Šta je novo?

SPDIF optical

psel

Čuven
Učlanjen(a)
15.03.2004
Poena
620
Hocu da na opticki spdif izlaz (mada imam i onaj coaxial) povezem 5.1 zvucnike.
E sad, nisam siguran da li svi 5.1 zvucnici u prodaji imaju ugradjen ovaj opticki ulaz?
Ili je moguce da recimo imaju samo koaksijalni?
Cak ni na sajtovima proizvodjaca ne pise koji ulaz imaju, pa ne znam sta podrazumevaju kao standard?

Da bi zvucnici imali opticki ili coax SPDIF moraju imati decoder u sebi. Znaci, moraju biti vise klase. Logitech Z-5500 je primer.

Koliko znam, retko koji 5.1 sistem ima u sebi AC3/DTS dekoder, pa samim tim i S/PDIF ulaz, a i oni koji ga imaju kostaju dobrano.
Logitech Z5500, recimo, ima i opticki i koaksijalni ulaz.

EDIT: pretece me... :)

Poslednja izmena:
Hocu da na opticki spdif izlaz (mada imam i onaj coaxial) povezem 5.1 zvucnike.
E sad, nisam siguran da li svi 5.1 zvucnici u prodaji imaju ugradjen ovaj opticki ulaz?
Ili je moguce da recimo imaju samo koaksijalni?
Cak ni na sajtovima proizvodjaca ne pise koji ulaz imaju, pa ne znam sta podrazumevaju kao standard?

Podrazumeva se da se uopste ne povezuju digitalno. Oni koji imaju opciju digitalnog povezivanja imaju dekoder kao sto su ti vec napisali, a to je vec sigurno navedeno i naglaseno u specifikaciji, na vise mesta najverovatnije jer je to ipak retkost ako uzmemo u obzir ove setove koji se uglavnom prodaju.

Najcesce se povezuju se "klasicnim" kablovima, 3 komada...

Poslednja izmena:
To znaci da i ako se povezu analogno dobice se 5.1 zvuk?
Ja jedino od audio izlaza imam jos crveni i zuti cinc, ali mislim da je to za 2.0/1 sisteme, ne za 5.1?

Sta konkretno imas? Zvucnu karticu ili je to sve sa maticne?

Radi se o satelitskom risiveru. Imam jos crveni i beli cinc za audio, i zuti za video.

Aha, onda ne mozes da povezes klasicne kompjuterske 5.1 sisteme...

Klasicni kompjuterski sistemi idu na tri 3.5mm bananice najcesce, jedna bananica za prednji levi/desni, druga bananica za zadnji levi/desni i treca bananica za centar/sub, to se ubode u zvucnu i to je to...

Najeftinije rešenje je da uzmeš neki jeftini kućni bioskop tipa samsung ili LG koji koštaju oko 10 hiljada i problem rešen.Samo obrati pažnju da imaju odgovarajući optički ulaz.

Najeftinije rešenje je da uzmeš neki jeftini kućni bioskop tipa samsung ili LG koji koštaju oko 10 hiljada i problem rešen.Samo obrati pažnju da imaju odgovarajući optički ulaz.

Znaci da bi onda trebalo da ubacim jos jedan uredjaj, povezem risiver sa tim "dvd-plejerom" preko optickog audio kabla, i tako dobijem AC-3 zvuk sa satelita na tim zvucnicima?
To onda znaci da ti kucni bioskopi imaju isti izlaz kao i kompjuteri?

Treba da znaš da još uvek jako malo kanala (osim HD) emituje 5.1 zvuk preko satelita.

Znaci da bi onda trebalo da ubacim jos jedan uredjaj, povezem risiver sa tim "dvd-plejerom" preko optickog audio kabla, i tako dobijem AC-3 zvuk sa satelita na tim zvucnicima?
To onda znaci da ti kucni bioskopi imaju isti izlaz kao i kompjuteri?

Nerazumem šta će ti izlaz i što ga porediš sa kompjuterom.Sam si rekao da ti treba optički ulaz da bi digitalni signal sa SAT risivera pretvorio u seraund.LG,Samasung i slični kućni bioskopi koji se sastoje od DVD plejera sa pojačalom u sebi za 5.1 ili 6.1 sistem zvučnika koji dolazi zajedno sa njim u kompletu.Ili možeš da ideš na skuplju verziju kao što ti je predložio gvlada ili najbolju i najskuplju AV risiver plus zvučnici.Kompjuter u ovom slučaju može samo da ti bude posrednik za dekodiranje digitalnog signala ako imaš audio karticu sa digitalnim ulazom,onda ti samo nedostaju aktivni zvučnici.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno