Šta je novo?

Sprecite me da se obesim!

opusten

Čuven
Učlanjen(a)
15.08.2004
Poena
620
Sta mi se izdesavalo u zadnjih mesec i kusur dana, izgubio sam 10 godina zivota. Promenicu nick iz opusten u nervozan!

Krenucu redom:

Stara konfa:
CPU Athlon XP 2000+ SocketA
MB Abit NF7-s v2.0
MEM 512 Mb Kingston DDR400
VGA Asus Ati 9550 256mb 128 bit GE
HDD Samsung 80Gb
PS Napajanje LC Power 550 Watts
Nikakvih problema sa racunarom nisam imao.

Nova konfa
CPU Intel Celeron D 347 512 cache 3.06 Ghz S775
MB Foxconn Intel945P Raid 7.1 Firewire
VGA ATI by ATI X800XL AIW 256MB GDDR3
MEM Transcend 512 DDR2 533Mhz
HDD WD 250GB 16mb cache
PS Napajanje LC Power 550 Watts
Blokira se pri pokretanju Ati catalyst drajvera ili CPU-z (bez obzira na OS, SP, .NET, verziju katalista...)

Krenem redom da istestiram komponente:

GPU:
probam drugu grafiku ASUS GF 6200, i dalje blokira CPU-Z (catalyst nisam ni pokusavao naravno). Probam moju graficku u drugom kompu, sve radi normalno, oce catalyst.

RAM:
istestiram memoriju, prodje Memtest86 kako treba bez gresaka. Probam memoriju na drugom kompu radi, ubacim u svoj komp drugu memoriju umesto svoje, opet se isti problem desava sa catalyst i sa CPU-Z.

CPU:
Umesto ovog celerona, ubacim Pentium 820, opet isti problem.

MB:
Stavim novu ASUS P5 plocu (ne znam punu oznaku) Intelov 945P cipset. Opet isti problem.

PSU:
Zamenim napajanje (nemam ni sam pojma zasto sam posumnjao na napajanje, valjda mushka intuicija :D ), stavim Cooler Master 380W Extreme Power, i ...... SVE RADI KAKO TREBA?????!!!! :zgran: :zgran: Ja u shoku! Dal je moguce da je LC Power neispravno i to tako da sve radi a da samo nece Catalyst i CPU-Z???

Sta cu, narucim sebi novo napajanje, misleci da mi ovo ne radi. Novo napajanje trebalo da mi stigne za 3 dana a LC Power bih odneo na reklamaciju (pod garancijom jos 1.5 godina). I dok sam cekao da mi stigne novo napajanje, cisto pro-forme ubacim ovo LC Power cisto da mi radi komp dok ne stigne novo, i onako, cisto iz neke neobjasnjive radoznalosti, pokrenem ja ponovo CPU-Z i catalyst na tom (navodno) neispravnom LC Power napajanju. I gle cuda: sada sve RADI KAKO TREBA????!!!!! :zgran: :zgran:

E sad, ima sigurno u vama neki pametni, obrazovani, iskusni serviser, koji ce umeti koriscenjem zakona fizike da mi objasni ovaj fenomen, posto sam ja ne umem. Napravio sam pun krug -> mozda je tako moralo biti.

Ozbiljno sad. Sve sto sam uradio je: ubacio privremeno CM 380W Extreme Power i vratio nazad LC Power. Dal je moguce da sam nekako sa tim CM-om dao neku pozitivnu struju :D i tako opravio sistem?
Molim samo odgovore sa tehnicke strane. Odgovore tipa "pa po bibliji, napraviti pun krug znaci..." mi nisu potrebni.

P.S. Mogu samo da zamislim izraz lica prodavaca u Imtelu kad bih im na reklamaciju doneo napajanje i kao opis kvara rekao "Ne rade Catalyst drajveri"!
:laugh::laugh::laugh::laugh:

Poslednja izmena:
Možda jednostavno neki kablovi napajanja nisu bili dobro povezani prvi put.

Nisam iskusan serviser ali meni se nesto slicno desilo_Oce Lc da pravi takve egzibicije.Povezem LC na 20 p konektor,sve radi.Posle stavim adaper 24>20pina povezem sve ,nece da se ukljuci komp.Skinem adapter pregledam jesu li kontakti u redu vratim sve nazad isto kao i prvi put,opet isto.I tako par puta,svaki put identicno sve povezano i odjednom posle 3-4 montiranja,samo proradi.

Ja bih rekao da je u sumi kablova napajanja prosto bio neki malo labaviji kontakt...verovao ili ne to se desava (ja sam imao slicno iskustvo)...

I gle cuda: sada sve RADI KAKO TREBA????!!!!! :zgran: :zgran:

E sad, ima sigurno u vama neki pametni, obrazovani, iskusni serviser, koji ce umeti koriscenjem zakona fizike da mi objasni ovaj fenomen, posto sam ja ne umem. Napravio sam pun krug -> mozda je tako moralo biti.

Nema takav serviser i bio si u Zoni Sumraka, a Matematika je jasna : ½ dva puta nista su nista, dakle crva nije ni bilo½

Šalu na stranu izmrcvari malo mašinu (Prime 95, OCCT, 3d mark), pa vidi da li dosta osciluju naponi. Ako ne valja LC verovatno će se pokazati negde, a ako radi eto lepe priče unucima.

PS : nisi jedini, ja sam jedno 7 dana probao oko hiljadu kombinacija sa memorijom(2x512) koja prvo neće zajedno (2 dana), pa oće zajedno (samo ne na SPD tajmingu nego na oštrijim) al´ neće u dualchannel slotovima (3dana) , pa zamenjuj mesta diži napone menjaj tajminge, slotove, pljuj triput, pomeri se s´mesta, kolji petlove situacija ista - kad radi : radi i memTest bez greške, kad ne radi : ne pali se uopšte ( imam dijagnostiku na ploči pa vidim da je mem.).
I onda jednog dana dođe sunce : sad hoće da radi bez greške u dualchannel-u 1T, zategnuti tajminzi, ´oće i sa lošijim napajanjem nego na početku (kinez.) : šta god uradiš radi, i to već 6 meseci bez greške.
Očigledno, da upotrebim mehaničarski izraz, razradila se.

:trust: hmmm... kontakti na napajanju.....moze biti, moze biti.... :trust:

I sta bi na kraju, jesi li odustao od ideje da se obesis :)

Od elektroničara sam naučio jednu lepu stvar - ništa ne pipaj golim rukama, pa makar trebao šrafčić da dotegneš na cd uređaju i uvek imaj tvrdu četkicu za zube (nekorišćenu) i apotekarski benzin.
Dugo sam mislio da je ovo uobičajena fama oko servisrske profesije, međutim... Sličan problem mi se desio i takođe sam bio pred bešenje (nešto mi je govorilo obesi se Petre, obesi se..), sve novo i pedantno povezano, kablovi uredno spakovani ali komp ne radi i moje muke su satima trajale, setim se elektroničara i lepo sa onom četkicom i benzinom izribam sve kontakte na compu i on naravno proradi kako treba. Ko zna kada sam neku od komponenti dohvatio rukom kako ne treba i zamastio neki od kontakta. Bezazleno, naivno i naizgled bezvezno, ali i takve stvari se dešavaju, ponekad skidanje i vraćanje komponente reši problem, a ponekad nas ovakva sitnica košta neke skupe komponente.

Ja kad sam kupio ovaj DFI i sve komponnte za konfu, sklopim lagano sve, povezem, upalim i... Paja!!! Svetle diode, sve se vrti, ploca ni da pisne a na monitoru crno! Proverim sve, upalim opet... Opet paja!!! Isto sve. Rasklopim ja celu masinu i sklopim je ponovo i probam... Pogodite... Ne, ne radi. Paja jos jednom. E sad posto znam da bi trebalo da sve radi, racunam nisam toliki maler valjda da dobijem neispravno nesto. Palim gasim bar 25 puta i iz cistog mira masina proradi. E sad tu meni djavo ne da mira. Ugasim opet, upalim i tu se iznenadim. Ne, nije paja nego radi normalno :d
Zavrsim ja sve to vece, sutra dodjem s posla i upalim svoju novu masinu s osmehom na licu a ono pajson ko vrata. Opet ista price kao dan pre toga. Cuo ja za neki problem sa memorijama, nakupim 6 razlitih modula, iprobavam 28000 raznih kombinacija sa slotovima i usput od silnog vadjenja i stavljanja otkidam tranzistor na memoriji. Tu pritisak ide na 200, cupam kablove i krecem da bacim masinu s treceg sprata!!! Znaci, mrak pred ocima. Na svu srecu ne mogu odmah da odsrafim kabl od monitora i smirim se.
I tako u trenutku masina "upaljena" mrak na monitoru, sve se vrti a ja izbedacen sedim pored masine pola sata i gledam u onaj cooler sto se vrti, krenem da nesto da uradi i slucajno pipnem IDE kabl koji je isao ispod 24pin kabla od napajanja i masina je proradi.
Onda sam provalio da krajnja narandzasta na samo m konektoru koji ulazi u plocu gubi kontakt i da mora samo malkice da se mrdne da kobije kontakt da bi masina radila normalno.
***, svaka skola se placa!!! Dan danas sve radi savrseno.
Inace, da LC je bio u pitanju!!! ;)

Ovoj igranci bez prestanka nema kraja! Update desavanja:

SB:
Dok mi je SB Live 5.1 u mashini, sve radi normalno. Cim ga izvucem, PAJA (trademark of Sajber Kurajber). Probao sam i da menjam slotove, da zamenim mesto SB Live i modemu, ma sve moze, bitno je samo da je SB Live 5.1 u mashini. Steta, bas sam juce dao oglas da prodajem zvucnu (posto koristim integrushu :D ) ali sad -> sto se prodaje zvucne tice, moj konachan odgovor je ODUSTAJEM!

Eto. Pa da, sve je logichno, sa zvuchnom radi, bez nje nece. Kako li se toga nisam u startu setio?

Nisam jos odustao od beshenja, ali sam bar odlozio do sledece havarije. Sledece sto ocekujem je da monitor pocne da treperi kad otvorim tray na DVD rezacu.

shpajz je napisao(la):
Ma trebo si sve zajedno sa monitorom! :d

Kabl mi prolazi kroz sto. A da pomerim sto moram komsiju da zovem :D Dobro je da nisam iscupao sve koliko sam poludeo :mad:
I nisam rekao, onu memoriju sam zalemio sutradan i radila je najnormalnije :p Jeftino sam prosao kako je moglo. Dve kile zivaca i to je sve!

@Opusten Ne znam koja je fora sa zvucnom ali ako ti ne radi bez onda je ne daj nikako.
A da tebe slucajno ne zezaju driveri za plocu nesto?

Biće da je problem zaista vezan sa drajverima za ploču.
Po nekoj logici,kada izvadiš SB Live 5.1 pri podizanju Win-a više se ne inicijalizuju drajveri za ovu karticu i to verovatno sistemu nedostaje za normalno funkcionisanje.Kad karticu vratiš ponovo aktiviraš i drajvere za nju pa onda oni to što inače nedostaje nadomešćuju-a po svemu sudeći je reč o drajverima za zvuk na ploči.

Poslednja izmena:
Ne, nemoj da se besis nikako - pa sta da kaze ovaj covek tek:
Screenshot8mhz_system.gif

Ma nije problem softerske prirode. Znam po tome sto sam probao da instaliram taze WinXp 32 bit (isto sam probao i WinXp 64 bit) i odmah po instaliranju sistema, prvo sto sam uradio je CPU-Z ili catalyst drajere. Cak i da ne mogu da rade bez drajvera za plocu, valjda bi izbacili neki errror ili "this program has performed an ilegal operation...", nikako ne bi smeo da mi se zamrzne sistem. Drajvere za plocu koristim one koji su dosli uz karticu, na netu nema da se skinu drugi (ni stariji ni noviji). Spomenucu i to da sam zvucnu uzeo pre desetak dana, a da problem sa mashinom muchim josh od nove godine.

@Sajber Kurajber -> tolko se ljudi raspitivalo za zvucnu nemas pojma. Svima sam se kulturno izvinuo i uputio ih na ovaj link, kao razlog zasto sam odustao od prodaje.

S obzirom da sada sve radi kako treba, sklonio sam privremeno vesala u spajz. Al ako opet krene neka suludost, necu imati izbora.

Ako je često čupano i vraćano napajanje, možda bi bilo dobro da malo skupiš nekim sitnim šrafcigerčićem ATX kontakte u konektoru. Isti problem se dešava i ako se često čupa hard napolje, ili optika - jednostavno se razlabave. Samo malo ih skupi, ne preteruj. Može se videti ako pažljivo pogledaš da li je neki malo širi od ostalih.

Ako je često čupano i vraćano napajanje, možda bi bilo dobro da malo skupiš nekim sitnim šrafcigerčićem ATX kontakte u konektoru. Isti problem se dešava i ako se često čupa hard napolje, ili optika - jednostavno se razlabave. Samo malo ih skupi, ne preteruj. Može se videti ako pažljivo pogledaš da li je neki malo širi od ostalih.

Nije mi jasno kakve veze imaju racunar bez zvucne ili sa njom, sa ATX konektorima od napajanja. Doduse, sve sto mi se desavalo do sad nema apsolutno nikakvog smisla, tako da prihvatam svaku sugestiju, ma kolko suludo zvuchala.

Ne, nije photoshop... Sve je moguce!

Posto je bilo dosta postova , neznam da li si uradio sledece/ znaci digni svez sistem samo sa grafikom i onda ubaci drivere za istu , pa onda ubadaj ostale kartice , to ti pricam iz iskustva sa slicnom plocom .
javi rezultat, pozdrav

Posto je bilo dosta postova , neznam da li si uradio sledece/ znaci digni svez sistem samo sa grafikom i onda ubaci drivere za istu , pa onda ubadaj ostale kartice , to ti pricam iz iskustva sa slicnom plocom .
javi rezultat, pozdrav

Ne mogu. Tolko sam se napatio sam ovom mojom jadnom malom mashinom da vishe nemam zivaca nista da un/instaliram, popravljam, guram glavu u kuciste i sl. Iskustvo me je ucilo da ne popravljam nista sto nije pokvareno. A otkako je zvucna u racunaru, sve radi ko' podmazano. Ako budem za par godina imao volju nesto da pokusavam, probacu tvoj savet. Do tada...

Nemoj pogrešno da me shvatiš prijatelju, ali bez obzira što si istestirao i ploču, mislim da ti taj Foxconn nije naj srećnije rešenje. Ali, kao što si i sam rekao, ako radi ne pipaj ništa. ;)
Pozdrav :wave:

Nemoj pogrešno da me shvatiš prijatelju, ali bez obzira što si istestirao i ploču, mislim da ti taj Foxconn nije naj srećnije rešenje. :wave:

No offence taken! I ja sad mislim da sam mogao da ga preskocim. Al bila neka lepa ponuda i ja se upeco! :S: Nema veze, sad sve lepo radi, i kad budem prodavao plocu ici ce sa zvucnom u paketu :-devil-:

Hahaha... to će da bude u fazonu toliko para, KOLIKO muzike :zgran: :zgran: :zgran: .
Pozdrav.:wave:
PS. Svaki obrnuti redosled reči u ovoj rečenici je nameran.:-devil-: ;)

Poslednja izmena:
Gremlini, sta reci ali pre ili kasnije resenje se pojavi samo od sebe. Bitno je samo odloziti stvari ako tog momenta, sata, dana ne idu kako treba.
Imam i ja jednu avanturicu. Kupim Tv kartu Philips 1734 sa integrisanim isdn modemom. Trebala mi je karta ali ako ima pride modem sta fali. Ubodem u pci slot pokrenem instalaciju, drajvere, ucitam softver kad ko sto neko rece pajser:wall: . U device manageru pise nepoznat hardver sa izbrisanim ili praznim epromom. A kartica nova ali kupljena bez garancije. Posle agonije maltretiranja i instalacija krenem da gledam po netu kad nadjem da ta dual Pci card radi jedno u nekom specijalnom pci slotu prilagodjena odredjenom kompjuteru.:wall:
Jos malo provrtim i skapiram da postoje plavi Pci slotovi koji mogu da podrze rad ovakvih kartica. To znaci da treba da kupim novu plocu samo zbog tv karte:D ,koja je doduse skupa i uvek u nekim de lux ili Max izdanjima. Jos uvek mi stoji u fioci, naletece vec neka ploca sa plavim Pci slotom.

Foxconn je firma koja radi kompletan dijapazon IT elektonike i opreme za druge proizvodjace koji na doticne proizvode samo lepe etikete sa svojim brendom ili ih cak ni ne lepe, tako da o njihovom kvalitetu ne vredi raspravljati jer samo neko ko nije upucen u IT granu moze tako da prica o Foxconnu...
Dragane, to sto te sada zvucna zeza odnosno komp radi sa njom a bez nje nece to je jos 1 u nizu zlocudnih problema koji su te snasli...
Probaj da izvadis plocu iz kucista i postavis je na sto i tako je probas(ako imas snage kao sto rece) jer je velika mogucnost da ti negde probija masa kucista i da te to zeza... U servisu sam imao problem. Doneli mi ljudi komp koji se restartuje cim pocne da podize WIN. Probao sam sve zivo i nece... Izvadim plocu iz kucista i pokrenem sistem i gle cuda... sve radi, prema tome ko zna sta te u opste zeza u celoj toj prici...

Odnesi celu masinu kod oca Makarija da joj prebaje i to je to!:eyebrows:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno