Šta je novo?

Spread spectrum clocking i NCQ? Objašnjenje!

gileip

Slavan
Učlanjen(a)
18.12.2005
Poena
360
Na WD 160GB SATA 2 serija JS imam jumper za spread spectrum clocing, ali po defaultu je isključen, a na starom WD 80GB SATA 1 JD serija je uključen? Zašto služi taj spread spectrum clocking? Takodje ako može iobjašnjenje NCQ za diskove i kako znamo da li to postoji ili ne na disku, pošto neki ljudi pišu da u istoj seriji neki diskovi imaju podršku, a neki ne i da li to utiče na preftormanse? Disk WD 160 GB sam stavio na Nforce 4 Asus K8N4-E ploču i sve šljaka bez potrebe za podešavanje džampera da disk radi samo SATA 1! Ako može neko da objasni, hvala mu! Pozdrav!

SPread spectrum se odnosi na namerno "setanje" radne frekvencije da bi se smanjile smetnje okolnim uredjajima. Znaci ako je radna frekvencija neke magistrale npr. 33MHz, kad ukljucis spread spectrum radna frekvencija ce konstantno da varira. Ako je vrednost spread spectruma npr. +/-0.1% frekvencija ce u toku rada stalno da se menja oko 33MHz u opsegu od +/-33kHz. Kao i kod CPU-a ova opcija nece ni da ubrza ni da uspori rad ali ako disk ne pravi smetnje nicemu u tvom racunaru ili okolini najbolje je da opciju ostavis iskljucenu, stabilnosti radi.
Sto se NCQ-a tice u desktop masini neces primetiti neko narocito ubrzanje.
A SATA2 diskovi rade bez problema na svim novijim plocama bez obzira koji kontrroler imas (SATA ili SATA2). Ako se pokazu neki problemi u radu onda (kod WD-a) stavi dzamper na 5-6 pin i disk ce da se ponasa kao SATA1

Pozdrav...

mmarky je napisao(la):
A SATA2 diskovi rade bez problema na svim novijim plocama bez obzira koji kontrroler imas (SATA ili SATA2). Ako se pokazu neki problemi u radu onda (kod WD-a) stavi dzamper na 5-6 pin i disk ce da se ponasa kao SATA1

paa sad, ovo bas i nije tacno :) ,evo i primera ...imam Epox 8KDA3I NF3 plocu (sataI) poslednji bios..i uzmem prosle nedelje DiamondMax 10 250Gb SATA II stavim jumper na SATAI mod ,kad ono jednostavno ne radi !!!regularno ga vidi u biosu,al ne moze da se formatira,niti da se instalira win :S: ...e sad,imam jos jednu masinu i u njoj isto Epox samo NF2(8RDA3+) i na moje iznenadjenje tu radi najnormalnije (format,instalacija win-a i sve po redu) probao sam i da sveze formatiran hard na NF2 ponovo stavim na NF3 i probam instalaciju win-a medjutim opet se desava isto,zabaguje i ne moze nista da se uradi ...posaljem ja lepo mail Epox supportu sa mojim problemom i oni mi odgovore ovako...

"R&D is working on the issue, it might take a little while to be solved."

...tako da sad cekam novi bios za moju plocu, a do daljneg ostade maxtor neplanirano u drugoj masini :D

Problem je do maxtora - ne do epoxa....

a da nije Alisteru problem do velichine HDD-a? Konkretno, meni se recimo maxtor 200GB (SATA I) nije video ceo ni na 9NDA3+ a jeste na 8KDA3J. Ni ruchno stavljanje detekcije na LBA u BIOS-u nije pomoglo na prvoj, dok na drugoj jeste.
Sad, to je bilo pre godinu-godinu i po, pa se bas i ne secam tacno koja je ploca od ove dve pravila problem :)
A isto tako sam probao instalirao win na jednoj na kojoj je radio pa prebacio na drugoj, i davao mi ono 'error loading operating system' posle post-a.

Ji 4Tze je napisao(la):
a da nije Alisteru problem do velichine HDD-a?
A isto tako sam probao instalirao win na jednoj na kojoj je radio pa prebacio na drugoj, i davao mi ono 'error loading operating system' posle post-a.
ne verujem da je do velicine,probao sam na istoj masini(NF3) i maxtor maxline II plus od 250 Gb (samo je SATAI)i radio je normalno u punoj velicini :D

Tacno tako, Maxline II+ radi Dmax 10 ne radi, Dmax+9 radi ali se nesto cudno desava kada krene transfer sa diska na disk i ume da obori brzinu.

milanbb je napisao(la):
Tacno tako, Maxline II+ radi Dmax 10 ne radi, Dmax+9 radi ali se nesto cudno desava kada krene transfer sa diska na disk i ume da obori brzinu.

na kojoj ploci ti pravi probleme DMax 9 ??? kod mene je problem samo sa SATAII i to sa Maxtorom ..nisam probao WD ili neki drugi SATAII

Na Asus K8N4-E i Abit NF8, isto se ponasaju kada su oba zakacena na NF sata kontroler, kada je jedan na SiI3114 ili kada je kombinacija Seagate/Maxtor sve radi ok...

Alister je napisao(la):
paa sad, ovo bas i nije tacno ,evo i primera ...imam Epox 8KDA3I NF3 plocu (sataI) poslednji bios..i uzmem prosle nedelje DiamondMax 10 250Gb SATA II stavim jumper na SATAI mod ,kad ono jednostavno ne radi !!!regularno ga vidi u biosu,al ne moze da se formatira,niti da se instalira win ...e sad,imam jos jednu masinu i u njoj isto Epox samo NF2(8RDA3+) i na moje iznenadjenje tu radi najnormalnije (format,instalacija win-a i sve po redu) probao sam i da sveze formatiran hard na NF2 ponovo stavim na NF3 i probam instalaciju win-a medjutim opet se desava isto,zabaguje i ne moze nista da se uradi ...posaljem ja lepo mail Epox supportu sa mojim problemom i oni mi odgovore ovako...

"R&D is working on the issue, it might take a little while to be solved."

...tako da sad cekam novi bios za moju plocu, a do daljneg ostade maxtor neplanirano u drugoj masini

Jeste da je thread zastareo, ali s obzirom da je BIOS koji ispravlja ovo izasao nakon poslednjeg posta u thread-u, morao sam da linkujem...

http://www.epox.nl/downloads/bios/?obj_product_id=291

Vrh Dno