Šta je novo?

Sound Blaster Z SE, problem

KIBLA`s

Slavan
Učlanjen(a)
11.12.2003
Poruke
2,721
Poena
380
Moja oprema  
CPU & Cooler
i9 13900KF & Noctua NH-D15
Matična ploča
Asus Tuf Gaming Z690-Plus
RAM
2 x 16 GB Kingstone Fury DDR5
GPU
Asus Tuf Gaming 3080ti OC12G
Storage
1TB Kingston fury renegade nvme pcix 4.0 + 2x1TB Patriot SSD
Zvuk
Creative Sound Blaster Z SE
PSU
Seasonic prime GX-1300
Kućište
CoolerMaster silencio 550
Monitor
HP 25x 144Hz g-sync
Miš & tastatura
A4Tech XL - 750BF & Logitech Ultrax Premium
Laptop
Lenovo X1
Mobilni telefon
BlackBerry Classic (Q20) + iPhone 13 mini
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Skoro sam nabavio SoundBlaster Z SE, kartica ima problem sa drajverima, siguran sam.
Da pitam vas, možda je neko imao sličan problem i uspeo da ga reši.

Stavio sam karticu u komp, instalirao poslednje drajvere sa sajta i command centre.
Ulaskom u aplikaciju sam dobio opciju da updatujem i drajvere i command centre i ako tih drajvera i command centra nema na na samom sajtu.
Kartica je radila skroz ok, par dana i onda kada sam vratio komp. iz sleepa, kartice nije bilo u sistemu.
Resetovao sam komp. kartica se vratila i nisam pridavao značaja tome.

Medjutim počelo je da se dešava sve češće, nekada ni reset računara nije pomagao, nego samo gašenje i ponovno paljenje.
Zatim je problem počeo da se java i po prvom paljenju računara. Zezam se sa ovim problemom već 20 - tak dana.
Probao sam sve od drajvera, bar sve što sam ja saznao da postoji, jedino ovi drajveri (poslednji post) https://www.techpowerup.com/forums/...xr-modded-driver-for-windows-10.269114/page-4 rade relativno ok, u smilsu da kartice nikad nema u sistemu kada upalim računar, ali odem u sleep mod i probudim odmah računar i kartica je tu.
Zvuk je fantastičan, neuporediv sa integrušom, normalno radi, nema kašnjena pucketanja i slično (to su takodje problemi koji su se javili kod nekih koristnika).

Kada kartice nema u sistemu u device manageru stoji samo Sound Blaster Audio Controller, a kada je tu pored toga stoji i Sound Blaster Z.
 

Prilozi

  • Sound Blaster Audio Z.jpg
    Sound Blaster Audio Z.jpg
    98 KB · Pregleda: 35
  • Sound Blaster Audio.jpg
    Sound Blaster Audio.jpg
    95.8 KB · Pregleda: 30

lepi kokan

Čuven
Učlanjen(a)
20.10.2007
Poruke
5,847
Poena
585
previše varijabli.
za početak probaj da karticu testiraš u drugom kompjuteru.
takođe, očisti sve Creative drajvere sa DDU programom, iz sejf moda (radi i kod zvučnih kartica).
Creative ume veoma duboko da pusti korijenje.
 

ppredrag

Čuven
Učlanjen(a)
21.07.2005
Poruke
5,241
Poena
545
Moja oprema  
CPU & Cooler
I5 12400F, AC 34 eSports Duo
Matična ploča
MSI Pro B660-A DDR4
RAM
2x8 Patriot Viper Steel
GPU
RX 5600 XT
Storage
Kingston KC3000, Kingston A2000, WD SN550
Zvuk
Soundblaster Z
PSU
Antec HCG650
Kućište
NZXT H5 Flow
Monitor
AOC 24G2
Miš & tastatura
Helios XD3, Redragon Draconic White
Pristup internetu
  1. Optički internet
Kao dugogodišnji korisnik iste karte mogu da pretpostavim šta je problem.

U samom softveru imaš padajući meni u kome biraš koju zvučnu kartu koristiš.

Naime, na nekim pločama se dešava da pri podizanju sistema dešava se da se zvučna prikaže po rednim brojevima sound blaster z 1, sound blaster z 2, 3 i tako dalje...

Mislim da je neki IRQ konflikt ili nešto drugo u biosu. Taj problem sam imao na AM3+ sistemima dok na AM4 i trenutnom Intel b660 ne.

E sad, problem rešavaš upravo tim padajućim menijem za izbor zvučne karte. Kad provrtiš tih par brojeva radiće sve. 😃

Znam, zvuči debilno, ali probaj.

I skini drajver iz 2019. Meni daje bolji zvuk.
 
OP
OP
KIBLA`s

KIBLA`s

Slavan
Učlanjen(a)
11.12.2003
Poruke
2,721
Poena
380
Moja oprema  
CPU & Cooler
i9 13900KF & Noctua NH-D15
Matična ploča
Asus Tuf Gaming Z690-Plus
RAM
2 x 16 GB Kingstone Fury DDR5
GPU
Asus Tuf Gaming 3080ti OC12G
Storage
1TB Kingston fury renegade nvme pcix 4.0 + 2x1TB Patriot SSD
Zvuk
Creative Sound Blaster Z SE
PSU
Seasonic prime GX-1300
Kućište
CoolerMaster silencio 550
Monitor
HP 25x 144Hz g-sync
Miš & tastatura
A4Tech XL - 750BF & Logitech Ultrax Premium
Laptop
Lenovo X1
Mobilni telefon
BlackBerry Classic (Q20) + iPhone 13 mini
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
previše varijabli.
za početak probaj da karticu testiraš u drugom kompjuteru.
takođe, očisti sve Creative drajvere sa DDU programom, iz sejf moda (radi i kod zvučnih kartica).
Creative ume veoma duboko da pusti korijenje.

Probao sam na drugom kompu, isto se desilo posle par dana, koristio sam i DDU, naravno safe mod, ali ništa nije dalo rezultate.
Na tom drugom kompu sistem je bio star 3-4 dana, moj je star mesec-dva.

Kao dugogodišnji korisnik iste karte mogu da pretpostavim šta je problem.

U samom softveru imaš padajući meni u kome biraš koju zvučnu kartu koristiš.

Naime, na nekim pločama se dešava da pri podizanju sistema dešava se da se zvučna prikaže po rednim brojevima sound blaster z 1, sound blaster z 2, 3 i tako dalje...

Mislim da je neki IRQ konflikt ili nešto drugo u biosu. Taj problem sam imao na AM3+ sistemima dok na AM4 i trenutnom Intel b660 ne.

E sad, problem rešavaš upravo tim padajućim menijem za izbor zvučne karte. Kad provrtiš tih par brojeva radiće sve. 😃

Znam, zvuči debilno, ali probaj.

I skini drajver iz 2019. Meni daje bolji zvuk.

U novijem command center - u kada nema kartice u device manageru, command center samo prijavi da nema kartice i ne `ebe.
Sa ovim drajverima koje sam pomenuo došao je cound blaster Z series control panel. Nisam se setio da proverim da li on "vidi" karticu kada je nema u device manageru.
Vidi se samo jedna kartica, bez 1, 2, 3...

Činjenica je da ima konflikt IRQ 17, sa integrisanom zvučnom i sa zvučnom na grafičkoj.
Prebacivao sam zvučnu u poslednji PCIx 16x slot (jer nemam drugih slobodnih, ustvari fiziki dostupnih) i tada dobije IRQ 18 i nema konflikta sa drugim hardwerom, ali identična stvar se dešava.
 

Prilozi

  • Z.jpg
    Z.jpg
    115.3 KB · Pregleda: 20
  • Z-1.jpg
    Z-1.jpg
    186.1 KB · Pregleda: 19
  • Z-2.jpg
    Z-2.jpg
    178.3 KB · Pregleda: 24

ppredrag

Čuven
Učlanjen(a)
21.07.2005
Poruke
5,241
Poena
545
Moja oprema  
CPU & Cooler
I5 12400F, AC 34 eSports Duo
Matična ploča
MSI Pro B660-A DDR4
RAM
2x8 Patriot Viper Steel
GPU
RX 5600 XT
Storage
Kingston KC3000, Kingston A2000, WD SN550
Zvuk
Soundblaster Z
PSU
Antec HCG650
Kućište
NZXT H5 Flow
Monitor
AOC 24G2
Miš & tastatura
Helios XD3, Redragon Draconic White
Pristup internetu
  1. Optički internet
Poslednja izmena:
OP
OP
KIBLA`s

KIBLA`s

Slavan
Učlanjen(a)
11.12.2003
Poruke
2,721
Poena
380
Moja oprema  
CPU & Cooler
i9 13900KF & Noctua NH-D15
Matična ploča
Asus Tuf Gaming Z690-Plus
RAM
2 x 16 GB Kingstone Fury DDR5
GPU
Asus Tuf Gaming 3080ti OC12G
Storage
1TB Kingston fury renegade nvme pcix 4.0 + 2x1TB Patriot SSD
Zvuk
Creative Sound Blaster Z SE
PSU
Seasonic prime GX-1300
Kućište
CoolerMaster silencio 550
Monitor
HP 25x 144Hz g-sync
Miš & tastatura
A4Tech XL - 750BF & Logitech Ultrax Premium
Laptop
Lenovo X1
Mobilni telefon
BlackBerry Classic (Q20) + iPhone 13 mini
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Da da, ugasio sam integrušu, ali nije dalo nikakve rezultate, pa je upaljena.

Probaću i sa tim drajverima.
 

Excalibur

Slavan
Učlanjen(a)
04.01.2008
Poruke
454
Poena
330
Deinstaliraj drajvere, prebaci u drugi PCI-E slot, instaliraj drajvere.
Imam Zx, a nije hteo dobro da radi u skroz donjem slotu kako treba, mislim da je slican problem, pa sam prebacio u slot iznad graficke i proradila je.
 
OP
OP
KIBLA`s

KIBLA`s

Slavan
Učlanjen(a)
11.12.2003
Poruke
2,721
Poena
380
Moja oprema  
CPU & Cooler
i9 13900KF & Noctua NH-D15
Matična ploča
Asus Tuf Gaming Z690-Plus
RAM
2 x 16 GB Kingstone Fury DDR5
GPU
Asus Tuf Gaming 3080ti OC12G
Storage
1TB Kingston fury renegade nvme pcix 4.0 + 2x1TB Patriot SSD
Zvuk
Creative Sound Blaster Z SE
PSU
Seasonic prime GX-1300
Kućište
CoolerMaster silencio 550
Monitor
HP 25x 144Hz g-sync
Miš & tastatura
A4Tech XL - 750BF & Logitech Ultrax Premium
Laptop
Lenovo X1
Mobilni telefon
BlackBerry Classic (Q20) + iPhone 13 mini
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Mozda suvisno pitanje ali jesi li ugasio integrusu u biosu?

Izbrisi taj drajver i command center, skini ovaj (pro studio) od 25.9.2019. pa probaj. https://support.creative.com/downloads/download.aspx?nDownloadId=100279 I tako probaj u oba slota (sa proverom u padajucem meniju)
Probao + DDU + safemode, radilo jedno paljenje, već sledeće ništa.

Deinstaliraj drajvere, prebaci u drugi PCI-E slot, instaliraj drajvere.
Imam Zx, a nije hteo dobro da radi u skroz donjem slotu kako treba, mislim da je slican problem, pa sam prebacio u slot iznad graficke i proradila je.

Probao sam to još pre otvarnja teme, nažalost imam na raspolaganju samo dva slota, trenutni i još jedna pcix16, ali ista priča u oba slota.
 

Excalibur

Slavan
Učlanjen(a)
04.01.2008
Poruke
454
Poena
330
Ploca iz potpisa? Ako ti grafa zauzela 2 slota (prekrila onaj mali PCIEx1), ostaje ti na raspolaganju jos 3 slota x4, x1 i x16.
 

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poruke
9,206
Poena
1,025
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD X4 @ 3,5Ghz
Matična ploča
GA-990FXA-UD3
RAM
32Gb DDR3 @ 1666Mhz
GPU
Strix RX480 8Gb
Storage
256Gb 850Pro + couple of AliExpress SSD's
Zvuk
Creative
PSU
Zalman ZM600-HP (Heat-Pipe :) )
Kućište
Alexander Weiss (glass front + glass side)
Monitor
AOC 32" IPS
Miš & tastatura
G602 & Drevo 87 key (Red Switch)
Mobilni telefon
Moto G9 Plus
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Problem je verovatno negde u nekim podešavanjima oko Power State-a.
Možeš li u Win-u da učiniš da sve vezano za "power management" bude na "max performance" i da sistem ne ide u sleep ili hibernaciju?
Takođe, možeš li u BIOS-u da nađeš podešavanja vezana za "C-State" power management? Možda ovo prvo da probaš zajedno sa obaranjem PCI-E magistrale na 3x umesto 4x?
 
OP
OP
KIBLA`s

KIBLA`s

Slavan
Učlanjen(a)
11.12.2003
Poruke
2,721
Poena
380
Moja oprema  
CPU & Cooler
i9 13900KF & Noctua NH-D15
Matična ploča
Asus Tuf Gaming Z690-Plus
RAM
2 x 16 GB Kingstone Fury DDR5
GPU
Asus Tuf Gaming 3080ti OC12G
Storage
1TB Kingston fury renegade nvme pcix 4.0 + 2x1TB Patriot SSD
Zvuk
Creative Sound Blaster Z SE
PSU
Seasonic prime GX-1300
Kućište
CoolerMaster silencio 550
Monitor
HP 25x 144Hz g-sync
Miš & tastatura
A4Tech XL - 750BF & Logitech Ultrax Premium
Laptop
Lenovo X1
Mobilni telefon
BlackBerry Classic (Q20) + iPhone 13 mini
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Ploca iz potpisa? Ako ti grafa zauzela 2 slota (prekrila onaj mali PCIEx1), ostaje ti na raspolaganju jos 3 slota x4, x1 i x16.

Da ta ploča.
Grafa je zauzela tri slota, ima gore u par postova pre, koji su mi slotovi slobodni.

Problem je verovatno negde u nekim podešavanjima oko Power State-a.
Možeš li u Win-u da učiniš da sve vezano za "power management" bude na "max performance" i da sistem ne ide u sleep ili hibernaciju?
Takođe, možeš li u BIOS-u da nađeš podešavanja vezana za "C-State" power management? Možda ovo prvo da probaš zajedno sa obaranjem PCI-E magistrale na 3x umesto 4x?

Možda, ali sumnjam, jer odmah po paljenju računara kartica se ne vidi, tek kada odem u sleep (i to relativno odmah po podizanju sistem) kartica je vidljiva (a ako odem u sleep posle 4-5-6 minuta pa po povratku kartice nema, nego mora ponovo gašenje računara, pa sleep mod odmah po podizanju sistema).
Probaću svakako u biosu da podesim C-state, tj. da probam različite vrednosti.
Mislim da je magistrala na ovom slotu x1.

Hvala ljudi, šta da kažem.
 

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poruke
9,206
Poena
1,025
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD X4 @ 3,5Ghz
Matična ploča
GA-990FXA-UD3
RAM
32Gb DDR3 @ 1666Mhz
GPU
Strix RX480 8Gb
Storage
256Gb 850Pro + couple of AliExpress SSD's
Zvuk
Creative
PSU
Zalman ZM600-HP (Heat-Pipe :) )
Kućište
Alexander Weiss (glass front + glass side)
Monitor
AOC 32" IPS
Miš & tastatura
G602 & Drevo 87 key (Red Switch)
Mobilni telefon
Moto G9 Plus
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Izvini, loše sam se izrazio - mislio sam da oboriš "Link Speed" (ili nešto slično, maltene svaki BIOS / proizvođač naziva to drugačije) sa "Gen 4" na "Gen 3".
Nemam pojma zašto bi to moglo da pomogne ali ništa ne košta da probaš. :)
download
 

DukeLander

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poruke
11,690
Poena
895
Moja oprema  
CPU & Cooler
Rakovica Wankel B13 edishn
Matična ploča
IMT 539 Nitro
RAM
2 tone protivteg
GPU
FAP agregat
Storage
Slamarnik
PSU
Gromobran
Kućište
Awliya XXL
Imao isti problem sa SB karticom koja se identicno ponasala - posle svih mogucih i nemogucih pokusaja shvatih da je jednostavno riklnula...
Kada je ne vidis u sistemu, device manager, unistall i Search for new hw, nadje je, install i ako opet nestane posle sleep/restart, problem je hw.
 

alex303

Moderator
Urednik
Super Moderator
Učlanjen(a)
19.04.2005
Poruke
2,983
Poena
1,215
Prošlo je doba PCIx zvučnih kartica. Vendori sve manje testiraju i rešavaju takve probleme jer se ne isplati trošiti vreme i novac za nešto što koristi svega 2% ljudi. Nema nikakve garancije da će neka zvučna kartica raditi na najnovijim pločama čak i ako je potpuno ispravna. Meni je masa problema nestala od kad sam sa raznih PCI SoundBlastera / M-Audio / E-MU / RME kartica prešao na USB.
 

Excalibur

Slavan
Učlanjen(a)
04.01.2008
Poruke
454
Poena
330
Kao sto ti je objasnjeno, vidi u BIOSu da spustis PCIE na gen 1 ili gen 2. Mozda stvarno postoji problem sa plocama koje imaju gen 4 ili 5 PCIE. Ne bi trebalo, ali i to moze da stvori problem.
S obzirom da su izbacili identicnu karticu sa oznakom SE, mozda postoji mogucnost sa gen za PCIE.
 
OP
OP
KIBLA`s

KIBLA`s

Slavan
Učlanjen(a)
11.12.2003
Poruke
2,721
Poena
380
Moja oprema  
CPU & Cooler
i9 13900KF & Noctua NH-D15
Matična ploča
Asus Tuf Gaming Z690-Plus
RAM
2 x 16 GB Kingstone Fury DDR5
GPU
Asus Tuf Gaming 3080ti OC12G
Storage
1TB Kingston fury renegade nvme pcix 4.0 + 2x1TB Patriot SSD
Zvuk
Creative Sound Blaster Z SE
PSU
Seasonic prime GX-1300
Kućište
CoolerMaster silencio 550
Monitor
HP 25x 144Hz g-sync
Miš & tastatura
A4Tech XL - 750BF & Logitech Ultrax Premium
Laptop
Lenovo X1
Mobilni telefon
BlackBerry Classic (Q20) + iPhone 13 mini
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Spuštanje na gen3 imam samo za PCIx16, što će verovatno da mi utiče na performanse grafike,
čak i da mi to reši problem nije rešenje, k.re.ten sam što nisam ni probao.
Probaću za probu :) .
 

shoma

Slavan
Učlanjen(a)
23.09.2006
Poruke
3,505
Poena
435
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5900x Dark Rock 4 Pro
RAM
2x8GB Kingston Fury 3600Mhz CL 17
PSU
Corsair RM1000i
Kućište
NZXT 500
Monitor
LG 27GP850-B
Laptop
Macbook Air M1
Mobilni telefon
Xiaomi Mi 9 T
Pristup internetu
  1. ADSL
Probaj ove drajvere. Meni su se pokazali mnogo bolji nego zvanicni. Ja sam davno imao takav problem ali ne mogu sad tacno da se sjetim kako sam ga rijesio. Moguce da su mi i unofficial drajveri pomogli. Nista te ne kosta da probas.
 
OP
OP
KIBLA`s

KIBLA`s

Slavan
Učlanjen(a)
11.12.2003
Poruke
2,721
Poena
380
Moja oprema  
CPU & Cooler
i9 13900KF & Noctua NH-D15
Matična ploča
Asus Tuf Gaming Z690-Plus
RAM
2 x 16 GB Kingstone Fury DDR5
GPU
Asus Tuf Gaming 3080ti OC12G
Storage
1TB Kingston fury renegade nvme pcix 4.0 + 2x1TB Patriot SSD
Zvuk
Creative Sound Blaster Z SE
PSU
Seasonic prime GX-1300
Kućište
CoolerMaster silencio 550
Monitor
HP 25x 144Hz g-sync
Miš & tastatura
A4Tech XL - 750BF & Logitech Ultrax Premium
Laptop
Lenovo X1
Mobilni telefon
BlackBerry Classic (Q20) + iPhone 13 mini
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Hvala, ali ne vidim drajvere za moju karticu, SB1500 ili SoundBLaster Z SE.
 

shoma

Slavan
Učlanjen(a)
23.09.2006
Poruke
3,505
Poena
435
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5900x Dark Rock 4 Pro
RAM
2x8GB Kingston Fury 3600Mhz CL 17
PSU
Corsair RM1000i
Kućište
NZXT 500
Monitor
LG 27GP850-B
Laptop
Macbook Air M1
Mobilni telefon
Xiaomi Mi 9 T
Pristup internetu
  1. ADSL
Izvini previdio sam model kartice. Probaj da iskljucis fast boot. Creative zvucne znaju da prave irq problem sa zvucnom na grafici pa treba izbjegavati da se stavlja zvucna u x16 slot.
 

DukeLander

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poruke
11,690
Poena
895
Moja oprema  
CPU & Cooler
Rakovica Wankel B13 edishn
Matična ploča
IMT 539 Nitro
RAM
2 tone protivteg
GPU
FAP agregat
Storage
Slamarnik
PSU
Gromobran
Kućište
Awliya XXL
Prodas i uzmes neki usb dac i miran si.
 
OP
OP
KIBLA`s

KIBLA`s

Slavan
Učlanjen(a)
11.12.2003
Poruke
2,721
Poena
380
Moja oprema  
CPU & Cooler
i9 13900KF & Noctua NH-D15
Matična ploča
Asus Tuf Gaming Z690-Plus
RAM
2 x 16 GB Kingstone Fury DDR5
GPU
Asus Tuf Gaming 3080ti OC12G
Storage
1TB Kingston fury renegade nvme pcix 4.0 + 2x1TB Patriot SSD
Zvuk
Creative Sound Blaster Z SE
PSU
Seasonic prime GX-1300
Kućište
CoolerMaster silencio 550
Monitor
HP 25x 144Hz g-sync
Miš & tastatura
A4Tech XL - 750BF & Logitech Ultrax Premium
Laptop
Lenovo X1
Mobilni telefon
BlackBerry Classic (Q20) + iPhone 13 mini
Pristup internetu
  1. Kablovski internet

DukeLander

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poruke
11,690
Poena
895
Moja oprema  
CPU & Cooler
Rakovica Wankel B13 edishn
Matična ploča
IMT 539 Nitro
RAM
2 tone protivteg
GPU
FAP agregat
Storage
Slamarnik
PSU
Gromobran
Kućište
Awliya XXL
Sanjao i ja dok mi nije pukao film od nje... Ali razumem te, i ja sam obozavao njen zvuk...kada je radila...
Sada imam 3 usb zvucne i sve rade odjednom bez ikakvog konflikta.
 

Excalibur

Slavan
Učlanjen(a)
04.01.2008
Poruke
454
Poena
330
Ajde probaj ovo. U BIOSu, prebaci PCIE sa Auto na 5.0, ako ne uspe, prebaci na 4.0. Nema veze sto je u pitanju slot za graficku, slobodno to uradi. U Windowsu, pre svega ovog iznad, imas opciju pod power options, PCI express, Link state power management, plugged in stavi na off i restartuj komp. A SB Z neka ti ostane u x1 slotu.
Naravno, pre svega deinstalacija drajvera i DDU.
 
Poslednja izmena:

Excalibur

Slavan
Učlanjen(a)
04.01.2008
Poruke
454
Poena
330
Creative je imao problem na X-Fi karticama, bar znam za Fatality Pro koju sam posedovao, na W7, gde cim ubacis SSD, javi se isti problem. Prepoznaje je cim restartujes komp, ali posle toga vise nije hteo. Pustili su neke modifikacije registry sekcija, radi, pa ne radi. Onda je bila fora da udjes u BIOS pre startovanja Win-a, snimis BIOS postavke, iako nista nisi promenio, pa pustis da se ucitava Windows.
U sustini, nesto se dogadjalo da Win sa SSDom ucita drajvere za zvucnu pre nekih sistemskih delova Win-a, i bukvalno nije mogao da je prepozna. A to se dogadjalo u 90% slucajeva posle boot-a. Zvucnu sam dao burazeru, a sebi uzeo ZX. Koja sljaka i dan danas.
Creative nije hteo da se cima da popravi drajvere, jer je kartica obsolete, a i DanielK drajveri nisu bili od pomoci, jer se baziraju na Creative drajverima.
Ovde je moguc problem oko 2 stvari.
Gen x za PCIE ili sam m.2 SSD koji ima u sistemu, pa pravi isti problem kao meni sa X-Fi.
 
OP
OP
KIBLA`s

KIBLA`s

Slavan
Učlanjen(a)
11.12.2003
Poruke
2,721
Poena
380
Moja oprema  
CPU & Cooler
i9 13900KF & Noctua NH-D15
Matična ploča
Asus Tuf Gaming Z690-Plus
RAM
2 x 16 GB Kingstone Fury DDR5
GPU
Asus Tuf Gaming 3080ti OC12G
Storage
1TB Kingston fury renegade nvme pcix 4.0 + 2x1TB Patriot SSD
Zvuk
Creative Sound Blaster Z SE
PSU
Seasonic prime GX-1300
Kućište
CoolerMaster silencio 550
Monitor
HP 25x 144Hz g-sync
Miš & tastatura
A4Tech XL - 750BF & Logitech Ultrax Premium
Laptop
Lenovo X1
Mobilni telefon
BlackBerry Classic (Q20) + iPhone 13 mini
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Ajde probaj ovo. U BIOSu, prebaci PCIE sa Auto na 5.0, ako ne uspe, prebaci na 4.0. Nema veze sto je u pitanju slot za graficku, slobodno to uradi. U Windowsu, pre svega ovog iznad, imas opciju pod power options, PCI express, Link state power management, plugged in stavi na off i restartuj komp. A SB Z neka ti ostane u x1 slotu.
Naravno, pre svega deinstalacija drajvera i DDU.

Probao sve ovo i ništa, inače de.bil.čić sam, sad sam našao i za svaki slot podešavanja GEN - a, slot u kojoj je zvučna je stalno x1 šta god stavio.
Probao sam da stavljam sve manuelno x1, x2 i x3, sve isto, power on → nema kartice → sleep u roku od odmah po podizanju sistema → budjenje iz sleepa, odmah → eto kartice. Jbg.
 

Prilozi

  • 230128102743.jpg
    230128102743.jpg
    67.6 KB · Pregleda: 15

Excalibur

Slavan
Učlanjen(a)
04.01.2008
Poruke
454
Poena
330
Deinstalacija drajvera i DDU, pre svakog menjanja GEN-a?
I pokusaj u X4 slotu, sve to isto.
 
OP
OP
KIBLA`s

KIBLA`s

Slavan
Učlanjen(a)
11.12.2003
Poruke
2,721
Poena
380
Moja oprema  
CPU & Cooler
i9 13900KF & Noctua NH-D15
Matična ploča
Asus Tuf Gaming Z690-Plus
RAM
2 x 16 GB Kingstone Fury DDR5
GPU
Asus Tuf Gaming 3080ti OC12G
Storage
1TB Kingston fury renegade nvme pcix 4.0 + 2x1TB Patriot SSD
Zvuk
Creative Sound Blaster Z SE
PSU
Seasonic prime GX-1300
Kućište
CoolerMaster silencio 550
Monitor
HP 25x 144Hz g-sync
Miš & tastatura
A4Tech XL - 750BF & Logitech Ultrax Premium
Laptop
Lenovo X1
Mobilni telefon
BlackBerry Classic (Q20) + iPhone 13 mini
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Da da, DDU, x4 slot mi nije dostupan.
Probano u drugom x16 slotu, sve isto.
 
Vrh Dno