Šta je novo?

Spaliti graficku

• Začetnik teme Začetnik teme :HGT:
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

:HGT:

Čuven
Učlanjen(a)
24.01.2005
Poena
620
Da li je moguce overclockom spaliti graficku, tj mem ili GPU?Imam jedan Ti4200 koji sam testirao na default i u 3dmark 2001 dobio 12000, posle toga sam ga malo kloknuo, oko 289/580 sto nije preterano za ovu karticu i ponovo ga testirao skor je bio oko 7500, svako ponovno testiranje pokazivalo je slicnu vrednost!!!Kako je ovo moguce?Da li sam uspeo da spalim nesto u grafickoj ili je nesto zesce zeznuto sa Windowsom?

:HGT: je napisao(la):
Da li je moguce overclockom spaliti graficku, tj mem ili GPU?Imam jedan Ti4200 koji sam testirao na default i u 3dmark 2001 dobio 12000, posle toga sam ga malo kloknuo, oko 289/580 sto nije preterano za ovu karticu i ponovo ga testirao skor je bio oko 7500, svako ponovno testiranje pokazivalo je slicnu vrednost!!!Kako je ovo moguce?Da li sam uspeo da spalim nesto u grafickoj ili je nesto zesce zeznuto sa Windowsom?

Imao sam ja slican problem pre desetak dana (isto Ti4200)... normalan skor od 12k pa onda 7.5k :S:
Ispostavilo se da je kartica sa AGP 8x presla u PCI mode, Fast Writes i SideBand Addressing su bili iskljuceni. Problem mi je nastao tako sto sam menjao drivere (sa omega 56.72 na 61.77). Probaj druge drajvere, ako ne uspe, probaj sa Driver Cleanerom da ocistis sistem od nvidia drajvera pa probaj ponovnu instalaciju. Ako ni to nece ne gine ti reinstal (sto se desilo u mom slucaju :S: ).

Poz :wave:

Pa sve je moguce, ali nisi je ti spalio, tebi su problem drajveri. Znaci obavezno driver cleaner, pa 66.93 (najbolji su za igre). Ako si pre Ti4200 imao neku NE nVidia karticu preporucio bih format c: pa sve to lepo ispocetka, al' mozes i tu driver cleaner. I za overklokovanje koristi coolbits, mali je, efikasan i ne laze.
I da, vrlo je moguce da ces svejedno morati da formatiras disk i reinstaliras win, a to je i najbolje resenje (ako zadrzavas karticu za sebe).

@Xith
Pa lepo ti pise na omeginom sajtu da je drajver kliner obavezan ukoliko se menja serija drajvera (iz 5x.xx u 6x.xx), mada ja to radim i unutar jedne iste serije, za svaki slucaj.

pozdrav

2112 je napisao(la):
@Xith
Pa lepo ti pise na omeginom sajtu da je drajver kliner obavezan ukoliko se menja serija drajvera (iz 5x.xx u 6x.xx), mada ja to radim i unutar jedne iste serije, za svaki slucaj.
Uradio sam Driver Cleaner, samo sto posle toga sistem uopste nije hteo da se podigne, plavi ekrani smrti na sve strane... 😀

:wave:

Da pitam i ja nesto. Kako je moguce da kod drugara odnesem graficku (asus 9550ge 450/280) i zabodem 12600 i kusur markova (ima bartona 2500+@3200+ i 2x256ddr), a kod mene na Winchesteru 3000+@2300Mhz 2x256ddr ispada "samo" 11500?

Da pitam i ja nesto. Kako je moguce da kod drugara odnesem graficku (asus 9550ge 450/280) i zabodem 12600 i kusur markova (ima bartona 2500+@3200+ i 2x256ddr), a kod mene na Winchesteru 3000+@2300Mhz 2x256ddr ispada "samo" 11500?

Pa moguce je tako sto ti sigurno imas neku MSI plocu a on ABIT/epox. Secam se kad sam ja pre 2-3 godine kupio kt3 ultra za 100 i kusur evra, jer su je svi casopisi i sajtovi preporucivali kao overklok Ninju, best buy itd. Ja je odneo kuci, kad ono mnozioci preko 12 ne rade (nije do BIOS-a), FSB nece preko 150 (a i 150 nestabilno) itd... To bre sve PC centar poplaca da se pise sve najbolje, a ono qrac. MSI na lomacu (samo ploce, graficke ne)
Ako gresim (ako ti imas neku drugu plocu), sorry, al' svejedno MSI na lomacu.
Moguce je i da ti je sistem losije podesen, imas losije (starije) drajvere, a mozda i ne koristite istu verziju 3dMarka (jedan 01SE, a drugi 01 ne SE).
valjda sam nesto pogodio!
poz!

Ja sam zeznuo drugarevu GF4 MX460 tako sto sam je drzao OC do limita nekoliko nedelja. Memorije su Winbond, shit za razliku od moje stare GF4 MX440 koje su bile samsung. Sa drugarevom grafickom igram neku zahtevniju igricu sat vremena i posle pocinje toliko uzasno da secka, da moram da ugasim komp. Sve zivo sam probao, da je downclockujem, da cistim vent i nece. Sumnjam da je od windows-a. Zakljucak: Ima sansa da se zezne graficka od OC-a.

Pozdrav!

Ja sam zeznuo drugarevu GF4 MX460 tako sto sam je drzao OC do limita nekoliko nedelja. Memorije su Winbond, shit za razliku od moje stare GF4 MX440 koje su bile samsung. Sa drugarevom grafickom igram neku zahtevniju igricu sat vremena i posle pocinje toliko uzasno da secka, da moram da ugasim komp. Sve zivo sam probao, da je downclockujem, da cistim vent i nece. Sumnjam da je od windows-a. Zakljucak: Ima sansa da se zezne graficka od OC-a.

pa 'oce to kad se klokuje EAGLE. evo imam i ja trenutno bas taj mx460 i ne bih ga drzao klokovanog ni puskom da me teraju!
Ali ipak ne bi bilo lose da zamenis ti taj ventilator, pre nego sto bacis karticu kroz prozor, mozda je ipak do njega (ciscenje ne pomaze uvek).
Ako ni to ne pomogne, javi kako leti OR'O.
A inace niko nije ni rekao da ne moze da se spali graficka!

poz!

Ma nista ne pomaze 7500 pa 7500!
@Xith Izgleda da je slucaj kao kod tebe da koristi PCI, ali nikako ne mogu da je prebacim na AGP => re-install mi ne gine🙁
@Dorry Znam da je moguce spaliti karticu overklokom ali ja je nisam ni napeo do njenih granica!

ju ju daj ne pominjite mi mx460. kad pomislim da sam dao 220 eura za nju dodje mi da se :smash: . imala neku brzu memoriju josh u bga pakovanju i ja se izlozio samo tako... kad bih mogo da skinem tu memoriju i prebacim na ovu ti4200...

2112 je napisao(la):
pa 'oce to kad se klokuje EAGLE. evo imam i ja trenutno bas taj mx460 i ne bih ga drzao klokovanog ni puskom da me teraju!
Ali ipak ne bi bilo lose da zamenis ti taj ventilator, pre nego sto bacis karticu kroz prozor, mozda je ipak do njega (ciscenje ne pomaze uvek).
Ako ni to ne pomogne, javi kako leti OR'O.
A inace niko nije ni rekao da ne moze da se spali graficka!

poz!

Ma ovo nije Eagle vec nesto sa nekim 3D, ili je valjda No-Name. Uostalom je SHIT! Za razliku od moje stare GF4 MX440, koja je radila super na nevidjenim frekvencijama BEZ VENTILATORA i sa kojom sam dobio 8200 3Dmarkova u 01SE (default sa OC)... Aaaah... Te samsung memorije ce mi nedostajati... 🙁
Za ovu krntiju i dont give a shit, ionako za dve-tri nedelje uzimam MSI NX6600GT (roar!)...

Poslednja izmena:
Nije MSI vec Epox 9nda3j, a njegova nf7s. Drajveri su svi novi i 3dmark je SE (on mi je i dao cd 🙂 ).

@Xith Izgleda da je slucaj kao kod tebe da koristi PCI, ali nikako ne mogu da je prebacim na AGP => re-install mi ne gine🙁
@Dorry Znam da je moguce spaliti karticu overklokom ali ja je nisam ni napeo do njenih granica!

Ma reinstaliraj sistem i uzivaj 😉
Dzaba razbijas glavu trazeci resenje. Ja sam probao i pomocu Riva Tuner-a da je podesim na normalne vrednosti i nema sanse :crash: ... Mada, ko zna, mozda isceprkas negde nesto? 😉

:wave:

Reinstaliraj drivere od ploce... Fali ti podrska za AGP.

Poslednja izmena:
Ja sam jos pre imao kloknutu asus gf2mx400 do cepa , radila je 2god dok je nisam prodao!Drug mi ima ati9600pro toliko odvaljenog da jos pola mhz i blokada.Radi mu vec tako skoro god dana!JA trenutno imam gf4ti42008x(msi) i kloknuta je opusteno na 275/600(kao ti4400)Mislim da je najbitnije da imas dobro napajanje i dobro hladjenje!

...i dobru memoriju...

Nije MSI vec Epox 9nda3j, a njegova nf7s. Drajveri su svi novi i 3dmark je SE (on mi je i dao cd ).

Sve je to dosta cudno! Inace postoji tu mnogo faktora, npr. takt FSB-a, setovanja memorije, i razne druge gluposti u BIOS-u koje su kod njega mozda ukljucene, a kod tebe nisu! Na kraju krajeva, moguce je da mu je windows svezije instaliran... A mozda ti je i neko bacio kletvu na komp, a? Bez obzira na sve ovo, razlika je ipak velika, a da je pravde trebala bi da bude u korist tvoje konfiguracije.
SHIT HAPPENS!, sta drugo da kazem?!?

Reinstaliraj drivere od ploce... Fali ti podrska za AGP.
vrlo moguce da ce ovo da popravi stvar, nema sta drugo. Inace drajveri za chipset moraju da se reinstaliraju posle svake promene drajvera, samo sto sam ja zaboravio to da napomenem.
ali ipak mislim da bi najbolje resenje bilo format c:

Hajde probacu i to mada sumnjam da ce pomoci, jer ja uopste nisam menjao drajvere🙂

@zveki
pa tesko da ce dobra memorija nesto da pomogne pri overklokovanju graficke, osim ako si mislio na memoriju na grafickoj (a ne na sistemski RAM). A ako si mislio na klokovanje procesora (preko FSB-a) onda se u potpunosti slazem-memorija (RAM) je cesto presudni faktor!

@2112:

Skinuo sam kletve i zle chini sa mashine ('fala Kleopatra 😀 ), sad 9550 baca 13985 u 2001 i 3699 u 2003 na 450/280.

Nazad
Vrh Dno