Šta je novo?

Sony viao audio output device not found

Gileb

Slavan
Učlanjen(a)
14.03.2015
Poena
365
Moja oprema  
Laptop
ideapad 700-15ISK
Mobilni telefon
Redmi Note 13
Pametni uređaji
Mi box 3, EON SDMC,Mi stick 4k,uca-bi60r,Vontar w2
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Vec 15 dana ne mogu da resim ovaj problem. Instalirao sam nov win 10 na nekom starom Sony Viao laptopu koji ima i5 druge generacije, Ati 7400 grafiku i Intel 3000 integrisanu grafiku. Svi drajveri instalirani propisno,apdejtovani,bios apdejtovan i zvuka i dalje nema. U opciji za zvuk u DM stoji samo intel hd output a Realtek se ne pojavljuje. Instalirao Win 7 ista situacija. Realteka nema i zvucnik je precrtan. Kad dodam rucno iz DM Realtek izbaci gresku Code 10. Kad probam da instaliram najsveziji Realtek drajver u nekom trenutku izbaci plavi ekran i napse gresku za neki realtek dll fajl. Isto se desava kad taj realtek dodam rucno iz dm. Svi audio servisi su pokrenuti u services. Probao sve moguce savete sa neta. Radio upgrade windowsa preko alatke windows create tool,radio system restore,radio proveru diska i ostecenih windows fajlova.... Nista i dalje je zvucnik precrtan i tona nema ni preko zvucnika ni slusalica. Jedino radi preko blututa. U DM nema nikakvih neistaliranih uredjaja. Trebalo bi pored intel hd audio da stoji i realtek ali njega nema.15 dana pretrazujem net i pokusavam sve hardverske i softverske savete i nista.Od kako sam instalirao pevi win 3.1 ovakav problem za ovih 30godina nisam imao. Da je laptop moj polomio bih ga odavno. Ako neko ima neki savet rado cu ga poslusati.

Nisam probao ubuntu. Probao sam onaj Zorin i na njemu ne radi. Cak i hirren boot ga ne vidi

Mislim da da. Nisam kuci danas,sutra proveravam pa javljam.

Ne vidi.

Prilozi

• IMG_20240623_190210.jpg
    IMG_20240623_190210.jpg
    112 KB · Pregleda: 11
  • IMG_20240623_190111.jpg
    IMG_20240623_190111.jpg
    95.4 KB · Pregleda: 11
  • IMG_20240623_190009.jpg
    IMG_20240623_190009.jpg
    124.1 KB · Pregleda: 11
  • IMG_20240623_185950.jpg
    IMG_20240623_185950.jpg
    116 KB · Pregleda: 11
Deluje kao spaljen audio cip na ploci , moguce je , lan ili audio mogu da crknu u nekim slucajevima , jel ima bluetooth laptop ako nema uzmi neki usb bluetooth dongle i nakaci neke mini zvucnike 2.0 , koliko je star laptop , kakve specifikacije ima?

Star je laptop. Interesantnonje to sto ke zvuk radio pre negonstonsam instalirao nov windows. Jedino sto mi pada napamet da je mozda crkla zvucna jer se laptop stalno gasio zbog loseg konektora punjaca a nema bateriju unutra. Pisao sam u prvom postu specifikacije. Jedino nisam naveonda ima 6gb rama.

Verovatno nije ništa osim toga da ne može da sam nađe audio drajver. To inače ume da bude problem u današnje vreme.
Mora ručno da skidaš pa da tražiš koji je. Bez obzira što se ne vidi u Device Manageru, ne mora da znači da nema znučne.
Probao bi na tvom mestu, lepo da prepišem koji je tačno model (verovatno imaš nazad na nalepnici ili napred). Onda na Sony sajt i traži.
Probaš i realtek ili softpediu, gde god ima tih starih drajvera arhiviranih.
Skini ceo Realtek softver, možda i to pomogne, ali opet treba znati koji.
Zavisi od modela. Ove specifikacije, koje si naveo nisu toliko bitne.

Ne znam da li još funkcioniše, tj. da li ima u toj Windows bazi tih starih drajvera. Ona klasika, dodaj hardver, pa ručno ću da biram, pa vidi da li izbaci neki Realtek ili koji već ima.
Ako je neki normalan laptop, možda imaš samo deo zadnjeg poklopca da skineš gde je zvučna. Umelo ja da bude nacrtano nazad. Pogledaš koji čip i prema tome traži.
Ne umam ovako bolje da pomognem, neka procedura koju bi ja odradio.

Laptop je uz 2011 ima Windows deivere za audio za njega

Nije problem godište, ja uspešno koristim i dalje kao primarni laptop i5 četvrte generacije.
Neće uvek to tako kako si ti zamislio da radi🙂
Mora da pogleda oznaku modela ili čipa i prema tome nađe drajvere.
Nema tu magije ni automatike uvek. Neke stvari su morale ručno da se odrade. Taj laptop se 100% dobijao da cd ili DVD drajverima. Još ako ih je Sony cinculirao po njegovom... 🙂

Svaki čip kad nema driver a ispravan je mora da ima znak pitanja u device manager, laptopovi 90% imaju realtek alc audio cip.

Sony nema vise podrske za taj laptop. Naravno da sam trazio po imenu modela. Skinuo sam mali milion drajvera i nista. Ne pojavljuje se realtek nigde. Kad rucno dodam iz dm instalira ga ali napise da nije dobro tj cuvenu gresku code 10. Kad instaliram najnovije drajvere sa realtekovog sajta tokom instalacije izbaci plavi ekran koji je vezan za neki realtek hdaudio fajl. Probao i sa programima koji sami apdejtuju drajvere i nista. Ne vidi realtek ako ga ne dodam rucno,a ako radim apdejt sa onim kode 10 izbaci plavi ekran. Ne vidi ni linux distro realtek. U dm nema neinstaliranih drajvera samo je zvucnik precrtan u desnom uglu do sata, i kaze da nema uredjaja,ni zvucnika ni mikrofona.Pustio sam Windows da resi problem i nista,vidi da ima problem ali ne moze da ga resi. Otvarao sam laptop i ne vidim zvucni cip jer bih morao ceo da ga rasklopim. Internet kaze da je zvucna realtek. Cak sam nasao slican model na KP i na slikama se vidi da u DM pod zvucnim opcijama stoje intel hd audio i realtek.Pitam se da li bi usb zvucna probudila nekako zvucnike u laptopu?Nisam je nikada koristio na laptopu,samo na desktopu.Inace model laptopa je VPCSB3X9E.

Ovo meni nađe kada potražim za taj model:

Na softpedia:

Na brzinu vidim i ove:

Iskreno ne znam, znao sam da ostavim win7 na nekim starijm baš zbog zezanja sa drajverima. Kada sam ih instalirao, to sam prvo bekapovao negde.
Oni ti daju CD sa drajverima npr. koji ako izgubiš moraš na dopisivanje sa njima. Ubiješ se dok nađeš koji je tačno. Kod 10ke je uvek znalo nešto da se ne poklopi.
Ne znam da li si skidao neku od ovih verzija.

Skidao sam drajvere sa tih izvora. Instalirao i windows 7 i opet nista.Normalno instalira drajver za zvuk,trazi kod nekih da se restartuje komp(kod nekih ne) i ne pojavljuje realtek u dm. Najgore sto se ja ne secam da li je drugaru radio zvuk jer je win 10 bio na nemackom.On tvrdi da jeste. Ja sam odmah radio novu instalaciju i ubacio srpski jezik jer mu je to bila zelja iako zivi u Nemackoj.

Poslednja izmena:
Jel nisi punio laptop dok grmi, mozda je neki kratak spoj, zvučna i mrežna su prve na udaru.

Vrh Dno