy :) ), ali ovo je neverovatno. A ima tu istine i da je mentalitet upleten (daj da kupim iako mi ne treba). E, sad, kada bi svi još i naučili da koriste svoje skupo plaćene i zbog PDV-a ne planski kupljene kompove, Srbija bi postala računarska velesila :d

Bane® je napisao(la):
Ama Maul jes ti pao s marsa? :). Još par dana samo prodaje računara bez poreza, svako je očekivao veliku prodaju računara, ali ovoliku ja nisam očekivao. Mada, poenta je u našem mentalitetu (sad ću da izazovem 10 odgovora na moj post, ali...)... Duboko sam uveren da je tek manjina ljudi planirala da oko nove godine uradi upgrade/kupi još neki računar, pa se odlučila za vreme pre nove godine, jer pre nove nema plaćanja poreza. U onu većinu, duboko sam uveren, spadaju oni koji žele da ispadnu pametni, bez obzira što im je i P2 previše za ono za šta im je komp potreban, o njihovom znanju tek neću da razgovaram.

Danas (bukvalno, ovih dana dakle) je u modi "kupiti računar pre nove godine i ne platiti porez". O tome se priča po kafićima, slavama, svuda. Znaš ono, "sad ću da ispadnem pametan, kupi ću računar pre nove godine i neću platiti porez"... To što nekoj X osobi taj računar neće trebati ni pre, ni posle nove godine, nije poenta.

Nikoga ja ne optužujem (poštujem svačiji džep i tih 18% gore), jasni su mi i oni koji su kompjuteraši i jure upgrade pre novaka, i oni koji su za dete jedva skrpili neki računar od 400e, pa čak i oni koji kupuju čisto da bi ispali "pametniji od države", ali opet, stojim iza činjenice da je problem u našoj prirodi, odnosno težnji ka nekom senzacionalizmu i čestim smakovima sveta i apokalipsama.

Sećam se i atmosfere u poslovnim krugovima kad se ukinuo ZOP (ex SDK, ex SPP) i kad su poslovne banke preuzele poslove platnog prometa, tresla se gora, a naravno... rodio se miš. Tako je sad i sa računarima... trese se na sve strane, nije pitanje šta kupiti, nego ima li uopšte za kupiti bilo šta. Na kraju će se opet roditi miš (niko neće ostati gladan zbog tih 18%), jedni će plaćati 18% više računare, drugi će uzimati 18% slabije računare, a za 6 meseci ćemo zaboraviti da porez i postoji uopšte.

PS. Najjači su mi ipak oni što jure da uzmu "6800GT ili X800 XT", kao gori im pod nogama (ne radi doom3 u 2048 sa aa8 i as16 ?), pa još nestašica, a oni se tresu kao ovisnici od narkotika. Šta li bre radite sa tim karticama :)...
word..

Najjači su mi ipak oni što jure da uzmu "6800GT ili X800 XT", kao gori im pod nogama (ne radi doom3 u 2048 sa aa8 i as16 ?), pa još nestašica, a oni se tresu kao ovisnici od narkotika. Šta li bre radite sa tim karticama ...
:D :D :D :D ova ti je dobra....
bez obzira na porez na dodatnu vrednost i pre ove groznice iskazan je izuzetan porast traznje racunraske robe na nasem trzistu.(struka mi je proucavanje trzista i kontrola istog pa znam).jednostavno je narod rekao:"to je buducnost" i resio da kupi "neki" kunjuktor da ima u kuci.a i deca bi da se igraju.a i dete ce da nauci nesto da radi pa ce sutra da se bolje zaposli i bice pismeno.i tako to traje kod nas sa tendencijom rasta.ovaj PDV je samo to stavio na kvadrat ili kub :d .znam ljude koji imaju u kuci super racunare a koriste ih za mp3 i gledanje filmova.to bi bilo kao da su kupili najnoviji mercedes visoke klase samo da bi slusali radio u njemu.a voznja nista :d .
i tako to ide...i tako do ide.... :,,:

ovo odgovara svima nama, nema tu da se zalimo. Bice tu posla i za hardverase i ljude iz sveta softwera. Ja se licno nadam da ce uskoro da krene masovno placanje kreditnim karticama preko naseg interneta i da ce moci tu nesto da se uradi.

Samo nesto da pitam povodom ovog poreza,koliko ja znam za maticne ploce,procesore i monitore se i sada placa porez od 20%,a to su najskuplje stvari na comp. za prosecnog korisnika,i po nekom logicnom zakljucku ispada da poskupljuju kartice,memorije,hdd,modem,mrezna,cd,dvd,flopy,a to je sve sitna lova naspram onog sto sam prvo naveo,ispada da ce ploce,procesori i monitori jos pojeftiniti 2%,ispravite me ako gresim.

Kapuero je napisao(la):
Samo nesto da pitam povodom ovog poreza,koliko ja znam za maticne ploce,procesore i monitore se i sada placa porez od 20%,a to su najskuplje stvari na comp. za prosecnog korisnika,i po nekom logicnom zakljucku ispada da poskupljuju kartice,memorije,hdd,modem,mrezna,cd,dvd,flopy,a to je sve sitna lova naspram onog sto sam prvo naveo,ispada da ce ploce,procesori i monitori jos pojeftiniti 2%,ispravite me ako gresim.

Pouzdano tvrdim da porez na komp opremu nije trebao da se placa. Samo mnogi su iskoriscavali i ipak naplacivali. Ja necu da novodim izvore, ali sama cinjenica da smo negde kupovali sa, a negde bez poreza...govori o svemu.

npetar je napisao(la):
Pouzdano tvrdim da porez na komp opremu nije trebao da se placa. Samo mnogi su iskoriscavali i ipak naplacivali. Ja necu da novodim izvore, ali sama cinjenica da smo negde kupovali sa, a negde bez poreza...govori o svemu.

Na osnovu cega ti to pouzdano (?) tvrdis??
Porez je trebalo da se naplacuje na pojedine komponente (mobo, cpu, ram, vga i sl.), ali se u vecini slucajeva izbegavao kroz "sklapanje" gotovih racunara...
Izvori ti ne vrede nista...

Cinjenica jeste da su mnogi naplacivali krajnjima porez, a jos jedna cinjenica je da su SVI pravili masine za 10 grafickih kartica, 10 hard diskova i nekoliko procesora... SVI.

carnivora ursidae je napisao(la):
to bi bilo kao da su kupili najnoviji mercedes visoke klase samo da bi slusali radio u njemu.a voznja nista :d .
i tako to ide...i tako do ide.... :,,:

Zar vecina kupaca Mercedesa ne radi to ? :D

nIce Cream je napisao(la):
Cinjenica jeste da su mnogi naplacivali krajnjima porez, a jos jedna cinjenica je da su SVI pravili masine za 10 grafickih kartica, 10 hard diskova i nekoliko procesora... SVI.

to je onaj chuveni "podsklop" koji se muva po papirima :D

pa to. Druga stvar, tamo gde se porez i placao bio je 20% na celu svotu, sad ce biti 18% samo na pare koje je prodavac dodao na cenu koju je platio neku robu. Sad ce se videti kolko ko klepa i kolko ko zaradjuje na vama/nama. Pre cu uzeti od mike nesto za 250e kad vidim da je PDV 10e nego od djoke za 250e kad vidim da je PDV (u toj ceni) 30e. Necu nikom da pravim "ekstra profit"

Porez je trebalo da se naplacuje na pojedine komponente (mobo, cpu, ram, vga i sl.), ali se u vecini slucajeva izbegavao kroz "sklapanje" gotovih racunara...
upravo tako.cuvena registraciona sifra"prozivodnja racunara"..heheheh.nisam ti prodao deo nego ceo racunar a ja sam taj racunar proizveo jer sam ga sklopio....

Maul je napisao(la):
Ljudi, šta se ovo dešava?
Danas sam obišao većuinu beogradskih firmi koje važe za veće uvoznike (išao sam po robu), i, tamo ljudi bukvalno stoje u redovima čekajući robu! Roba se odvozi kombijima, kamionima, pik-apovima i sl. Izjave se pišu kao čestitke, a radi i keš bogami! Ludnica! A iz pouzdanih izvora znam da veliki dobavljači robu bukvalno prodaju na šlepere, i to bez istovaranja! Kao da je mleko ili hleb, a ne računarska roba. I sada se ja pitam, ko ustvari kupuje toliku robu?
Niko ne lageruje tolike količine ako ne može brzo da ih rasproda, a ljudi se bukvalno razbijaju od prodaje i ne mogu da postignu! Razumem ja i novogidišnje ludilo i udarni decembar, ali gorepomenuta pojava je već duže vreme prisutna. Možda su Srbi statistički gledano računarski nepismeni, ali znaju da prodaju računare ako već ne znaju da ih koriste! Kakva je razlika -vagon krompira i vagon kućišta? :trust:

Razlog za sve ovo može da leži i u činjenici da se PDV neće plaćati na robu na lageru koja je fakturisana zaključno sa 31. decembrom...

Broz je napisao(la):
Ja bih, za pocetak, finansijski demolirao svaku firmu koja u marketinske svrhe koristi PDV.

5 bambija za ovo!

sve prodavnice HW-a posle 1.1. mogu na dvomesecni godisnji odmor.....bice promet k'o u vreme sablje i odmah posle nje....

Ova nova godina ce da bude takvo sra**e da je to neverovatno.
Pazite ovako - promenili smo skoro lokaciju firme, nemamo ama bas nikakvu reklamu da ovde postoji bilo kakva firma i sta se desava.
Dnevno prodam po skoro 10 racunara.
Imam 2 puna magacina i jos u kancelariji robe koja je kupljena, placena i samo ceka na servisere da je sklope - znaci realno negde u februaru :d

Stvarno su ljudi pomahnitali - evo ceo dan danas odbijam kupce !!! jer brate nije vredno za par hiljada evra da ne odem na odmor...

Ionako te pare ne idu meni u dzep - imam samo cimanje i 0 (nula) slobodnog vremena.
Jedva cekam da se spusti ova prasina od zilion ljudi koji mi protutnji kroz office.

'bem ti PDV - i prsti su mi se ukocili od kuckanja silnih ponuda.. :D :d

Bane® je napisao(la):

Cut' bre!!! :d :p

gx-x je napisao(la):
pa to. Druga stvar, tamo gde se porez i placao bio je 20% na celu svotu, sad ce biti 18% samo na pare koje je prodavac dodao na cenu koju je platio neku robu. Sad ce se videti kolko ko klepa i kolko ko zaradjuje na vama/nama. Pre cu uzeti od mike nesto za 250e kad vidim da je PDV 10e nego od djoke za 250e kad vidim da je PDV (u toj ceni) 30e. Necu nikom da pravim "ekstra profit"

Pogresno. Tebi kao krajnjem korisniku su najvazniji uslovi
(cena) kupovine. Koliko ce zaraditi Mika, Pera, Zika - potpuno nebitno. A i "djoka" isto tako...

Nazad
Vrh Dno