Šta je novo?

SP2 i Athlon 64?!

• Začetnik teme Začetnik teme Blualek
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
B

Blualek

Guest
Jesam li jedini kome posle instalacije SP2 za XP na Athlonu 64 nije htela da se startuje većina sistemskih programa (Notepad, Calculator, Help&Support, itd.)?

Ispostavilo se da je problem u DEP-u (Data Execution Prevention), opciji koju je doneo SP2, a koja bi trebalo da je od Athlona 64 podržana čak i na nivou hardvera. Jedino rešenje koje sam za sada pronašao jeste da potpuno isključim DEP, tako što parametar /NoExecute=OptIn u boot.ini-ju promenim u /NoExecute=AlwaysOff, ali mi se to nikako ne dopada kao trajno rešenje. Da li je neko pronašao neku elegantniju soluciju, ili da čekamo da MS napravi malu zakrpu za veliku zakrpu?

Koga zanima da čita nešto više o DEP-u (možda mu padne na pamet nešto što meni nije), može da pogleda
http://support.microsoft.com/default.aspx?kbid=875352
ili
http://www.microsoft.com/technet/prodtechnol/winxppro/maintain/sp2mempr.mspx

Instalirao sam vinxp sa SP2 pre desetak dana. Instalaciju sam odradio ispocetka sa verz. winxp u koju je SP2 integrisan. Imam A64 2800+ i K8V Se Deluxe plocu. Nisam imao nikakvih problema od instalacije, tj sve radi kako treba. Mozda da probas potpunu instalaciju ako vec nisi tako uradio. POZDRAV...

Isti problem imam i ja i ovi iz M$ su kompletne ******chine [beeeep]!
Razlika je jedina sto sam ja instalirao XP SP2 na XP bez SP-a.

Poslednja izmena od urednika:
"Data Execution Prevention" pitanje

Da li je dobro u Windows SP2 ukljuciti Data Execution Prevention i za ostale programe i da li je neko imao problema sa nekim programom dok je DEP ukljucen?
Znaci properties na My Computer, tabla Advanced pa prvi Settings taster.

Meni je to ukljuceno, a pre nego sto si ti sada napisao, nisam imao pojma, znaci da je po defaultu bilo on.
Znam za taj feature u AMD64/WinXPSP2 samo nisam znao da to moze da se uklj./isklj.
Racunar radi dobro, ne diram. 🙂

Pozdrav!

ZoNi je napisao(la):
konfiguracija u potpisu...

Maxton? 🙂

Meni je bilo nelogicno da se desava po pravilu da kada instaliras SP2 preko SP1 ili ciste instalacije DEP pocne da brlja. Izgleda da nije uvek tako.

Pojedini programi zaista hoce da prave probleme npr. ACDSee ili Where Is It (mada verovatno zavisi i od builda ili verzije). Kod mene je ACDSee 7 i Where Is IT 3.62. Kada ih postavim na lisu aplikacija za koje je DEP iskljucen onda rade bez problema. Uglavnom to je pre odraz lose napisane aplikacije, nego lose DEP tehnologije.

Poslednja izmena:
Ni ja nisam imao neka pozitivna iskustva sa SP2. Posle dugogo koriscenja Win 2000 Pro, sa kojim uzgred nikada nisam imao nikakvih problema, resio sam najzad da predjem i ja na XP. Instalirao sam ga cistog, pa onda SP2. Kako sam poceo da ga punim sa programima, tako je poceo da brljavi i usporava rad. Na kraju sam instalirao Zone Alarm Pro, poslednju verziju i to ga je mozda i dotuklo nacisto. Nista nisam mogao da radim koliko je bilo sporo, cini mi se da bih na Spectrumu brze radio. :d Deinstalirao sam ZA, situacija se nije popravila, zatim sam deinstalirao SP2 i masina je odjednom ozivela. Onda sam zveknuo SP1 i evo sad radi kako treba. Izgleda da cu morati da sacekam SP3 da izadje. :d

Ji 4Tze je napisao(la):
i posle ja lud sto sam stavio win2k :d

Nisi bogami uopste. :d I ja cu vala da ga instaliram ponovo za ozbiljan rad, a XP nek sluzi za igrice. :d:d

Nešto mi nije jasno, jel' vam se to dešava na default podešavanju za DEP (ono kada on nadgleda samo sistemske procese)?
Ja sam do sad instalirao dve A64 mašine sa SP2 (jednu slipstream instalaciju a jednu prvo XP pa onda SP2) i nisam imao nikakvih problema a mašine su radile fantastično.

Aca je napisao(la):
Ni ja nisam imao neka pozitivna iskustva sa SP2. Posle dugogo koriscenja Win 2000 Pro, sa kojim uzgred nikada nisam imao nikakvih problema, resio sam najzad da predjem i ja na XP. Instalirao sam ga cistog, pa onda SP2. Kako sam poceo da ga punim sa programima, tako je poceo da brljavi i usporava rad.
To sam i ja primetio. Ma koliko da ga održavaš, zaista počinje da radi sve sporije i sporije... to nije slučaj sa 2k...

Ima SP2 svoje tripove (ili spec.zahteve ?) - evo primer na sveze instaliran XP sa integirsanim SP2, stavim nForce 5.10 drv. i Catalyst 4.12 i nece da radi DVD play ... masina se resetuje posle 20sec. ili max. do 2min., ja sam jos bio utripovao da mi je to otkazao Pioneer 108.
Posle tri dana i vise instalacija raznih XP-a, najzad sam shvatio da gore pomenuti drajveri bez problema omogucavaju pustanje DVD filma ako je SP1 ali sa SP2 - resetuju masinu.
Posto sam skinuo Omega 4.12 drajvere i nForce 6.14beta (koje toplo preporucujem, fenomenalno rade), DVD play je najzad normalno proradio (sa originalnom Catalyst 4.12 nece da mi radi ni uz ove 6.14) i sada sve sljaka super.

Poslednja izmena:
! Drivere treba prilagoditi OS-u a ne obrnuto a naročito što je SP2 mnogo više od klasičnog SP-a sa kakvim smo se do sada sretali. Što bi političari rekli u pitanju je klasična zamena teza.

voyager je napisao(la):
! Drivere treba prilagoditi OS-u a ne obrnuto a naročito što je SP2 mnogo više od klasičnog SP-a sa kakvim smo se do sada sretali. Što bi političari rekli u pitanju je klasična zamena teza.
A kako to mislis da ih treba "prilagoditi" ?
Pa ne postoje ni nForce ni Catalyst drajveri koji su namenjeni samo XP-u a kamo li njegovoj varijanti tj. SP1, SP2 ...
Znaci bilo koji da instaliras a pogotovo ako su od zadnjih objavljenih, sve bi trebalo da radi OK ... pa u ostalom nForce 5.10 ima WHQL sertifikat i ... kod mene DVD jednostavno nece da radi.
Nema tu prilagodjavanja - pa niko nije pokusao da stavi drajvere za W98 ili Linux, vec one koje jedino mozes da stavis ali SP2 je definitivno 'zaeban softver koji ocito izlazi van dosadasnjih vazecih soft. propisa samog M$ ... jedino sto oni jos nisu izbacili listu svih "problema" koje tako oplemenjeni XP moze da napravi (lista postoji ali em nije kompletna, em "ko ce to bre da cita" 🙂 )

P.S.
postoji napomena da neki od pomenutih drv. treba da imaju SP1 ili Dx9c ali ne postoji napomena da prave probleme sa SP2 ... a garant ima i onih koji ce reci: pa ja imam istu masinu sa SP2 i meni sljaka super ?! ... tacno tako, i meni je radilo normalno dok sam imao XP-SP1 sa kasnije instaliranim SP2 ali sada imam instaliran XP-SP2 i to sada ne radi ... e to je vrhunska ironija M$ softvera.

Poslednja izmena:
Iskljucio sam ga u boot.ini. Nemam problema s tim.

Radi SP2 odlicno, ali kada se iskljuci DEP. Verujem da je DEP super fora, samo ako se dobro softverski implementira, a da ja sada gatam u pasulj koji ce program da mi radi a koji ne, ne pada mi napamet.

Nazad
Vrh Dno