Šta je novo?

Sprovođenje LAN kabla - predlozi?

reveal

Poštovan
Učlanjen(a)
16.11.2021
Poena
75
Pozdrav svima, imam situaciju da moram da sprovedem LAN kabl od poslovnog desktop računara do rutera. Ima oko 20tak metara do tamo, imam plastične PVC lajsne sa kanalicom lroz koje kabl moze da prođe, uglovi, štok... Problem je sto ne moze da prođe žabica, i savršeno rešenje bi mi bilo da se kabl preseče pa se sve postavi, i samo se poveže žabica. Aj da ima 2 žice pa da bude lakše,ali nema.

1. Da li je preporučljivo da uzmem sama i presečem/postavim novu žabicu? Da li to uopste ima smisla s obzirom na to da je mrežni kabl?
2. Da li neko to radi uslužno? Živim u manjem mestu i ograničena je ponuda, ko bi to mogao da mi završi?
3. Da li ima neka treća opcija, tipa uzmem neki ruter koji vezem wireless za moj, a u njega utaknem LAN? Kao neka premosnica?

Nemojte mi zameriti na nepoznavanju materije, nešto ću sigurno i naučiti. (Pretpostavljam da ima neko super lakse resenje koje nisam uspela da pronadjem 😅)

Da se razumemo: kabl treba da prođe i kroz zid?

Ako su samo kanalice - one imaju poklopac koji se lako skida i ponovo postavlja.

Da, zapravo kroz drveni štok vrata kroz koji mogu da probusim rupu

Pretpostavljam da će neko da uradi to tražiti isto koliko koštaju najobičnija klješta za krimpovanje i žabica.

Postupak je: sa postojećeg kabla sa žabicom odseče se deo par centimetara pre žabice da bi kabl mogao da se provuče kroz otvor. Zatim se postavi nova žabica umesto odsečene.

Pokušaću da pronađem video-klip gde se najlakše i pravilno objašnjava postavljanje žabice na kabl.

Isečeš samo jednu žabicu, provučeš i krimpuješ opet.

Ok, znači klešta za krimpovanje su mi sledeća stanica i žabica. Da li postoji neki tačan naziv za ta klešta, i isto za žabice? Ili su samo žabice za lan?

Žabica=konektor i trebaju ti klešta za krimpovanje RJ konektora (obično su 3 u 1 i krimpuju RJ45, RJ11 i RJ12). Klešta imaš u Woby ili gde nadješ povoljno pošto si u manjem mestu (600-700din) a konektore ili u servisu pošto se pojavilo u postu iznad dok sam pisao ili prodavnice koje prodaju i kablove. Vodi računa kod krimpovanja na redosled žica da ne pobrkaš ili rotiraš konektor za 180°, kopiraš sa odsečenog konektora.

Super ste, hvala! Sve mi je jasno i odlicno resenje. Nemam Woby ovde, ali vidim da ima neka radnja sto mi nudi alate pa cu proberiti sa njima da li slucajno imaju. Ako ne, narucicu preko Wobyja. Ima onaj video na YT za UTP kabl, da li da se vodim po njemu sa raspored, ili da nađem šemu na netu?

Ovo je neki standard koji se koristi. Poenta je da ide pin na pin.

1730232943954.png

Uzmi više žabica, jer sigurno nećeš uspeti iz 3-4 puta a da to bude kako treba. Imaj na umu da se izolacija ne skida sa ovih žica u boji. Skidaš samo omotač koji mora jednim delom da uđe u konektor. Nemoj da ti vise žice kao na slici ispod.

1730233146477.png

Uradi to da bude lepo i kvalitetno kao ovo ispod.

1730233327021.png

Opciono, ako možeš, nabavi gumene tensionere koji izgledaju kao na slici ispod.

1730233452699.png
Pored estetike, ova "guma" ima zadatak da spreči savijanje kabla na ulazu u konektor i potencijalno čupanje žica iz konektora i prekid.

Jedno sjajno resenje je da koristis ZENSKE konektore na krajevima i time dobijes uticnice (na zidu), a onda koristis regularni kratki kabl od 1-2m do racunara.
Postoje nazidne kutijice.
Fora je da se ti zenski konektori montiraju bez alata i obelezene su boje za raspored
Ovo je taj tip konektora

Ti konektori ulaze u standardizovane rupe za panele, ali ima i kutijica poput ove
Nisam 100% siguran da li je ova odgovarajuca za taj modul, ali mislim da jeste. To bi ti u netiksu pomgli lako.

Takodje se preporucuje da se za sprovodjenje po kuci koristi kabl punog preseka. Ne znam da li ima neke posebne prednosti osim sto je kruci i lakse se montira na konektore.

Ima i nazidnih uticnica, ali to bi bilo dzombasto i verovatno ne bas elegantno, ali eto da pomenem.

Ako insistiras na jednom musko-muskom kablu, mala olaksica moze biti u prolaznim konektorima.

Kao sto rece alex, potrebno je da zice koje vire iz izolacije budu odredjene duzine kako bi konektor uhvatio i izolaciju. To moze biti malo teze za pocetnika.
Ovaj konektor to olaksava jer zice proguras koliko treba, krimpujes i onda samo otfikaris visak

Po mom iskustvu (izgleda suprotno od alexa) cesce se koristi B standard kabliranja. Dok su oba kraja uradjena na isti nacin, nema nikakve veze.
1730233883941.png

Poslednja izmena:
Vide se žice na konektoru kroz plastični transparentni deo a vidiš i pinove.

Super ste, hvala! Sve mi je jasno i odlicno resenje. Nemam Woby ovde, ali vidim da ima neka radnja sto mi nudi alate pa cu proberiti sa njima da li slucajno imaju. Ako ne, narucicu preko Wobyja. Ima onaj video na YT za UTP kabl, da li da se vodim po njemu sa raspored, ili da nađem šemu na netu?

ne naručuj, više se isplati da sve sprovedeš, i da ti na kaju neko završi. Iz kog si mesta ?

Možeš da odgledaš i ceo klip, ali odavde je prilično dobro objašnjeno.

Kao sto je kolega iznad rekao mozes i sa Lan modulom da prodjes, ali ti treba Lan kabel sa punim presekom zice (Wal), tj da nije licnasti, znace u prodavnici gde budes kupovala kabel i Lan modul sta ti treba, obicno to ima da se kupi i u elektricarskim radnjama, tamo gde prodaju prekidace, utikace, kablove za struju ... kada to kupis onda pazljivo ispratis i video iznad, dobro je kod modula sto je sve nacrtano, imas A i B standard, ti gledas B standard i samo ispratis boje koje su nacrtane na modulu, ne treba ni alat. Naravno ako treba jedan kabel da se napravi trebaju ti dva modula.

Poslednja izmena:
Sta da kazem osim hvala, sve info su tu, uspela sam da kupim klešta ovde za 750 dindzi sto je super, ostaju mi još konektori i kabl, i malo strpljenja. 🙂
Mnogo ste mi pomogli!

Moja sestra drži radnju sa elektro materijalom i već je uobičajeno sa oni drže i UTP (mreže) kablove i komektore.

Ako imaš takvu radnju kod tebe pitaj ih, sigurno će ti i pozajmiti krimp klješta.

Nazad
Vrh Dno