Ja sam posedovao dva Vaio notebooka na duži period.
PCG FX405 - od oktobra 2001. do marta/april 2005, desktop replacement, 1Ghz Athlon M,
1GB rama, 20GB HDD, combo 15" 1024x768 (XGA), firewire, 100mbps LAN...nije imao FDD koji je tada još uvek bio povremeno potreban i nije imao PS2, što je bila havarija, adaptere nije bilo moguće naći. Baterija do 1h. Robustan, kvalitetno kućište, odličan ekran za to vreme (mislim da sam negde našao da je odziv bio 50ms

). Tastatura kojoj se nijedna današnja ne može prineti, ali mislim da taj kvalitet izrade treba pripisati ceni od preko 4000DM, u Srbiji, bez garancije.
PCG TR1MP - februar 2005. - novembar 2007, ultra portabl, 900Mhz ULV CPU, 256MB rama, 10.6" ekran 1280x768 (WXGA), 30GB, combo, firewire, USB2.0, LAN,...(nedostatak FDD-a i PS2 je u međuvremenu postao standard, samo je Sony poranio 2 godine

), baterija u štedljivom modu, hvatanje beleški (word) preko 4h.
Sve to spakovano u 1.4kg.
Kvalitet kućišta fantastičan, malo se više grejao sa donje strane, ali povećanjem broja obrtaja ventilatora (softwareski potenciometar) se to rešavalo, ali je skraćivalo vek baterije i povećavalo buku. Odličan dizajn (za razliku od gore pomenute kutije

). Puštao je 720p MKV i to na baterije (spuštao je brzinu i ispod 600Mhz), fajlovi sa DVD-a!
Odličan paket SW i utility-ja.
Bez TV-outa (već preko D-SUB konektora, a adapter nije dolazio u paketu) i serijskog porta. Cena je bila oko 2300€.
Paralelno sa njima, prvi je bio primarni računar, drugi pomoćni-prenosni, koristio sam najviše FSC modele i uvek sam se osećao kao da sam kažnjen što moram sa VAIO-a na FSC na neko vreme.
Oba modela su u svoje vreme, u svojim kategorijama bila vrh ponude, pa ne znam koliko su dobro poređenje sa nekim masovnijim modelima, ali kvalitet izrade i opšti utisak su za oba bili fantastični.
Nažalost, oba su za svoje vreme imali neke propuste (FDD (a bilo je mesta), PS2, TV-out kroz D-sub, RS232), ali se kasnije ispostavilo da su to samo bila predviđanja....3 od 4 su prihvaćena od gotovo svih proizvođača.
Ukucavanjem serijskog broja na Vaio-link dobijaš tačno ono što ti je potrebno od drajvera. Kod HP-a ima opcija za unos broja, ali dobiješ neke stvari koje ti nisu potrebne, a za neke komponente drajvera jednostavno nema, već ih tražiš kod drugih modela.
Sada sam malo stariji, iskusniji, ponuda na domaćem tržištu je veća, globalizacija je uzela maha (sve više sličnih proizvoda), furam HP. Sony mi je skup. A pare sam prelio u japanski automobil :d