Šta je novo?

spectrum 48k?

M_power

Čuven
Učlanjen(a)
14.01.2003
Poena
609
moj prvi racunar seca li se neko toga i odlicne igrice king kong koja je bila u obliku kasete za radio hehehe old days

kasete za radio? a u kom obliku su bile ostale igre? (ako ih je bilo)

@dag
tja, ako cemo da cepidlacimo, zaboravio si da su mogle da se ukucavaju direktno BASIC 'igrice' ili asembler.
ili da se povezu direktno na radio i ceka emitovanje (onaj Modli ili kako vec)

Poslednja izmena:
Jos uvek imam 10 originalnih igrica, negde. :d Dobio sam ih uz Spectrum, ali sa nastvakom + u oznaci ;)

jos uvek imam spectrum-a, i dvadesetak kaseta.... ali nemam na cemu da pustim kasete :) i kempston interface, mada joystick-ove nemam vise....

ali je ipak lepa uspomena na detinjstvo....

Kong, Dizzy, saboteur, commandos, 1942 i jos mnogo toga

ja sam uz Spekija dobio kao original igru Chequered Flag . Zar ona nije isla uz svaki prodati racunar?
Isprva je nisam nesto obozavao ali.... Kasnije se nisam mogao odvojiti od nje, ispala mi najbolja simulacija formule.

Inace, secam se nekog decka iz Londona, kojem je majka srpkinja, dolazio ovde . On je imao 10 ili 15 original igara i nije mu bilo lako ni da ih menja sa drugarima. A mi ovde sa po 200 komada. Bas je bio tuzan :D

Jel igrica Thru the wall (sa extras :D kasete), prvi Arkanoid/Batty, tj jel ona original , prva igrica lomljenja zida lopticom??

Ne secam se igrice "Kong"..

jel ovaj prelazak ulice prvi put vidjen u "Froggeru"?

Ja sam dobio kasetu sa slike sa novim spectrumom.
Secam se da je bilo dosta dobrih stvari na njoj.

Prilozi

• horizons.jpg
    horizons.jpg
    63.1 KB · Pregleda: 49
Ja sam dobio kasetu sa slike sa novim spectrumom.
Secam se da je bilo dosta dobrih stvari na njoj.

Secam se sa te kasete Thro' The Wall igrice, programa Draw kao i one zezancije/simulacije Life.
25 godina je proslo od tada, al' se omatorilo :)

Jos letos,cini mi se,pisao sam o programcicu koji "svira" spectrumove igrice...
Evo ga i link ponovo:http://personal.auna.com/casariche/k7zx4/k7zx4.htm
Posto moze da se skine i source code,interesuje me da li je velik problem da se uradi (portuje?) i za symbian, win mobile platformu,ili mozda javu.Sigurno ne bi mogle da se postignu brzine kao na pc-ju,ali bi se po gabaritima sasvim fino uklopilo uz spektruma.I predstavljalo bi jedan od pametnijih nacina koriscenja telefona;)
Sigurno mnogi telefoni nemaju dovoljno jak izlaz da "poteraju" zx,ali to se moze lako resiti.Ovo mi je sad palo na pamet,pa idem malcice da guglam da vidim da li takvo sta vec postoji

za C64 postoji Frodo i ekstra radi na Nokiji E61. za ZX ne znam, ako nadjes - javi! :wave:

Hoces da kazes da bi sa nokije mogao da ucitas igricu u c64 sa frodom?Nisam znao_Od emulatora za symbian jedino mi se dopao vboy za gameboy color.Bilo bi lepo kad bi postojao nekakav mp3 player koji bi mogao da svira ucitavanje igrice za sve osmobitnike.Lom je koliko bi igara moglo da stane na ,recimo, 2gb memorije

Ja sam pokušavo da učitam igre sa sansa clip mp3 plejera, ali nije htelo, kao da mu izlazna snaga nije bila dovoljna ili je možda problem što je zvuk stereo a to je umelo da smeta Spectrumu.
Sa nekim drugim plejerima su ljudi to uspevali, pa vereovatno može i sa mobilnim, mada se ja mislim da nabavim jedan discman i da probam s njim.
Ipak tu je glavna fora da se koristi ovaj k7zx ili neki sličan program, kojim se spectrumove igre pripreme tako da učitavanje traje kraće, recimo ovako:
http://www.youtube.com/watch?v=TkSb9upLpXM

Bukvalno na jedan CD se može narezati celokupan opus Spectrumovih igara, posebno ako se kompresuju u ove kraće waw fajlove, inače će učitavanje biti ono standardno 5 minuta po igri, što je ipak preveliko smaranje, mada je retro feeling tek tad ono pravo. ;)

Problem je bio izlazna snaga.Lako je stereo prevesti na mono...spojiti izlaze.Ako vec mora da radi pc pored zivog spectuma...***.Bolje emulator onda.Nije problem uraditi pojacalce za zx koje se iz samog zx-a napaja pa ucitavaj sa cega hoces. Par-nepar tranzistora ili kakav integrircic i pici.U neku ruku,bas sam razocaran nedostatkom takvih sitnica

Nazad
Vrh Dno