Šta je novo?

spor emule na brzom ADSL

fipkilipki

Slavan
Učlanjen(a)
12.01.2006
Poena
301
Pozdrav svima, ovo je moj prvi post. Pratim benchmark vec neko vreme :)
nov sam u celom adsl i p2p svetu tako da mi ne zamerite za neznanje.

Evo o cemu se radi: punih nedelju dana sam prikljucen na sezamov adsl - 768/192. Odlicno - internet leti.
Medjutim u eMuleu imam strahobalno spor transfer - jedva prelazim 5-6 kb/s, eventualno se tu i tamo desi da skoci na 20, bude malo i to je to.
Ceo net sam pretrazio da vidim imao li je iko slicnih problema, i nista znacajno nisam prokljuvio sem neke provere portova ( u emuleu kad proverim potrove sve je ok - imam i high ID), zatim neki ruter (sto sam shvatio da ni ne posedujem). usput tih giga sto sam skinuo u prethodnom periodu sve sharujem tako da ne vidim problem jako niskog rejtinga...
Ima li neko ideju?

Sve je ok, tako radi Emule, sporo ali sigurno! Samo sheruj sto vise fajlova i stavi sto vise fajlova da skidas (do 60). Ja trenutno imam 70 pesama na skidanju i radi ok, non-stop!

Koliki ti je upload? Ako je bez ogranicenja moguce je da ti on zagusuje vezu. Probaj da ga smanjis na polovinu (npr 12 kb/s). Download ce ti biti ogranicen na 48 kb/s ali ce prosek biti oko 40 kb/s
Ovo kod mene radi na adsl 256/64 ( ogranicenje je 16/4 kb/s) Prosecan download 12 kb/s

Ako zelis nesto brzi p2p , mogu da ti preporucim LimeWire, jeste
da ima slabiju bazu i da je retke stvari lakse naci na emule-u ali
sto da ne, pa ako ne nadjes nesto na limewire probaj na emule :)

hvala ljudi. znaci to je tako. ja sam se zabrinuo jer sam citao svuda okolo kako ljudi govore da imaju 20-30 kb sa 256...

Ja koristim LimeWire (za popularnije stvari, sto znaci da ga vise i ne koristim) za koji ne treba nista da se cimas oko podesavanja, a najbolje ce iskoristiti punu brzinu. Shareazu koristim za manje popularne stvari (ali ocajan download). DC++ koristim za egzotiku (uglavnom neke tesko nalazljive pesme). Mada, sve je to lepo bilo u pocetku, dok nisam shvatio da su torrenti ipak najbolji, posebno za filmove, igre i kompletne albume.

Uplati news i preporodices se. Nema uploada download zakucan na max...

NEWS RULES...jedini problem je sto sa brzinom od 256 ima samo da se nerviras jer nemozes da skines sve sto si video da ima da se skida...barem 512...:eek:)

E obožavam ove pametnjakoviće s newsom... kao da tamo možeš da nađeš istu količinu stvari kao što možeš uz p2p rešenja...

Poslednja izmena:
Bane® je napisao(la):
E obožavam ove pametnjakoviće s newsom... kao da tamo možeš da nađeš istu količinu stvari kao što možeš uz p2p rešenja...

...nije za svakog usenet ;)

Bane nije poenta u nalazenju vec u brzini prenosa podataka. Covek je lepo rekao da mu ne radi emule kao treba ja sam mu preporucio da uplati news kao alternativu. Ovo pricam zato sto sam i ja nekad koristio p2p kao primarni download. Ovako na emuli treba da napravi queue od 60 fajlova da bi popunio konekciju...

Pozdrav!

Pa valjda je suština skidati nešto korisno, a popunjavati konekciju jeste bolest. Bezbroj puta sam sa newsa skinuo nešto što sam samo otpakovao i sklonio negde i to samo zato što nije bilo ništa pametno da se skida u tom trenutku.

Poslednja izmena:
Bane® je napisao(la):
Pa valjda je suština skidati nešto korisno, a popunjavati konekciju jeste bolest. Bezbroj puta sam sa newsa skinuo nešto što sam samo otpakovao i sklonio negde i to samo zato što nije bilo ništa pametno da se skida u tom trenutku.

Pa naravno da je poenta skidati korisno ali meni odgovara sve sto nadjem na newsu odnosno sve to gledam i slusam. Dok sam koristio recimo DC naidjem na coveka koji je ogranicio upload na 2k ili na torrentima nema seedera i tako dalje... Mislio sam na iskoriscenje veze u smislu da ces skidanjem preko newsa odgledati recimo seriju cim je downloadujes, naravno srazmerno konekciji koju imas, dok na emule moras da skidas 50 razlicitih fajlova u isto vreme da bi skidao maximalnom brzinom, samim tim odlazes gledanje za dosta vremena...joj al sam se zapetljao :)

Ma kao da je bitno preko cega se skida dok se skida:D

Evo kod mene Emule radi stalno punom brzinom, ali samo ako ogranicim upload na 2-3 K/s, i to ne iz samog programa vec pomocu Netlimitera. Dnevni download mi je 2Gb +/- 5% konstantno, jedino kad se diskonektujem, treba mu nekoliko sati da ponovo postigne pun protok. Iskreno i ne koristim nijedan drugi P2P jer mi se cini da Emule tj njegove mreze imaju najvise stvari koje su meni zanimljive.

A jel mozes da skidas samo jedan file punom brzinom?

Mozda kad bih nasao fajl sa dovoljno seedera, ali uglavnom ne. Bude ponekad protok i do 20 K/s po jednom fajlu ali to ne traje dugo. Uglavnom uvek imam po 4-5 paralelnih downloada i oni lepo popune ceo protok. P2P zahteva strpljenje, evo trenutno imam 10 fajlova na skidanju i najbrzi ide 6K/s, sto znaci tom brzinom mu treba dan i po da se skine 1CD (700Mb). Bude ponekad i za jedan dan, ali retko.
Da ne bude zabune, imam 256k ADSL, i maximalni protok za moju vezu je oko 27K (merio skidajuci fajl od 50-tak mega sa ekstra brzog FTP servera).

Poslednja izmena:
@lab310
Sto se tice torenata sve zavisi sta se skida i od koga.
Evo sad skidam neku ziku i ide 24KB/s,naravno desava se da se neke
stvari vuku po 3~4KB/s.Za mene su torenti najbolji jer mogu da nadjem
95% stvari koje mi trebaju.

News je za onoga ko redovno skida nešto, ko to prati i u kombinaciji sa brzom vezom obezbeđuje najefikasniji download. Svi ostali pravac na p2p, ali se ne bunite ako radi sporo ili problematično. Po mom mišljenju ubedljivo najefikasnija kombinacija jeste News kao primaran plus neki p2p radi popunjavanja nekih eventualnih rupa. News jedino možda ne deluje toliko efikasno kad je muzika u pitanju zbog same svoje prirode (~mesec dana fore za skidanje novih fajlova) ali za sve drugo je majka, a muziku je ionako lako naći bilo gde drugde. Ali filmovi, serije, igre, programi itd. za nekoga ko to redovno prati i želi da skida maksimumom - samo News i do viđenja...

Ma OK je news, ali treba ga platiti, malo se potruditi da nadjes ono sto treba... P2P jeste spor, ima laznih fajlova, puno mana, ali je pristupacan svima i jednostavan za koriscenje. Eto npr emule, stavis u Search sta ti treba, izaberes rezultat sa najvise source-ova, dupli klik i to je sve. Medjutim poenta je biti NON-STOP on-line, inace gubis red za download . Onaj ko ima brzu a nestabilnu vezu(sa cestim disconect-ovima) ili samo se povremeno konektuje, nema sta da trazi na P2P, za njega je news ili ftp. Torrenti i DC nisu naklonjeni ADSL korisnicima, jer zahtevaju upload da bi imao download, a to je u suprotnosti sa samom prirodom ADSL (ASIMETRICNI DSL) veze. Za mene Emule ostaje kralj (kraljica?) file-sharinga zbog najjednostavnije upotrebe i najvece ponude fajlova, a ne zbog brzine.

Poslednja izmena:
Ili neki kvalitetan torrent site na kome vlada disciplina (diktatura :d) i gde uvek ima seedera u dovoljnom broju.

Bad MF je napisao(la):
Ili neki kvalitetan torrent site na kome vlada disciplina (diktatura :d) i gde uvek ima seedera u dovoljnom broju.

Upravo tako. Otkad sam na jednom takvom private site-u, download torrent-a ide i do 25kb, imas sve najnovije stvari sto izadje na sceni ali ratio ti mora biti odgovarajuci ili letis odatle. :S:

Nazad
Vrh Dno