Šta je novo?

Speed LIMIT 28.8 Kb dali je moguce??????

mkrnjic

Čuven
Učlanjen(a)
23.02.2002
Poena
619
Pre nedelju dana meni u Rakovici a i u pola grada promenise tel Brojeve da pocinju na 3 odnosno na 2. Sve je to bajno sjajno ali kad ono tamo MEDJUTIM ????
Nema sanse da mi brzina prenosa predje 28.8Kb a sa starom peticom nisam nikad bio ispod 30. SRAMOTA . Jos odavno sam cuo price da je posta na neki nacin ogranicila brzinu protoka ali sam mislio pusti pacijente samo Pljuju ovu nasu Jadnu Demokratku vlast. Sve dok to nisam oseti na sopstvenoj kozi. Inace ovu pricu o ogranicenju sam cuo preko vlasnice VERATA, a kada mi je kolega rekao da je taj isti VERAT pojeftinio 50% onda sam potpuno poverovao u najnoviji sitem kradje.
SRAMOTAAAAAAAAA. LOPOVIIIIIIII. PROPADOSMO

Razocarani Demokrata

Ne mesaj politiku i usluge telekoma...

Nije posta u pitanju vec telekom, ali to nije ni bitno. Anyway, nas telekom ne radi takve stvari iz vise razloga. Prvi i osnovni je da ne poseduju opremu koja to moze. Drugi je sto im se to ne isplati iz prostog razloga sto bi oni bili najsretniji da ti na internetu ne provedes vise od 5 minuta, a kamoli da te umetno odrzava na vezi duze vreme smanjivanjem protoka jer je citav telekomunikacioni sistem projektovan za drugacije potrebe, a nikako potrebe interneta.

Ne postoji uvek teorija zavere. Telekomu svaka cast za menjanje centrala, a tvoj problem lezi negde drugde, nikako u tom sto kazes. Moji prijatelji kojima je isto promenjena centrala sada umesto 9600 se konektuju na 53k. Telekom ce tek imati problema sa svim ovim, a najvise zbog prepunih trunkova izmedju centrala, ali veruj mi da to nije zbog njihove namere, vec zato sto citav sistem nije projektovan za ove potrebe i trebace vremena da sve odrade i dovedu nas do nekih standarda. Uostalom budi sretan:) Ja placem basnoslovne racune, a ne menjaju mi telefon i nakon svih prituzbi:)) dok moje komsije sa mesecnih racunima 6 puta manjim dobise nove digitalne brojeve. Za to vreme ja cu da uzivam u zvucima klepetuse dok jos mogu :)

jedino ako te je neko stavio na PCM ili FM ali to je malo verovatno, da ne kazem nemoguce. negde drugde je problem...

MORA biti PCM, u Zemunu na jednom novouvedenom broju (319****), se UVEK kachim na 28.8K, ni manje ni vishe. Modem je Agere. Mozesh samo da proklinjesh telekom jer shto se njih tiche proterali bi 1024 broja kroz 1 paricu samo da moze. Bitno je da su sa rachunima i iskljuchenjima uvek azurni i poslovni ko na zapadu...

austin je napisao(la):
jedino ako te je neko stavio na PCM ili FM ali to je malo verovatno, da ne kazem nemoguce. negde drugde je problem...

Ja bih rekao da je pcm, meni se to desilo - dok sam bio na staroj centrali sve je bilo ok. Drugar (u centrali) mi svojevremeno ucini uslugu i stavi me na digitalnu centralu. Neko od komsija u medjuvremenu sazna da imam broj na dig. centrali, pa sredi da i on ima (sa lokalnim tehnicarima). Da bi to izveli morali su da podele paricu. Sad sam kao srecan sto imam 28.8, moglo je da se desi i da bude 16.2- kao sto je slucaj kod mog burazera na autokomandi.
Deli covek kucu sa rodjakom, imaju ukupno tri broja, ni na jednom ne moze brze od 16.2

Neko od komsija u medjuvremenu sazna da imam broj na dig. centrali, pa sredi da i on ima (sa lokalnim tehnicarima). Da bi to izveli morali su da podele paricu. Sad sam kao srecan sto imam 28.8, moglo je da se desi i da bude 16.2- kao sto je slucaj kod mog burazera na autokomandi.
Deli covek kucu sa rodjakom, imaju ukupno tri broja, ni na jednom ne moze brze od 16.2[/quote]

Upravo to se desava i u Kragujevcu. Znam par ljudi kojima su dali digitalne brojeve ali jednu paricu dele 4 broja, svi su se oprostii od interneta.

DS9 je napisao(la):
...

Neko od komsija u medjuvremenu sazna da imam broj na dig. centrali, pa sredi da i on ima (sa lokalnim tehnicarima). Da bi to izveli morali su da podele paricu. Sad sam kao srecan sto imam 28.8, moglo je da se desi i da bude 16.2- kao sto je slucaj kod mog burazera na autokomandi.
Deli covek kucu sa rodjakom, imaju ukupno tri broja, ni na jednom ne moze brze od 16.2

Upravo to se desava i u Kragujevcu. Znam par ljudi kojima su dali digitalne brojeve ali jednu paricu dele 4 broja, svi su se oprostii od interneta.

Dakle, danas saznah sustinu u vezi promene brojeva u bgd, koja na zolost nije pozitivna.
Kako prelazak na dig. centralu podrazumeva i nepostojanje dvojnika, onda moraju da se podele parice - pa je to uradjeno paralelno.
Sorry

Za mkrnjic

Idi trazi ISDN, sada ima tehnickih mogucnosti. Tako ces sigurno imati kvelitet linije jer tu nema PCM-a i slicnih sr@nja. Jedina prepreka je 7000din ali to je cena slave.

mkrnjic je napisao(la):
Pre nedelju dana meni u Rakovici a i u pola grada promenise tel Brojeve da pocinju na 3 odnosno na 2. Sve je to bajno sjajno ali kad ono tamo MEDJUTIM ????
Nema sanse da mi brzina prenosa predje 28.8Kb a sa starom peticom nisam nikad bio ispod 30. SRAMOTA . Jos odavno sam cuo price da je posta na neki nacin ogranicila brzinu protoka ali sam mislio pusti pacijente samo Pljuju ovu nasu Jadnu Demokratku vlast. Sve dok to nisam oseti na sopstvenoj kozi. Inace ovu pricu o ogranicenju sam cuo preko vlasnice VERATA, a kada mi je kolega rekao da je taj isti VERAT pojeftinio 50% onda sam potpuno poverovao u najnoviji sitem kradje.
SRAMOTAAAAAAAAA. LOPOVIIIIIIII. PROPADOSMO

Razocarani Demokrata

Kod mene su na Ceraku dodali 2 i ne uspevam da se nakacim preko 30.6 i to retkim slucajevima, a uglavnom (kao i sada) 26.4!
Kada su mi poslali ono saopstenje da ce da dodaju dvojku obradovao sam se kao kuce, ko je upucen u stanje stare centrale na Ceraku zna kakva je ona sto se tice interneta, pomislio sam sad ce da pici, kad ono nije nego!
S L E P C I, NISTA VISE NEMA DA SE KAZE!!! :boom:

pa da. uveli su ti PCM, samo ti si dobro prosao, zato sto ocigledno delis paricu sa samo jednim komsijom, moglo je da ti se desi da podele tvoju paricu na 4 broja, onda bi se konektovao na 9600.

Mos Def je napisao(la):
pa da. uveli su ti PCM, samo ti si dobro prosao, zato sto ocigledno delis paricu sa samo jednim komsijom, moglo je da ti se desi da podele tvoju paricu na 4 broja, onda bi se konektovao na 9600.

Poznata mi je sitvacija, posto ja u kancelariji pored dve "digitalne linije" moram da surfujem preko analogne, jer su ove dve podeljene na cetiri parice. Bogu plakati, majke mi! ctp;

Kod mene je ista shema – 28.8 i definitivno je u pitanju taj PCM, cuo sam ove baje iz Telekoma sto su dosli da prebace broj da pominju taj pojam, ali pojma nisam imao da to ima veze sa usporavanjem konekcije. Ja sam imao dvojnika na analognoj centrali pa verovatno sa njim delim paricu ili kako vec to ide, nisam neki strucnjak za telekomunikacije, ali enivej sam se razocarao jer sam ocekivao da cu imati barem tih 48-52k :( Posle mnogo godina mucenja sa analognom centralom/dvojnikom, sumnjam da su mi ocekivanja bila prevelika, ali ispostavilo se da jesu :rolleyes:

Zanima me da li postoji mogucnost da se nesto izvede po tom pitanju – tipa neka molba ili sl. (kojom nece obrisati guzicu i baciti je u kantu za smece:)) da mi daju pun opseg konekcije?

I Ja Imam Pcm :(

meni su isto ugradli uredjaj koji se zove PCM 10 i on modulise konekciju na 28.600 ****** zivo a telefon mi je na 2 ... ali zato slepci nisu znali da ja imam jos jedan telefon :pPPPPPPPPPPPPPPPPPPP

yeeeeeeeeeeeeeeeee

Dali moze neko blize da mi objasni pojmove
PCM, FM i Parica
jer sam po tom pitanju stvarno laik.

Ako je taj PCM kako da resim problem. Dali da idem u Centralu i tamo pokusam da razgovaram sa ljudima.

mkrnjic je napisao(la):
Dali moze neko blize da mi objasni pojmove
PCM, FM i Parica
jer sam po tom pitanju stvarno laik.

Parica je obicna telefonska "zica" kao bilo koji telefonski kabal u kucnoj instalciji.
PCM je uredjaj koji kroz jednu paricu moze da propusti vise razlicitih telefonskih linija istovremeno. Znaci kroz jednu paricu vise razlicitih tel. brojeva.
FM bi trebalo da bude nesto vrlo slicno PCM-u, mogu da proverim ako te interesuje.
A sto se tice poste tesko ces da se resis PCM-a jer se on ugradjuje tamo gde nema slobodnih parica a potrebno je uvesti vise novih brojeva.

FM je najgori oblik PCMa, najgori u smislu da moze najvise da podeli paricu (samim tim i najbolji, al zavisi za koga :beat:). Ko to ima, od Interneta moze prakticno da se oprosti - prosek veze je od 2 do plafon 9 Kbps. Znam i to da radi preko radio signala sto se i da naslutiti po oznaci i to je to.
Pretpostavljam i ja da od molbi vajde nema, ipak je to nas najdrazi Telekom. :cuss: Ali neka, i 22.8 digitalnog signala je koliko-toliko bolje od 42.6 analognog (******, sta je-tu je), medjutim, doci ce mojih 5 min. - kad im se bude razbio monopol ima bre u dupe da me ljube da ostanem kod njih - ima i paricu da izvuku samo zbog mene ;P Ne znam zasto su se odlucili za PCMove za razdvajanje dvojnika && prelazak na digi centralu - PCM je skup uredjaj, zar im se ne bi vise isplatilo da malo (vise) fizikalisu i da izvuku novu paricu nego da kupuju PCM koji moze jednu paricu da podeli na koliko, 4 broja maximum? 4 parice & fizikalisanje (koje inace spada u deo NJIHOVOG posla) ili jedan PCM i fizikalisanje ravno nuli, pojma nemam. Telekom se odlucio za PCM (lenjo bre sve to, a pare oce da mlati :mrgreen: ), ali mislim da ce time da navuku na sebe gnev ex-dvojnika koji ce prvom prilikom kada to budu mogli - da "odu" sa njihovog sistema fixne telefonije. Ja cu biti jedan od takvih, naravno. Ja sam platio uvodjenje broja - ne zanima me bre nikakvo deljenje, parica je moja i samo moja :arrow: 'OCU SVOJU PARICU!!! :mrgreen: :cuss: :brow: :wave;

Ali neka, i 22.8 digitalnog signala je koliko-toliko bolje od 42.6 analognog (******, sta je-tu je),

kako to, keve ti? jel si onda moralni pobednik ili sta? :beat:

@mos: kad uporedis 42k analognog (sa svim sumovima i smetnjama koji se odrazavaju na gubitke i usporenja konekcije) i stabilan digitalni od 28.8 vidi se odmah u cemu je prednost - digitalni signal je mnogo kvalitetniji od analognog. a te brzine koje tebi prikazuje dial-up adapter su relativne - u praksi se meni bolje pokazao digitalni od 28.8 nego analogni od 42 i to je to. nema tu niceg nejasnog, osim ako nisi glup pa ne razumes sta ti pricam. moralni pobednik? to sto sam ja rekao nema veze sa moralom, nauci prvo sta je to moral pre nego sto krenes da koristis taj termin.

nesharm je napisao(la):
Ne mesaj politiku i usluge telekoma...

Bas treba da se "mesaju", ta dva zla idu paralelno jedno uz drugo i jedno sa drugim - samo pogledaj sta se desava oko Telekoma u poslednje vreme, a i enivej, vlast drzi Telekom - to mu dodje apsolutan uticaj politike na poslovanje te firme...

Sve u svemu LOPOVLUK na jos jedan nacin. Ili ti gde ja stadoh ti produzi. Tj i posle Slobe SLOBA.

u praksi se meni bolje pokazao digitalni od 28.8 nego analogni od 42 i to je to. nema tu niceg nejasnog, osim ako nisi glup pa ne razumes sta ti pricam

Kod mene je u praksi bas suprotno. Treba mi 2-4min da mi se otvori bilo koja strana na forumu koje nisu bas preobimne i teske za ucitavanje
Da je sve kako je bilo nebih pravio nikakvu Frku ali ovo je plac majke bozije a ne Internet.

I jos nesto. Koji je rezon VERATA da pojeftini 50%?
Dali su oni Ludi ili jedini normalni medju Ludacima?

Pa i PCM mu onda dodje kao neki LIMITATOR???

Istina, analogna linija ima smetnje u vidu shuma koje u zavisnosti opterecenja mreze i kvaliteta kablova i opreme, uticu na kvalitet modemske konekcije. ali duplo brze je i dalje duplo brze, znaci nema tu qrtonisanja, ako ti je transfer 4kb, to je sigurno mnogo bolje nego 2kb, pa makar ti bio i na najmodernijoj digitalnoj centrali, koja takodje ne drzi konstantno isti flow.

inace, ti si prvi na svetu koji je analogni signal izmerio u kilobitima....

Djuradj je napisao(la):
@mos: kad uporedis 42k analognog (sa svim sumovima i smetnjama koji se odrazavaju na gubitke i usporenja konekcije) i stabilan digitalni od 28.8 vidi se odmah u cemu je prednost - digitalni signal je mnogo kvalitetniji od analognog. a te brzine koje tebi prikazuje dial-up adapter su relativne - u praksi se meni bolje pokazao digitalni od 28.8 nego analogni od 42 i to je to. nema tu niceg nejasnog, osim ako nisi glup pa ne razumes sta ti pricam. moralni pobednik? to sto sam ja rekao nema veze sa moralom, nauci prvo sta je to moral pre nego sto krenes da koristis taj termin.
digitalna centrala != digitalna linija
Sve linije na koje kačiš modem su analogne.

ok, izvinjavam se na svim kilobitima/linijama/centralama koje sam pogresno pomenuo. nije uopste lepo da sad polemisemo oko toga iako stojim iza svega sto sam rekao (a rekao sam i da nisam neki ekspert za telekomunikacije...)

jddipqd, signal koji ide od modema je naravno analogni, i on je analogni sve do PCM-a koji predstavlja prvi stepen digitalne demodulacije.

Sto se moje (famozne) veze tice, 28.8 nije 2kb/sec vec je 3 - 3.2 plafon. Zato mislim da je ta cifra od 28.8 relativna i da je u praksi stvar drugacija. Sa starih 42.8 u najboljoj varijanti jeste islo do 4kb/sec, ali takav protok se (nazalost) nikada nije zadrzavao konstantno, vec je periodicno dolazilo do delimicnog ako ne i potpunog prekida prenosa. suma sumarum, ne valja bre to, a ovo je samo minorni boljitak, ako se zanemari podrazumevana "sminka" (nema vise problema sa dvojnikom, signal se dobija iz prve, brojevi se brze dobijaju i ta ******), ali internet konekcija koja je nekoliko % bolja... nema dalje, uzas zivi... :wave;

Digitalna centrala se sastoji od tone ISDN ploca, na svakoj ima valjda 32 ISDN prikljucka. Svaki isdn prikljucak ima 2 linije tj parice (ok ima 3 al da ne detaljisem treca nije bitna za ovu pricu), i u centrali se dve parice "rasparuju" i tretiraju kao dva telefona. U posti DA konverterima prebacuju u analogne i zato kuci sa ANALOGNIM telefonima koristimo DIGITALNE centrale.

Sto se PCM-a tice kolko sam shvatio mudrije ljude koji su mi objasnjavali on radi na sledeci nacin: analogna linija podrzava odredjeni frekventni opseg, od cega je za funkcionisanje glasovne i fax komunikacije potrebna samo cetvrtina ili manje tog opsega. Zato se na jednu liniju stavi jedan PCM koji vrsi modulaciju i spakuje cetri glasovna kanala u jedan "pun" kanal. Naravno ko zna kako modem funkcionise znace i da modem koristi jako puno frekvencija (tj sve raspolozive u okviru telefonske linije) tako da ga ovo sakacenje itekako boli :(

Ko je citao telefonski ugovor zna da ptt tj telekom garantuju glasovnu i fax komunikaciju, a modem niko ni ne pominje. Cak kolko se secam postojao je zakom koji je govorio da modem mora da se prijavi u posti (?!?!) i da se na to placa extra porez ili tako nesto.

Bottom line je da pcm mozete da skinete samo ako imate ili extra jaku vezu _negde gore_. Ja nisam uspeo i mlatio sam se sa istim 3 godine. Ako nista drugo liniju sam delio samo sa jednim pretplatnikom pa sam imao 21600 do 31200... Sada se kacim na 49200 ali ne pada mi napamet da cekam da mi opet nakace pcm, pa sam odmah trazio isdn i ljubazna zenica sa druge strane stakla mi je rekla da bi ubrzo trebalo da ga dobijem... iz njenih usta u zna se cije ushi :)

Inace PCM uopste nije jeftin uredjaj, lik iz poste mi je rekao da kosta 1500 necega, dal je to bilo dok su bili DM aktuelni ili EUR nisam ni ja siguran.

Hej rodjaci, pa ja se patim sa pcm-om vec 4 godine, jos od '99 kada sam se prvi put nakacio na net. Kupih novi modem U.S. Robotics 56K i kad ono ni makac brze od 16800 bit/s mislio sam da je problem modem pa sam menjao za druge pa su mi uvalili neki koji ne moze vise od 22000bit/s u servisu, pa neki koji se uopste ne cuje i opet su mi, cini mi se, vratili isti sa pocetka. Pritom je sve vreme, normalno, rasla sumnja da je telefonska linija usko grlo, koja je na digitalnoj centrali na 3-ku, jer sam u medjuvremenu probao modem kod ortaka na analognoj centrali i tamo dobio nesto vece brzine. Utom sam i cuo za pomenute drpuredjaje FM i PCM, i shvatio da su mi tako stegli omcu oko vrata. Zato ja podnesoh molbu na salteru da mi promene ****** ili promene broj i omoguce normalan protok od skoro 56K, ali tada bese rat i oni mi odgovorise da sacekam da se rat zavrsi i onda ce da me obaveste o mom slucaju. Kako se zavrsio rat i oni ne odgovorise, ja pozvah njih i oni mi rekose da ne znaju sta ja ocu uopste jer toboze sve radi kako treba. Tako prodje ta godina i ja sledece posle 2 meseca smetnji i krcanja na vezi koje su potpuno onemogucavale duzu konekciju od 3 minuta, zamolih opet, da mi promene broj ali ovaj put ne na salteru vec u neku sobu na spratu, tamo mi se posle otprilike pola sata cekanja obratio jedan covek i posle mog izlaganja dao mi cist cistijati papir A4 formata (bez bilo kakvih linija) na koji sam ja ispisao svoju muku i predao mu ali on je vec bio komplet obucen sa sve kapom na glavi i spreman da ode pa me je predao u nadleznost zeni koja je morala da se isprica sa nekom prijateljicom o ceni kupusa na Kalenicu i kada ce ona biti najniza pa da moze da se pravi zimnica. Posto sam uspeo da joj nekako objasnim koje je prirode moj problem ona je posle dodatnih konsultacija zakljucila da to treba poslati nekoj ekipi iz tamo neke zgrade. Kako sam izasao tako sam se oprostio od sudbine tog lista papira u moru ostalih koji su stajali na njihovim stolovima. Posle mi je samo cale preko telefona prijavljivao sustanja koja su se desavala do pre godinu dana i onda su nas savetovali da ako koristimo 2 telefona jedan iskljucimo pa ce sve biti OK.
Inace realno, imam prosecno oko 1KBajta/s received tako da sam zalio sto sam na digitalnoj, a moje komsije iz iste zgrade na analognoj i pritom imaju triput veci protok, ali evo posle najnovije digitalizacije i oni su dobili brojeve na 2-ku i pogadjajte isti protok ko i ja - ni makac brze od 16800bit/s :))):

Ljudi ja sam na Petlovom, dobio sam 2 ali se ne kacim ispod 46.2. Maksimalni protokol mi je 53.6 dok je pre bio 42 (u retkim slucajevima). Imam starog Lucenta 56K.

Brrrrr....ja sam trenutno na analognoj centrali. Cukarica tj Zarkovo josh uvek nema dig. centralu, pa mog broj pocinje sa 5. Enivej, ja se kacim izmedju 19.200 i 48.8 kbps u zavisnosti od doba dana i raspolozenja Verata tj Telekoma. Nije sjajno, ali ja sam zadovoljan (koliko god to mogu biti) jer imam kakav-takavp ristup internetu tj vezu koja je stabilna i komsiju ciji racun definitifno ne moze preci 900 din mesecno :) 9pogodite zasto). Enivej, Na Julinom bdru, kako me je obavestio ortak, je ostavljen prostor za Alcatelovu centralu koja bi, nadam se, i meni najzad donela digitalni prikljucak.
Ali, vec duze citam o PCM i FM sra**** i muka me hvata. Radije cu ostati na analognoj sa 42k prosecno nego preci na digitalnu sa 28.8k max... Iskreno se nadam da mi nece smestiti neki PCM, a ako budu pa (*@$&Y(*_#&@_&#@)&$@$&@)&$@&#!_*&#!&@#)!&#)!@*#@+!*#)+(!@&$#*@)&$(*@&(*@)&$@)*&%@)*#&!+)$^)*$²³

kUdtiHaEX je napisao(la):
Brrrrr....ja sam trenutno na analognoj centrali. Cukarica tj Zarkovo josh uvek nema dig. centralu, pa mog broj pocinje sa 5. Enivej, ja se kacim izmedju 19.200 i 48.8 kbps u zavisnosti od doba dana i raspolozenja Verata tj Telekoma. Nije sjajno, ali ja sam zadovoljan (koliko god to mogu biti) jer imam kakav-takavp ristup internetu tj vezu koja je stabilna i komsiju ciji racun definitifno ne moze preci 900 din mesecno :) 9pogodite zasto). Enivej, Na Julinom bdru, kako me je obavestio ortak, je ostavljen prostor za Alcatelovu centralu koja bi, nadam se, i meni najzad donela digitalni prikljucak.
Ali, vec duze citam o PCM i FM sra**** i muka me hvata. Radije cu ostati na analognoj sa 42k prosecno nego preci na digitalnu sa 28.8k max... Iskreno se nadam da mi nece smestiti neki PCM, a ako budu pa (*@$&Y(*_#&@_&#@)&$@$&@)&$@&#!_*&#!&@#)!&#)!@*#@+!*#)+(!@&$#*@)&$(*@&(*@)&$@)*&%@)*#&!+)$^)*$²³

Komsija, nemoj se previse radovati novoj centrali, do skoro smo bili na istoj, onom analognom krsu, ali kakva god da je bila preko nje sam se uvek kacio izmedju 42000 i 57600! Moram priznati da je veza sada znatno stabilnija, ali dzaba kada za sat vremena surfovanja, umesto ranijih oko 20MB, ukupan transfer sada bude 8-9 MB. ctp; :boom:

Vrh Dno