Šta je novo?

Space Empires V

Dandy

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
03.07.2000
Poena
985
Konačno sam odvojio malo vremena za ovu igru i u pitanju je pristojan naslednik prethodnog dela.
Za one koji ne znaju, igra je klasična 4x turn based space strategija.
Igra ima iste vrline i mane kao i prethodnik. Grafika je zastarela za današnje pojmove, interfejs je prepunjen raznim opcijama i početku se osećate potpuno izgubljeno. I posle par dana i dalje mi je teško da nađem neke opcije koje nisu na mestima gde bi mi bilo logično da ih potražim.
Ono što me zapanjuje, kao i u prethodnom delu, je zastrašujuća količina raznih tehnologija koje omogućavaju bukvalno hiljade različitih strategija i zahtevaju istraživanje u osmišljenim pravcima, jer je praktično nemoguće istražiti sve.
Tu su klasični brodovi raznih veličina, svemirske stanice, mine, sateliti, fajteri, dronovi, kopnene trupe, oružane platforme na planetama za odbranu od napada iz orbite...
Galaksija je podeljena u sisteme koji su povezani wormhole-ovima (mada mislim da je moguće i putovanje mimo njih, ali mnogo sporije), a to onda otvara mnogo strateških mogućnosti za miniranje izlaza iz istih i odbrane celog sistema tako što se zapuše uska grla.
Oružja ima u mnogo varijanti i veličina, navođenih i nenavođenih, specijalizovanih za obaranje štitova, bušenje oklopa ili uništavanje motora...
Moguće je napraviti i brod koji je u isto vreme spaceyard i može sam da pravi brodove.
Naprednije tehnologije omogućavaju manipulaciju zvezdama, pretvaranje zvezde u crnu rupu (uz uništenje celog sistema), konstrukciju planeta od asteroida, stvaranje zvezde i planetarnog sistema od velike nebule, čak je moguća i konstrukcija ringworld-a oko zvezde.
Diplomatija je prilično detaljna, postoji i špijunaža i kontrašpijunaža... sve što treba da postoji u ovakvoj igri.
Kao i prethodni deo, igra je jako otvorena za modovanje, tako da očekujem da počnu uskoro da se pojavljuju.

Par shotova:
SE5_20060929-35.jpg

SE5_20060929-26.preview.jpg

SE5_20060929-29.preview.jpg

FleetAction01.preview.jpg

Eto, ovo je ukratko.
Nego, igra li je još neko ili sam ja jedini geek? :d

ja sam probao, ali mi se u odnosu na galciv uopste ne svidja...

Spisak mogućnosti je dobar, ali opet, nije fensi, a i na šta liči igra u 2007. bez HDR-a? ;)

Ne zaboravi mogućnost zamene posada kompjuterima, kao i mogućnost protivmere kompjuterskim virusima :D

Vrlo nezgodan interfejs, mozda i preveliko bogatsvo opcija koji je placeno izuzetnom kolicinom bagova. Po meni je GalCiv2 neuporedivo vise igriviji.

Galciv jeste ispeglaniji, ali je po mom mišljenju strateški siromašan. Igrao sam ga par dana i batalio.
SE V jeste pun bagova, ali dosta toga su ispravili u par patch-eva, a ako je sudeći po prethodnom delu, patchevi će se pojavljivati još dugo i dodavaće nove stvari i ispravljati stare.
Interfejs jeste jogunast... ali se da podneti.

Nazad
Vrh Dno