Šta je novo?

Sporo ucitavanje win XP?

k3t

Čuven
Učlanjen(a)
06.03.2002
Poena
604
Sporo ucitavanje win XP? Posedujem Atlon na 1.33ghz 512 ddr rama. XP mi se ucitava sporije nego kad se gasi.Otisao sam kod drugara koji ima duplo slabiju konfiguraciju i istu verziju XP-a,ucitava mu se 4 puta brze.Prvo sam pomislio da je to zbog prepunog HD-a (mp3,slike..)Posle formatiranja na cist hard ponovo instaliram win.Ali opet isto!!! Ako neko moze da mi pomogne bio bih mu zahvalan.Pri tome win sam optimizovao svim mogucim programima ali nista ne vredi.

boki je napisao(la):
a koji period dizanja smara?

Pa period kad pokaze win XP logo i pokazivac da se ucitava koji ide sa leva na desno (to traje 2 do 3 min.)
Ne znam sta da radim

Da li se prekida to ucitavanje praznim ekranom( crnim), dok ide sleva na desno?
Kod sebe sam primetio da ne podize sistem istom brzinom kada sam nabacio nove drajvere za graficku.....

Idi desnim dugmetom na My Computer pa na Properties>Hardware>Device Manager. Otvori stavku za IDE Kontroler (VIA Ide kontroler ili kako se već zove...) i kod Primary i Secondary grane idi na Advanced Settings pa tamo gde nemaš uređaje setuj pod Device Type -> None. To će učiniti da Win ne traži uređaje svaki put po Boot-u. Pazi da posle ako nešto stavljaš na tu granu uključiš kako je bilo pre stavljanja uređaja jer zna da se pojavi plavi ekran umesto boot logo-a.

Onda skini program MS BootVis kojim ćeš izmeriti vreme potrebno za podizanje sistema. Iz njega odaberi opciju Optimize System. Posle optimizacije od nekih 5-10 min. izmeri opet da bi video koliko je poboljšanje (u proseku od 5-15 sec.).

Uostalom i ne očekuj čuda. Novije mašine podižu zahtevnije drajvere i imaju više uređaja tako da sve to prolongira boot time.

Evo kao neki reper kod mene je boot time po Bootvis-a oko 18 sec. Mašina je OVA (klik) . Mašina kao što vidite nije loša, a bootuje relativno sporo. To je maximalno optimizovano i sa 35 sec (!) je oboreno na tih 19. sec.
Npr. kada stavim WDM Pinnacle drajver sistem se bootuje 7 sec. duže! Sa tweakovanim WDM drajverima sistem normalno butuje. To je samo jedan primer koliko tu faktora igra ulogu....

1.

Kuler je jedno vreme bio na čip-setu ceo zalepljen sa lepkom (koji n nije bio odgovarajući pa sam ga skinuo). Može uz malo veštine koja zahteva vađenje cele ploče da se kuler zakači pomoću onih rupa gde idu plastični klinovi. ali bi ipak bilo bolje tada staviti manji kuler od ovoga...
Sada je na čip-setu samo ventilator sa hladnjaka koji se vrti na 6000 rpm :) ... Ma buđževina, totalno nepotrebna jer i Fop32 lepo baca vazduh na čip-set (S370 podnožje je odmah do čip-seta, što se sa slike lepo vidi)

2.

Ako misliš na one Genius zvučnike. Ja sam ih platio 25 dem i prosvirali su mi posle mesec dana. Onda sam jedan premotao (tj. ne ja već prijatelj koji to radi...) i sada rade lepo. Zvuk standardan za te plastikanere. Niski tonovi mlitavi, visoki tonovi pršte. Znači OK su samo ne treba divljati sa njima. Što se tiče Aiwe to je top model Aiwa muzičkih linija (tzv. Mifi-System, najjači po znazi modeli) za prošlu godinu (jača je samo jedna sa satelitima, ali i za ovu moju postoji opcija dokupljivanja satelita...). Zvuk nije loš, mada bi mogli malo da budu jači visoki tonovi jer ne dolaze do izražaja pored jakih Woofer-a koje ima. Dosta je bolji od većine ostalih linija na tržištu (ne znam za Sony, oni kod nas imaju dosta egzotičnih modela, ali su preskupi...). Cena je bila oko 650 dem za osnovnu varijantu, sada je izašao model Z-L720 koji je oko 700 dem i koji takođe ima opcione satelite. Nezgodno je što kod nas nema tih satelita, mada u Sony World-u imaju neke od 150 dem koji su kao odgovarajući... Ma to mi ne treba... Uglavnom uzeo sam pre par dana još jednu Aiwu za drugu sobu (oko 300 dem, NSX-SZ 200 ili tako nešto) i to je igračkica, ali sam je ja zakačio na izlaz za zadnje zvučnike na SB 5.1 i nije loše. Od napred "duva" bas, a odpozadi i spreda i jedno i drugo...

Z-L700 ima ta dva subwoofer zvučnika i to bije mnoooogo jako. Prozorska stakla se standardno tresu čim je malo pojačaš, na pola snage krcka i ormar u sobi (i sve ostalo :) ), a kursor igra po ekranu iako ne diraš miša... Ipak je to možda malo jako za moju sobu, ali ajde kada je bal neka je na vodi...

Uradio sam sve kao sto si mi rekao(Delimir). Uspelo je!!!
Svaka ti cast!!! Sistem se ucitavao 36 sekundi posle optimizacije
ucittava se 11 sekundi!!
Legendo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dali mozda mozes da mi preporucis neki program koji zakljuca start meni kontrol panel i jos neke stvari (radi kontrole).!

k3t je napisao(la):
Uradio sam sve kao sto si mi rekao(Delimir). Uspelo je!!!
Svaka ti cast!!! Sistem se ucitavao 36 sekundi posle optimizacije
ucittava se 11 sekundi!!
Legendo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pravi sam Baja, a... :D

Hmmm..iz nekog razloga kod mene ne moze da se namesti None, vec stoji zaglavljeno AUto detecet...pricam o IDE kontrlerima...

A bootvis, koji je pre radio sada nece...javlja da moram da defragmentiram disk a kad to uradim on i dalje prica kako mi treba defragmentacija....

Da li neko zna u cemu su problemi? :D

delimir je napisao(la):
Idi desnim dugmetom na My Computer pa na Properties>Hardware>Device Manager. Otvori stavku za IDE Kontroler (VIA Ide kontroler ili kako se već zove...) i kod Primary i Secondary grane idi na Advanced Settings pa tamo gde nemaš uređaje setuj pod Device Type -> None.

sto li sam se ja samo 'patio' da kacim slicicu :)

Ji 4Tze je napisao(la):

sto li sam se ja samo 'patio' da kacim slicicu :)

DA LI SI POGLEDAO KOLIKO JE LJUDI OTVORILO SLICICU?
23 -NIJE BILO POTREBE DA TE HVALIM(ODMAH SI MOGAO DA ZNAS DA SI POMOGAO DOSTA NJIH) :wave;

Nazad
Vrh Dno