Šta je novo?

sparkle geforce 4 mx440 64MB

Laza

Čuven
Učlanjen(a)
05.09.2001
Poena
765
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 7600X 4.7GHz & Thermaltake Toughair 510
Matična ploča
AM5 Gigabyte B650M AORUS ELITE AX DP/M.2/DDR5
RAM
DDR5 32GB 5200MHz Kingston Fury Beast 2x16GB
GPU
MSI Radeon RX 5700 XT, 8GB, 256-bit, RX 5700 XT MECH OC 8G
Storage
M.2 NVME 1TB AData 5000MBs/4200MBs
PSU
Be Quiet Pure Power 12 M750W BN343 Gold Modular
Kućište
Fractal Design Define R4 Black Pearl
Monitor
IIYAMA ProLite 27, ULTRA SLIM LINE, WQHD, IPS, 5ms, FreeSync, Zvučnici, XUB2792QSU-B1
Miš & tastatura
LOGITECH MK470
Pristup internetu
  1. Optički internet
Drugar je kupio sledecu konfiguraciju

AMD XP 2000+
Asus KT400
512 MB DDR
Sparkle Geforce 4 MX440 SE 64MB

I igrice mu rade sporije nego na mojoj konfiguraciji
Morgan 1.3GHz
MSI 6330 lite (kt133 full atx)
256 SDR
Geforce 2 MX400 32MB

Merio sam preko http://www.glexcess.com
Ja imam oko 3000 poena u 1024x768 32bit dok on ima 300 poena manje. Ja to nikako ne mogu da objasnim. Operativni sistem je na oba kompjutera win xp sp1 sveze instaliran od moje strane, drajveri najnoviji detonatori (probano i uz detonatore koji su dosli uz karticu).

Ovaj test je napravljen kao open gl i meri sirovu snagu tako da nikako ne bi trebalo da favorizuje bilo koju karticu. Meni stvarno nisu jasni rezultati. Kompjuter mu radi super brzo, rezultati memorijski i za disk u sandri su odlicni. Moj jedini zakljucak je da mu je kartica toliko sugava da je to za neverovati. GPU ide na 250, a memorija na 166 (overklokovao sam je na 200 ali nije mnogo pomoglo). Cak i da je memorija SDR na grafickoj, to ne objasnjava stvar jer je i na mojoj SDR. Ima li neko od vas neko razumno objasnjenje, jer je njegov procesor mnogo brzi a takodje i magistrala i memorija?

Glexcess je prilicno realan test, a usporenje sam primetio i u drugim igrama (sve igre rade ali mogu da uporedim da rade sporije nego kod mene).

pogledaj u biosu...malo ceprkaj....vidi da li je ukljicen fast write za grafiku.... bios istripovao...desava se...

Jedna od mogucnosti je da je magistrala za memoriju na kartici 64-bitna, sto nije rijetka pojava kod novijih jeftinih 440SE kartica (i sto bi moglo da bude usko grlo)...
A postoji i dosta tih jeftinih modela bas sa SDRAM-om...

Raylog je verovatno u onom SE
a jesi li instalirao VIA Hyperion?
Podesavanja u BIOSu?

Na prvi pogled podesavanja u biosu su normalna, a koliko se secam mislim da su ucitana optimal performance. Hyperion nisam instalirao, ali nisam ih instalirao ni kod sebe niti kod drugog druga koji ima gigabyte 7vax, 256ddr, xp 1800+, win xp sp1 (takodje ja instalirao), abit mx440se i kod koga sve radi onako kako treba - dosta brze od moje mahine.

Verovatno je memorije 64bitna :oops: Kakva glupost, 'vamo stave geforce 4 oznaku, 64MB memorije a kad se ispostavi da je sporije od 3 godine stare graficke sa 32MB rama i sporijeg procesora. Znao sam da je SE, znao sam da je to MX440, znao sam da je Sparkle ali da je toliko :butt:, nisam znao.

Hvala na pomoci, idem kod druga u ponedeljak ako nesto mogu da uradim u biosu, mada sumnjam. I dalje ne mogu da verujem da to kod njega radi sporije od mene, cak i sa takvom :butt: kartom sam mislio da ce ici brze.

Ako tako mu i treba, rekao sam mu da ne uzima SE, i da uzme neku firmiranu kartu.

Ma bitno je da je on kupio GF4! ;)

Vrh Dno