Šta je novo?

Sony Xperia 1 Mark VII

hsv.stoned

Audio Guru
Učlanjen(a)
27.10.2009
Poena
2,095
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD RYZEN 7 2700/LC-CC-120
Matična ploča
MSI B450 Tomahawk Max
RAM
Kingston HyperX Fury 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz (CL16)
GPU
Sapphire RX 580 Pulse 8GB
Storage
Kingston A2000 M.2 NVMe 500GB, Toshiba P300 3TB, WD Black 750GB, 2 x WD Blue 10EALX 1TB
Zvuk
FiiO K5 Pro + Beyerdynamic DT 900 Pro X/Fostex TR-90/Sennheiser HD650/AKG K240 Sextett/PreSonus HD7/ATH-CKX9/SFR DT6 | 2.1 50W + FiiO E10k
PSU
Cooler Master G550M
Kućište
Cooler Master Mystique 632s Black & Silver
Monitor
GIGABYTE G27Q & AOC i2481FXH
Miš & tastatura
Asus ROG Chakram wireless & ROG Strix Scope RX, Logitech MK320 wireless
Mobilni telefon
Xiaomi 14 Ultra 16/512GB Black & Sony Xperia™ XZ2 Liquid Black
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Jedino mi je manje razočarenje telefoto, ostalo je ok, volio bi ga, mada Sony ko Sony, nikako da iskorači malo više, da utisak ne bude samo "pa ok je"...

Jedino mi je manje razočarenje telefoto, ostalo je ok, volio bi ga, mada Sony ko Sony, nikako da iskorači malo više, da utisak ne bude samo "pa ok je"...
Šta jedino, pa prethodni model je najviše bio kritikovan zbog malog senzora telefoto kamere, i oni genijalci zadrže potpunosti isti telefoto modul, a unaprede samo ultrawide :D

Ovo uopšte nije loš telefon, u odnosu na npr. Samsung S25+ (čak je i malo bolji od tog Samsunga), ali radi se o tome da svi očekuju da Sony pravi kamera telefone u stilu Vivo/Oppo/Xiaomi Pro i Ultra modela, posebno po ovim cenama.
Da i telefoto kamera ima 1/1.56" senzor, bilo bi mnogo bolje, ovako na tom polju zaostaje 4 godine za Kinezima.

Bitno je da su ovim jutjuberima mesecima ranije podelili telefone, a kamere recikliraju godinama.

Poslednja izmena:
Ne samo veličina senzora već i tehnologija, još prošle godine su trebali da se reše Exmor RSa, ove kao definitivno na svim fokalnim dužinama - ali eto, mora 1499€ da se naplati za telefon na kom ni gcam ne može da se upali koliko.. elem, main i uw su dobri - biće jednog dana i dobar telefon nadam se

Šta jedino, pa prethodni model je najviše bio kritikovan zbog malog senzora telefoto kamere, i oni genijalci zadrže potpunosti isti telefoto modul, a unaprede samo ultrawide :D
Pa JEDINO, jer mi samo to smeta, i da, u pravu si totalno, "genijalci", već je to bila falinka, ali oni su u svom svijetu...
Mada i dalje bi želio da ga imam, trenutno se patim sa photo pro na Xperia 1 II, stvarno preeeekomplikovano za koristenje u manual modu, lakše mi je bilo 20x na prvoj Xperiji 1, jednostavan manual mod, sve na jedan klik, lens, iso, ss, hdr, itd itd, ćale ima 1 VI, isto mnogo bolja nova kamera app tj pristup manual/pro modu.

Nikako da naprave kompletan telefon, iako je nemoguće da se napravi savršen telefon, mogu da naprave telefon bez velikih mana. Najbliže tome su po meni došli sa 5 III, sa kojim sam bio prilično zadovoljan a imao je i normalnu cenu. Posle toga svakim telefonom se sve više udaljavaju od realnosti, i ako povlače neke populističke poteze, poput izbacivanja 21:9 ekrana (što je po meni greška). Jeste da imaju najbolji color science, najrealnije fotografije i iskustvo najbliže DSLR-u, ali bez boljeg telephoto senzora za ovaj novac je baš promašaj, uzevši u obzir i druge stvari, da nema veće baterije ni brzog punjenja, 12/256, itd. Ne razumem u kom pravcu idu i kojim kupcima pokušavaju da se nametnu, ali deluje mi da što više pokušavaju to se više udaljavaju. Neko je pre par godina pisao da je nova filozofija Sonija da juri profit po uređaju/ukupni profit a ne broj prodatih telefona i izgleda da se toga i pridržavaju.

Skup (očekivano), i dalje jedinstvenih karakteristika. Osim pomenutog telefoto momenta, malo iznenađuje i nešto slabije trajanje baterije nego na prethodniku, po GSM Arena parametrima.

Auto framing lepo radi, zaista fina funkcija. I dalje mi se najviše sviđa Sonijev color science, i dalje mi je najbolji sa portretima, iako su sa najmanje detalja, imaju taj neki prirodni šmek, mada mi deluje da je i Sony počeo da crta i ublažava previše po licu. 4k 60 test na kraju prvog videa - Sony dominira, ekspozicija je baš takva kakva treba da bude. Stvarno šteta što nisu poradili na telefoto senzoru.

Nazad
Vrh Dno