Šta je novo?

Spora konekcija

-j1ggy-

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2007
Poena
365
Imam problem sa pristupom netu. Naime, Orion mi je provajder sa brzinom od 8mbit-a. Ja sam na njih modem (TP link TD-8816) nakacio wireless router (TP link TL-W542G) i ta kombinacija mi je funkcionisala vec 3 godine.
Sada imam problem da mi je konekcija spora. Ali stvarno spora. Naravno da je sve povezano kablovima, wireless koristim samo preko iPad-a. Brzine za dl su mi oko 100 kB/s i variraju jako. Do te mere da hoce da prekine download. Na torentima sa mnogo peer-ova imam nesto preko 100 kB/s, a i brzine ucitavanja stranica su jako spore.
Ali, kada prikopcam kabel za LAN iz kompa direktno u modem i na taj nacin izbacim ruter iz konfiguracije, sve sljaka mnogo brze. Onako kako bi i trebalo.
Ja sam probao da iskljucim DHCP u ruteru i da izlaz iz modema spojim na LAN port na ruteru i brzina mi se povecala. Ne drasticno, ali je veca.
Ne znam sta mi je dalje ciniti.
Inace, parametri iz modema su:

SNR: 25 / 12.5
Line attenutation: 16 / 11

Zaboravio sam da napomenem da na maticnoj (iz potpisa) imam dva ethernet prikljucka, pa ne znma da li mogu da ostavim konekciju za ovaj komp direktno iz modema, a da ruter ubodem u drugi port i da sherujem konekciju zbog wireless-a i laptopa. Ako to moze, molio bih za pojasnjenje kako da podesim parametre.

Poslednja izmena:
Ubaci poslednji FW za ruter, mada deluje da polako crkava, sto se od TP-Link posle izvesnog vremena i ocekuje - u slucaju da crkava, pomoci mu nema. Povezivanje rutera sa kompom kao lan switch-em, umesto direktno na modem nema uopste smisla, jer je problem ocito u ruteru.

Poslednja izmena:
Sada sam proverio speedtest.net i dosao do zakljucka da mi download brljavi, dok su mi ping i upload na nivou na kojem su i kada prikopcam sve direktno na modem (ping 13, up 0.80). Uradio sam update FW.

Mislim da je problem sa TPLink ruterom. Reklamirati ga....

Stize mali update. Nakon velikog brljavljenja sa konekcijom, resio sam da reinstaliram i Windows, jer mi je laptop prikazivao vecu brzinu od ove, koju sam ostvarivao na desktopu. Jer sam mislio da mi je Win pobrljavio. I radilo je OK sa vremena na vreme (pricam o poslednja dva dana), i sada opet sve ode u tri lepe...
Nadjem ja neki stariji TP link modem (TD-8810) i namestim parametre na njemu i sve sljaka kao blesavo. Ako sam dobro skontao, on ima Broadcom cip?

Imam jos jedno pitanje. Na screenshot-u ispod se vidi koja je moja trenutna brzina i koja je max moguca. To spominjem jer sam, kada sam isao da produzim ugovor, trazio max brzinu i rekli su mi da ne moze vise od 8 mbit, koliko imam sada. Ali da bih ja ostvario tih 8, moram da im placam 11 mbit, koje (navodno) ne mogu da ostvarim na centrali. A sledeci paket ispod je 7 mbit. I sada vas pitam, da li je ovo tacno, ili treba da im se nacestitam mile Nove godine jer mogu da imam vecu brzinu, a oni jedu blata?

Untitled_zpsc80cd360.jpg

Ovo su podaci sa njihovog modema, koji mi je i pravio problem.

SNR: 25 / 12.5
Line attenutation: 16 / 11

Poslednja izmena:
Ništa se ne vidi na ovoj slici ali maximalna moguća brzina je obično ona koju sam uređaj može da postigne sa datim parametrima a ne brzina koju ISP može da postigne.

Ja sam uspeo da namestim da mi internet sljaka bez ikakvih problema na pomenutom ruteru. Do problema dolazi kada tu dodam wireless ruter, jer mi treba net na vise uredjaja.
Sta sam probao:

1. Iz modema (rutera) u bezicni ruter preko WAN porta. Gde promenim adresu bez. ruteru u 192.168.5.1 i stavim ga u dynamic ip mod.
Ono sto me tu buni je sto posle nekog vremena na statusu stavi da mu je default gateway adresa provajdera, a ne 192.168.1.1 (koja je adresa mmodema). DHCP ukljucen.

2. Iz modem u bezicni ruter preko LAN porta na bez. ruteru. DHCP iskljucen. Mogu da pingujem oba. Adrese im ostavim iste 192.168.1.1 za modem (ruter) i 192.168.5.1 za ruter (koji je sada switch).

3. Bridge mod u modemu (ruteru) i pppoe u bez. ruteru sa ukljucenim DHCP i jos uvek nista. Poludeo sam.

4. Da prikljucim laptop na ethernet port 2 na maticnoj i da odradim bridge konekcije. Ovo je radailo sa starim ruterom, ali sada nista od toga.

Stavljam dva screenshot-a modema, mozda nesto skontate, jer sam ja ostao bez ideja. Samo da napomenem da mi je na modemu iskljucen NAT, ali ne znam koliko je to bitno. Ako jeste, onda ne znam sta cu, jer nemam NAT karticu u Advanced Setup na modemu.

Prilozi

• Desktop_2013_02_28_10_13_38_756.jpg
    Desktop_2013_02_28_10_13_38_756.jpg
    270.6 KB · Pregleda: 41
  • Desktop_2013_02_28_10_13_47_011.jpg
    Desktop_2013_02_28_10_13_47_011.jpg
    252.4 KB · Pregleda: 42
Identican problem! Razlika je samo u bezicnom ruteru (TL-WR340G).
Pocelo pre dve nedelje i traje jos uvek.
Pokusao da preskocim onaj mali spliter, znaci, direktno u tel. uticnicu. Poboljsanje sam osetio, ali je kratko trajalo.
Mozda i nije bilo poboljsanje, nego se potrefio period kad je radilo kako treba.

Bukvalno, radi normalno i onda zastoj. Proradi opet pa stane. Mnogo nervira.
Kad igram CS 1.6 to se manifestuje cestim zamrzavanjem na 5-6 sekundi, pri cemu nemilosrdni neprijatelj to iskoristi i naravno, gubim volju za igranjem.
Pre toga sam imao povremene prekide rada, kao sto je opisano od mnogih korisnika Orion Telekoma.

Pokusao sa resetovanjem oba rutera, ne pomaze Zvao teh. podrsku, standardni odgovori.
Jedino je ostalo da probam sa novim bezicnim ruterom, sto ce morati da saceka povoljniju finansijsku situaciju.

Ma da nemaš ti možda neki telefon PRE splitera, to može da napravi dar mar. Svi telefonski aparati moraju da budu povezani POSLE splitera, tj. sa njega a ne na ulaznu telefonsku liniju.

Telefoni su ostali na spliteru. Jedino da izbacim spliter skroz iz kombinacije i budem bez telefona. Probacu i to iza vikenda, mada, radilo je do skoro kako treba.
Cudno mi je sto jiggy ima isti problem, kod istog provajdera u isto vreme. Slucajnost ?! Pocecu da verujem u teoriju zavere. :D
Jeli moguce da ruter odapinje na ovakav nacin. Radi najnormalnije neko vreme i onda krene sa bagovanjem. U decembru je napunio dve godine, samo sto je istekla garancija.

Poslednja izmena:
Jesili probao Ping i tracert do provajdera i recimo Googla ?. To bi ti moglo da paokaže gde zapinje. Tamo gde je ping najvećii eventulno sa izgubljenim paketima tu je verovatno problem. Dali si merio brzinu preko Speedtest.net i ping test.net. Obrati pažnju i na Jitter na ovom drugom, to bi moglo da signalizira "prljavu" liniju ili smetnje. Sve bi to trebalo proveriti u nekoliko različith delova dana da se ustanovi zauzetost provajderovog servera i linkova.

Poslednja izmena od urednika:
Ja vise nemam problema sa njihovim modemom (ruterom). Na njemu nikako ne sija LAN lampica i ne radi taj port. Pricam o TD-8816.
Ja sam stavio TD-8810 i on sljaka kao lood. Bolje nego sto je prethodni ikada radio (ostvarujem vece brzine, imam bolji signal), ali moj problem lazi u sledecem citatu i tu mi treba pomoc:

Ja sam uspeo da namestim da mi internet sljaka bez ikakvih problema na pomenutom ruteru. Do problema dolazi kada tu dodam wireless ruter, jer mi treba net na vise uredjaja.
Sta sam probao:

1. Iz modema (rutera) u bezicni ruter preko WAN porta. Gde promenim adresu bez. ruteru u 192.168.5.1 i stavim ga u dynamic ip mod.
Ono sto me tu buni je sto posle nekog vremena na statusu stavi da mu je default gateway adresa provajdera, a ne 192.168.1.1 (koja je adresa mmodema). DHCP ukljucen.

2. Iz modem u bezicni ruter preko LAN porta na bez. ruteru. DHCP iskljucen. Mogu da pingujem oba. Adrese im ostavim iste 192.168.1.1 za modem (ruter) i 192.168.5.1 za ruter (koji je sada switch).

3. Bridge mod u modemu (ruteru) i pppoe u bez. ruteru sa ukljucenim DHCP i jos uvek nista. Poludeo sam.

4. Da prikljucim laptop na ethernet port 2 na maticnoj i da odradim bridge konekcije. Ovo je radailo sa starim ruterom, ali sada nista od toga.

Stavljam dva screenshot-a modema, mozda nesto skontate, jer sam ja ostao bez ideja. Samo da napomenem da mi je na modemu iskljucen NAT, ali ne znam koliko je to bitno. Ako jeste, onda ne znam sta cu, jer nemam NAT karticu u Advanced Setup na modemu.

Meni je sve vreme bio iskljucen NAT u modemu. I pristupao sam netu sve dok ne ubacim i bezicni ruter u konfiguraciju. I kada ga ubacim, nemam konekciju ka internetu. Kada izbacim ruter, sve sljaka.
Na "ipconfig /all" mi izbaci da mi je ipv4 adresa 79.xxx.xxx.xxx i ja probam da ukljucim NAT i on opet nece. Modem dobije adresu od ISP-a, ali ja nikako nisam mogao da se konektujem. I onda iskljucim UPnP u modemu (ruteru) i sve proradi?!
Jel moguce da je to zbog UPnP? Negde usput mi je postalo jasno da ruter nije dodeljivao adrese (DHCP nije radio) i da zbog toga nisam mogao da se konektujem, ali nisam mogao da skontam kako da ga ukljucim (DHCP) i da mi net radi i ja onda iskljucim UPnP i sve proradi?!

Kod mene se ispostavilo da je brljavio tp link td8816. Posle mnogobrojnih razgovora sa teh. podrskom, dosli smo do zakljucka da ga treba zameniti. Dobio sam neki ZyXel p600 series i odma sve proradilo sa najprostijim podesavanjem.

Podesio zyxel po uputstvu ISP-a. izvadio lan kabl.
prikacio tl wr340g na komp,resetovao na onu rupicu, iskljucio dhcp, promenio lan adresu na 192.168.2.1,
iz zyxel-a kablo u LAN port na TP linku i iz tp linka LAN kablo u komp.

Siguran sam da nikad ovako dobro nije radilo.

Meni se jedan Zyxel bukvalno zapalio, Jeste bio mator, donesen iz nemačke za nekog njihovog provajdera. Što je najgore još uvek je radio.

Vrh Dno