Šta je novo?

SPDIF izlaz i jacina zvuka

Borko

Čuven
Učlanjen(a)
20.02.2001
Poena
630
Ako je integrisana zv. karitca povezana optickim kablom sa AV receiverom preko SPDIF out, da li je onda moguce pojacavati i stisavati jacinu (volume) mixerom zv. kartice u Win XP-u i u programima koji imaju svoju kontrolu za volume (npr. PowerDVD).

Poslednja izmena:
Da, moguce je.

Turbo

Ne moze ako se prosledjuje kodirani AC3/DTS signal...

Ne moze ako se prosledjuje kodirani AC3/DTS signal...

Pa zato sam i pitao. Sada imam Gigabyte 965P-DS4 koja ima integrisani Realtek ALC883 chip. Povezana je pomocu SPDIF out (opticki) na AV receiver. Volume u Realtek HD Audio Control Panelu ne radi, isto ne radi i Windows mixeru. Kontrola za volume ide gore-dole, ali bez efekta sto prati sistemski "error" sound (onaj kada se proba nesto nedostupno). U oba mixera je SPDIF slider zasivljen (nedostupan). Output sampling rate za SPDIF Out je 48 kHz (moze 44.1, 48, 96, 192 kHz). U Winampu isto ne radi volume, dok u WMP 11 radi, ne znam kako ???? (mislim na volume slider u playerima).

Na starom racunaru sa Abit NF7-S (Soundstorm) radi volume slider i u nVmixeru i u Windowsu, iako je sve sto se salje na AV receiver encodovano u DD i to receiver tako i vidi (konstantno upaljen LED za DD). Isto povezan optickim kablom sa SPDIF Out na Optical in. To bas i ne odgovara onom sto si napisao Delijo, zar ne ?

Da li iko zna kako to treba da bude ?
Probao sam na AVS forumu da razjasnim, ali izgleda bezuspesno.

Poslednja izmena:
Kljucna rec je SoundStorm.

To je jedini cip (od iole jeftinih) koji podrzava encoding u AC3 (DD - Dolby Digital) format, tako da on moze da manipulise signalom u tom formatu (u ovom slucaju da podesava volume/gain) i da ga ponovo enkoduje. U tom grmu lezi zirafa. :)

Da bih ti to dokazao, probaj sa SoundStorm-a da saljes DTS signal i da njemu podesavas jacinu! ;)

Sto se tice volume-a sa obicnim nekodiranim stereo PCM signalom i nemogucnoscu podesavanja jacine istog (recimo u Winamp-u), to ako se koristi obican WaveOut ili DirectSound nije normalno. U slucaju koriscenja ASIO-a, ni ja sa M-Audio -om ne mogu nista da diram ni na analognom izlazu, a to je i poenta - da nema nikakve izmene na originalnom signalu.

Kljucna rec je SoundStorm.

To je jedini cip (od iole jeftinih) koji podrzava encoding u AC3 (DD - Dolby Digital) format, tako da on moze da manipulise signalom u tom formatu (u ovom slucaju da podesava volume/gain) i da ga ponovo enkoduje. U tom grmu lezi zirafa. :)

Da bih ti to dokazao, probaj sa SoundStorm-a da saljes DTS signal i da njemu podesavas jacinu! ;)

Sto se tice volume-a sa obicnim nekodiranim stereo PCM signalom i nemogucnoscu podesavanja jacine istog (recimo u Winamp-u), to ako se koristi obican WaveOut ili DirectSound nije normalno. U slucaju koriscenja ASIO-a, ni ja sa M-Audio -om ne mogu nista da diram ni na analognom izlazu, a to je i poenta - da nema nikakve izmene na originalnom signalu.

OK hvala, mada ja pojma nemam ni sta je ASIO.
Na ovom linku http://avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=567562&page=5&pp=30
je prica o bitperfect prosledjivanju tj. da se originalno prosledjuje i nista ne menja (nema resamplinga i uticaja mixera). Pominje se i M-Audio. Dali su link ka nekom test DTS fileu kodiranom u 44.1 kHz i kazu da ako cujem to (a cujem) onda radi "bitperfect mode". A u tom slucaju ni njima ne radi master volume.

Pa da, Delija je u pravu, volume slider radi samo za "analogne" izlaze kroz SPDIF... znaci kada propusta AC3/DTS onda ne moze da se menja...

Ali recimo Winamp, Foobar, BSPlayer i ostali playeri mogu da menjaju jacinu izlaza iako ide kroz spdif...

I onda mi je sam spdif izlaz na mixeru zasivljen, ali master volume ili wav slider odradjuju menjanje jacine...

I ja sam nekad imao SoundStorm i bio zadovoljan, a sad sam na nekoj integrushi i ubija me nevidjeno.... No na pravom sam putu da totalno razdvojim komp od A/V sistema i onda me ni integrusha nece zezati, a za Skype savrseno odgovara :)

Turbo

Vrh Dno