Šta je novo?

Sound Blaster Live! 5.1 i Windows 7

craft

Slavan
Učlanjen(a)
14.06.2008
Poena
304
Kartica stoji u fioci od pojave Windows Viste zbog nepostojanja drivera. Da li je mozda doslo do nekih promena u medjuvremenu, jel uspeo neko da je potera na 7ici?

/Edit: sad sam nasao temu sa slicnom problematikom - Nista od drivera, karta ce u kantu.

Poslednja izmena:
Live 5.1 koji sam ja imao (model sb0100) je radio i na visti i na Win7 sa drajverima koje sam windows ponudi preko auto update-a. Nasao sam i drajvere uz pomoc kojih moze da radi i na Visti x64 jedino nisam uspeo da ga nateram pod Win 7 x64.
Ukoliko si mislio na zvanicne Creative drajvere u tom slucaju je, naravno, mrka kapa, Creative jednostavno nije predvideo Live za sisteme novije od Windowsa XP.

Poslednja izmena:
ja imam Creative live!24bit 7.1 i odlicno radi na win 7 64 bit. Pre nisu bili driveri, ali sad ima na creative da se skine update i da se svuku i instaliraju svi driveri.

Posto se ne razumem preterano u audio (mozda je glupo pitanje): Da li ima smisla da vracam SB u konfiguraciju umesto integrisanog Realtek HD audio? Sta daje bolji zvuk?

Live 24bit i AudigySE koje su u stvari iste kartice nemaju ni hardverskih ni softverskih dodirnih tacaka sa pravim Live 5.1 i Audigy 1 karticama sa emu 10k zvucnim (dsp) procesorom.

Posto se ne razumem preterano u audio (mozda je glupo pitanje): Da li ima smisla da vracam SB u konfiguraciju umesto integrisanog Realtek HD audio? Sta daje bolji zvuk?

Ja do sada nisam imao plocu, a imao sam ih dosta, sa integrisanim zvukom cija je audio reprodukcija ista ili bolja od onoga sto moze da reprodukuje Live. Sa druge strane te integruse na novijim plocama dolaze sa svezim i kompatibilnim drajverima za sve trenutne operativne sisteme pa im je to veliki plus u odnosu na (softverski) zastareli Live.

Poslednja izmena:
@craft
Koji Realtek HD? Ako je neki od ALC8xx serije, slobodno mozes da zaboravis na SB karticu...

Slobodno mozes da zaboravis na taj SB.;)

I ja se slazem da zaboravi na Live ali samo zbog katastrofalne podrske tj. nedostatka originalnih drajvera za sve sisteme posle windowsa XP. Ukoliko se pak iskoriste neke od alternativnih softverskih resenja kao sto su Kx drajveri Live vec nije za bacanje. Slusao sam dosta integrisanih resenja i ja dileme nemam, sa tim sto ne bih ulazio u raspravu sa ljudima kojima je neka od integrisanih resenja jednostavnija za koriscenje i prijatnija za slusanje. Ovo je samo moje skromno misljenje :D

Iskoristio bih priliku da prikazem par slika sa audio sekcijama kvalitetnijih ploca i to uporedim sa zvucnom kartom starom celu deceniju:

Kao sto se moze videti na prilozenim slikama krajnje uproscene audio sekcije bez mnogo komponenata pa samim tim od "kvalitetne" reprodukcije zvuka ne moze biti ni traga. Sami audio kontroleri jesu moderniji i sa boljim zvucnim karakteristikama od onoga na Live i Audigy karticama ali sve to biva pokvareno slabasnom pratecom elektronikom.

Sa druge strane i taj prastari Live ima dosta slozeniju i napredniju elektroniku kao i hardversku obradu zvuka preko emu10k procesora sto rezultuje kvalitetnijim izlazom i (subjektivno) opste boljom zvucnom slikom:

Prilozi

• asusp6t.jpg
    asusp6t.jpg
    145.5 KB · Pregleda: 62
  • asusp5kdeluxewifiap.jpg
    asusp5kdeluxewifiap.jpg
    125 KB · Pregleda: 48
  • gigabytex38dq6.jpg
    gigabytex38dq6.jpg
    150.7 KB · Pregleda: 59
  • live51.jpg
    live51.jpg
    125 KB · Pregleda: 84
Poslednja izmena od urednika:
Postoje modovani YouPAX drajveri za Live za Vistu/Win7 32/64 ali na sistemima sa vise od 2 GB RAMa prave probleme.:)

ja sam vratio xp zbog SB kartice, nisam uspeo da nadjem kompatibilnu podrsku za win7...
xp + kx driveri! milina! :)

Nazad
Vrh Dno