Šta je novo?

Speedstep I3 370m problem

SPAVAC

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2001
Poena
630
Intel Core I3 370m jednom u recimo nedelju dana ostane zakucan na donjoj frekvenciji (900 MHz) i ne vraća se na 2,4 GHz šta god pokušavao. U svim ostalim slučajevima radi bez problema i Speedstep korektno spušta i diže frekvenciju u zavisnosti od power plan podešavanja. Sistem je win7 64, laptop je Dell E5410, stavljen najnoviji BIOS. U ovim slučajevima pomaže samo restart. Temperatura mu je oko 50 u idle, a pod Prime95 opterećenjem ide do blizu 90, što mi se čini dosta visoko, i tu nije pomogla ni promena termalne paste. Ako neko ima ideju kako da ovo rešim bio bih veoma zahvalan jer mi se po Marfijevom zakonu dešava baš kad mi je najnezgodnije, a nisam uspeo da nađem pravilo kada se ovo dešava...

Pa do biosa je nema šta drugo. A jedno pitanje jel kad se zakuca na 900mhz i upališ Prime95 on ostane na 900mhz???

Da, kad se zakuca onda nema šanse da se pomeri, zapravo zakuca se na 7x133 tj. 931 Mhz, čime god da ga opteretim, uključujući Prime95, ne mrda. Tada ne pomaže ni menjanje power plan-a, uključivanje/isključivanje punjača, stavljanje i vraćanje iz sleep-a, samo restart. Probao sam zadnjih nekoliko verzija BIOS-a i na svakoj je isto.

Interesantno je to kada upalim komp on radi normalno, i tek kasnije u jednom momentu se zakuca na donju granicu. Poslednje što sam probao je da stavim na svim power plan-ovima u Windowsu da procesor ne ide ispod 40 posto, što mu donju granicu stavlja na 8x133 tj 1064Mhz i radilo je tako jedno vreme tj nije se spuštao ispod toga i opet je u jednom momentu uspeo da se zakuca na 931 i ni da mrdne.

Uf pa onda nije bios nemoguće da su par verzija falične.

A kakve su ti GPU temp u tim trenucima?? Onako iz prve mi deluje kao da se nešto pregrejava pa CPU throluje.

Nije vezano za grejanje, to je provereno.

Pokušavajući da otkrijem u kom momentu se ovo dešava sad sam ga zakucao na 931 Mhz u momentu kada sam izvukao punjač. Svakako je u win-u namešteno da ne ide ispod 1064 i toliko se spuštao u idle dok se nije zakucao. Gremlini definitivno :D

Kada u BIOS-u ugasim speedstep onda radi na 2,4, to nije problem, mene kopka zašto se ovo dešava...

Probaj throttlestop imas objasnjenje kako se podesava (nije mnogo tesko ali prvi put je .... :) ), inace preko njega mozes i da smanjis voltazu proca. To sto se tebi desava najverovatnije i jeste do biosa, bag koji nikad nije ispravljen itd. Nije ista platforma ali p8100-p9xxx su imali dosta problema sa speedstep-om.

Vrh Dno