Šta je novo?

Spanned disk fail. tj sta se desi kada rikne??

Lucas

Čuven
Učlanjen(a)
24.02.2002
Poena
705
razmisljam da spojim sve diskove u jedan, koristeci span opciju u windows visti. ono sto me zanima je sta ce se desiti ako jedan od tih diskova rikne? da li ce podatci na ostalima ostati citljivi, predpostavljam da hoce, ali ipak da pitam?

dakle da li win to pravi kao odvojene particije, samo sto onda snima podatke malo tamo malo vamo, ili mulja nesto.... :d al sam objasnio :)

Ako padne jedan, "podaci" na drugim diskovima ce opstati, ali realno to neces moci da iskoristis bez posebnih alatki.
Recimo da imas 4 diska, dobices jedan logicki disk gde ce prvih 25% diska biti prvi fizicki disk itd... realno, vishe ces spasti sa Spanned (JBOD) nego sa RAID0 (neces nista osim sitnih fajlova slucajno), ali ipak ako se desi da padne disk na kome je MFT (ili ako je MFT na dva diska), u istom si sosu.

cekaj, znaci sa Spanned diskom, isto postoji mogucnost da ostanem bez podataka, ako mi rikne taj odredjen disk.... ufffffff pa cemu to onda???? :S mislim, pre cu da stavim raid, pa da znam zasto rizikujem da ostanem bez podataka, nego da furam spanned (smajli koj vrti ocima)

gad demit !!! :|

jel zna neko pouzdano, sta se desava ako rikne taj disk sa MFT? tj to bi bio prvi disk? ili se to razvuce??? tj kako ide? u dilemi sam da li da stavljam spanned ili ne. zgodna je stvar, da ne moram da mislim gde mi je sta

Ako ti padne disk sa MFT-om, pishi propalo. Uz odredjene alatke ili placanje firmi ili pojedincima da ti vrate podatke mozes vratiti nesto sa drugih diskova, ali nije to mala para, jer bez MFT-a je to brdo posla.
Vishe ti se isplati da uzmes jos jedan disk, stavis RAID5, i miran si.

Spanned/JBOD je napravljen da bi se unificirao storage ako diskovi nisu iste velicine, jer bi se RAID-om ta razlika bacala.

cekaj, znaci sa Spanned diskom, isto postoji mogucnost da ostanem bez podataka, ako mi rikne taj odredjen disk.... ufffffff pa cemu to onda???? :S mislim, pre cu da stavim raid, pa da znam zasto rizikujem da ostanem bez podataka, nego da furam spanned (smajli koj vrti ocima)

gad demit !!! :|

A sto bi uopste spajao sve to u jedan disk? Koja je poenta :) Da spojis sve u jedan veliki, pa da ga kasnije podelis na particije :)

pa delimire, zar nije logicno da ga onda ne bih delio na particije :D :p

alfaunits - sta bese RAID5?

Nazad
Vrh Dno