Šta je novo?

Sony Vaio

• Začetnik teme marelli
  • Datum pokretanja
M

marelli

Guest
Da li neko poseduje neki SONY Vaio, i kakvi su utisci, ovde pa skoro da nikoga nema sa SONY masinama!:smoke:

Izgleda da su one u manjini!:smoke:

Ja sam posedovao dva Vaio notebooka na duži period.
PCG FX405 - od oktobra 2001. do marta/april 2005, desktop replacement, 1Ghz Athlon M, 1GB rama, 20GB HDD, combo 15" 1024x768 (XGA), firewire, 100mbps LAN...nije imao FDD koji je tada još uvek bio povremeno potreban i nije imao PS2, što je bila havarija, adaptere nije bilo moguće naći. Baterija do 1h. Robustan, kvalitetno kućište, odličan ekran za to vreme (mislim da sam negde našao da je odziv bio 50ms :)). Tastatura kojoj se nijedna današnja ne može prineti, ali mislim da taj kvalitet izrade treba pripisati ceni od preko 4000DM, u Srbiji, bez garancije.

PCG TR1MP - februar 2005. - novembar 2007, ultra portabl, 900Mhz ULV CPU, 256MB rama, 10.6" ekran 1280x768 (WXGA), 30GB, combo, firewire, USB2.0, LAN,...(nedostatak FDD-a i PS2 je u međuvremenu postao standard, samo je Sony poranio 2 godine :)), baterija u štedljivom modu, hvatanje beleški (word) preko 4h.
Sve to spakovano u 1.4kg.
Kvalitet kućišta fantastičan, malo se više grejao sa donje strane, ali povećanjem broja obrtaja ventilatora (softwareski potenciometar) se to rešavalo, ali je skraćivalo vek baterije i povećavalo buku. Odličan dizajn (za razliku od gore pomenute kutije :)). Puštao je 720p MKV i to na baterije (spuštao je brzinu i ispod 600Mhz), fajlovi sa DVD-a!
Odličan paket SW i utility-ja.
Bez TV-outa (već preko D-SUB konektora, a adapter nije dolazio u paketu) i serijskog porta. Cena je bila oko 2300€.

Paralelno sa njima, prvi je bio primarni računar, drugi pomoćni-prenosni, koristio sam najviše FSC modele i uvek sam se osećao kao da sam kažnjen što moram sa VAIO-a na FSC na neko vreme.

Oba modela su u svoje vreme, u svojim kategorijama bila vrh ponude, pa ne znam koliko su dobro poređenje sa nekim masovnijim modelima, ali kvalitet izrade i opšti utisak su za oba bili fantastični.
Nažalost, oba su za svoje vreme imali neke propuste (FDD (a bilo je mesta), PS2, TV-out kroz D-sub, RS232), ali se kasnije ispostavilo da su to samo bila predviđanja....3 od 4 su prihvaćena od gotovo svih proizvođača.
Ukucavanjem serijskog broja na Vaio-link dobijaš tačno ono što ti je potrebno od drajvera. Kod HP-a ima opcija za unos broja, ali dobiješ neke stvari koje ti nisu potrebne, a za neke komponente drajvera jednostavno nema, već ih tražiš kod drugih modela.

Sada sam malo stariji, iskusniji, ponuda na domaćem tržištu je veća, globalizacija je uzela maha (sve više sličnih proizvoda), furam HP. Sony mi je skup. A pare sam prelio u japanski automobil :d

Imam Sony Vaio FW11E jedno 5-6 meseci ...
Centrino 2, P8400, 3GB, Ati 3470, 16,4" itd. Dobra masina, odlican ekran (16:9, 1600x900px), odlicna tastatura (meni dosta prijatnija za kucanje od klasicnih), kvalitetna izrada i, naravno, dizajn. Laksi nego neke 15ice, dobra baterija, vrlo malo se greje, tih. Sve u svemu, za iste pare se mogla kupiti jaca masina, npr. Acer, ali, po meni, vredi svaki evro ;)

Kazeš tih i malo se greje, kvalitetan, to mi se sviđa.

ja sam dosta dugo imao VGN-B3VP. Isto kao i prethodni, imam samo reči pohvale. Sa optimizacijom je baterija izdržala veoma dugo... Nije se jako grejala, nije zujalo, jedva da se primetilo da radi. Jedino mu je drive bio malo glasniji... Ali pošto mi je to služilo kao nešto za teren, a ne desktop replacement, bitno mi je da je što manji, a brzina tj. snaga mi nije neka stavka... Zamenio sa eeePC901... :)

Sada sam malo stariji, iskusniji, ponuda na domaćem tržištu je veća, globalizacija je uzela maha (sve više sličnih proizvoda), furam HP. Sony mi je skup. A pare sam prelio u japanski automobil :d

Eh kad bi Sony pravio automobile :d
Mada, nikad se ne zna.

pa za koju godinu će i onako sao azijati da prave kola, tako da nemate šta da se brinete :)

To me brine, što će oni da ih prave, a Evropljani da dizajniraju i formiraju cene...oduše, moj Japanac je iz Evrope, tako da....

Poslednja izmena:
EU ima neki ******ski zakon koji kaže taj i taj % delova mora da bude napravljen u EU. Mazda je rekla, jebte se, to će degradirati naš kvalitet automobila i odustala od nove fabrike u EU :)...

Imam ja VAIO VGN-FW190E.

U principu laptop je odlican ali je Sony BIOS krajnje restriktivan osim na BZ (business) seriji.

Na primer, nema opciju za ukljucivanje hardverske virtualizacije sto je meni toliko smetalo da sam na kraju patchovao BIOS.

Zapravo jedino sto ima u BIOS-u je Security (password) i Boot Order. Pritom, ne podrzava boot sa USB flash uredjaja.

Nakon Dell 1525 notebook-a koji sam posedovao i koji je imao sve zivo (ali bukvalno sve, pocevsi od nivoa napunjenosti baterije, kontole LCD-a, pa preko kontrole svih onboard uredjaja, procesora, itd) Sony BIOS se slobodno moze nazvati kriminalnim.

Sony takodje ne daje 64-bitne drajvere za notebooke koji su "pravljeni za 32-bitni Windows". Ponesto se moze naci, ali za neke stvari se moze desiti da se namucite solidno.

Dolazi sa skrivenom particijom od 8GB na kojoj je recovery image sistema sa sve shovelware-om koji Sony utrpava -- milion nekih trial burlaka. Jedino sto vredi je licenca za WinDVD 8.

Ako ga kupite sa operativnim sistemom (Vista 32 SP1 uglavnom), ima OEM_SLP key i jos jedan dole na stickeru koji se moze upotrebiti za reinstalaciju (ili cak za drugu masinu).

Power management super radi u Visti i to je jedini aspekt tog operativnog sistema koji mi se svidja i gde je bolji znacajno od XP-a. Za XP cete morati da instalirate gomilu Sony utility-ja (servisi, itd) da bi imali slican nivo trajanja baterije kao u Visti.

Tastatura je zaista odlicna i meni koji mrzim notebook tastature i koji sam navikao na arhaicna kliketala sa mikro-prekidacima.

Ekran je super, boje su verne (narocito ako uzmete HiColor varijantu). U poredjenju sa Dell ekonomskom serijom (opet Inspiron 1525) boje su daleko bolje dok je uniformnost pozadine malo losija.

Wireless radi odlicno.

BD-DVD drive je sr.nje jer nema crackovan firmware za njega (cuvena Matshita) mada radi korektno citanje i upis.

3 USB porta su knap barem meni, voleo bih da ima barem 4.

Analogni (VGA) izlaz ima malko mutnjikavu sliku, ako kacite eksterni monitor preporucujem HDMI to DVI adapter.

Web kamera je odlicna.

Baterija je od avgusta 2008 pa do sada izgubila 3% kapaciteta.

Moj ima Hitachi HDD od 200 GB na 7200 RPM pa je ekstra brz.

4GB DDR2-800 memorije (Quimonda) radi savrseno, procesor (P8600, 2.4GHz, 45nm) takodje.

Izuzetno se malo greje i prilicno je tih.

Moguce je igrati igre na njemu (evo bas predjoh F.E.A.R. 2), naravno u niskoj rezoluciji.

Ergonomija je odlicna, a nije ni mnogo tezak za takvu konfu.

Toliko od mene, ako nekog zanima jos nesto, neka pita.

Baterija je od avgusta 2008 pa do sada izgubila 3% kapaciteta.

E, da, to sam zaboravio. Ranije su valjda te svoje abterije nazivali Info Li-Ion, jer su pokazivale procenu vremena trajanja (za sve uređaje sa displejom), a na notebook računarima su prikazivali i waste baterije od starenja. Doduše, taj procenat je prilično netačan, zapravo, posle nekoliko meseci, moguće i da jeste 97%, ali kod mene se taj procenat smanjivao mnogo sporije nego realno stanje baterije.

Imam vgn-fz21s i bruka je dobar:)
Odlican dizajn, tanak lep fensi:)
Radi kao sat bez problema a baterija je skroz kvalitetna i bas dugo drzi.

Imam veliki problem sa kamericom na Visti Ultimate 32bit. kamerica mi uopste ne sljaka pojavljuje se samo plavi ekran i ne prepoznaje kamericu. Video sam na netu da dost aljudi ima taj problem. Skinuo sam hotfix ali opet ne sljaka :(
Jel imao ko isti problem?

Poslednja izmena:
Ja imam vaio vgn tz 11mn , 11.1" laptop je prelep, svaki detalj na njemu je odradjen fenomenalno.
Baterija drzi preko 7 sati. Ultra je prenosan , tezak je oko kilogram. Svaka preporuka za Sonya.

Imao sam 2 Lap Top-a Sony Vaio i 2-ku na 300mhz. i 3-ku na 700mhz.,zamerka im je bila Baterije su bile ubijene obe.Slika je na Displeju fenomenalna,bolja nego kod IBM-ovih Lap Top-ova.Sony koristi prakticno sve genericke drajvere iz Windowsa sto je Dobra stvar.Prelep je Lap Top ali nisam zadovoljan sa tastaturom koja nije uradjena na nivou IBM-ovih kvalitetnih tastatura.kod Sonya je zamerka sto hoce da mu se uvija tastatura.Jos jedna zamerka je to da su mu jako osetljivi citaci i da hoce da prave problem i da lose citaju CD-e,cas cita cas ne.Koliko se secam da bi se ubacio i veci HDD mora se raslopiti ceo Lap Top sto nije slucaj kao kod IBM-a.Inace sto se tice rada procesora i ploce tu je za ocenu 5+,sa te strane je zaista odlican.

Nazad
Vrh Dno