Šta je novo?

Sony Xperia 5 Mark IV

hsv.stoned

Audio Guru
Učlanjen(a)
27.10.2009
Poena
2,095
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD RYZEN 7 2700/LC-CC-120
Matična ploča
MSI B450 Tomahawk Max
RAM
Kingston HyperX Fury 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz (CL16)
GPU
Sapphire RX 580 Pulse 8GB
Storage
Kingston A2000 M.2 NVMe 500GB, Toshiba P300 3TB, WD Black 750GB, 2 x WD Blue 10EALX 1TB
Zvuk
FiiO K5 Pro + Beyerdynamic DT 900 Pro X/Fostex TR-90/Sennheiser HD650/AKG K240 Sextett/PreSonus HD7/ATH-CKX9/SFR DT6 | 2.1 50W + FiiO E10k
PSU
Cooler Master G550M
Kućište
Cooler Master Mystique 632s Black & Silver
Monitor
GIGABYTE G27Q & AOC i2481FXH
Miš & tastatura
Asus ROG Chakram wireless & ROG Strix Scope RX, Logitech MK320 wireless
Mobilni telefon
Xiaomi 14 Ultra 16/512GB Black & Sony Xperia™ XZ2 Liquid Black
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Sony Xperia 5 IV is official with bigger battery, wireless charging
https://www.gsmarena.com/sony_xperia_5_iv-11838.php
https://electronics.sony.com/mobile/smartphone/all/p/xqcq62b-gc

gsmarena_008.jpg

gsmarena_007.jpg

Poslednja izmena:

Očekivano visoka cena za sony...ako daju tipa nove xm5 slušalice uz preorder onda još i odlično! ...i prođu bez dečijih bolesti koje Sony uglavnom ima u startu (mada danas koliko vidim, drugi imaju još i gore).
Pohvale što su prvi uspeli da naguraju 5000mah u telefon sa 6.1 ekranom, baš me zanima kako će se autonomija pokazati (po ovim ciframa je odlična).
Čeka se utisak od nekog sa foruma (ako se dočepa istoga).

Samo da su se malo više potrudili i stavili gen 1 + , pošto koliko vidim Bugari pišu da se greje i ubija performanse. Ništa čudno od SoC koji je na Samsung proizvodnom procesu.
Da je imao + verziju Snapa ovo bi bio prvi njihov uređaj posle x godina koji možeš da preporučis nekome a da te ne boli glava posle.

Edit:
And our observation we found while inspecting the refresh rate behavior stands - the screen often dropped the refresh rate down to 60HZ when playing games or when multi- tasking or editing photos/videos, something we've rarely seen on other phones.

Poslednja izmena:
Bedak za Qualcomm rernu ali eto.
Čim su u tizerima forsirali portet mod kamere, znao sam da će štedeti i ubaciti telephoto sa jeftinijom tehnologijom od Xperia 1 Mark III/IV, odnosno 5 Mark III. Mada, koliko vidim i ova 60mm (jedva 2.5 zoom) telephoto je ok.

U principu, 5 Mark III se nameće kao logična kupovina, posebno kada počne rasprodaja u EU, po primetno nižim cenama od trenutnih. Ništa ne fali tom telefonu.

Juan-ov klip, @8:30:

Nije ni ovo idealno rešenje ali opet bolje iz 2-3x snimiti nešto po velikim vrućinama (a da ti snimci budu kvalitetni) nego da telefon nastavi da snima ali sa totalno degradiranim FPS i kvalitetom. Većina Androida ionako koristi QC rerne pa su svi osakaćeni ali Japanci razmišljaju malo više od ostalih, kada je već takva situacija.

Isto Juan, od 7 minuta, priča o čipsetu, limitima, performansama itd.

lucMn3N.jpg

Od proverenog insajdera:
There goes the surprises that I said before. "It's a Sony" moment
sonyericsson_logo.gif
icon_lol.gif

There is still one more release schedule left for 2022, November 11-12. Let's see if Sony brings anything new

Rekao bih da stiže novi pro model, na Xperia 1 Mark IV osnovi, ali sa još moćnijim kamerama i tehnologijama. I naravno, 1999$ cenom.

Poslednja izmena:

Veoma dobro poređenje, vredi odgledati do kraja.

Konacno video od sony365 i Toma (koji nazalost odlazi), doci ce do nekih promjena, vidjecete jedno staro lice iz ere btekt-a.

Poslednja izmena:

Android 13 ažuriranje je od danas zvanično dostupno za ovaj model. Sony je objavio vest na svojim profilima na društvenim mrežama - Facebooku, Instagramu i Twitteru.

https://www.notebookcheck.net/Sony-Xperia-5-IV-review-Smartphone-with-individuality.674437.0.html

The display backlight flickers at 475 Hz (Likely utilizing PWM) .
The frequency of 475 Hz is relatively high, so most users sensitive to PWM should not notice any flickering. However, there are reports that some users are still sensitive to PWM at 500 Hz and above, so be aware.
https://www.whathifi.com/reviews/sony-xperia-5-iv
https://www.nextpit.com/sony-xperia-5-iv-review

Malo da oživimo temu :D sticajem ne baš najsrećnijih okolnosti (mk1 5ca ostala negde u pariskom metrou...) uzeh Xperia 5 IV, koliko još ima ovih system updates da odradi, sad sam na 4. od kako ga uključih...

Edit. Znam da će mk5 biti prava stvar, ali tako se zalomilo... nije mi se uzimalo nešto tek da premostim, pa na jesen opet da selim sva podešavanja i aplikacije na novi tel, a i moglo da se plati firminm karticom tako da je odluka bila relativno jednostavna.

Ima ga i u Orange bez ugovora za 100e manje nego FNAC (750/850), ali nemaju na stanju, mora da se sačeka na isporuku što nije odgovaralo. Nisam baš ispratio detaljno razlike, zašto je mk III bezobrazno skup i dalje, 950 traže za njega kad je između III i IV uglavnom neka kozmetika bila izmenjena?

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Za sad zadovoljan telefonom, ne vidim neku veliku razliku u svakodnevnom radu u odnosu na ono što sam koristio i na MkI, sem PhotoPro i VideoPro aplikacija, mada ne postižem da odvojim vreme za detaljnije istraživanje.

Najpozitivniji, iznenađujući, utisak, mi je ostavila baterija, jeste stara MkI degradirala posle 4 godine na nekih 72-3%, ali ova je fantazija - uz battery care napunjena do 80%, izgura do 10-15% na kraju dana.
I to u turist verziji (fotkanje, mape, puno screen time) inače sad kod kuće... uglavnom je na 30-60% i to je dopunim u autu između dve destinacije u par dana, za moje korišćenje fenomenalno.
Mk1 mi je u istom režimu jedva dobacivala od ujutru do uveče sa preko 90%, ok, nije to taj kapacitet više kao kad je bio nov telefon, ali je baš velika razlika.

Od ostalih utisaka, ume da se zagreje ozbiljno, ali još nije nijednom izbacio throttle poruku.
eSim je super stvar, postao sam kolekcionar sim kartica sa svih putovanja, sad i stres traženja radnji za lokalni prepaid otpada, platiš karticom, dobiješ link, instliraš i vozi.
Čak sam po povratku i domaći Yettel pre-paid ubacio kao esim, tako da ako može 1 SIM + 1 microSD + 1 eSsim, to je dobitna kombinacija.

Standardno očajna ponuda case-ova i zaštitnih stakala, Spigen ima nešto za 30tak eur, ali je poštarina nezgodna, nađoh neki no name na ebay, za sad dleuje ok, videćemo koliko će da poživi, staklo se već malo odlepilo u ćošku, ali bar je brzo stiglo i koštalo 7$.

Inače, Android 13 mi liči na windows 11, gomila nepotrebnih komplikacija stvari koje su radile ok, ko izmisli screenshot na vol down + power, samo da mi je da znam.
Od prostog power btn su prebacili prvo na power pa uđi u meni, pa stisni opciju u visini palca, pa su meni onda makli na vrh ekrana da ne možeš da dohvatiš palcem i sad ga prebaciše da moram s dve ruke da uradim... potpuno retardirano, ali kapiram da nije do Sonija. ako neko ima preporuku za 3rd party app, bio bih zahvalan, ovo nešto što sam probao par komada je sve još dalja komplikacija...

Bugari review.

Nazad
Vrh Dno