Šta je novo?

Spectrum - loša slika na TV-u

marty

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
619
Nedavno mi je dopao u ruke ZX Spectrum 48k i nakon prvobitnog oduševljenja i prisećanja davne '84 (eh), odlučih da ga isprobam.
Prvo nije davao znake života. Posle malo lemljenja dobio sam sliku na TV-u sa kojom nisam bio zadovoljan. Uradio sam composite hack i sada imam nešto bolju sliku ali nema boje uopšte :(
Ima li neko ideju šta bi mogao još da uradim da poboljšam kvalitet video izlaza?

Hm...Evo sinoc sam se nesto nalozio i skinuo zx sa tavana i odmah uradio composite mod.Jeste, slika preko rf je stvarno ocajna.Preko kompozitnog je mnooogo bolja.Sto se tice boje,mozda lupam,ali postoji li mogucnost da tvoj primerak spektruma nije PAL.Mozda nisi dobro uradio mod,tj nisi otkacio 5v sa modulatora pa unosi nekakve smetnje, ustvari evo kako sam ja uradio::smash:
http://www.neoncherry.com/retrorepairshack/readarticle.php?article_id=8

Postoji još jedna mogućnost, ako kojim slučajem ima stariju ISSUE 2 verziju Spectruma, da se slika i boje posle dugo vremena prosto rašteluju.
U tom slučaju je potrebno otvoriti Spectrum i naštelovati sliku pomoću trimera ispod ULA čipa.
Ev i slike da ne bude zabune koji treba podešavati jer ih ima dva:
http://www.foto.predah.com/download.php?file=daf0ff2427358899f462a5461a5606c2

Zanimljivo da od sledeće revizije ploče Issue 3 pa nadalje ovo podešavaje se obavlja automatski, mada opet ne previše savršeno jer se i tada dešava da posle dužeg rada dolazi do zamućenja slike, pa se morala štelovati frekvencija na TV-u.
Zato je ovaj kompozitni hack odlična stvar i vredi da se uradi.

ako nemas boje, mozda ti je nekim slucajem NTSC izlaz umesto PAL..

Moze biti.Nije me mrzelo pa sam (opet) otvorio MASINU.Moj speki je issue 4B i nema nikakvih trimera.Cak je i 7805 u gornjem desnom uglu.Nesto mi se ne cupa folija pa necu traziti dalje razlike.:type:

Nema ni potrebe, pošto trimeri i ne postoje u novijim revizijama.
Imao sam prilike da isprobam različite ploče i mogu da tvrdim da Issue 3 ima najkvalitetniji video izlaz čak i na ovim modernim televizorima, dok novije vrzije znaju baš da daju lošu deformisanu sliku, pa je kompozitni hack maltene obavezan.
Isprobao sam recimo Issue 4 Spectrum na novom TV-u i slika je bila očajna, dok je na TV-u starom 10-tak godina slika bila savršena. Zašto je tako, nisam siguran ali mogu da pretpostavim jer su novije ploče zbog uštede rađene sa većim stepenom integracije komponenti pa je možda i taj video segment lošijeg kvaliteta.

Hvala svima na odgovorima.

U pitanju je issue 3B. Mod je uradjen ok, samo što sam dodao jedan kond 220uF na izlaz, on ne bi smeo da pravi problem.
Probaću još jednom da prelemim i iskontrolišem vodove.

Još negde da iskopam joystick interface (joystick imam)... da nema neko jedan viška :)

Poslednja izmena:
Hvala svima na odgovorima.

U pitanju je issue 3B. Mod je uradjen ok, samo što sam dodao jedan kond 220uF na izlaz, on ne bi smeo da pravi problem.
Probaću još jednom da prelemim i iskontrolišem vodove.

Još negde da iskopam joystick interface (joystick imam)... da nema neko jedan viška :)
220uf ili 220pf?ako si stavio 220uf to mi se cini mnogo tj toliki kapacitet vec moze da se koristi u ispravljacu.Ja sam spojio direktno.Pokusaj i ti.

Nema ni potrebe, pošto trimeri i ne postoje u novijim revizijama.
Ja sam preciznim podešavanjem trimera obično uspevao na issue 2 da dobijem mnogo bolju sliku nego na issue 3. Nermam pojma kakva je bila slika na onim kasnijim, verujem tvom sudu.

Sve sam ponovo prelemio i izbacio kond ali ništa.
Onda sam ga odneo na posao i probao na profi monitoru za video nadzor - ima boje.

Sada sam ga zakačio kod kuće na TV ali preko SCART ulaza, slika je nešto lošija nego na poslu ali radi i ima boje :)
Zašto nema boje direktno preko composite ulaza na TV-u - ne znam.

Inače slika ima smetnji, recimo kad stavim crveni ili zeleni border u pozadini ima šuma ali je daleko bolje nego ranije. Videću da li se može nekako ispeglati ili je to to.

Nazad
Vrh Dno