Šta je novo?

Spaseno od reciklaže

joc

Slavan
Učlanjen(a)
11.12.2007
Poena
320
Image508_zps8ba582b7.jpg

Prilozi

• Image508_zps8ba582b7.jpg
    Image508_zps8ba582b7.jpg
    195.2 KB · Pregleda: 230
Хм, а зашто? Мислим, све ово је некада коришћено и сада је за бацање ... као да скупљаш покварене пегле и грејалице. ;) Или 14" црт мониторе и слично.

:happy:
Koliko mogu da vidim iz slike, mislim da su neke od x86 maticnih ploca sa ISA 8 bitnim i 16 bitnim slotovima.
Mozda ne bi bilo lose da malo zumiras pojedinacno da vidimo sta ima od CPU-a i chipseta.
Ovo ostalo su stare ISA (i mozda PCI) zvucne, graficke kartice, paralel/serijske kartice, mrezne, TV kartice, itd.

Poslednja izmena:
Ovo sam ženu naterao da složi i slika. Trenutno mi desna ruka nije u funkciji.
Velika ploča u sredini najverovatnije je ATARI PC3.
Levo gore je neka ISA karta sa VGA, 2XSvideo i 1xCVBS konektorima. Na biosu piše 03.02.1992.
Pored nje isto golema sa gomilom memorije ELSA GLoria XL. Ima konektor za naočari.
Gore nastavak AMD 286-12 i 286-16. Pored ploča ISA LAN i EGA/VGA valjda OAK.
Sledeće 2 velike ISA karte sa leve strane su VIDEO BLASTER i TV karta FAST MOVIE MAKER PRO.
2 ploće levo od velike. Gornja AMD 386DX-40(nadam se da radi), ispod nje 286-16.
Desno od velike, najmanja AT ploča ima 286-20. Ispod nje ISA ADAPTEC AHA-1542 SCSI/FLOPPY kontroler.
2 ISA FM i muzičke dole levo su VIBRA16 C i S.
Desno od njih je ISA 2mbps wi-fi karta i ISA VGA (ljuti TRIDENT sa još ljućih 1Mb memorije). Iznad te dve je VESA Local Bus grafička.
Ostale su 3 dole desno, vertikalno okrenute. Velika AGP sa 3 hladnjaka neka WS grafika. Oznaka HP A1264-66501 REV A. Desno je PCI SCSI RAID ,a najmanja i najzelenija je 2x gameport.

Blago!

Trebace ti bas bas vremena da ispitas i sredis sve to :)

Ali stvarno je blago - jedan segment vremena.

Btw gde si nasao to? :)

Menjao za nekoliko NOK 478 i 462 ploča sa čovekom koji to sakuplja i dalje prodaje. Kaže bilo svega :(

^
Nus pojava sistema u kojem zivimo: neko sakuplja sve to iz licnog interesa a ne iz ljubavi a.k.a. necega sto bi *stvarno voleo* da radi u zivotu! ...necaga sto bi ga stvarno cinilo srecnim.

Poslednja izmena:
Ja sam ovoga navukao tovar pa cu nekad kasnije kad budem imao vremena sve lagano da popravljam. Odlicna kolekcija.

Хм, а зашто? Мислим, све ово је некада коришћено и сада је за бацање ... као да скупљаш покварене пегле и грејалице. ;) Или 14" црт мониторе и слично.

A da da citiram i ovo, imam 14" CRT kolor monitor sa kraja osamdesetih sa ekranom na dodir. U stvari kako da ti objasnim svoju srecu kad sam danas dobio A500 tastaturu, pokvarenu A600 i jos gomilu stvari iz Danske. Kako da ti objasnim moju srecu danas kad sam saznao da mi stize A4000 iz Italije. Skoro sam kupio 9 Sapphire 280X kartica i nisam se nista obradovao, tretiram njih kao smece koje cu da prodam bez ikakvog osjecaja. Taj CRT monitor koji imam bi prodao jedino u slucaju da nemam sta da jedem.

Skoro sam kupio 9 Sapphire 280X kartica i nisam se nista obradovao, tretiram njih kao smece koje cu da prodam bez ikakvog osjecaja. Taj CRT monitor koji imam bi prodao jedino u slucaju da nemam sta da jedem.
Одговор је негде овде. Као што си ти сада куповао ове графичке и не значе ти ништа, тако је неко некада куповао и користио 14" CRT монитор, XT плоче, SIPP и SIMM меморију, ISA и VLB графичке, хардове од 5MB ... касније је прелазио на боље а оног више и не жели да се сећа.
Имам ја по соби и ISA картице и SIPP и SIMM меморије, сигурно имам бар један хард од 80MB и неке од 120, 250, 420MB али су ту само зато што су се негде затурили па не могу да их нађем. ;) Од старог хардвера бих сачувао само пар 8" дискета које су ми онако занимљиве а остало ми не значи ништа.

Ja baš nisam toliki "freak", ali poštujem i razumem, jerbo sam u duši nostalgičar. Nabavio sam Amstrad CPC6128 za zelenim monitorom, i ne bih nikada prodao. Takođe imam jednu Voodoo2 karticu sa 12Mb RAM, sve sam hteo da sklopim neku retro mašinu, ali žena, deca....

Одговор је негде овде. Као што си ти сада куповао ове графичке и не значе ти ништа, тако је неко некада куповао и користио 14" CRT монитор, XT плоче, SIPP и SIMM меморију, ISA и VLB графичке, хардове од 5MB ... касније је прелазио на боље а оног више и не жели да се сећа.
Имам ја по соби и ISA картице и SIPP и SIMM меморије, сигурно имам бар један хард од 80MB и неке од 120, 250, 420MB али су ту само зато што су се негде затурили па не могу да их нађем. ;) Од старог хардвера бих сачувао само пар 8" дискета које су ми онако занимљиве а остало ми не значи ништа.

Vidiš, u tom zecu leži grm. ;)
Ti bi sačuvao samo te diskete jer su ti "onako" zanimljive, a ja bi sačuvao neke stare računare (posebno 8-bitne), njihovu opremu i softwer, kao deo fascinantne računarske prošlosti i nikada ih neću, niti mogu posmatrati kao kandidate za smeće.
Svaki od njih je bio na svoj način unikatan, nosio neku posebnost svojih autora ili kompanije koja ih je pravila.
PC kutije bez duše i šmeka su pobedile ali mi iskreno nisu značili puno.
Menjao sam ih cele ili komponente, sa isto ceremonije kao kad odbacujem potrošenu papirnu maramicu, dok moje stare mašine, softwer i literaturu, čuvam i dan danas kao uspomenu i delić vremena koji sam sačuvao od zaborava.
Što reče Dejan Ristanović, možda su negde na tavanima i ormanima daleko od očiju, ali nikad neće biti daleko od srca.

Poslednja izmena:
Ма ок, немам ништа против скупљања нечега мада ... као што је некада био поменути 14" ЦРТ, тако је садашњи 19" ЛЕД па опет нико не размишља да чува. Поменуте дискете су ми биле занимљиве у време 3,5" дискета када су се неки хвалили са 5,25" а многи им се чудили ... а онда ја покажем 8" дискету. У ово време више дискете нису занимљиве па ми идеја о чувању 8" више није толико важна. А чување 64МВ флешке? ;)

Meni se cini da su starije masine bile jednostavnije i lakse za razumevanje, pocevsi od hardverskog nivoa pa do softvera. Obicno kada uzmem neko starije parce hardvera, prvo me zanima kako je organizovan hardver a potom kako softver radi. :) Cak je i PC meni uzbudljivo interesantan kada se bavim multicore-paralel programiranjem, memorijskim mapama procesa, ili kada iz nekog licnog interesovanja moram da se spustim dovoljno nisko, do nivoa asemblera i organizacije modernih PC sistema(vrlooo retko).
Inace, shvatam da su mi igre sa C64, ZX Spectruma i drugih 8bitnih i 16bitnih masina bile interesantne jer su igre imale jednostavnu grafiku i sto si morao da ukljucis mastu za pravi dozivljaj. :)
Za danasnje igre nema potrebe za time jer one sve vise i vise jesu surovo realne.
Recimo, GTA V je po meni potpuno remek delo u tehnickom, konceptualnom i narativnom smislu ali je ipak sasvim druga kategorija iskustva i dozivljaja.
Samo konzumiras sadrzaj.

ISA WiFi kartica? Do dana danasnjeg nisam znao da to postoji :)

A sta je tacno onaj AGP monstrum?

Ja sam stvarno svasta skupljao i cuvao. Od toga da mi je bilo zao da bacim nesto potpuno ispravno iako je apsolutno prevazidjeno, preko toga da mi je super da imam nesto sto znam da je u svoje vreme bilo state-of-the-art tehnike, pa do toga da su neke stare sprave (meni) estetski lepe same po sebi.

A onda sam shvatio jednostavno nemam dovoljno mesta i vremena da te stvarim cuvam i makar nekako koristim... :(

Interesantno. Ja vec duze vreme pokusavam da se dogovorim sa jednom zenom iz NS da mi proda stare komponente.
Sta sam sve nasao na vojnom otpadu odbijam da poverujem da je to sve sto je bilo uvezeno kod nas.

Gde si uspeo da pronadjes sve ovo? I da li vredi ici na otpad u Rakovici?

На коришћење заборави ... мени је једном приликом повољно натрчала солидна звучна Turtle Beach Tahiti са неким додацима, тада је ISA слот био нормална појава али ... није било драјвера за NT4 а на 98 ми се није враћало, после није било ни за 2к ... а онда су ISA слотови нестали и тако картица практично није ни радила. Греота, картица на гласу са позлаћеним конекторима а пукао само 60ДЕМ и ено је негде по соби.

Ja imam Turtle Beach MultiSound Pinnacle project Studio (Sa digital I/O), ima 8 puta bolji zvuk od Asus Xonar D2X. Bas na ovoj kartici je nesto prelepo, i ako je Audio izlaz samo 18 BITa, tehnicki Digitalni izlaz moze 20BITa, ali nikada nisam probao.

Interesantno. Ja vec duze vreme pokusavam da se dogovorim sa jednom zenom iz NS da mi proda stare komponente.
Sta sam sve nasao na vojnom otpadu odbijam da poverujem da je to sve sto je bilo uvezeno kod nas.

Gde si uspeo da pronadjes sve ovo? I da li vredi ici na otpad u Rakovici?

Otpad u Rakovici ne radi još od poplava. Reče mi čovek na prijavnici i zašto al nisam upamtio. Ima tome mesec i jače...
Navraćao sam kad bih bio u prolazu al ništa posebno što se tiče IT starudije.

Ovo sam uzeo od čoveka koji to otkupljuje za reciklažu. Sad sam mu pripremio 30ak NOK hardova pa kad opet bude imao slične starudije radićemo đorku.

Metni na ebay, ja sam uzeo lepe pare na nekim praistorijskim ISA komponentama.

Aukciju ili buy now?

Ako vec slicni predmeti postoje na ebay onda aukcija, ako ne postoje, stavi buy it now.

Hvala, razmisliću. Kad uhvatim vremena videću koliko toga radi i šta ostavljam sebi.

Naplata preko Ebay je muka ziva. A cene za slanje su svuda u svetu iste.
Meni treba 21 dan da stigne novac na pay pal i jos 7 dana da stigne u srbiju. To je mesec dana cekanja.

A slanje za 500+ grama je 1600 dinara, a da ne pricam o 1000+ grama gde je slanje 3000 dinara.

^
Nus pojava sistema u kojem zivimo: neko sakuplja sve to iz licnog interesa a ne iz ljubavi a.k.a. necega sto bi *stvarno voleo* da radi u zivotu! ...necaga sto bi ga stvarno cinilo srecnim.

Nije to samo "ljubav" nego i spomenik jednog vremena kada si izborom dobrih komponenti se obezbedio za "večnost"

Uključiš računar koji si sklopio pre 20tak godina a on radi isto kao što si ga i ostavio.

Ne moraš da stalno pogleduješ garanciju (er se današnje komponente prave da izdrže garanciju i sutra dan do podne) jer te današnja "tehnologija" tera da postaneš "stručnjak" za "kupi skupo i prodaj jeftino" svake dve godine ...

Ima udela u trajanju tadasnjih racunara sto nisu postojale regulative za koriscenje olova u el. komponentama. Mada, evo moja A1200 je zrela za promenu kondenzatora, nista nije vecno.

Super je kad se naleti na tako nesto, ljudi misle da je krs za bacanje a u stvari je, bar za nas ljubitelje retro racunara, pravo blago. Ali imam i budaletina koje misle zato sto je nesto staro da vredi basnoslovno mnogo. Skoro mi je jedan lik za a500 trazio 100e, a one samo sto ne sluze kao kamen u kaci za kupus koliko ih ima.

Imam nekoliko monitora za arkadu I sve sto u njoj ide ploce neki trafoi itd ako nekom treba

Nazad
Vrh Dno